XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 10.05.2011 07:48:39

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Нож от ножовка

Нож от механична ножовка за метал ( Нож-буш )

Името Нож-Буш някак самичко си дойде . Тук описвам как си направих нож от ножовка „Bahco” поради големият зрителски интерес . При направата му се ръководих единствено от наличните материали и инструменти с които разполагам . Всичко останало са екстри , които не са задължителни за един прост самоделен нож . Основната идея е да се пригоди ножовка за метал като трион за дърво и нож . Така се комбинират  три инструмента в едно . Недостатък разбира се е прекалено твърдата стомана и вероятността от счупване при огъване . Пари за него не съм давал и дори и да се счупи няма да ме е яд много , само малко .
   Материали :
- парче от ножовка с дължина около250мм.
- две летвички за чирени - череша
- предпазител - ламаринка неръждаема с размери около15х40х4мм.
- два,три нита – алуминиев  тел ф3мм.
   Инструменти :
- шмиргел
- дрелка, свредло твърдосплавно 3,2мм.
- ъглошлайф , дискове
- пилички за метал и дърво
- шкурки за дърво и др.дърводелски инструменти
- заваръчен или плазмен апарат .

Ето как започна всичко - попадна ми парче от нова ножовка със запазени , даже неупотребявани зъби . Обикновено се намират подобни с износени зъби и те се махат на шмиргела, а после се заточва от същата страна за някакъв нож за обща употреба . Откъм зъбите казват че е зоново закалена ножовката , но останалата част също е от хубава стомана и става за ножка . Аз решавам да подходя обратно – оставям зъбите и оформям острие от другата страна . Там където е дръжката махам зъбите и правя равен гръб за по-лесна изработка на дръжката после и като цяло фасона на ножа е такъв – прав ъгловат малко .
  Важно е да се реши дали ще има предпазител и как ще се закрепва , за да се направи подходящ клин при оформянето на острието и дръжката . Аз отнех малко повече и се наложи наваряване и това си личи по обгорялата боя от едната страна . Може да се остави първото зъбче да подпира предпазителя , но при мен не стана така . По-добре е май да се направи първо канала на предпазителят и после клина на острието . Профила на дръжката го меря по ръката и пиля на шмиргел и тук-там с ъглошлайфа . Грубо заточване правя веднага , а финно след като изработя всички части и малко преди да сглобя окончателно всичко . Така се избягват нежелани порязвания . Може още по-остър ъгъл на заточване и сигурно по-нататък  ще го направя , но засега така ми харесва . Ще поработя малко с него и после ще преценя как е .
  Аз лично имам достъп до работилница , плазмен и заваръчен апарат и други инструменти като бормашина и шмиргели голям ,малък и т.н. Който няма , трябва да си намери поне някой заварчик за да пробие дупките за нитовете , а другите неща може и вкъщи . Най-добре пробиването става с плазмен апарат - точкува се леко и готово . После се дооформя с дрелка и свредло за нитовете . Първоначално дори успях да пробия една дупка директно с дрелката близо до оригиналната дупка , където предполагам е по-мека стоманата . После се изтъпи и отидох при заварчика . Възможно е да се получат големи дупки при пробиване с електрожен и тогава се търсят сътветните нитове или втулки някакви при нужда .
  Канала на предпазителя си играх да го разпробивам и после с тънка пиличка, но по-лесен вариант е да се изреже от едната страна по дължина с тънък диск чрез ъглошлайф . След това да се завари края и така да се затвори . За моята неръждаема стомана трябва подходящ елеткрод също . Закрепването е със стегнатост по дължината – леко с чука докато спре да мърда .
  Идва ред на чирените . Имах летвички от череша , които паснаха почти веднага . Малко пилене , шкурене и после правя три дупки - за нитовете и голямата . Имах идея в голямата дупка да сложа една малка тръбичка и да я разширя в краищата , но засега не съм го направил . Закрепвам чирените с болтчета и директно на шмиргела пиля дървото по профила на желязото - става лесно и бързо  . За предпочитане е по-едър камък при грубото отнемане . Закръгленията също може на шмиргел , но лесно се изяжда дървото при невнимание . Накрая финно пилене и шкурене ръчно вкъщи . Последно слагам нитовете и това е .
  Остава кания да му се направи , но вероятно ще си поръчам на един сарач живеещ наблизо да ми изработи .

Снимки :
Nojjj.JPG
Недовършен с болтчета и ръбести чирени                       
Nojj.JPG
Довършен окончателно

Донту Ориби Хапи

Офлайн

1

#2 10.05.2011 07:53:25

velio
Bushman

Регистриран: 16.02.2011

Отг: Нож от ножовка

Екстра е станал  cool Евала!

Офлайн

0

#3 10.05.2011 08:04:56

zoso
Гъба отровна

Регистриран: 08.06.2010

Бравос! Станал е сатъра !

Офлайн

0

#4 10.05.2011 08:49:30

anjsan
Пущиняк

Да спомена още , че триона го изпробвах още преди да довърша изцяло ножа . Сурово дърво мъждрян с диаметър около 5см. го отряза без проблем .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#5 11.05.2011 00:14:42

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Баш-Буш-Нож от варненската ножарска школа! big_smile  Видян в действие и оценка ще му дам след 30г.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#6 11.05.2011 19:53:10

scrooge
Редови

Регистриран: 21.02.2011

Трудно ли се пили тая ножовка,и на шмиргела не се ри разкалява?

Офлайн

0

#7 11.05.2011 19:55:51

del22
Редови

Регистриран: 17.04.2011

scrooge написа:

може би ако се работи внимателно и се редува - търкане на шмиргела - вода, може да не се разкали.

Офлайн

0

#8 11.05.2011 20:29:54

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

ей го едно ножче дето го почнах ама не съм го довършил 023422764-big.jpg?r=0 пак от ножовка ама доста по-малко

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#9 11.05.2011 20:39:24

del22
Редови

Регистриран: 17.04.2011

bobber написа:

ей го едно ножче дето го почнах ама не съм го довършил 023422764-big.jpg?r=0 пак от ножовка ама доста по-малко

уау, отличен сканди скос и линии !!!

Офлайн

0

#10 11.05.2011 21:27:50

velio
Bushman

bobber, ще дереш нещо ми се струва  big_smile
тея ножовки много ценни ще излязат - всичко живо е почнало ножове да прави от тях  cool

иначе наистина не е страшно за разкаляването - ако на всеки 2 минавания на шмиргела се топи във вода - нищо не и' става на стоманата  wink

Офлайн

0

#11 11.05.2011 22:04:52

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Bober тури нещо познато до ножа за да усетим размерите.

П.П. А бе къде ги намирате тези български ножовки бе. Аз имам само Sandvic, а те са със твърдосплавна пластина прикрепена към гъвкава основа. АКо даде господ да се видим, ще ти донеса някои такива парчета да си играеш.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#12 11.05.2011 22:13:23

velio
Bushman

Галимунди, ако се видим на Осогово, ще ти донеса половин ножовка - аз имам още 1

Офлайн

0

#13 11.05.2011 22:20:18

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Оки, ако успеем да дойдем с Муцуната половината ножовка ще е за теб а другата за Боби. Само че ще трябва да теглите чоп коя на кого ще се падне, защото си мисля, че триона трябва да гледа напред а не на зад, но само единия ще има тази възможност.  smile

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#14 12.05.2011 07:32:45

bubachco
Редови

Регистриран: 16.08.2010

освен старите, български, светло синьо боядисани мех. ножовки, навремето имаше и едни немски, сиви такива. бяха малко по-тесни от българските, но не им отстъпваха по мех. показатели. друг добър вариант за сравнително добро и евтино острие са ножовете за абрихт. те са ~3мм. дебели, а мех. ножовки са ~2мм. трябва да се има в предвид, че тези материали са крехки, затова не трябва да си избирате модели на ножове с дълги и тесни остриета.

Офлайн

0

#15 12.05.2011 07:53:31

anjsan
Пущиняк

scrooge написа:

Да,трудно се пили , но по-голям шмиргел не я усеща много ножката . Оттам идва и вероятността човек да натисне повече , да посинее метала и да настъпи местно разкаляване . Това е поправима като се отнеме още малко за да се появи отново чист метал . Не се разкалява цялото парче стомана . Охлаждане с вода е препоръчително - топиш в една съдина и готово . Аз лично не ползвам и натискам леко , колкото да отнема по малко . Усет трябва да придобие човек .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff