Нож от механична ножовка за метал ( Нож-буш )
Името Нож-Буш някак самичко си дойде . Тук описвам как си направих нож от ножовка „Bahco” поради големият зрителски интерес . При направата му се ръководих единствено от наличните материали и инструменти с които разполагам . Всичко останало са екстри , които не са задължителни за един прост самоделен нож . Основната идея е да се пригоди ножовка за метал като трион за дърво и нож . Така се комбинират три инструмента в едно . Недостатък разбира се е прекалено твърдата стомана и вероятността от счупване при огъване . Пари за него не съм давал и дори и да се счупи няма да ме е яд много , само малко .
Материали :
- парче от ножовка с дължина около250мм.
- две летвички за чирени - череша
- предпазител - ламаринка неръждаема с размери около15х40х4мм.
- два,три нита – алуминиев тел ф3мм.
Инструменти :
- шмиргел
- дрелка, свредло твърдосплавно 3,2мм.
- ъглошлайф , дискове
- пилички за метал и дърво
- шкурки за дърво и др.дърводелски инструменти
- заваръчен или плазмен апарат .
Ето как започна всичко - попадна ми парче от нова ножовка със запазени , даже неупотребявани зъби . Обикновено се намират подобни с износени зъби и те се махат на шмиргела, а после се заточва от същата страна за някакъв нож за обща употреба . Откъм зъбите казват че е зоново закалена ножовката , но останалата част също е от хубава стомана и става за ножка . Аз решавам да подходя обратно – оставям зъбите и оформям острие от другата страна . Там където е дръжката махам зъбите и правя равен гръб за по-лесна изработка на дръжката после и като цяло фасона на ножа е такъв – прав ъгловат малко .
Важно е да се реши дали ще има предпазител и как ще се закрепва , за да се направи подходящ клин при оформянето на острието и дръжката . Аз отнех малко повече и се наложи наваряване и това си личи по обгорялата боя от едната страна . Може да се остави първото зъбче да подпира предпазителя , но при мен не стана така . По-добре е май да се направи първо канала на предпазителят и после клина на острието . Профила на дръжката го меря по ръката и пиля на шмиргел и тук-там с ъглошлайфа . Грубо заточване правя веднага , а финно след като изработя всички части и малко преди да сглобя окончателно всичко . Така се избягват нежелани порязвания . Може още по-остър ъгъл на заточване и сигурно по-нататък ще го направя , но засега така ми харесва . Ще поработя малко с него и после ще преценя как е .
Аз лично имам достъп до работилница , плазмен и заваръчен апарат и други инструменти като бормашина и шмиргели голям ,малък и т.н. Който няма , трябва да си намери поне някой заварчик за да пробие дупките за нитовете , а другите неща може и вкъщи . Най-добре пробиването става с плазмен апарат - точкува се леко и готово . После се дооформя с дрелка и свредло за нитовете . Първоначално дори успях да пробия една дупка директно с дрелката близо до оригиналната дупка , където предполагам е по-мека стоманата . После се изтъпи и отидох при заварчика . Възможно е да се получат големи дупки при пробиване с електрожен и тогава се търсят сътветните нитове или втулки някакви при нужда .
Канала на предпазителя си играх да го разпробивам и после с тънка пиличка, но по-лесен вариант е да се изреже от едната страна по дължина с тънък диск чрез ъглошлайф . След това да се завари края и така да се затвори . За моята неръждаема стомана трябва подходящ елеткрод също . Закрепването е със стегнатост по дължината – леко с чука докато спре да мърда .
Идва ред на чирените . Имах летвички от череша , които паснаха почти веднага . Малко пилене , шкурене и после правя три дупки - за нитовете и голямата . Имах идея в голямата дупка да сложа една малка тръбичка и да я разширя в краищата , но засега не съм го направил . Закрепвам чирените с болтчета и директно на шмиргела пиля дървото по профила на желязото - става лесно и бързо . За предпочитане е по-едър камък при грубото отнемане . Закръгленията също може на шмиргел , но лесно се изяжда дървото при невнимание . Накрая финно пилене и шкурене ръчно вкъщи . Последно слагам нитовете и това е .
Остава кания да му се направи , но вероятно ще си поръчам на един сарач живеещ наблизо да ми изработи .
Снимки :

Недовършен с болтчета и ръбести чирени

Довършен окончателно