XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 12.02.2013 19:12:47

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

Тор, Компостиране, органични отпадъци

smile

Ами предлагам тук да си пишем за органичните гнилочи дето хранят земята smile
- Компост
- Почви
- Червейчета
- Бактерийки..
- Оползотворяване на вече оползотвореното... (Компост от човешки тор)
- Естествени торове

smile
СТАРТ :Р

Офлайн

0

#2 12.02.2013 19:29:07

steff_s
Редови

Регистриран: 13.07.2012

Отг: Тор, Компостиране, органични отпадъци

Много благодаря за темата, значи искам да ви предоставя няколко книги на тази тематика ( на английски са и ако е нужно ще преведа и преразкажа основното), но няма как да онагледя материала с картинки. Нямам представа как стоят нещата с авторските права и представянето им в сайт, затова администратора да прецени, дали да ги остави или да ги премехне след определен брой тегления.

Всъщност сега забелязах, че не може да се качват материали, ще разказвам и пиша по -малко но няма да мога да го илюстрирам и ще се загуби част от информацията. Ако някой от модераторите няма против ще му ги пратя по - емайл.

Офлайн

0

#3 12.02.2013 19:39:53

BPetrov
Хун

Принципно ако са за свободно разпространение не би трябвало да има проблем.
Или ако са качени в торент.

Офлайн

0

#4 12.02.2013 19:46:54

steff_s
Редови

Тъй като обещах първо да разясня защо акото мирише  tongue  big_smile  *ROFL* се заемам със задачата.
Торта мирише защото съотношението между Въглерода и Азота C:N се нарушава за сметка на азота започват анаеробни процеси на белтъчен разпад при което като вторичен продукт се отделят различни съединения на азота, които са най-общо казано миризливи.За предотвратяване на това се добавя въглерод във вид на дървени опилки, или растителни отпадъци и купчината се разбърква за ареация, ако е твърде голяма за обръщане на ръка се използват перфорирани ПВЦ тръби, които се набиват вертикално и хоризонтално в купчината на няколко нива. Целта е въздуха да навлиза във вътрешността и да няма процеси на анаеробно гниене.
Структурата на купчината е - тор, разстителни отпадъци, тор, растителни отпадъци изгражда се пирамидално, като е добре конструкцията да има възможност най- отдолу, т.е най- старият и добре узрял компост да може да се вади и ползва.
Подобни компостни купчини, са страшно притегателно място за мишки, затова е добре да има вкопана телена ограда с врата от към края за изнасяне на продукта.

В нета е пълно със схеми за построяване на компостници, включително и такива които спокойно се монтират на терасата в жилищен блок без да осмърдяват махалата  tongue  big_smile .Биоотпадъците от кухнята се слагат в битова бетоно бъркачка от практикер слагат се начупени клонки от двора, хваща се за дръжката и се върти, като отмалее едната ръка се сменя с другата, на три дена се разбърква и след няколко седмици имате компост за саксиите  big_smile

Чета си поста и виждам, че не съм писал съотношението въглерод - азот колко трябва да е 30% или 1:3 т.е на три кофи тор една кофа сухи дървесни опилки и аерация за да е добър баланса.

Последно редактиран от steff_s (12.02.2013 19:57:52)

Офлайн

0

#5 12.02.2013 20:29:35

slu4ajna
Редови

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Уеб-сайт

Не знам дали е същото, но съм виждала да постилат на животните слама, която после се изрива заедно с лайн@та и се трупа на купчини в градината. Не знам колко крави си отгледал, но ако някой си мисли, че пресни кравешки лайна, смесени със слама не миришат, малко се е объркал. Да не говоря за прасето. За изпозлването на дървени опилки - това не са хамстери, човек. Можеш ли да си представиш на какво е способна една крава? А пет? Трябва да имаш дърводелски цех.

Офлайн

0

#6 12.02.2013 20:52:37

steff_s
Редови

slu4ajna написа:

Не знам дали е същото, но съм виждала да постилат на животните слама, която после се изрива заедно с лайн@та и се трупа на купчини в градината. Не знам колко крави си отгледал, но ако някой си мисли, че пресни кравешки лайна, смесени със слама не миришат, малко се е объркал. Да не говоря за прасето. За изпозлването на дървени опилки - това не са хамстери, човек. Можеш ли да си представиш на какво е способна една крава? А пет? Трябва да имаш дърводелски цех.

Отговарям веднага smile имам представа какво могат 2000 свине майки и 500 крави, както и 100 хил.човека, цех не е нужен и дървените опилки които се слагат не са тези същите, като на хамстерите. smile За да е по - достъпна темата трябва някой да ми обясни как се правят торенти за да ви пусна нагледен материал за четене и запознаване.

Офлайн

0

#7 12.02.2013 21:45:45

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Считам че е по темата, та да споделя ...

През пролетта на 2012 г. си направих домашен компостер (живея в къща с двор и това е добра предпоставка...). Представлява конструкция "суха зидария" от тухли - шахматно разположени с външни размери - 1 х 1 х 1 м. , т.е 1 куб.м. Тухлите не са плътно поставени една до друга по редовете, а с разстояние около 5-10 см. помежду им за осигуряване на проникващ въздух за аерация на компоста. На дъното не съм поставял нищо друго - основата е почва (земята ...)

От тогава всички органични битови отпадъци от кухнята не изхвърляме в контейнер, а в компостера. Това са всякакви обелки от плодове и зеленчуци, части от изсъхнали цветя, гниещи  плодове или зеленчуци, клонки, листа .... и изобщо всичко, което е с органичен характер. Компостера (почти)  цяла година вече "работи" и неможе да се напълни. Ние трупаме - той "работи", ние трупаме, той ... . Тази зима се убедихме за това че там се случва нещо поради факта, че когато ни затрупа дълбокият сняг, единствено върху компостера снега се разтопи много бързо - явно е налице гниене, съпроводено с отделяне на температура и съответните процеси явно продължаваха да се случват... Единствената допълнителна грижа, която сме полагали е - при много сухо време - (юли-август) поливане с вода 1-2 пъти седмично, и еднократно в началото изсипах 2-3 кутийки калифорнийски червеи, закупени от магазин за риболовни принадлежности, за да спомагат за обработването на компоста ...

Тази пролет очаквам да "бера плодовете" на компостера, т.е. да имам био-тор от най-долните му слоеве ... Книгите обещават че резултата ще бъде доста добър за развитието на растенията, наторени с такъв био-тор ...  *SCRATCH* 
Незнам. Ще видия и ще докладвам!  wink

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#8 13.02.2013 00:43:48

BPetrov
Хун

Стеф, пробвай в www.dox.bg

Офлайн

0

#9 13.02.2013 13:30:39

steff_s
Редови

Ок ще пробвам,  там ше ги поставя да видим какво ще стане.Компостер домашен съм виждал направен от стари автомобилни гуми с еднакъв размер.

Слагат се една на друга в зависимост от запълването на компостера, малко трудно става ваденето на най-долната с готовия компост, трябва помощник, но с подръчни материали толкова.

Компостарника описан по горе от RELAX звучи, като перфектно изпълнение, за да заработи на по бързи обороти ако се налага разбира се, е добре да се мушне една перфорирана тръба през центъра му за още по добра аерация.

Принудителното аериране при по - големи купчини с компресор, са доста енергоемки, те са приложими към домашните външни тоалетни( всъщност говоря за локална пречиствателна станция)
[merge_posts_bbcode]Добавено: 13.02.2013 14:30:39[/merge_posts_bbcode]

Така справих се с компютъра ето и обещаните материали по компостиране

http://dox.bg/files/dw?a=144fb2e68f

http://dox.bg/files/dw?a=1c9e8b58c2

http://dox.bg/files/dw?a=243290a750

http://dox.bg/files/dw?a=31e03c09ea

Препоръчвам да почнете от последната книжка, автора е нещо като бушкрафт изследовател и пише в доста лек и хумористичен стил, другите са малко насочени като към хора които имат опит.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff