XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 09.07.2012 21:12:46

scarecrow
Редови

Регистриран: 27.06.2012

Отг: Примитивна защита на зрението

Прав си xenos наистина процепа намалява количеството светлина, но не и интензитета. Говорим за различни неща smile
Светлинната радиация може да предизвика както увреждане на ретината (увреждане на оптичния нерв и макулата), така и увреждане на корнеата (радиационен или фото кератит)
Намаляването на количеството светлина с цепка, донякъде може да предпази корнеата от изгаряне,  но пък 99,99999% от радиационното увреждане на ретината се дължи, на гледане през цепка smile, т.е достатъчно тънък сноп светлина който преминава през зеницата, например с лазер, офталмологичен биомикроскоп, гледане на слънцето с опушено стъкло и т.н....
За качествата на очила от бирено шише, не знам..., за да има защита от слънчевата УВ радиация (която предизвиква фотокератита, снежна слепота), би трябвало да има специален УВ филтър, такъв биреното шише няма, освен ако е много специална бирата smile

Последно редактиран от scarecrow (09.07.2012 21:18:47)

Офлайн

0

#17 09.07.2012 21:25:13

Aloo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 18.03.2011
Уеб-сайт

Признавам си, че темата ми е абсолютно непонятна.  *WALL*
Но бих се доверил на древните народи, времето е показало, че древните не са правили глупости дори напротив. Учените в днешно време не спират да се учудват как предците ни са намерили най – правилното решение за съответния проблем, без да са разполагали със научните познания за това. Пък и да си призная не съм чувал ескимосите да са имали хронични проблеми с очите wink . Защото ако имаха такива най-малкото няма да могат да ловуват. А това би застрашило сериозно самото им съществуване.

[url]http://photo-cult.com/author.php?aut=aloo[/url]

Офлайн

0

#18 09.07.2012 21:25:31

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Извинявай, съвсем бях забравил, че си офталмолог!  :[  Чак като почна да ми говориш с тия термини се усетих. smile Може и да си прав, но пък за мен все още остава факта, че ескимосите са ги ползвали. Може би трябва да се намерят данни за случаите на слепота сред тях? А може би цепката е с такъв размер, и на такова разстояние от окото, че в зеницата не попада тънък сноп светлина, а вече достатъчно разсеял се конусообразно такъв?!  *DONT_KNOW*

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#19 09.07.2012 21:40:53

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

доктора е прав. ама ескимосите и те са живяли макс по трийсе години тогаз. няма се преебе чак толкоз ретината или да им пречи да умрът от нещо, да ги задере мечка или от вражеско племе. лъжовните очила наистина са много коварно нещо, ако нямате кинти за ув протекция по добре ходете по очи. масово се ходи с долнокачествени очила тъмни. и ко - деня на трифидите ще доживеем или как big_smile

Последно редактиран от Kent (09.07.2012 21:43:31)

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

0

#20 09.07.2012 21:47:38

Aloo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 18.03.2011
Уеб-сайт

Ами аз това което съм гледам за ескимосите е, че възрастните хора стават безполезни за тях когато си загубят зъбите и не могат да дъвчат. Защото ескимосите обработват кожа, дъвчейки я. И тези бабички дето ги показваха бяха на по 70 лазарника и си имаха зъбки още и преживяха в иглуто. Така, че това за 30 годин не знам до колко е така. tongue

[url]http://photo-cult.com/author.php?aut=aloo[/url]

Офлайн

0

#21 09.07.2012 21:51:29

Miro
НещоНамирач

Регистриран: 04.12.2009

Все пак темата е за "Примитивна защита на зрението" и решенията, които се предлагат е ясно, че са временни и са за ситуации, в които по една или друга причина нямаме по-добро решение.  smile

Офлайн

1

#22 09.07.2012 21:52:49

Kent
Wee Willie Winkie

Aloo написа:

Ами аз това което съм гледам за ескимосите е, че възрастните хора стават безполезни за тях когато си загубят зъбите и не могат да дъвчат. Защото ескимосите обработват кожа, дъвчейки я. И тези бабички дето ги показваха бяха на по 70 лазарника и си имаха зъбки още и преживяха в иглуто. Така, че това за 30 годин не знам до колко е така. tongue

ачо, имах внапредвид ескимосите преди триста години, без моторните шейни, фотопротективените цайси и пушките. а как са ги драли чукчите не е истина просто. вълка беше дал линк в дир-а към една книжка - "военното изкуство на чукчите". един войнствен и свободолюбив народ е вкаран във вицовете като краен резултат.

Офлайн

0

#23 09.07.2012 21:53:04

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Откровен въпрос към офталмолозите във форума: следва ли да се разбира, че естественото и "професионално" незащитеното око, по-добре се самозащитава от всички тези УВ и други изгарящи и увреждащи въздействия на слънцето и отразените от сняг или пясък интезивни негови лъчи, отколкото (при невъзможност) - каквато и да е примитивна преграда пред него (окото) би била безвъзвартно пагубна?

П.П. Наистина става въпрос за кизистни ситуации, а не за постоянно ползване на такива примитиви (натъртил съм го достатъчно добре с червен фон на надписа в края на виедоклипа !!! ...)  ]:->

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#24 09.07.2012 21:54:28

Kent
Wee Willie Winkie

миро прав си. smile

Офлайн

0

#25 09.07.2012 22:06:11

Miro
НещоНамирач

Регистриран: 04.12.2009

scarecrow, какво би било твоето решение за примитивна защита на зрението?  smile

Офлайн

0

#26 09.07.2012 22:32:49

Kent
Wee Willie Winkie

като се преебе роговицата за ко ти е ретина с две думи smile
е може да се присади...

Последно редактиран от Kent (09.07.2012 22:35:36)

Офлайн

0

#27 09.07.2012 22:48:39

scarecrow
Редови

RELAX написа:

...незащитеното око, по-добре се самозащитава от всички тези УВ и други изгарящи и увреждащи въздействия на слънцето и отразените от сняг или пясък интезивни негови лъчи, отколкото (при невъзможност) - каквато и да е примитивна преграда пред него (окото) би била безвъзвартно пагубна?

Да! Защитата на окото е много по-добра, отколкото защитата с пласмаса от бирена бутилка! Бирената бутилка не само не е защита, но намалява естествената защита на окото! Тези очила са опасни!

Miro написа:

scarecrow, какво би било твоето решение за примитивна защита на зрението?  smile

Нямам представа, никога не съм мислил по този въпрос. Предполагам, че ескимоските очила са вид примитивна защита и биха предпазили до известна степен от слънчевата радиация и "снежна слепота". Гледам на снимките, че ескимоските очила са с доста по големи процепи, което предполага, че действа естествената защита на окото, т. е. окото е подготвено за това което ще види.

Kent написа:

като се преебе роговицата за ко ти е ретина с две думи smile
е може да се присади...

Предполагам много от вас са си "осветявали" очите, докато са заварявали с електрожен. Това е "снежната слепота". Състоянието обикновено е обратимо, при хронично излагане на УВ радиация, разбира се, може да се получи необратимо заболяване.

Офлайн

0

#28 10.07.2012 01:54:51

scarecrow
Редови

Сега като прочетох какви съм ги писал и аз не разбрах нищо...
Ако се съмнявате в ефективноста на защита на окото, просто погледнете слънцето и ще разберете... После опитайте да погледнете през маска, за заваряване, ...няма никакво усилие, т.е. хакнали сте на окото защитата. Представете си, че в опушеното стъкло на маската има малка дупчица и през нея преминава лъч светлина и същевременно сте излъгали окото, че такъв няма и светлината попадне на мястото на централното зрение, точно в този момент когато сте свалили защитата...
..мисля, че така е по ясно

Офлайн

0

#29 16.01.2019 11:09:10

fathersteve
Редови

От: Русе
Регистриран: 15.12.2018

Прилагам една стара снимка, гайд, за това как може да се изработят подобни очила от дърво. Нали де, ако на някой му е скучно таз зима.

9YSscYz.jpg

Офлайн

2

#30 16.01.2019 17:01:14

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Някога в курса по алпинизъм към Академик ни учеха да правим ескимоски очила от подръчни материали като вестник , кофичка от кисело мляко, чорап или потник

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff