XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 07.05.2012 07:30:15

Atanassovski
Редови

Регистриран: 02.09.2011

Ножовете на бразилската армия

Здрасти колеги.

Представям ви ножовете на бразилската армия. Снощи се рових в сайта на военните да търся от каква стомана са правени, но нищо не се казва. Принципно не съм голям фен на военните ножове, но тези на бразилската армия ми харесват. Ето ви едно клипче, за да видите за какво иде реч >

[video][/video]

Сайта на ''Военна индустрия на Бразилия'' (правителствен сайт) - http://www.imbel.gov.br/index.php?optio … 51&lang=pt

''....в началото, бях вятър...''

Офлайн

0

#2 07.05.2012 07:50:32

Atanassovski
Редови

Отг: Ножовете на бразилската армия

Faca-Imbel-IA2-AMZ-CD-forte.jpg

Доста изчистени ножове, като модел ми допадат много на мене лично.

Faca-Imbel-IA2-AMZ-regua-A-forte.jpg
article?img_id=532229&t=1302899077314

Тези долу са на парашутистите, мачетето изглежда много добре >

faca.jpg

Видео от сайта на бригадата тук - http://www.paraquedista.eb.mil.br/faca.php

20120120205708.jpg

Това е модела MK2 предназначен за сухопътните войски, в сайта на армията го наричат ''окопен нож''. Всички модели до тук са произведени спецялно за армията, всеки един по спецялно предназначение.

s_MLB_v_O_f_171852450_6414.jpg
s_MLB_v_O_f_171852450_5690.jpg
produto_Foto1_4177699.jpg

Офлайн

0

#3 07.05.2012 20:09:28

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Не се обиждай, ама нищо страхотно не виждам - най обикновен щик-нож за армейска пушка (FN-FAL май, ама разбирачите ше ме поправят ако бъркам). Класически голЕм туч. Честно казано не разбирам какво им харесваш. Лично мое мнение де.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#4 07.05.2012 20:25:36

Atanassovski
Редови

Не се обиждам колега  smile много трудно се случва това при мене, даваш си мнението, което е нормално, и мерси че си откровен и говориш туй що мислиш  *DRINK*

Трябва да се има в предвид, че това са ножове свързани и адаптирани към нуждите на бразилската армия, която е и една от най-добрите в света гледайки от към подготовка на собствен терен. Големите щикове са си мачетета, защото джунглите, в които се провежда военната тренировка го изискват. Здрави и преди всичко опреративни ножове според нуждите на военните. Мен ми харесват много, а аз не съм човек който си пада по военни ножки, дори нямам нито един военен нож, но виждайки на какъв терен тренират, според мен са си супер от към работни качества (тези големите). Последния модел от снимките не ми харесва особенно, много бедничък го гледам...  smile

Офлайн

0

#5 07.05.2012 21:08:06

windwarrior
Зла Гад

Абе не че и аз не притежавам някои представители на семейство "винкели", но... безмислена работа, ИМХО. Както съм казал и в другата тема - само ми смъква гащите, пък не е като да съм слаботелесен.

За мачете е късо - ще уморява неимоверно да го размахваш из храсталака, и то с мининален, да не кажа - никакъв ефект. За нож - дълго и безмслено тежко  - ябълката мога да си я обеля и с Изулата, дето е почти бетегловна smile Същото важи и за дялкането.

Съндъци с патрони не планирам да отварям, а дори и да бих - щях да използвам подострен клон, вместо да си напъвам ножа; същото важи и за копане на камъните.

Пирона в сандъка можеш да го забиеш с всеки намерен на пътя камък, или с някоя по-дебела цепеница. Тел можеш да срежеш с елементарно мултитулче за 10 лева.

Бронетранспортьори също не планирам да нападам с гол в ръката нож, така че кадрите как газят ножа също не ме впечатляват.

Ако случайно намеря чук в гората, последното нещо което ще тръгна да правя с него е да си блъскам по дръжката на ножа - аз съм мързелив човек, и по-скоро бих си бъркал с удоволствие в носа, и бих си правил топчета от сополи с които да замерям мухите.

Ерго - това не е моят нож smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#6 07.05.2012 21:23:37

Atanassovski
Редови

Ееее колега, тука не говорим за бушкрафт, нито за личните ни предпочитания, тях ги знаем добре !  smile 

Тва е ревю на инструмент пригоден и изработен според нуждите на бразилската армия, тва са хора опериращи и трениращи в пространства с размерите на Европа (и по-големи) съставени предимно от тропическа гора и джунгла. Понеже ножа е военен, що да не издържа на БТР, или пък да отваря кутии с патрони  big_smile  Нали за това е направен?

Ти представяш ли си с мултитулчето в Парири (Амазония) 10 дни на 70 км от най-близкото село?  smile  Дали мултитул ше ползваш или мачете (ако си военен). Говорим за нож с военно предназначение все пак. Там не ползват тва дето ние ползваме в Европа, според терен е всичко, и не вярвам армията на Бразилия току така да седи без опит и добри инструменти на собствена територия.

Офлайн

0

#7 07.05.2012 21:26:41

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

из българските планини е безопасно от моя гледна точка и неголям опит. освен ако не прекаляваш с алкохола или не си идиот. е има и нещастно стечение на обстоятелствата но то е малък процент от процента.

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

0

#8 07.05.2012 21:34:05

Atanassovski
Редови

Нашия ландшафт няма нищо общо с бразилския, колега  smile Изобщо нищо не защитавам да знайте, просто наблягам на факта, че това е военно хладно оръжие пригодено за ползване от страна на военни по време на тернировки и реални бойни действия.

Между другото аз говоря езика и  направих запитване до парашутиската бригада да видим колко тежи ножа (оня големия) и от каква стомана е направен. Имат група на фейсбук, и ако говорите португалски може да следите отговора тук - http://www.facebook.com/paraquedista.exercito

Офлайн

0

#9 07.05.2012 21:57:46

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Колега, презентацията е супер, качествата за военен нож/щик - също, ма нещо не се връзва с буша всичко това... Всяка армия според територията на която се предполага че ще воюва си прави и снараженията подходящи за там, и това е нормалното положение. Не се учудвай на негативните постове, ма това не представлява особен интерес за този форум ...  wink

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#10 07.05.2012 22:03:41

windwarrior
Зла Гад

Atanassovski написа:

Тва е ревю на инструмент пригоден и изработен според нуждите на бразилската армия, тва са хора опериращи и трениращи в пространства с размерите на Европа (и по-големи) съставени предимно от тропическа гора и джунгла.

Ми кво да ти кажа. Виждал съм ножове на разни руски екземпляри (ловци, геолози и прочие сволоч), дето оперират и преживяват (не да тренират) в пространства с размер 1/6 от сушата, и представляващи предимно тайга. Ножове, като ножове. За сечене си носят брадви, за копане лопати, за рязане на тел - клещи. Официалният нож за оцеляване на шведските пилоти е Фелкнивен Ф1 (10 см острие), пък те не е като да се разхождат по плажа. Та знам ли... Лошо няма де, ама ме съмнява да не си носят мачетета, а да махат с тези тучове...

П.С. Ако толкоз се кефиш на тези ножове - вземи си един щик от АК. Ще ти свърши горе-долу същата работа, а и ще ти излезе по евтинко

П.П.С Държа да подчертая - постовете ми не са негативни, просто си спорим с колегата Atanassovski.

П.П.П.С Ето пример за един нож, който перфектно отразява определени армейски нужди, но някак не е особенно удобен за употреба извън тези нужди. Говорим за употреба в едни много сериозни части от една много сериозна армия - ВДВ на СССР

2799085.jpg

Парашутистите във форума да не се обаждат smile

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#11 07.05.2012 22:26:12

Atanassovski
Редови

Колега прави си, нищо не отричам и даже те подкрепям в това ти мнение  *DRINK*  Чисто естетически погледнато ножовете ми харесват (от моя лична гледна точка, въпреки че нямам такива ножове и не съм планирал да имам), ся, няма да тръгна да маам с такъв туч в гората, мн ясно че няма, имам си брадва  smile  но като решение за бразилските джунгли ми се види идеален, понеже и бразилската армия е доста сериозна и много добре подготвена на собствен терен, не ми се вярва в тва оръжие да не са застъпени основни качества. Защо един нож да не може да сече едновременно тел и да отваря кутии за патрони наред с другите предназначения? Пише, че е правен точно за такова предназначение - мултифукнционален инструмент за военните.

Мн странен нож показваш, хехе  smile  подводничарски?

Офлайн

0

#12 07.05.2012 22:30:27

windwarrior
Зла Гад

Atanassovski написа:

Мн странен нож показваш, хехе  smile  подводничарски?

Тцъ smile Подсказка - парашутистки smile

П.С. Аз в бразилските джунгли не съм ходил. Всъщност в никакви джунгли не съм де.. smile Но базирано на гледане на филмчета в тубата, по скоро бих си взел читаво мачете, и един нормален неръждаем нож (заради влагата).

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#13 07.05.2012 22:35:39

Atanassovski
Редови

Така като гледам за рязане на въжета, поне така ми изглежда. Никой не може да отрече силата на армията на СССР, ама там няма джунгла, хехехехе  big_smile Тайга, гора, има каквото се сетиш ама няма джунгла...Не може парашутиста да скача с топора и триона и клещите, тря всичко в едно  smile
[merge_posts_bbcode]Добавено: 2012-05-07 21:35:39[/merge_posts_bbcode]

Тва е вярно ей, 98% влажност на въздуха, по-добре да не си представяме карбоновата стомана,,,  big_smile  Аз обаче имам намерение и ше ида, расъл съм с бразилци и аржентинци и в най-скоро време ше си ударя един голям тур натам. Амазония и Патагония са ми задължителни дестинации.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff