XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 09.12.2010 12:39:28

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

За бушкрафта, природата и лова

Понеже в друга тема се оформи спор, относно ловуването, затова реших да отворя нова тема.
Изказват се доста крайни мнения, както за, така и против ловуването. Та рекох да споделя своите мисли. Мали, какъв съм нахален smile
Ловът е едно от най-древните занимания на човека. Аз лично съм кандидат ловец, но по една или друга причина все още официално не съм станал такъв. Така, че може да се каже, че съм симпатизант на движението smile Една от причините да не съм още официален член на някоя дружинка е и прекалената комерсиализация на лова. Сега става ловец, не този, който иска, може и има желание, а този, който може да си го позволи. Ловът вече се превръща в скъпо хоби на разни новобогаташи, които излизат из гората да разходят новото си пушкало за няколко хиляди, че и десетки хиляди. А не защото ги влече природата. Вярно е, че това го е имало от векове. Вярно е и че ловът винаги е бил аристократично занимание.
От друга страна аз лично познавам хора, които икономическата ситуация ги е принудила по този начин да си изкарват препитанието. Може и абсурдно да му се струва на някой, но наистина все още има такива хора. И те не ходят в гората със скъпи пушкала, не убиват всичко, което шава.
Затова не трябва да се дават категорични оценки за и против ловците. Нито чак толкова строго да се съди така наречено убиване за удоволствие. Животните не са чак толкова беззащитни, както някои се опитват да ги изкарат.
Така от лова, стигнах и до опазване на природата като цяло. Както не трябва да се влиза в крайности в мненията за лова, така и изобщо към опазване на природата. Не съм привърженик на масовото, неконтролируемо използване на природни ресурси, като поголовно изсичане на горите за дървен материал, но и към природата не трябва да се подхожда прекалено стерилно. Все пак човекът е част от нея и по един или друг начин си взаимодейства с околната среда. Макар че урбанизацията все по-малко ни дава тази възможност и ни откъсва от природата. Това води и до крайностите в отношението към нея. Или грубо вмешателство или никакво вмешателство. Мисля, че и двата подхода са погрешни. Не може да се изсече цяла гора, но не е нормално и да се провираме из гората като в аптека, без да пипаме нищо или да заличаваме всяка следа, че сме били там. Защо, нужно ли е? Дръвчето, което ще пожалим за направа на тояга, примерно, утре ще го прекърши някой глиган. Мястото, където ще заринем ползваното огнище, след време може да бъде отново разкопано от друг глиган или елен. Друг е въпрост и че следващия турист ще се наложи да копае ново огнище, а така може да ползва вече съществуващото. Това с нараняването на дърветата също е прекалено стерилно и неестествено. Знам го от личен опит. В двора си имам голям бор, върху ствола, на който съм се учил на мятам ножове и брадви. Може да сте сигурни, че това по никакъв начин не е попречило на развитието му и вече сигурно е над 25 метра.
Мит е, че примитивните народи са използвали природните ресурси съвсем рационално. Благодарение на такова "рационално" използване изчезва турът от Европа още преди повече от 1000 години. Много примитивни племена да изгаряли цели гори, за да разчистят място за земеделие. Това е процес, който продължава от хилядолетия. Развитието на цивилизацията е неразривно свързано с вмешателство в природата. Но в момента тече и друг процес. От всякакви екологични организации, за едва ли не пълна забрана на ползване на природата. Но по горе писах и за такова отношение. Всъщност, това е налагания от развитите икономически страни предпазен конкордат (може и да греша в термина), който просто казано се изразява в - ние сме си взели своето от природата, но вие нямате право да я пипате. Всъщност по темата има една много хубава книга Състояние на страх от Майкъл Крайтън. Книгата е художествена, но има доста информация и се разбиват някои митове, свързани с опазване на природната среда.
В заключение, отново казвам, че не трябва да се изпада  в крайности. Хората са част от природата и трябва да си взаимодействат разумно с нея. Но без вмешателство не може. Стига да не преминава някои граници.


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0

#2 09.12.2010 02:05:00

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: За бушкрафта, природата и лова

Мисля, че вече наистина някои хора прекалиха!

Няма да говоря за капаните и информацията за тях, преди мен вече хората са казали достатъчно ясно за какво става въпрос.

Искам обаче да кажа нещо друго. За какво нарушение на закона става въпрос, когато ловджиите нарушават основния закон на Майката Земя – да не се убива без нужда? Кой от тези скапаняци с пушки има нужда от дивеча, за да живее? За да има какво да яде, какво да облече и с какво да постеле одъра си?!? Кой по дяволите?

Всички ловджии ходат на лов за удоволствие, „спорт” или да си оправят смачканото самочувствие, и всякакви приказки за „грижа” за животните и регулация са просто смешни глупости. Грижата е да имат ловджиите какво да трепят. Ето ТОВА вече е престъпление. Ловджиите са престъпници.

Аз правя дълбоко разграничение между ловци и ловджии. За да не си хабя думите, показвам нагледно.

Ето това е ловец
hunt_bowarrow.jpg
А това са ловджии
2011_2.jpg

Уважавам ловците, защото са истински хора. Презирам съществата, наречени ловджии. В Европа, вкл. в България има само и единствено ловджии. Комплексари с пушчици.

И още нещо. Когото някой тръгне да хваща някого, може би е добре да помисли дали не възможно и друго развитие на нещата...


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#3 09.12.2010 08:39:43

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: За бушкрафта, природата и лова

Е, Black Wolf, малко крайно беше, но пък мен ми прави впечатление, че ловците винаги сами се "бутат между шамарите"! smile Не знам, но някак си имат някакво собственическо чувство над природата и животните, и склонност към определяне на правила кой какво може, или не може да прави там. Първо не можеше да обсъждаме, правим, носим и т.н. ръчни метателни оръжия, сега и капани не трябва да знаем как се правят. Нещо ми намирисва на "посветеност в свещена тайна и позволение". wink Утре пък може и по "ловните полета" да не е добре да се разхождаме (което си е почти така, като се разпуцат по някое време!), ако нямаме билет! wink

Шегувам се! Вероятно има и друго ловци тука, да не обидим никой! Аз лично нямам нищо против хобитата на останалите, стига да не размахват пръст срещу моето! wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  1

#4 09.12.2010 09:08:32

zoso
Гъба отровна
Репутация: 2

Регистриран: 08.06.2010
Мнения: 354

Отг: За бушкрафта, природата и лова

88 написа:
zoso написа:

Досега не е имало случай да ти приписвам неща, които не си казал. Нещо повече - цитирал съм те дословно и точно каквото си написал.

Цитираш ме и  започваш да обясняваш,че лова с капани е забранен,не разбрах защо, при условие,че никъде не твърдя,че употребата на капани е законна,нито насърчавам използването им.

Драги 88,
Очевидно съм сгрешил. Написал си "забранен със закон" в кавички, което на мен ми прозвуча като "забранено ама друг път". Затова се постарах да цитирам доста текстове от закона. Сега, четейки мненията ти разбирам, че не си искал да кажеш точно това.
Също така се засегнах относно ефективността на капаните и който твърди обратното си нямал понятие от това.  Сигурен съм, че повечето от нас са слагали капани за мишки и са запознати с ефективността на тези устройства. На село, овчарите са ми разказвали как са ловяли и зайци с примки. Зайците са, как да го кажа - глуповати животинки. Дадох примера с улов на хищници за да покажа, че ловът с капани има и друга, не толкова лицеприятна, страна на монетата.

А най-много ме радва казаното от Balck Wolf. За момент си помислих, че аз съм най-злобното, най-съскащо и използващо най-груба реч двукрако в този форум. smile Явно конкуренцията ме е изпреварила.

Успешен ден на всички.

Офлайн

  0

#5 09.12.2010 09:16:03

Plamen
Редови
Репутация: 0

От: Veliko Tarnovo
Регистриран: 09.03.2010
Мнения: 77
Уеб-сайт

Отг: За бушкрафта, природата и лова

Абе хора; а за риболова какво мислите  roll  , че май ще ме хване шубето да кажа, че го обичам  smile Иначе, предпочитам го пред лова-  смятам, че е по- истински: ако хванеш някоя риба, може да я пуснеш,  а ако си я вземеш- хапваш  smile  иначе риболова дава по- голям шанс на рибата да се спаси ( не говоря за мрежите и взривовете )  smile  Иначе за лова, когато се наложи да оцеляваш- това е вече съвсем друга работа: позволени са капани и всичко възможно. Как да е- това си е мое мнение и също не искам да обиждам никой  smile  Айде, със здраве!!!  smile


УЖАСЪТ е това, което прави хората ИСТИНСКИ - WHO DARES WINS

Офлайн

  0

#6 09.12.2010 09:20:50

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: За бушкрафта, природата и лова

Май много ги смесихте нещата - темата е за плъхове , минахте през капани , лов , закони и сега риболов . Последно за какво точно пишем тук ?


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0

#7 09.12.2010 09:28:21

Plamen
Редови
Репутация: 0

От: Veliko Tarnovo
Регистриран: 09.03.2010
Мнения: 77
Уеб-сайт

Отг: За бушкрафта, природата и лова

anjsan: така се получи, да.  smile Не знам, има ли отделни теми за лов и риболов, че като гледам тук пишат и от двата типа хора smile


УЖАСЪТ е това, което прави хората ИСТИНСКИ - WHO DARES WINS

Офлайн

  0

#8 08.12.2010 11:42:07

zoso
Гъба отровна
Репутация: 2

Регистриран: 08.06.2010
Мнения: 354

Отг: За бушкрафта, природата и лова

xenos написа:

zoso, щях да те разбера, ама това не го ли казва човек, който през свободното си време ходи ходи с пушка в гората да трепе животни за разтуха, и без реална необходимост?
...

Опа! Объркахме понятията. Аз не ходя на лов за разтуха. Поне рязкият ми тон в по-горните мнения не би трябвало да подсказва за това.
Ловеца не е движещо се на два крака същество с пушка в ръка, което стреля по всяка, изскочила му пред очите, пеперуда в гората. Ловеца трябва да бъде изкуствен регулатор на екосистемите. Като част от ловните мероприятия се включва и изграждане на хранилки и набавяне на храна в тях през зимните месеци. По социалистическо време, отсевките от ДП "Зърнени храни" се изхвърляха и затова много пъти съм ходил с шейна в сняг до колене за да занеса един-два чувала до хранилките. Сега е по-трудно. От частни земеделски кооперации продават "счупено зърно" на много по-ниска цена и който има възможност и желание, срещу 10-20лв може да се включи в това благородно начинание.
Не на последно място се провеждат (уви все по-рядко) т.нар. "ловни таксации", където излиза цялата дружинка без пушки и брои дивеча: колко заека, колко фазана, колко лисици са видели. Ако се установи че хищниците са в повече, то през този ловен сезон се намаляват излетите на заек-фазан. Имало е години, в които въобще е било забранено ловуване на заек в нашия ловен район. За сметка на това се задължават ловците от дружинката да убиват вреден дивеч, като задължението се следи и поощрява със съответните административни мерки. Примерно, който е убил четири лисици до края на м.Октомври му се разрешава допълнителен излет за фазан.

За голямо мое съжаление по-големия процент от колеги-ловци са точно такива, каквито ги описваш - трепят (буквално) за разтуха и без реална необходимост. Тези, които останахме с малко съвест, се опитваме както можем да ги вкараме в правия път, но уви...

Лично за мен е много голяма перверзия , когато някой богаташ с малко свободно време дръпне спусъка на прескъпата си и инкрустирана със злато пушчица, с облечен в изискана ръкавица показалец, седейки удобно на топло и на мек стол в модерно чакало от 150 -200 м., стреляйки обикновено по полудиво животно. И знаеш ли кое е най страшното - някои от тия ловци даже ги е гнус да докосват убития "дивеч". Тук според мен е разликата между гнусното убийство за удоволствие или избиване на комплекси и практичното и примитивно (наистина понякога жестоко) ловуване с капани и въобще истинското ловуване.
За мен очарованието на лова е в досега с природата, в това да наложиш своите способности над тези на животното, да го надхитриш, да го принудиш да излезе на изстрелно разстояние (максимум 53 метра). Мразя да гърмя от "другия байр". Виждал съм ловци с автомати, който стрелят по 10-15 пъти по животното. За мен това не е лов. Животното трябва да има своите шансове да оцелее. Така и радостта и удовлетворението от успещния лов са по-големи!
Съгласен съм, че тук не се прокламира тезата "Хайде в гората да поставяме капани!", но сам ти по-горе си писал, че "имаш намерение да направиш нещо по темата". У дома в мазето - можеш да експериментираш колкото си искаш.

Офлайн

  0

#9 08.12.2010 12:00:45

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: За бушкрафта, природата и лова

zoso, има и един друг момент, който пропускаш. След като така ревностно защитаваш спазнето на закона, би следвало ти самия за го спазваш. Но докато обсъждането на различни видове капани и премки НЕ Е забранено от закона, то изрази като "Ако ви хвана - майка ви жална!" и "И тежко му и горко, ако хвана някой да поставя или да проверява капаните си! Дупе да ви е яко!" са заплахи по смисъла на закона и като такива са престъпления, за които в НК има предвидени наказания.


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0

#10 08.12.2010 12:03:41

zoso
Гъба отровна
Репутация: 2

Регистриран: 08.06.2010
Мнения: 354

Отг: За бушкрафта, природата и лова

samotniq valk написа:

zoso, има и един друг момент, който пропускаш. След като така ревностно защитаваш спазнето на закона, би следвало ти самия за го спазваш. Но докато обсъждането на различни видове капани и премки НЕ Е забранено от закона, то изрази като "Ако ви хвана - майка ви жална!" и "И тежко му и горко, ако хвана някой да поставя или да проверява капаните си! Дупе да ви е яко!" са заплахи по смисъла на закона и като такива са престъпления, за които в НК има предвидени наказания.

Моля-моля! Никъде не видях да съм писал, че ще се саморазправям!

Офлайн

  0

#11 09.12.2010 10:09:17

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: За бушкрафта, природата и лова

Прав си, Стояне. Аз в моето изказване се стараех да бъда възможно най-сдържан и мек и да не казвам в прав текст всичко, което мисля за тези двукраки. cool
Мисля, че който е поискал е разбрал какво казвам.


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#12 09.12.2010 11:36:39

88
Редови
Репутация: 19

Регистриран: 16.07.2010
Мнения: 413

Отг: За бушкрафта, природата и лова

[

Black Wolf написа:

За какво нарушение на закона става въпрос, когато ловджиите нарушават основния закон на Майката Земя – да не се убива без нужда? Кой от тези скапаняци с пушки има нужда от дивеча, за да живее? За да има какво да яде, какво да облече и с какво да постеле одъра си?!? Кой по дяволите?

Black Wolf,не само ловците нарушават "основния закон"-да не се убива без нужда,правят го и много диви животни,включително и вълците,които ти явно харесваш.Ако един вълк влезе в кошара с овце,споре теб дали ще убие само една,ще я изде и ще си замине,или ще ги издави всичките?Котката ми по цял ден убива разни животинки,играе си с тях докато умрат,след това ги зарязва,за нея те не са храна!Много хищни видове убиват без нужда,по Discovery,NG, и Animal Planet често излъчват подобни сцени с участието на лъвове, хиенови кучета,хиени,леопарди,вълци и т.н..Всички тия животни, нарушават ли вселенските зчакони?
Не защитавам ловците,опитвам се да съм обективен ,нещата са доста сложни,не са само в черно и бяло,мисля,че не е правилно да лепим етикети от рода на "скапаняци".До скоро бях ловец,но се отказах,но не защото ме гризе съвестта,а заради тъпите закони.Начина по който сега е организиран и се провежда лова в България ме отвращава!

Офлайн

  0

#13 09.12.2010 11:39:40

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: За бушкрафта, природата и лова

Паткани законно ли е да трепем ? tongue


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0

#14 09.12.2010 12:02:53

ilianlp
Балканджия
Репутация: 165

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 1,092

Отг: За бушкрафта, природата и лова

Напълно подкрепям Black Wolf относно ловците и ловджиите. Кой ли щеше да пази равновесието в природата ако не бяха те?! Не ми се мисли какво бихме правили без тях - ми той животът на планетата отдавна да е изчезнал  big_smile А доколкото съм гледал NG и Discovery, не си спомням животно да е убило друго животно за удоволствие - или за храна или за защита...


Memento mori

Офлайн

  0

#15 09.12.2010 13:18:08

88
Редови
Репутация: 19

Регистриран: 16.07.2010
Мнения: 413

Отг: За бушкрафта, природата и лова

ilianlp написа:

Напълно подкрепям Black Wolf относно ловците и ловджиите. Кой ли щеше да пази равновесието в природата ако не бяха те?! Не ми се мисли какво бихме правили без тях - ми той животът на планетата отдавна да е изчезнал  big_smile А доколкото съм гледал NG и Discovery, не си спомням животно да е убило друго животно за удоволствие - или за храна или за защита...

ilianlp,последно гледах по NG как лъвове убиха honey badger(трудно им беше) и след това зарязаха трупа му насред саваната,гледал съм подобна сцена и преди,но жертвата им беше гепард.Мога да дам реални примери и от България,когато пор влезе в кокошарник,убива всичко наред,може да убие десетки,дори стотици птици.Същото се е случвало преди когато вълци са нападали стадата с овце,един вълк може да убие много повече животни отколкото е в състояние да изяде.Ами примера с котката ми,който дадох по горе,та тя убива животни без да ги яде!

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff