XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 15.02.2013 21:18:40

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Отг: Заблуди относно боя с нож

Филипинската система работи срещу филипински практикуващи системата. Имам познат инструктор(уж) по Филипино Тирсия Кали и... спорът е безкраен на тая тема. Продължавам да твърдя, че да ти размахват нож и да ти мъжкареят насреща, не е като наистина да те нападнат с нож с цел убийство. Крав мага донякъде се доближава до реалността, но само донякъде- пак прийомите са срещу демонстративно нападащ ножар/пищовджия.

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#32 15.02.2013 21:22:21

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

The Dark Owl написа:

...ама в 90% от случаите тоя с ножа/брадвата или каквото има там не е сам..... др 10 % става дума за ревност,сексуален мотив и т.н.т..

Да добавя от мен - далеч не е нужно да ножаря/косача/брадваджията да има даже и някакъв сериозен мотив. Тука в София клаха един с кукри (посред бял ден, в центъра на града) за елементарно засичане м/у две леки коли.

Аз лично съм бил свидетел как 70+ годишни дядовци си налитат с брадви поради спор за 1 метър синур между две съседни ниви. Смятай, едвам ходят с бастуните, ама иначе на бой налитат... едвам ги разтървахме.

Да не говорим за случаите за които говори Тъмен Бухльо - пияни унтерменши, спор за най-личната мома на село и т.н. Тогава си е направо битката при Термопилите.

П.С. Яворе - да вземем да дупликираме вашия тест пищовджия вс. ножар на някоя среща ? Аз си заплювам ролята на ножаря (110 кг живо тегло) и позволявам срещу мен да бъдат използвани всякакви техники от Крав Мага, Филипино Кали, Винг Чун и борбата на нанайските племена. Правиме 10 от 10 опита, от разстояние 4-5 метра, падналия черпи шише сингъл малт. Желаещи ?

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#33 15.02.2013 21:42:34

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

windwarrior написа:

Желаещи ?

Аз! Като съдия.

/корумпиран съм, корумпиран съм/ *WRITE*  *DRINK*

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#34 15.02.2013 21:50:58

windwarrior
Зла Гад

Бай Кольо написа:
windwarrior написа:

Желаещи ?

Аз! Като съдия.

/корумпиран съм, корумпиран съм/ *WRITE*  *DRINK*

Убуу де, ще споделя с теб две капачки от елексира. Другото ще си го изпия сам  :[

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#35 15.02.2013 22:00:59

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

посечени умрели пациенти за 16 години не съм виждал.
лица... както се изразиха колегите.
прободени, умрели да. с нож или с шило.
ефикасно оръжие са дупчещите заострени предмети.
от що годе опитна ръка спасението е трудно.

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

0

#36 15.02.2013 22:04:37

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

Аз искам да пробвам като голата ножомаха...

Офлайн

0

#37 16.02.2013 00:14:30

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Изглеждаш ми разбрано момче...  wink

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#38 16.02.2013 01:11:54

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

smile Просто огнестрелните не ми се нравят...

Офлайн

0

#39 16.02.2013 10:43:31

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Жоре, не виждам смисъл, но ако на някой му е кеф... Да ти кажа какво беше пробвано при нас: На 6м стоят един срещу друг и си говорят двама, оръжията са прибрани. В един момент ножаря атакува, пищовджията колкото и да се прави че не очаква атака, все пак е подготвен психически и въпреки това няма време да извади пистолета, да зареди и да стреля. Не говорим за "каубойско" носене на пищов все пак. Разиграваха го хора, които бая са постреляли и продължават да стрелят, не тотални любители като мен. Просто изведнъж някой се втурва срещу теб и дори не виждаш че има нож в ръката. Е Десперадо да си...
Пак казвам: размахването и заплахите с нож, не са планирана реална атака. Човекът плаши и едновременно сам надъхва себе си колко е опасен, а това дава време на хладнокръвна жертва да реагира с кали, крав мага, камък... Айде да ти се падне някой, дето те псува и те гледа в очите, а в същото време ти забива шило или ножле отстрани в кръста- да пази Господ!

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#40 16.02.2013 14:04:40

steff_s
Редови

Регистриран: 13.07.2012

Аз си мисля, че ако някой има желание да те наръга, няма да псува и да го демонстрира публично, а ще го разбереш когато почувстваш желязото. Пресен пример е момчето от протестите във Варна, който го е наръгал е избягал и най-вероятно няма да го открият.
Тези дето псуват и размахват ножове, най-често свършват в полицията.

Офлайн

0

#41 16.02.2013 15:39:05

vasko
Редови

Регистриран: 22.12.2012

Срещу едно оръжие е правилно да се използва същото или по силно (канонично правило, което не винаги работи) Срещу нож и друг нож всичко опира 50% до майсторлъка и обучението и 50% до късмета. Един нож може да бъде спрян само от огнестрелно оръжие в 90% от случайте когато успееш да го извадиш на време. Това не се препоръчва, защото е наказуемо от закона.
Тъй че, колеги просто избягвайте конфликтните ситуации. Ножа е най - вече инструмент. С него можеш да си нарежеш мезе, да обелиш ябълка и прочие. Но това не е нещо с което можеш да парадираш. Аз също нося нож и той ми е много полезен, особено за гореописаните ситуации. С него си отварям безалкохолно, бира. Реже зарзавата за манджа, режа си подпалки. Но едно си имам на ум!: Пил - трезвен., това не нещо с което можеш да нападнеш. Е недай си боже да се защитаваш от дрогиран индивид или горско животно. Сори майна, ама избор нямаш.

Офлайн

0

#42 12.08.2013 18:51:24

psifactor2
Редови

Регистриран: 24.05.2013

Два пъти ми се е случвало да попадам в ситуация на нападение с нож.И двата пъти имах нож в мен и не останах длъжен на нападателя.Единия път получих прорезна рана около 10см. върху дясните ребра под гърдите ,която за щастиe не беше дълбока а само върха на ножа проряза горните слоеве на кожата без да проникне по надолу.Плюс тази рана получих и 3см на дясната ръка.
Втория път получих прободна рана на предмишницата 5 шева при опита си да предпазя гърдите си от противниковия нож и острието според лекарите е минало на 1,5мм покрай нерва.И двата пъти си болеше но при прободната беше в пъти по силна болката.Винаги според мен при двубой с ножове ще има порязвания , кръв и наръгани от двете страни.
Ако нямах нож в мен     *DONT_KNOW*  ...... ??? Не ми се мисли.
Много е трудно да се справиш с въоръжен с нож противник в най-добрия случай ще получиш само рани и белези.Всичко става много бързо и никога не си достатъчно готов , колкото и да си играеш в къщи с ножа си wink .Дори при ваденето на собствения си нож в екстремна ситуация можеш сам да се порежеш в бързината(случвало ми се е).Мой приятел се беше сбил с един пич и двамата имаха ножове , и двамата все още имат по много белези от тази схватка(моя приятел има над 8-9 прорезни рани по около 4-5 см) без да броим другите неща.Моя съвет е : избягвайте този вид схватки дори и да ви предизвикват , а ако накрая няма накъде да се бяга и се стигне ,,до ножа,, направете възможно най-бързите движения на които сте способни като нанесете възможно най-много прорезни рани на противника си.Най-лесната цел са ръцете и дланите.Кръвта от раните ще стъписа противника ви за известно време и след това се отдалечете-избягайте възможно най-бързо.Окопити ли се противника ви , а това ще стане от адреналина не се знае докъде може да доведе двубоя в целта си да ви го върне.Това е моето мнение и не се ангажирайте с него.

Офлайн

0

#43 12.08.2013 21:19:45

Gotti
Редови

От: Плевен
Регистриран: 13.09.2011

Не разбрах много ... само най-важното ... някой дава бутилка "сингъл малц"  *DRINK*  ... колко пък да е трудно това изпитание ???  :[

По темата ... потренирах малко Айкидо и там учат как да се "бориш" с/у човек с нож ... изглеждаше лесно, предвид че се прави от 5 дан айкидист.Аз лично не знам как бих постъпил, но 99% ще бягам (и псувам) докато не намеря сопа/кол/калашник или докато не се откаже нападателя ... и ще се надявам ножът да не е от хвърлящите се.

Спасителят в ръжта.

Офлайн

0

#44 12.08.2013 21:39:30

windwarrior
Зла Гад

Gotti написа:

Не разбрах много ... само най-важното ... някой дава бутилка "сингъл малц"  *DRINK*  ... колко пък да е трудно това изпитание ???  :[

Ша та разнасям из поляната кат куцо пиле - домат  big_smile И ше требе да хабиме сингъл малта за компреси после...

П.С. Вижте какво ви е написал колегата psifactor2. Дет се вика - личен опит споделя човека, не го е прочел в някоя книга....

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#45 12.08.2013 22:06:20

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

не е ли редно да се разграничат  фигурантите
човек с нож и и човек който владее нож
обикновено тея дрязги не са случайни и хората се познават
мен примерно като ерген щеще да ме утрепе един бачкатор
общ работник по строежите, заради пиянски брътвежи
и то с ключове между пръстите, не се познавахме нито нищо
минаваме си и скача, вечерта. някой явно го е бухал и алконавта мислил че съм аз
докато се усетя и кръсницата го издебна в гръб с ена базалтова плочка
го уцели някъде над таза
завъртя я като метателен чук, а ени мутри спяха джипа и викаха
вие с тоз имате ли проблеми
е нема, продължихме, жена ми още помни
мрачните деведесе на миналия век.

Последно редактиран от Kent (12.08.2013 22:12:36)

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff