Държа в ръцете си един изключителен нож : ESEE – 5. Както повечето форумници вече разбраха – спечелих го от тазгодишния конкурс „24 бушкрафт” и се надявам следващият конкурс да е по-многолюден и напрегнат, а след него – да направя още някое ревю, щото мисля да участвам. И така: Обща дължина 279,4 mm (11 инча); Дължина на острието 133,5 mm (5,25 инча); Ширина на острието: 39,6 mm (1,56 инча); Дебелина на острието: 6,35 mm (0,25 инча); Маса на ножа без канията: 0,4536 kg (16 унции); Конструкция: фул-танг; Острие: дроп пойнт; Стомана: 1095 Carbon; Твърдост: 57 HRC; Заточване: сейбър грайнд; Чирени: Canvas Micarta; Кания: Kydex sheath.
На левия чирен има вдлъбнатина за боу-дрил, а задната част на дръжката е оформена като помел, с който могат да се трошат разни неща. Например стъкла. На помела е набит и индивидуалния номер на всеки ESEE-5. Моят е 8424. Да държиш този нож в ръка предизвиква усещане за сигурност. ESEE-5 е олицетворение на компромиса между боен нож и нож за оцеляване. Еднакво успешно би се справил и в двете направления. Изключително здрав и надежден. Едно от основните му предназначения е за екипиране на пилоти – с него може да се отвори заяла врата на самолет или хеликоптер, а по-нататък – да послужи или за близък бой, или за оцеляване – както писах малко по-горе. Което го прави идеален за екстремен туризъм, както и за какъвто и да било туризъм сред Природата. ESEE-5 е един култовите ножове в американските форуми – дотолкова, че за него се шегуват, че веднъж Чък Норис се опитал да го счупи – и не успял. Мернах даже, че с него можела да се среже бронята на танк Т-72. Не знам дали е вярно, но щом са го написали – значи се е намерил поне един идиот, който да опита.
Този ESEE-5 например е бил обстрелван с различни огнестрелни оръжия – забележете, че за по-малките калибри изобщо не разбрал, че по него е стреляно. Куршумът от .308 Win е направил само вдлъбнатина, но не го е пробил. Впрочем – не го е пробил нито един куршум. Ножът се е счупил (но не и пробил) по средата - където всъщност е най-уязвим. Изобщо – ако семейство Ликови разполагаха не с тенекиените си самоделки, а с нещо от класата на ESEE-5 – нищо чудно да са щели не просто да оцелеят, а даже може би щяха да положат основата на нова цивилизация. Ето един примерен вариант за носене на ESEE-5.
Както и едно добро видео:
В youtube попаднах и на някакви жестоки извращения – от сорта на ESEE-5 срещу Ka-Bar BK-2. Ако на някого му е интересно – нека си ги намери сам, аз такова нещо тук няма да пусна – намирам за кощунство да се унищожават два от най-добрите за този клас ножове в света, само за да провериш кой бил по-по-най. Изключително доволен съм от придобивката, единствената ми болка е, че още не съм успял да си поразходя ножа никъде. Надявам се обаче и това да стане скоро.
Кортежът минава! Кортежът минава! фанфари победни го в хор поздравяват, лъщят доспехи и мечове, покрити със слава! В желязо и злато, паладини в кортеж преминават!
И на мен цената не ми харесва, ама за тая цена човек плаща новия нож и транспорта до всяко място на планетата, за кретените, които стрелят по ножовете с огнестрелно оръжие... + печалба за ESEE Knives, разбира се.
Другото, което не ми харесва - половин кило за нож с 13-сантиметрово острие ми се струва малко прекалено. Дебелина на острието над 6 милимитра... на тая дължина... *PARDON*
Ама на който си му харесва - със здраве да си го ползва!
П.П.: Въпреки всичко, ревюто е интересно.
+1 от мене.
Последно редактиран от Неандерталец (25.09.2013 10:04:23)
ESEE-5 и ESEE-6 всъщност са различни ножове с различна насоченост. Както писах малко по-горе - ESEE-5 е компромис между тактически нож и нож за оцеляване. Какъвто впрочем е и ESEE-4, чието острие е още по-късо. Докато ESEE-6 си е чисто развитие на една от концепциите за "survival knives". Която обаче не споделям.
Все пак си мисля, че от ESEE-5 бих имал повече полза. Той е много по-масивен, може да поема по-големи натоварвания, а и острие, по-дълго от 140-150 mm създава повече затруднения при носене и ограничава вариантите за самото носене.
Кортежът минава! Кортежът минава! фанфари победни го в хор поздравяват, лъщят доспехи и мечове, покрити със слава! В желязо и злато, паладини в кортеж преминават!
Малко ще се отклоня от темата, като припомня класическата тройна комбинация на бушкрафтъра: малка брадвичка за сечене и дърводобив, стабиУен фиксиран нож за разфасоване на месо, рязане на храна, грубо дялане и сгъваем нож за по-фини и бързи операции.
Тази комбинация е превърната в официален канон в началото на 20 век от Хорас Кепхарт и той самият категорично заявява, че не е направен и никога няма да бъде направен нож, който да замести една малка брадвичка в дейностите по приготвяне на огъня.
Тенденцията в началото на 21 век обаче е производители и потребители да се опитат да оборят това твърдение на Кепхарт и поради това се появяват ножове като Esee 4/5/6, Ontario Rat 3, Busse и да не ги изброявам. Ножове масивни, но компактни от които не се очаква да режат домат и кашкавал с лекота. Предполага се, че ползвателят им си държи едно викториноксче в джоба за тая цела. Но ако си в ситуация на оцеляване, все ще нарежеш пустия домат и с туч като Esee 5. За сметка на това с такъв нож се очаква да можеш да кастриш, сечеш и цепиш с приблизително същата лекота, както и с една малка брадвичка.
такава, по мое скромно мнение, е логиката зад подобни модели и за да оправдая математическия никнейм, който съм си избрал формулата очевидно е: малка брадва (600-700 грама) + фиксиран нож (150-200 грама) + сгъвайка (100 грама) > Esee 5 (450 грама) + сгъвайка (100 грама)
Големият нож може да реже домат и кашкавал с лекота, всичко зависи от операционната система зад дръжката. Освен това в ново време се избягва една концепция, която през 19 в. е била в сила, а именно, че ножът освен всичко друго трябва да бъде и оръжие.
То ако гледаме реално на нещата едно стабилно сгъваемо ножче (някой от по-големите виксове или венгери) + едно хубаво брадве около килограм елиминират почти напълно нуждата от голям фиксиран нож... но въпреки това имаме и носим такива ножове... малко се отплеснахме от темата, ама здраве да е
С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне
В крайна сметка ако нищо не става от ножа може да се продаде на циганите за желязо. Това е предимството на тежкия нож за оцеляване нищо друго няма като предимство. Ножа за оцеляване и манерката с вода са телевизионен сценарии на някой с болен мозък режисьор. Някой има ли идея с какви ножове ходят планинците от поредицата по телевизията и дали ползват такива огромни и тежки ножове каквито са сървайвърките ножове. Ще ме прощавате но това си е една търговска ниша стил мило ком мил тек и прочие. Всеки нормален човек който тръгне да обикаля по планини и гори знае колко е важно теглото на оборудването и екипировката ако някой не го е разбрал нека да повърви с пълно бойно снаряжение в пресечен терен. 6 милиметра нож ами че то брадвата ми е по-тънка от този нож със здраве да го ползваш но едва ли е нощ за гората!