vanjo

Тази тема я започвам за да помогна при избора на съдове необходими на всеки планинар за да си приготви храна. Какво е необходимо да се знае? Съдовете за готвене се изработват от различни материали, които притежават различни свойства (тегло, здравина, разпределение на температура и тн. )Описвам най-разпространените видове материали.
Съдове от алуминий
+ Леки, лесно се нагряват, ниска цена
- Ниска здравина, трудни за почистване
Съдове от неръждаема стомана:
+ Здрави, лесни за почистване, 100% рециклируемост, приемлива цена
- Тежки
Съдове от анодизиран алуминий:
+ Леки, лесни за почистване, приемлива цена
- ниска здравина
Съдове от титан
+ Много леки, здрави , лесни за почистване
- Нисък топлообмен, висока цена
Къде да намерим такива съдове?
В всеки един магазин за туристическа екипировка се предлагат различни марки, модели и с различен обем. Разбира се в огромно количество електронни магазини.
parev
Има и глинени
.
Малко тежички и чупливи,ама пък каква вкусна манжа става в тях!
Например средно голям сач!Правиш катми и плющиш.Лесни са за приготвяне и много вкусни.
Пък в студено време си го нагрей и го пъхни в спалния чувал-баня,а! [:D]
vanjo
За мен глинените или стъклените съдове са тип за "еднократна" употреба в планината
. В гората ако намериш хубава каменна плоча можеш да си направиш катми без грижи. Лично за мен е много важно и теглото, все пак не нося само съдове за готвене.
hiron02
Съществува и още един вариант за съдове сред природата.Те се правят от различни консервени кутии и ако се вземат предварително консерви с мисъл за последващата им употреба може да се спести известен допълнителен товар а и не струват нищо.Все пак необходима е известна предварителна подготовка ако нямаш опит а и някои дребни материали (тел, няколко гвоздея)и малки клещи(или мултитул).Всичко опира до въображение и ловкост на ръцете.С мисъл за последващата употреба трябва да се започва още от отварянето на консервата.Известно ограничение все пак е че обикновено са малки по вместимост и най-често могат да служат само за един човек.При по-продължителен престой или оцеляване могат да се направят и съдове от глина които да се изпекат в жарта на огъня.Проблема е ,че преди печене трябва да са добре изсъхнали ,за което се изискват време и условия а и самото им моделиране все пак си е занаят.Възможностите за готвене не се изчерпват само с използването на съдове.Като се започне с познатите ни шишчета,премине се през нагрятата каменна плоча и всевъзможни методи на печене увити в листа,глина и тн.
vanjo
Тази статия е за избора на съдове, ако човек реши да се обзаведе с такива. @hiron02 много си прав за това което си допълнил в случаите, когато не разполагаш с тях. Към това бих добавил и готварското фолио което присъства в повечето случай в екипировката на туристите и найлонови пликове за направа на разтворими супи ако някой ползва такива.
Стоян Стоянов
Ей ги моите съдове за готвене:

... е, като прибавим и канчето от манерката [:)]
Вярвам на много от вас са им познати вече! [;)] Алуминиеви са, но на тях има печат "ХРОМ", не знам някаква сплав ли е, или завода нещо... но добре се справят. Нямам забележки [:)]
windwarrior
Имам абсолютно същите - много леки и удобни са (а и евтини).
Имам само една забележка - тъй като ушите на дълбоката котелка са правоъгълни, не стават да провреш пръчка през тях и да го провесиш над огъня. Затова мисля да се опитам да ги направя триъгълни.
Black Wolf
Имам абсолютно същите - много леки и удобни са (а и евтини).
И отдавна вече ги няма по магазините. [:wink:]
Стоян Стоянов
windwarrior, в началото и аз мислех да ги правя триъгълни - не е лесно! Бързо се отказах. Просто взех едно жило от велосипед и си направих нещо като дръжка, която почти не се забелязва. Можеш да видиш някои от последните ми снимки (като например от Русенски Лом). Там може да забележиш дръжката.
Иначе съм би мяркал по битаци разни. Щом са такъв кът, май ще е добре да си взема още някой комплект. [:)]
windwarrior
Стояне, и аз си мислих за някаква гъвкава дръжка, но и нея трябва да я закрепя някак си в средата на ушите. Ти как си решил въпроса със закрепването ? Другият вариант е да ги махна въобще телените части и да прекарам жилото директно през закрепванията занитени към канчето ?
Явор Аршинков
Има ги някой ако ходи към Благоевград след Дупница има сергия с стара военна екипировка има ги срещу 3 лв и двете има и от стария модел и от по новия
Съществува мрежа от енергия, течаща през всички живи същества.
Благоденствието на този свят... е навсякъде около нас.
GEGATA
И аз имам същите съдове за готвене като на Стоян. Баща ми като ги видя веднага му светнаха очите (спомени от казармата...).
Аз ги ползвам от ~1 година и имам само една забележка към тях - трудно се почистват от разни мазни неща, и бульони....
windwarrior
@Явор - скоро имам служебно ходене до Благоевград. Къде е тая сергия след Дупница ? Виждал съм една точно на "летището" (широкия път без мантинела по средата) с много военни дрехи накачени на нея, за нея ли става въпрос ?
Явор Аршинков
Преди две седмици си купих от тях спален чувал преди Усойка седят сега от дясно на борд имат и хубави ризи поларени взех си и такава и доста грее.
Meze
Здравейте [:)]
Наскоро си купих алуминиевия комплект съдове, само че по-новия, с купата. Цена - 4 лв, от магазина за военни принадлежности в София на Женски пазар. Този комплект е с плътни алуминиеви дръжки, но набързо му направих по една дупка в канчето и капака от всяка страна за закачане на въженца [:)]
Трябва да се знае обаче че алуминия не е най-добрия материал за готвене и ежедневна употреба, не само заради по-трудното почистване, но и защото той непрекъснато реагира с кислорода от въздуха и образувалата се патина лесно се отделя и попада в организма. Баща ми е лекар и ме беше предупредил веднъж, като видя как усилено остъргвах пържените яйца от алуминиевия тиган [:D] Повече инфо: http://en.wikipedia.org/wiki/Aluminium#Health_concerns
Разбира се тежки последствия от няколко дневен излет не биха се получили, а и няма данни някой да е умрял от алуминиевите си съдове [:D]
Та неръждавейката за мен е най-удачния вариант, а и китайците и турците правят съдовете от възможно най-тънката стомана, та тежестта не е чак толкова голяма