XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#91 22.06.2013 21:04:28

The Dark Owl
Редови

Регистриран: 12.02.2013

Отг: Примитивен риболов

big_smile щом е незаконно,няма да бързам да го довършвам...
6245245C.jpg

Иначе жабите се ловят лесно,може и без такива приспособления...Обикновено се лови трудно жаба дет те е усетила и е в позиция да скочи в водата...А в краен случай такива може и с клон да я цапнеш от ''далече'' ако е въпрос на оцеляване.... big_smile

Последно редактиран от The Dark Owl (22.06.2013 21:06:44)

Във всяко умение и изкуство има ритъм.
Има ритъм също така и в нещата, които нямат външна форма.

Офлайн

0

#92 22.06.2013 21:28:07

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Гледам че дискусията залитнА в некаква кесим посока, та да поясня - риболовът с лайстър е незаконен, изработването и притежаването на лайстър - не е.

Също както изнасилването е престъпление, но притежаването на к@р (с който собствено се извършва изнасилването), все още си е напълно законно.

Та айде бек ту дъ темата на темата  *DRINK*

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#93 22.06.2013 21:59:11

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Винд, радвам се, че сме на едно мнение.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#94 22.06.2013 22:35:43

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Абе поправете ме ако греша, ама май в морето не е забранено да се използват разни приспособления за лов на риба чрез пронизване?!

А иначе за "законите", особено в частта с използването, или ограничаването на използването на природни ресурси от простия човек, си имам собствено мнение, което не държа да споделям с вас, или вие пък също да го споделяте... Даже и да тръгна да го обяснявам, едва ли ще бъда разбран правилно, и най-вероятно ще ме обвинят за защитник на бракониерството, какъвто аз не съм! Но някак не съм съгласен, когато срещу няколко десетки лева и бележка в джоба, можеш да разпънеш за няколко седмици два реда въдици по брега на язовира, и да натръшкаш пет чувала риба, без дори да си умрял от глад за нея. Да се хвалиш после, и да те уважават като "голям рибар". В същото време обаче някой, независимо от желание за усвояване на умение, или за да се нахрани, улови да речем с лайстър риба, която после да изяде, да бъде гледан с презрение. От мен да знаете, ако някой в наш средностатистически водоем успее  с лайстър да налови достатъчно риба, за да нахрани себе си, или семейството си - може просто да го смятате за голям майстор! Трудно е да бъдеш опасен бракониер по този начин.

Бракониерите са ония с мрежите и бомбите... които унищожават повече, от колкото имат нужда. И които не оставят шанс на жертвите си... По същия начин гледам и на карабините с оптика, независимо че може да са законно притежавани и използвани! Въобще законите са много хлъзгава материя... Понякога забранват по-трудното и щадящото, а разрешават по-лесното и разхищаващо, стига да си плащаш на някого... при това ми се струва несъизмеримо малко... Да забраняваш винаги е по-лесно, отколкото да възпиташ и научиш...

Но давайте да не задълбаваме и да не кривваме в друга посока, както каза Уинд! Едва ли ще ме разберете! wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#95 22.06.2013 22:56:28

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Между другото, мисля, че ултралеките прътове, хай-тек макарите, практически невидимите влакна, достатъчно здрави да се обесите на тях, супер реалистичните и ефективни блесни, воблери, силиконови рибки, червеи, ароматни захранки, сонари, аларми и т.н. чудеса на днешния "спортен риболов", са много по-опасни приспособления за улов на риба от лайстъра, да речем... Ама що така някак си са минали в графата "законни"? wink Да не би защото все пак от някого трябва да си ги купиш? Какъв шанс има рибата срещу тях, и какъв срещу твоето копие и умения?! Въпрос за размисъл преди заспиване... wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#96 22.06.2013 22:57:43

Fat_Jim
Редови

Регистриран: 21.05.2013

xenos написа:

Абе поправете ме ако греша, ама май в морето не е забранено да се използват разни приспособления за лов на риба чрез пронизване?!

А иначе за "законите", особено в частта с използването, или ограничаването на използването на природни ресурси от простия човек, си имам собствено мнение, което не държа да споделям с вас, или вие пък също да го споделяте... Даже и да тръгна да го обяснявам, едва ли ще бъда разбран правилно, и най-вероятно ще ме обвинят за защитник на бракониерството, какъвто аз не съм! Но някак не съм съгласен, когато срещу няколко десетки лева и бележка в джоба, можеш да разпънеш за няколко седмици два реда въдици по брега на язовира, и да натръшкаш пет чувала риба, без дори да си умрял от глад за нея. Да се хвалиш после, и да те уважават като "голям рибар". В същото време обаче някой, независимо от желание за усвояване на умение, или за да се нахрани, улови да речем с лайстър риба, която после да изяде, да бъде гледан с презрение. От мен да знаете, ако някой в наш средностатистически водоем успее  с лайстър да налови достатъчно риба, за да нахрани себе си, или семейството си - може просто да го смятате за голям майстор! Трудно е да бъдеш опасен бракониер по този начин.

Бракониерите са ония с мрежите и бомбите... които унищожават повече, от колкото имат нужда. И които не оставят шанс на жертвите си... По същия начин гледам и на карабините с оптика, независимо че може да са законно притежавани и използвани! Въобще законите са много хлъзгава материя... Понякога забранват по-трудното и щадящото, а разрешават по-лесното и разхищаващо, стига да си плащаш на някого... при това ми се струва несъизмеримо малко... Да забраняваш винаги е по-лесно, отколкото да възпиташ и научиш...

Но давайте да не задълбаваме и да не кривваме в друга посока, както каза Уинд! Едва ли ще ме разберете! wink

В морето не е забранено. Друг е въпросът, че баш с лайстър трудно ще наловиш много нещо тъкмо в Черно море. smile
А карабините с оптически мерник са за подборен лов. Не просто да застреляш елен, а това да е тъкмо рогача - който хем трудно вече може да създаде поколение, хем е опасен за по-младите елени.

Кортежът минава! Кортежът минава!
фанфари победни го в хор поздравяват,
лъщят доспехи и мечове, покрити със слава!
В желязо и злато, паладини в кортеж преминават!

Офлайн

0

#97 22.06.2013 23:08:49

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Ми то реално погледнато и лъка може да е оръжие за подборен лов! Стреляш по едно животно, не по десет! Ама нещо трябва да си ЛОВЕЦ, а не просто ловджия, за да стигнеш на двайсетина метра от него, и да направиш перфектен изстрел. А лъка може и да си си го направил сам, и няма да ти се наложи да даваш пари на разни хора да ти продават пушка, боеприпаси и т.н. Да, да знам... ще кажете там за точност, сигурност на поражението и т.н - с 45 либров лък можете да убиете практически всяко животно в северните ширини... всяко! Но лъковете не са законни... sad

Офлайн

1

#98 23.06.2013 08:19:42

Fat_Jim
Редови

Регистриран: 21.05.2013

Оф топик:
Въпросът е не да се застреля какъв да е елен - а това да е точно определен елен. Именно рогача.
Подборният лов всъщност поддържа екологичното равновесие. Ловецът с карабината с оптически мерник хем отстранява заплахата за увеличаването на популацията елени - която е този рогач, хем върши работата на хищниците. С тази разлика, че вълците не нападат рогачите веднага. А и вълкът изобщо не е онова глупаво животно от народните приказки, извънредно много държи на кожата си и ако нападне рогач -то е когато той вече е доста стар, убивал е млади елени и не е оставял поколение, откакто е станал рогач. Вълкът по-скоро би нападнал съвсем млади малки елени или питомни животни.
Докато ловецът с лък обикновено ловува за да се нахрани. Колкото и да е голям майстор - за него няма значение нито кой точно елен ще убие, нито в кой сезон ще го направи. Ако в стадото остане рогач - лошо за стадото.

Кортежът минава! Кортежът минава!
фанфари победни го в хор поздравяват,
лъщят доспехи и мечове, покрити със слава!
В желязо и злато, паладини в кортеж преминават!

Офлайн

0

#99 23.06.2013 08:21:40

The Mechanic
Редови

Регистриран: 01.12.2012

offtopic
През последните 2 седмици остана ли неоспaмена тема?

Произходът на инстинкта няма отношение към употребата му.
Въпрос на избор е, колко да ти е трудно.

Офлайн

0

#100 23.06.2013 10:52:07

The Dark Owl
Редови

Регистриран: 12.02.2013

Готов е и оправих другия (махнах изолирбанда и превързах :d)

6251709U.jpg

6251718d.jpg

6251727S.jpg

6251733A.jpg

Във всяко умение и изкуство има ритъм.
Има ритъм също така и в нещата, които нямат външна форма.

Офлайн

0

#101 23.06.2013 15:02:36

efond
Редови

Регистриран: 29.04.2010

xenos написа:

Между другото, мисля, че ултралеките прътове, хай-тек макарите, практически невидимите влакна, достатъчно здрави да се обесите на тях, супер реалистичните и ефективни блесни, воблери, силиконови рибки, червеи, ароматни захранки, сонари, аларми и т.н. чудеса на днешния "спортен риболов", са много по-опасни приспособления за улов на риба от лайстъра, да речем... Ама що така някак си са минали в графата "законни"? wink Да не би защото все пак от някого трябва да си ги купиш? Какъв шанс има рибата срещу тях, и какъв срещу твоето копие и умения?! Въпрос за размисъл преди заспиване... wink

Вече на пазара има куки, влакна и приспособления които щадят рибата дори и да ти скъса влакното - разграждат се след определено време и риба с кука в устата остава жива. При лайстъра неуспешното попадения практически може да убие рибата. За кой ли път пак опираме до логиката - всичко примитивно е полезно , новите неща са лоши. Хората са различни, не инструментите. Стояне повярвай ми , никой не лови риба за да хвърли после 5 чувала с риба в кофата, или ей така за кеф...всичко се изяжда.
Дълга е темата кое е бракониерство и кое не, в морето има много харпунджии , в останалите водоеми е забранено... логика няма.

Който иска да си пробва лайстъра, има достатъчно платени водоеми които са бъкани с риба, за 5лв на ден може да си начеше крастата или да слънчаса от висене на едно място:)

Офлайн

0

#102 23.06.2013 18:11:05

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Не че се заяждам ама в мътна вода с харпун в ръка забрави. Не от лодка с топната във водата глава. Камо ли в настъпващите жеги.  :[

Офлайн

0

#103 23.06.2013 18:15:31

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Бе принципно можех да ти ударя един дълъг коментар с обяснения и тези, ама да не подклаждам огъня на оспамването, ще приключа участието си с последното изречение: В много лицемерен свят живеем напоследък. Това, което още повече ме дразни обаче, са опитите да се стерилизира човешката природа... или отношенията на човека с Природата... Да сме живи и здрави!

Офлайн

0

#104 23.06.2013 18:39:08

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

xenos написа:

Бе принципно можех да ти ударя един дълъг коментар с обяснения и тези, ама да не подклаждам огъня на оспамването,

По същата причина и аз не отговорих на постта... Мир!  *YES*

xenos написа:

В много лицемерен свят живеем напоследък. Това, което още повече ме дразни обаче, са опитите да се стерилизира човешката природа... или отношенията на човека с Природата... Да сме живи и здрави!

Ще се изненадаш колко близки са ни позициите по въпроса, което не променя някои принципни положения свързани със субективизирането на закона! *DRINK*

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#105 24.06.2013 11:02:06

Tzekov
Редови

Регистриран: 29.10.2012

Доколкото разбирам май Стоян вече е употребил лайстъра/прочетох статията в блога/. Би ли било възможно да сподели опита си?Интересно ми е унас какви риби могат да се хванат с него. В Аляска съм гледал как местните ловят сьомга с него.
Иначе малко в страни от темата - модерните такъми не дават прдимство а по- скоро удобство.Имам предвид откъм тегло или ергономия.Не променят идеята на риболова.Дори някои методи на риболов- спининг и мухарство дават голямо предимство на рибата по простата причина че там се ползват неща които рибата нормално не консумира-неръждаема стомана и пера и козина/твърдя това с немалкото си опит в тези видове риболов/.За мен риболова с червей е в пъти по-нечестен спрямо рибата та бил практикуван и с най-примитивната въдица.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff