XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 14.03.2016 11:57:52

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1840

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,983

Медицинско приложение на конопеното въже

Статията е впечатляваща! Несъм подозирал за този тип употреба на въжето от коноп. Коноп - да, но въже от коноп...От древността до днес, конопът има множество приложения, вариращи от производство на бои, хартия, строителни материали, биодизел, моторни екомасла до медицински продукти. Първото документирано доказателство за употреба на конопа в медицината са открити в медицински текстове при археологически разкопки от 2737 г. пр. н. е. Конопът може да вирее почти навсякъде и е устойчив на различни условия на отглеждане. Рядко се засяга от вредители или болести, а освен това, пречиства почвата около него и убива плевелите.

Нашите предци са носели дрехи изработени от коноп – конопени ризи, чорапи, панталони, шапки, колани, престилки и други. Те рядко са страдали от някои от често срещаните в съвремието заболявания, като остеопороза, артрит, остеоартрит, гръбначни изкривявания, шипове, неврити. Разбира се, причините за високата честота на тези заболявания са комплексни, но несъмнено, употребата на конопа в миналото е изиграло известна роля в превенцията на тези и други заболявания. През последните години, интересът към естествените лечебни средства и методи прогресивно нараства и все повече хора търсят начини за лечение в традиционната медицина, където конопът заема значима позиция.

Коноп се отглежда в много части на света, като негови основни производители са Франция, Канада и Китай. Забранен е за отглеждане в САЩ от 1950 година. Въпреки качествата си, правителството на САЩ не признава различията между промишления коноп и марихуаната. В действителност, Американската агенция за борба с наркотиците класифицира всички разновидности на канабис като марихуана, което прави промишления коноп също толкова незаконен, независимо от приложението му.

Конопените семена са изключително богат на протеин, фибри, омега-3 мастни киселини (един от малкото открити растителни източници на омега-3), омега-6 мастни киселини и други.
Интересен факт е и, че конопените влакна имат способността да блокират 50 % повече ултравиолетовите лъчи, отколкото памука например.

Важно е да се отбележи, че между конопа и марихуаната съществуват известни разлики.

Терминът коноп се използва за означаване на влакната от стеблото на Cannabis Sativa. Cannabis Sativa е сорт канабис, който се предпочита за тази цел поради дългите си стъбла (може да достигнат над 6 метра височина). Неговите влакна и семена се използват за целите на храненето, текстилната промишленост, масла и други.

Марихуаната е канабис (Cannabis Indica), който се отглежда за пъпките на растението, които съдържат психоактивни съединения. Индустриалният коноп съдържа по-малко от 1% психоактивни вещества, докато марихуаната съдържа до 20 % и повече. Разликата в съдържанието на психоактивни вещества се дължи на това, че промишленият коноп не се отглежда за производството на пъпките, в които са концентрирани тези вещества. Без пъпки, няма марихуана. В действителност, в промишления коноп се съдържа канабидиол, който всъщност намалява ефекта на психоактивните вещества. Освен по нивата на психоактивни вещества, между конопа и марихуаната съществува и визуална разлика. Растенията отглеждани за марихуана обикновено са широки и достигат до 1.5 м височина, докато индустриалният коноп се отглежда до 4.5 м височина.

Конопеното въже се изработва от усукани, сплетени или навити влакна на коноп. Може да се  изработи в различна дължина и дебелина, според предназначението му. Влакната, от които се произвеждат конопените въжета се означават като „лико” – частта от растението, която расте под външния слой на кората. Тези влакна са изключително здраво и дълги и имат значение за нарастване на растението на дължина. В миналото, такива въжета са използвани за катерене, риболов, в корабоплаването, риболова, ездата и строителството. Поради спада в производството на промишления коноп и наличието на алтернативни надеждни материали за изработка на въжета, в съвременния свят въжетата от коноп се използват по-рядко.

Конопеното въже се отличава се с изключително благоприятно въздействие за облекчаване на симптомите и лечението на редица остри и хронични заболявания, особено при тези съпроводени от болки в костите, ставите и мускулите.

Принцип на действие на конопеното въже

Смята се, че по кожната повърхност се намират проекции на нервно-съдови елементи и вътрешни органи. Активността на конопеното въже се основава на въздействие върху биохимизма и енергийното поле в тези проекции, с което „отнема” излишната енергия, а същевременно, химичните субстанции, съдържащи се във влакната проникват през кожата и действат обезболяващо.

Фините нишки на конопа притежават способността да повлияват биопотенциала на различните тъкани и органи, като редуцира излишното електричество натрупвано в резултат на увреждането на засегнатия орган или структура. Този принцип на действие е подобен на въздействието върху биоактивните точки при акупунктура и рефлексотерапия.

Действието на конопеното въже включва и механично въздействие върху рецепторите за допир, което подпомага оздравяването на тъканите.

Има съобщения за т.нар ефект на паметта – пациенти, използвали конопено въже веднъж, съобщават, че при повторна употреба, ефектът настъпва по-бързо и с по-голям интензитет. Вероятното обяснение на това включва активирането на психо-невро-ендокринно-имунната система, благодарение на което се изгражда пряк път на действие, на принципа на „късото съединение”.

Показания и начин на употреба на конопеното въже

Конопеното въже се препоръчва за облекчение на болката при неврит, радикулит, дискова херния (дископатия), остеоартрит, остеофити (шипове), главоболие и други. Въжето се поставя върху болезненото място, под дрехите, без да се стяга. За максимално запазване на ефикасността на конопеното въже, е нужно то да се съхранява в сухи и проветриви помещения, при влажност не повече от 80 %. Въжето не бива да влиза в контакт с препарати за почистване, киселини, основи и други химически вещества с агресивно действие. За употребата на конопено въже не са необходими специални познания относно биологично активните точки на тялото, а е достатъчно то да се увие около областта на увреждане.

За да настъпи желаният ефект, е необходимо въжето да се носи редовно, като се сваля единствено по време на къпане. Когато се намокри, действието на въжето намалява. Ефективността на конопеното въже е около 1 до 2 месеца, след което е нужно то да се замени с ново. Отслабването на ефекта в известна степен е свързано с изтъняването и заглаждането на фините нишки във въжето.

Противопоказания

Приложението на конопено въженце не се препоръчва, ако страдате от кожно заболяване и не бива да се поставя върху участъци от кожата, по които има локални промени, включително обрив, бемки, пъпки, подутини и други. Това е свързано с неблагоприятното въздействие на механичното дразнене и триене на кожата при подобни промени и състояния.

Може ли конопено въженце срещу болки в ставите да се изработи в домашни условия?

Конопът е бил широко отглеждана култура в българските села. От него хората са си изработвали дрехи (от т. нар „кълчища”), за които се е смятало, че са признак на недоимък и сиромашия, без да се подозира за лечебните свойства на тази суровина. Означава ли това, че можем да вземем няколко въженца канап, да ги сплетем и да си изработим лечебно конопено коланче? Да, можем! Нужно е само да си набавим канап, изработен от конопени нишки. Може би ефектът няма да е аналогичен на специално проектиран и патентован продукт, но със сигурност това няма да навреди. В народната медицина може да се открият редица препоръки и положителни отзиви от носенето на канапено въже срещу болка в кръста.

Последно редактиран от Кольо (14.03.2016 12:02:24)


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

  3

#2 14.03.2016 16:12:09

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1476

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,964

Отг: Медицинско приложение на конопеното въже

Коле то се е намерил и някои който вече лекува, ма по така.
.......- Д-р Биволарски, какво всъщност се крие зад името „Коносан”?
- Наименованието идва от абревиатура на „коноп” и „сано”, което от латински означава оздравявам. Става дума за естествен коноп. Продуктът намира приложение за лечението на широк кръг остри и хронични болестни състояния. Размерите му позволяват лесно прикрепяне към различни части на тялото, а малкият обем и тегло го правят удобен за носене през цялото денонощие.......
Интересно главоболието как го лекуват, с вратовръзка или чалма. Като хлапе отглеждах канарчета. Зимата с кеф похапваха конопено семе, ма пълнееха и спираха да пеят. Та се налагаше ограничения. Ето цялата статия http://www.jivotatdnes.bg/news/jivot/le … enoto-vyje

Последно редактиран от Okdalf (14.03.2016 16:13:38)

Офлайн

  0

#3 14.03.2016 17:08:10

Yavor
Редови
Репутация: 111

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Медицинско приложение на конопеното въже

"... като редуцира излишното електричество, натрупано..."
Като как точно? И не е ли по- добре да си влача "Антистатик" от пернишка жигула, за по- сигурно? smile
Владко, главоболието сигурно го лекуват с един подвижен възел на врата, завинаги big_smile

Последно редактиран от Yavor (14.03.2016 17:09:06)


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#4 17.03.2016 00:08:56

Chronograph
Редови
Репутация: 8

Регистриран: 14.08.2012
Мнения: 42

Отг: Медицинско приложение на конопеното въже

Пробвах преди време това конопено въже "Коносан", даже му бях забравил името.
Направо като магия действа, ако щете вярвайте.

Появи ми се една кост, която взе че щръкна на китката след едно от поредните ми падания с колелото. След два-три месеца  почнах да се притеснявам и ходих на лекар, който ми каза, че след толкова време нищо не може да се направи и това ще е положението занапред. Познати ми казваха че имам мъртва кост и тем подобни врели некипели.

Добре ама случайно видях в един биомагазин това конопено въже, вързах си го около китката хлабаво и за 3-4 седмици коста се прибра и ръката се оправи smile

Офлайн

  3

#5 17.03.2016 17:35:05

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1476

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,964

Отг: Медицинско приложение на конопеното въже

Алилуя, вече имаме излекуван. Колега,Chronograph значи ти си си купил от това въже. Инересно ми стана, ако конопеното въже го извадя от дулапа. Дето съм си заделял от казармата. И това аптекарското, кое ще е по добро. Оставям на страна шегичките просто ми е любопитно.

Офлайн

  0

#6 17.03.2016 18:12:32

Chronograph
Редови
Репутация: 8

Регистриран: 14.08.2012
Мнения: 42

Отг: Медицинско приложение на конопеното въже

Идея си нямам. И аз бях скептичен но резултат има- кокалче - не.

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff