Когато си купих китайската брадвичка от “Кауфланд” я получих със гумен предпазител за острието. Но след като я заточих се получи проблем. След едно – две слагания и махания, вече острата брадва сряза гумения предпазител. И понеже нямам желание да се порежа без да искам, реших да си направя калъф за брадвата. Първоначално мислех да е от кожа, но ми се стори прекалено сложно за скромната ми личност. Затова предпочетох по-лесният вариант. А имено пластмасово калъфче. За изработката използвах, парче от стар улук който се въргаляше из двора.
Сега ще се опитам да обясня изработката стъпка по стъпка:
Първо отрязваме улука с туристическият трион, подравняваме краищата и след това ги минаваме със шкурка за да не са остри.

След като разрежем тръбата, с пистолет за горещ въздух започваме бавно да нагряваме тръбата, използвме първа степен на пистолета. Задължително трябва да сте с ръкавици, иначе изгарянето ви е в кърпа вързано. Като трябва да спомена, че ръкавиците който аз използвах не са подходящи. Не се изгорих но гумената част на ръкавиците започна да се топи и останаха следи върху тръбата.

Нагряваме докато не се получи ето това.

След това е добре да измиете шаблона който се получи защото после ще е доста трудно. Все пак аз използвах стара тръба и беше доста мръсна и очукана. Използвайте вътрешната страна на тръбата да е отвън на калъфа. Защото външната страна е много по-захабена.

Тук мерим брадвата и поставяме шаблона върху стара хавлия. Понеже ще оформяме заготовката върху цимента и ако няма нещо между пода и пластмасата. Меката заготовка ще приеме релефа на пода.
След това нагряваме с пистолета докато пластмасата стане много мека. След това заедно със хавлията огъваме около брадвата и притискаме докато стегне (около 2мин).

След като сме оформили калъфа идва ред да го фиксираме. За целта ни е необходима дрелка и тази машинка за занитване. Понеже нямах такова чудо се наложи да си купя, това комплектче струваше около 10лв. Като тук трябва да отбележа, че мястото на третият нит е изключително важно. В зависимост къде се сложи калъфа става по – стегнат или съответно по – свободен. А ако се сложи прекалено близо до ръба на калъфа брадвата изобщо няма да може да се вкара. Понеже при вадене и слагане пластмасата се разтваря в долната си част за да може да мине по широката част на острието.

След като сме поставили нитовете, идва ред да очертаем крайната форма на калъфа. Тук вече нещата опират до лични предпочитания.

След това с триона на Летермана изрязваме излишната пластмаса. Използвах този трион понеже е много по – тънък и с него очертаната крива се следва много лесно. После до изглаждаме със шкурката и сме готови.

А ето и готовият продукт:
Първоначално възнамерявах да го боядисан в черно, но след това размислих. Ако е бял ще се вижда много по – лесно.

Ето тук се вижда как пластмасата се отваря при изваждане на брадвата. Ако нита е малко по на вън калъфа ще стане не използваем.