XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#46 12.08.2013 22:42:43

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Отг: Заблуди относно боя с нож

Kent написа:

не е ли редно да се разграничат  фигурантите
човек с нож и и човек който владее нож

Разликата не е особено голяма. Дресирана маймуна от цирка с нож ръка си е все толкоз опасна, колкото и закален пандизчия-ножар.

Ако някой е навит да се пробва - басът все още в сила. Аз (не съм трениран ножар) със симулиран нож в ръка, срещу всеки съфорумник - тренирал борба, крав мага, айкидо и т.н.. Разстояние 3-4 метра, противника може да си избере каквото и да е оръжие - пистолет, спрей, палка, лека картечница. Басирам се, че (в 8 от 10 случая) ще го нарежа като луканка, дори и в сегашното си състояние (115 кг трудно подвижен пингвин). От моя страна залагам шише пълнолетен скоч сингъл малт. За да изравниме баса - като отсрещен залог приемам бутилка бира. Желаещи ?

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#47 12.08.2013 22:45:46

Bradley
cheechako

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

С ей тея 6 сантима острие борих един друсляк с тръба в кунките у Филибето - не ща и да повтарям ама без 5-6 инча фикс не излизам от години - особено като бях в студентски град - здравословният минимум е глок 78 или друг нож с 15 сантима острие, не по-широк от 3 сантима и добра кания да може да се монира на бая места без да личи много...

031223327-big.jpg?r=0

Последно редактиран от Bradley (12.08.2013 22:48:14)

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

0

#48 12.08.2013 23:17:40

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

windwarrior написа:
Kent написа:

не е ли редно да се разграничат  фигурантите
човек с нож и и човек който владее нож

Разликата не е особено голяма. Дресирана маймуна от цирка с нож ръка си е все толкоз опасна, колкото и закален пандизчия-ножар.

Ако някой е навит да се пробва - басът все още в сила. Аз (не съм трениран ножар) със симулиран нож в ръка, срещу всеки съфорумник - тренирал борба, крав мага, айкидо и т.н.. Разстояние 3-4 метра, противника може да си избере каквото и да е оръжие - пистолет, спрей, палка, лека картечница. Басирам се, че (в 8 от 10 случая) ще го нарежа като луканка, дори и в сегашното си състояние (115 кг трудно подвижен пингвин). От моя страна залагам шише пълнолетен скоч сингъл малт. За да изравниме баса - като отсрещен залог приемам бутилка бира. Желаещи ?

[merge_posts_bbcode]Добавено: 12.08.2013 23:17:40[/merge_posts_bbcode]

жоре, нарязване не му е майката а колене. пробождане в разни  стратегически точки и то ако не озверее противника и той от стреса да ти върне жеста и ...имаше горе мнение на нов учасник което ми хареса. от извора така да се каже. нарязани мъртавци не съм виждал , прободени няколко. ама като инжекции. туп туп  и става труп.
п.п. нарязване ако му отрежеш главата - това да big_smile
и то с един замах

Последно редактиран от Kent (12.08.2013 23:21:30)

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

0

#49 13.08.2013 07:14:45

ilianlp
Балканджия

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010

Gotti написа:

...Аз лично не знам как бих постъпил, но 99% ще бягам (и псувам) докато не намеря сопа/кол/калашник или докато не се откаже нападателя ... и ще се надявам ножът да не е от хвърлящите се.

Ванка, забрави вълшебната думичка: Бачоооооо big_smile big_smile big_smile

Memento mori

Офлайн

0

#50 13.08.2013 18:45:44

psifactor2
Редови

Регистриран: 24.05.2013

В старата ми работа имах колеги от СОБТ. Но най-вече ме впечатляваше единия от тях , с който много лесно се говореше и на много акъл ни научи всичките там.В последствие разбрах че е бил командир на взвод в СОБТ докато не се е пенсионирал след 17-18 г. служба там. Човека имаше много личен опит и специално за боя с ножове ни казваше че колкото и да тренираш в къщи или в залата никога не си достатъчно готов за реална ситуация.Тренировката помага , но не можеш да разчиташ на това. Визираше най-вече случки от акции , при които от нож са пострадали негови ,,много,, подготвени колеги при задържане на опасни престъпници точно при самото задържане в суматохата.Разправяше ни още че , когато са ходили на семинари за обмяна на опит с други спец-части за борба с тероризма в други държави там никой не набляга на тренировките с ножове като изключва руснаците , които освен това и тренират и бой със сапьорска лопатка.Тренират се само някои общи блокове , захвати и тн. глупости и то само от обща култура не целенасочено.Ножа при баретите се използва предимно за рязане на въжета и много други спомагателни неща но много рядко и за близък бой. Явно има защо!!! И както обича много често да казва ,,От както китайците са измислили барута , боя е станал безмислен ,,  big_smile   tongue  Това в кръга на майтапа разбира се. Това което дават по филмите е много далеч от истината.Всичко става и се развива много бързо и затова е най-добре да се избягват тези ситуации. Лошото е че почти всеки носи в себе си нож , бокс и много модерните в последно време сгъваеми палки.Спомням си за един случай пред Новотел Европа в началото на 90 те години , когато една мутра от група рекетьори беше налетял на виетнамец за да му вземе парите. И докато двуметровата мутра го налага с юмруци и бухалка , онзи с малко джолно ножче от рода на швейцарските го хакнал един път в суматохата във феморалната артерия от вътрешната страна на бедрото. Докато разберат останалите  какво става , мутрата се свлякъл на земята а ,,жертвата,, си тръгнал в суматохата.След няколко минути починал от кръвозагуба а приятелите му чак като видяли локвата кръв разбрали че е наръган.Въпросния виетнамец се оказал ветеран от войната и явно е знаел къде да пипа с ножа. *YES*

Последно редактиран от psifactor2 (13.08.2013 18:49:21)

Офлайн

0

#51 13.08.2013 19:01:16

Bradley
cheechako

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

По случай горното - да пием за виетнамците wink и да бягаме далече и бързо от всякакви кофти ситуации wink

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

0

#52 13.08.2013 19:18:19

Kent
Wee Willie Winkie

в бедрена артерия е класика, има и маса нещастни случаи - паднали стъкла, неволно порязване, птп с разкъсване на същата.

бац и в дамках, дето викат братушките.
по -страшни от ножа в опитна ръка, според мен, са острото шило или добре заточена отвертка според мене, от тях практически няма никакво спасение.  тея които ги ползват знаят и къде да бодат.
мадреца за това е мъдрец щото не изпада в ситуация, от която героя излиза с чест.
наздраве камаради. smile

Офлайн

0

#53 13.08.2013 19:21:09

psifactor2
Редови

Абе не точно да бягаме от всякакви кофти ситуации , но да правиме всичко възможно да ги избягваме.Все пак си имаме достойнство и няма да оставя да ми лазят по нервите но ще направя всичко възможно да се избегне по нататъшна конфронтация ако подозирам че този насреща е или дрогиран или пиян и има нож или друго оръжие в себе си.Защото и лудия бяга от пияния.Не ме притеснява въобще някой и друг тупаник, малко кръв , разбит нос или зъби , ама това с ножа..... абе парен каша духа. *DRINK*

Офлайн

0

#54 13.08.2013 19:24:33

bgpanev
Редови

Регистриран: 18.08.2012

Уйнде аз съм навит да пробваме,като аз съм или с пепър спрей или по добре с електропалка ма тва не е реална ситуация,губи се елемента на изненадата.Най-лошото при ножа е,че разбираш за него когато вече е късно.Извода е да се избягват конфликтни ситуации или ако влезеш в такава и видиш,че нападателят има нож БЯГАЙЙЙЙЙЙ. big_smile

Офлайн

0

#55 13.08.2013 19:26:13

Kent
Wee Willie Winkie

м аз имах предвид идеалния вариант, естествено че има линия която като се прекрачи и условията се променят кардинално smile  да не дава Господ.
Ама ако даде *SORRY*
п.п. оживелите ше споделят впечатления smile

Офлайн

0

#56 13.08.2013 19:45:10

psifactor2
Редови

bgpanev написа:

Най-лошото при ножа е,че разбираш за него когато вече е късно.Извода е да се избягват конфликтни ситуации или ако влезеш в такава и видиш,че нападателят има нож БЯГАЙЙЙЙЙЙ. big_smile

Един приятел прибирайки се през Западен парк е нападнат от наркомани.Докато се опитва да си спаси портфейла от тримата нападатели усеща че му причернява , започва да се задъхва и не може да диша.Не е забелязал и не е усетил че за го наръгали с малко ножче няколко пъти в гърба.Това се дължи от високото ниво на адреналин.Припада , а онези го обират.Добре че го намерили двойка велосипедисти.И после кома няколко дни и тн. Едвам се оправя. Много си прав че разбираш за ножа когато е късно. Ножчето на нападателя колкото и малко да е било е перфорирало белия дроб и той се е напълнил с кръв и така е започнал да се задушава.Ако не са го намерили бързо и линейката се е забавила е щял да даде фира.Сега го е яд че за 20-30лв. за малко да ритне камбаната.От тази гледна точка писах че трябва да се избягват тези неща , не защото някой го е страх. Когато  човек успее да прецени точно и на време риска и предвиди последствията , които могат да се случат сам ще се убеди по-късно колко правилно е постъпил.  *DRINK*

Офлайн

0

#57 13.08.2013 19:55:25

windwarrior
Зла Гад

bgpanev написа:

Уйнде аз съм навит да пробваме,като аз съм или с пепър спрей или по добре с електропалка ма тва не е реална ситуация,губи се елемента на изненадата.

Супер, остава само да се засечеме по форумни сбирки някъде smile

А за реално - ше го направим реално. Пепър спрея/тейзъра е прибран в джоб/чантичка (или там където го носиш нормално) - предполагам не ходиш по цял ден със спрей в шепата smile Освен това - оставям си правото да те нападна не по команда "раз, два, три", а когато аз си реша (е, когато си буден де). Може да е днеска, може да е утре...

@Васко - съгласен съм с теб за заточките - много по смъртоносни са, то и затова урките не ходят с ножове а именно със заточки или отверки. Муш в корема или черния дроб - и привет армянам... Ама ако някой вземе да те кастри с нож, като млада върба - дип че са само порезни рани, подозирам че от болевия шок, а и от острата кръвозагуба, ще те инкапацитира в рамките на не повече от 30 сек

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#58 13.08.2013 20:00:11

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

не му вярвайте на тоя бе, и на мен ми показа един път на форумна сбирка как се намотават правоъгълни партенки

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#59 13.08.2013 20:20:04

Kent
Wee Willie Winkie

жоре заради прословутия адреналин, няма да те инкапацитира човек, веоятно де.  дори ще си във вихъра си няколко минути, ще ти пораснат още пет ръце и спокойно ще му извадиш очите и изтръгнеш пишока преди да припаднеш. при кастрене както казваш, почти няма смъртни случаи, освен ако не кастриш от конь и с шашка.

Офлайн

0

#60 13.08.2013 20:47:48

windwarrior
Зла Гад

bobber написа:

не му вярвайте на тоя бе, и на мен ми показа един път на форумна сбирка как се намотават правоъгълни партенки

Ей, ша ма ядеш до второ пришествие с тия партенки... Дали да повдигам въпроса че някой (кой?) трябваше да ми напомни да взема партенките, и се сети 3 дена след като сбирката беше свършила  big_smile

Sir Winston Churchill

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff