XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 20.12.2012 10:12:59

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Заблуди относно боя с нож

Това е един превод на статия която много ми допадна за заблудите относно боя с нож като има доста от нещата изброени в темата за избор на нож за оцеляване, ако ме нападнат, ако имам нож, ако това ако онова и прочие. http://metalniat.wordpress.com/2012/11/ … %BE%D0%B6/

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#2 20.12.2012 17:48:26

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Отг: Заблуди относно боя с нож

Общо взето визирам тези спорове за ножове от темата Съвети за избор на нож.
"
Някой беше задал въпрос от къв зор ще забива нож в дървото и ще се качва на него. Ами аз се сещам за една ситуация, в която може да попадне човек из родните гори и балкани, а именно разгонен мъжки мечок/глиган (мама меца с мечета) и дървета с клони по-високо от протегната ръка. Не съм попадал в такава ситуация, а и не съм спец по оцеляване, така че ако бъркам моля да ме поправите.
Добре де, при среща с глиган дали ще имаш 30 секунди време че да забиеш ножа достатъчно дълбоко в дървото, за да си сигурен че ще те издържи като стъпиш на него. Аз залагам на отговор б) - не.
П.С. А за баба Меца въобще не коментирам, щото тя се катери по дървета по-добре и от хората. Който не вярва - да го заведа на село да му покажа следите от мечи нокти по сливите "

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#3 20.12.2012 19:37:08

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

Има и истории за хора спасили се срещу мечка с нож... Ама статистиката е против тези случаи.
Верният отговор е (б....

Офлайн

0

#4 20.12.2012 20:40:05

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

За срещи с мечка и вякакви други страшни диви твари задължително си трябва нож . След като оцелееш е добре да има с какво да си остържеш бельото. И ножа е точно за това.

Офлайн

0

#5 20.12.2012 21:00:27

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

кочевой написа:

За срещи с мечка и вякакви други страшни диви твари задължително си трябва нож . След като оцелееш е добре да има с какво да си остържеш бельото. И ножа е точно за това.

237.gif

Ето полезна картинка за срещата с мечка и нуждата от нож за остъргване на гащите ...  big_smile

395564_328834593829676_266137796766023_946023_872852060_n%255B1%255D.jpg

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#6 20.12.2012 21:38:32

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

mchervenkov написа:

Това е един превод на статия която много ми допадна за заблудите относно боя с нож като има доста от нещата изброени в темата за избор на нож за оцеляване, ако ме нападнат, ако имам нож, ако това ако онова и прочие.

Страхотна статия. Нещо системата с благодарностите не ми сработи, та по този начин ги изказвам.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#7 21.12.2012 08:40:41

bubachco
Редови

Регистриран: 16.08.2010

цитат от книга, който изразява на 100% мнението ми по въпроса:
"... срещу нож, общо взето имаш четири възможности. Най-добрата е да си плюеш на петите, ако можеш. Втората е моментално да направиш нещо, за да не допуснеш атаката да започне. Третата е да се отдалечиш, за да използваш оръжие с по-голям обсег на действие. Четвъртата е да се хвърлиш в безумно нападение и да се надяваш, че няма да получиш фатално нараняване, докато прегазваш противника си.
Не ме е грижа каква подготовка сте получили, това са единствените ви реалистични възможности и нито една от тях не е особено благоприятна, освен може би първата. Методите за невъоръжен бой срещу нож са фантастика. Хората, които ги преподават, явно никога не са се изправяли срещу решителен нападател с гол нож."

Офлайн

0

#8 21.12.2012 10:48:53

homedreamer
Редови

Регистриран: 11.12.2011

Познатия, дето бачка на Северния полюс... излезели от бараката ЗАДЪЛЖИТЕЛНО го прави с пушка на рамо заради мечките. Извън базата (няколко бараки на кръст) са задължително групичка, като всеки е с чифте + кучета... Не съм го питал за калибър, ама цевите от снимките изглеждаха с големи дупки...
Кви ножове? Освен да си маже пастет на филийки...

Цитата на Bubachco  е истината...

Последно редактиран от homedreamer (21.12.2012 10:51:12)

Офлайн

0

#9 21.12.2012 10:51:15

Flint
Редови

Регистриран: 27.07.2012

Абе това с отдалечаването, за да използваш оръжие с по-голям обсег на действие, не ми се струва постижимо. Лично мнение, разбира се.
Ето тук правят експеримент с тренирани полицаи на различни дистанции от нападатели с нож. Правилото на 21-те фута (6.5 м). Изводът е, че човек трябва да е трениран за такива ситуации + да борави на профи ниво с патлака + да се намира на поне 7 метра от нападателя + оръжието му да е в готовност във външен кобур, за да има някакъв шанс срещу нападател с нож. Трудна работа, а за средностатистическия човек - невъзможна ИМХО.
[video][/video]

Колкото до забиването на нож в дърво, за да се покатериш на него и да избегнеш атаката на мечка или глиган... ми според мен това е доста далеч от реалността. Всъщност за мечките не знам, щото досега мечка не ме е нападала. Но доста пъти са ми скачали диви нерези и според скромния ми опит, времето стига единствено да се хванеш за някой клон и да се набереш по дървото. Ако пък няма клон наблизо - да отскочиш встрани от траекторията на нурса и да се надяваш, че няма да се обърне за втори опит.

Офлайн

0

#10 21.12.2012 10:57:13

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Пробвано е това с 6,5м заради един бас. Този с пистолета "умря". Опитът беше разигран сравнително реалистично, но все пак пищовджията си знаеше че ще го нападат и беше подготвен. Не мога да открия темата в еърсофтския форум, ама беше разсикана и предъвкана нашироко преди около 2 години, даже и тази книга беше цитирана, не помня дали нямаше и клипче от опитите big_smile

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#11 21.12.2012 19:08:16

bgpanev
Редови

Регистриран: 18.08.2012

Истината е в бегането.Ако успееш да дръпнеш на дистанция тогава вече,, КРАВ МАГА" плочки,павета,камъни и пр.

Офлайн

0

#12 21.12.2012 20:03:55

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Някъде из българските форуми за бойни изкуства, прочетох една гениална мисъл - "Най - ефективното бойно изкуство е 400 метра гладко бягане".

Що касае "боя с ножове" - аз съм тренирал фехтовка като малък (рапира), средно схватката продължава 5-7 секунди, няма ги 3-минутните размхахвания на оръжието в стил Д'Артанян. И все пак говорим за "парникови" условия (тренировка в зала), доста дълго (респ. по-трудно за насочване) оръжие (и то само с мушкащо поражаващо действие), и наличието на поражаеми зони (т.е. туше извън тази зона не се брои за точка).

А сега да си представим че насреща си имате мотивиран уличен бияч (т.е. няма я парниковата атмосфера), с доста по-късо и лесно за опериране оръжие, което има както мушкащо, така и режещо поразяващо действие. И липса на поражаеми зони - на ножаря не му пука дали ще ви намушка в торса или в прасеца или дали ще ви среже предмишницата от кокал. 

И се връщаме на 400-те метра гладко бягане...  big_smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#13 21.12.2012 22:55:23

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

"Това е вашият трети проблем - винаги идвате на престрелка с ножове".... естествено за ушафа wink

Офлайн

0

#14 22.12.2012 11:18:33

Flint
Редови

Регистриран: 27.07.2012

Ludipipo написа:

"Това е вашият трети проблем - винаги идвате на престрелка с ножове".... естествено за ушафа wink

Бе според мен не е съвсем за ушафа, щото засяга много важен аспект на темата. На пръв поглед да се биеш с нож срещу пистолет е абсурд. На втори поглед обаче, при къси дистанции "ножарите" винаги печелят срешу "пистолеросите". Защо става така? Защото "ножарите" спазват едно основно правило - оръжието не е да плашиш противника, а да го неутрализираш. Независимо дали става въпрос за нож, пистолет или винкел. С "плашене" горното видео щеше да изглежда по тоя начин:
[video][/video]

Офлайн

0

#15 22.12.2012 13:23:31

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Хехе подобна сцена имаше Стивън Сегал в един филм. А и във " Великолепната седморка " има кадри дуел нож и пищоф.  *ROFL*

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff