XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 22.10.2010 12:41:11

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Избор на съдове за готвене

vanjo

%231+outdoor+cooking!.jpg

Тази тема я започвам за да помогна при избора на съдове необходими на всеки планинар за да си приготви храна. Какво е необходимо да се знае? Съдовете за готвене се изработват от различни материали, които притежават различни свойства (тегло, здравина, разпределение на температура и тн. )Описвам най-разпространените видове материали.

Съдове от алуминий

      + Леки, лесно се нагряват, ниска цена
      - Ниска здравина, трудни за почистване


Съдове от неръждаема стомана:

      + Здрави, лесни за почистване, 100% рециклируемост, приемлива цена
      - Тежки

Съдове от анодизиран алуминий:

      + Леки, лесни за почистване, приемлива цена
      - ниска здравина

Съдове от титан

      + Много леки, здрави , лесни за почистване
      - Нисък топлообмен, висока цена

Къде да намерим такива съдове?
В всеки един магазин за туристическа екипировка се предлагат различни марки, модели и с различен обем. Разбира се в огромно количество електронни магазини.


parev

Има и глинени big_smile.
Малко тежички и чупливи,ама пък каква вкусна манжа става в тях!
Например средно голям сач!Правиш катми и плющиш.Лесни са за приготвяне и много вкусни.
Пък в студено време си го нагрей и го пъхни в спалния чувал-баня,а! [:D]


vanjo

За мен глинените или стъклените съдове са тип за "еднократна" употреба в планината big_smile. В гората ако намериш хубава каменна плоча можеш да си направиш катми без грижи. Лично за мен е много важно и теглото, все пак не нося само съдове за готвене.


hiron02

Съществува и още един вариант за съдове сред природата.Те се правят от различни консервени кутии и ако се вземат предварително консерви с мисъл за последващата им употреба може да се спести известен допълнителен товар а и не струват нищо.Все пак необходима е известна предварителна подготовка ако нямаш опит а и някои дребни материали (тел, няколко гвоздея)и малки клещи(или мултитул).Всичко опира до въображение и ловкост на ръцете.С мисъл за последващата употреба трябва да се започва още от отварянето на консервата.Известно ограничение все пак е че обикновено са малки по вместимост и най-често могат да служат само за един човек.При по-продължителен престой или оцеляване могат да се направят и съдове от глина които да се изпекат в жарта на огъня.Проблема е ,че преди печене трябва да са добре изсъхнали ,за което се изискват време и условия а и самото им моделиране все пак си е занаят.Възможностите за готвене не се изчерпват само с използването на съдове.Като се започне с познатите ни шишчета,премине се през нагрятата каменна плоча и всевъзможни методи на печене увити в листа,глина и тн.


vanjo

Тази статия е за избора на съдове, ако човек реши да се обзаведе с такива. @hiron02 много си прав за това което си допълнил в случаите, когато не разполагаш с тях. Към това бих добавил и готварското фолио което присъства в повечето случай в екипировката на туристите и найлонови пликове за направа на разтворими супи ако някой ползва такива.


Стоян Стоянов

Ей ги моите съдове за готвене:
0050-kotle.jpg

... е, като прибавим и канчето от манерката [:)]
Вярвам на много от вас са им познати вече! [;)] Алуминиеви са, но на тях има печат "ХРОМ", не знам някаква сплав ли е, или завода нещо... но добре се справят. Нямам забележки [:)]


windwarrior

Имам абсолютно същите - много леки и удобни са (а и евтини).

Имам само една забележка - тъй като ушите на дълбоката котелка са правоъгълни, не стават да провреш пръчка през тях и да го провесиш над огъня. Затова мисля да се опитам да ги направя триъгълни.


Black Wolf

   

Имам абсолютно същите - много леки и удобни са (а и евтини).

И отдавна вече ги няма по магазините. [:wink:]


Стоян Стоянов

windwarrior, в началото и аз мислех да ги правя триъгълни - не е лесно! Бързо се отказах. Просто взех едно жило от велосипед и си направих нещо като дръжка, която почти не се забелязва. Можеш да видиш някои от последните ми снимки (като например от Русенски Лом). Там може да забележиш дръжката.

Иначе съм би мяркал по битаци разни. Щом са такъв кът, май ще е добре да си взема още някой комплект. [:)]


windwarrior

Стояне, и аз си мислих за някаква гъвкава дръжка, но и нея трябва да я закрепя някак си в средата на ушите. Ти как си решил въпроса със закрепването ? Другият вариант е да ги махна въобще телените части и да прекарам жилото директно през закрепванията занитени към канчето ?


Явор Аршинков

Има ги някой ако ходи към Благоевград след Дупница има сергия с стара военна екипировка има ги срещу 3 лв и двете има и от стария модел и от по новия
Съществува мрежа от енергия, течаща през всички живи същества.

Благоденствието на този свят... е навсякъде около нас.


GEGATA

И аз имам същите съдове за готвене като на Стоян. Баща ми като ги видя веднага му светнаха очите (спомени от казармата...).
Аз ги ползвам от ~1 година и имам само една забележка към тях - трудно се почистват от разни мазни неща, и бульони....


windwarrior

@Явор - скоро имам служебно ходене до Благоевград. Къде е тая сергия след Дупница ? Виждал съм една точно на "летището" (широкия път без мантинела по средата) с много военни дрехи накачени на нея, за нея ли става въпрос ?


Явор Аршинков

Преди две седмици си купих от тях спален чувал преди Усойка седят сега от дясно на борд имат и хубави ризи поларени взех си и такава и доста грее.


Meze

Здравейте [:)]
Наскоро си купих алуминиевия комплект съдове, само че по-новия, с купата. Цена - 4 лв, от магазина за военни принадлежности в София на Женски пазар. Този комплект е с плътни алуминиеви дръжки, но набързо му направих по една дупка в канчето и капака от всяка страна за закачане на въженца [:)]
Трябва да се знае обаче че алуминия не е най-добрия материал за готвене и ежедневна употреба, не само заради по-трудното почистване, но и защото той непрекъснато реагира с кислорода от въздуха и образувалата се патина лесно се отделя и попада в организма. Баща ми е лекар и ме беше предупредил веднъж, като видя как усилено остъргвах пържените яйца от алуминиевия тиган [:D] Повече инфо: http://en.wikipedia.org/wiki/Aluminium#Health_concerns
Разбира се тежки последствия от няколко дневен излет не биха се получили, а и няма данни някой да е умрял от алуминиевите си съдове [:D]
Та неръждавейката за мен е най-удачния вариант, а и китайците и турците правят съдовете от възможно най-тънката стомана, та тежестта не е чак толкова голяма


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#2 22.10.2010 12:46:14

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: Избор на съдове за готвене

Стоян Стоянов

windwarrior, нищо особено не съм правил по ушите на котлето. Верно, че при окачване не е хоризонтално, но накланянето е минимално. Просто намествам жилото в противоположните краища на всяко ухо и няма проблем. Понеже ушите стърчат над нивото на котлето, а пълненето почти никога не минава 2/3 от целият му обем, няма как да се изсипе нещо от него. Ти обаче може да си ги махнеш ушите ако все пак са ти съмнителни. На мен лично не ми пречи.


Hobo

   

...неръждавейката за мен е най-удачния вариант, а и китайците и турците правят съдовете от възможно най-тънката стомана...

Това, за което говориш не е нито неръждавейка, нито стомана. Някаква сплав е и няма да се изненадам, ако след време се окаже по-отровна от алуминивия окис. Аз също ползвам индийски канчета 555, но съм сигурен, че това не е неръждавейка, макар и добре да я имитира на вид.

Старите войнишки канчета се правеха от така наречения кухненски алуминий. Сплав от алуминий и хром. Тези, които ти си купил са с по-малко хром, а може и да нямат. Цапат в черно пръстите, ако си поиграеш с тях. Според мен не са добри за редовно ползване. Имам и двата комплекта и за мен този, като на Стоян, е за предпочитане от гледна точка на безопасност.


Miro

Чинии, подобни на тези
http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr … ts_id=1825
си купих от Метро, на цена около 3.80 лв./бр.


vanjo

Ето такъв комплект ползвам аз.
Sadinki%20inox-500x500.jpg


Явор Аршинков

http://picasaweb.google.com/musalabg1/2 … directlink
Ето ги мойте съдове.


brunder

абре от куде ги зимате тези съдове


vanjo

Ето тук има от стоманените.
Тук има от тефлоновите.


PROstor

Здравейте, да знаете къде мога да си намеря захлупци, много ми се иска да си имам едни да си нося мерудийките в тях.


Meze

за мерудийки най-добре ползвай кутийки от ефервесцентни таблетки - затварят се плътно, не са големи, имат кристали за улавяне на влагата (при ситни мерудии като сол може би е по-добре да се махнат кристалите всъщност)


PROstor

Е да ама на мен си ми е мерак да си имам захлупци като тея на баба.Спомням си като ходехме на нивата или да събираме джанки за ракията на село баба постилаше една голяма покривка на тревата, вадеше вкусните селски манджи и винаги захлупците с мерудия и пресен лучец на стръкове, който си ги топкаш в солта.Ех чудно си беше!


Meze

Тези дървените дето се сглобяват едно на друго, с конусообразна форма? Търси по магазините за битови сувенири.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#3 22.10.2010 17:08:32

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Избор на съдове за готвене

Ето си какво се сдобих при последната ми командировка до Чехия:

PA220007.JPG

PA220006.JPG

PA220005.JPG

PA220004.JPG

Вместимоста на съдовете е - 1.25 литра на голямата тенджера, 0.85 литра на малката тенджерка и 0.30 литра на чинията/капака.

Общото тегло на комплекта е 415 грама. Материалът е някаква алуминиева сплав, подобна на тази на войнишките котелки.

Хванах го на промоция за 260 крони (~ 11 евро), иначе стандарната му цена беше 400 крони.

Сега остава само да му измисля някакво платнено калъфче, и ще заспи smile

П.С. И да си купя нови прибори за хранене, че старите още се търкалят някъде на Платото  hmm

П.П.С. Тук има описание как се поддържат алуминиеви съдове (идва си с комплекта), ако някой вдява чешкия - може да помогне


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#4 22.10.2010 18:58:21

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: Избор на съдове за готвене

Хубаво комплектче!

П.П. Сериозно ли си загубил нещо на Платото? Ако е там, където бяхме, обещавам специално да се разтърся, като ходя скоро там (имам някакви задачки, дето съм си набелязал). Предполагам никой няма да е ходил из  тревата там. smile


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#5 22.10.2010 19:05:03

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Избор на съдове за готвене

Приборите за хранене нали си посях някъде първата вечер, та втория ден ядох с лъжицата на Дипчиков. Ти защо мислиш почнах да дялкам лъжица  roll

Ама иначе не се занимавай да ги търсиш, след толкоз стоене на открито не вярвам да става вече нещо от тях. А пък и вече имам извинение да си купя един титаниев комплект прибори за хранене, който отдавна съм набелязал  wink


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#6 23.12.2010 23:39:31

hristoffy
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 23.02.2010
Мнения: 11

Отг: Избор на съдове за готвене

Като говорим за прибори за готвене, ето и едно решение къде да си държим подправките за готвенето: http://www.darikmall.bg/337-kutia-za-po … -fire.html
Има и други интересни решения в сайта. smile

Офлайн

  0

#7 24.12.2010 10:05:57

Yavor
Редови
Репутация: 109

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Избор на съдове за готвене

Мда, това в "Стената" го гледах и ми се видяха много 13 кинта за пластмасова кутийка... Като гледам, то и другите неща в този сайт са от там, с 1-5лв надценка smile


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#8 02.03.2011 12:09:00

gavra74
Редови
Репутация: 140

От: от 01.07. - кореняк варналия
Регистриран: 24.08.2010
Мнения: 374
Уеб-сайт

Отг: Избор на съдове за готвене

http://img151.imageshack.us/g/nokia1508.jpg/ като за сам човек това ми е достатъчно - "вкусна чаша", бульон или кафе. вътре се събира и бирения примус със стойката и сгъваема лъжица (нея забравих да я снимам)


Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Офлайн

  0

#9 04.05.2011 09:55:16

del22
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 17.04.2011
Мнения: 40

Отг: Избор на съдове за готвене

някой намирал ли е по китайските магазини това, доколкото разбрах в американско е около 26 долара но докато дойде ще стане множко.

PC140902.jpg

Офлайн

  0

#10 04.05.2011 10:28:54

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Избор на съдове за готвене

А това с каква вместимост е ? Или дай някаква снимка заедно с друг предмет  за да можем да придобием представа за размерите.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#11 04.05.2011 10:35:46

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: Избор на съдове за готвене

Мен нещо ме притесняват нитовете в страничната дръжка. Дали са достатъчно плътни, и дали няма да се охлабят при редуването на нагряване и изстиване. Не разбирам толкова от метали и сглобки, но се надявам да не пропуска от там.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#12 04.05.2011 12:07:42

del22
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 17.04.2011
Мнения: 40

Отг: Избор на съдове за готвене

ето тук е клипчето от което го видях

Mors Kochanski - Cooking pot

ясно е че всеки си е мислил за нещо такова, не е кой знае каква оригинална конструкция, явно името на Kochanski най-накрая е било достатъчно братския китайски народ да се напъне и да направи модела. Дано да не стане като ножа му - недосегаем за простосмъртни.

Офлайн

  0

#13 04.05.2011 13:06:11

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Избор на съдове за готвене

Ако не държиш точно на същото канче - бих ти препоръчал Крусейдър Кукър-а на ВСВ. Бачо донесе едно на Соколна, и се оказа доста функционално, пък и ще работи почти на всякакво гориво. Няма капак и дръжка за окачване, но и двете можеш да си ги спретнеш и сам.


П.С. Де що съм виждал снимка на Кочански (не че съм му фен де) - на врата му виси някаква Мора и то от евтините варианти. Къде го виде тоя безбожно скъп нож на Кочански ?

П.П.С. А нитовете на показаното канче и според мен ще се разхлопат. Ама не е болка за умиране - бой с чука и ще се стегнат пак.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#14 04.05.2011 13:19:34

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: Избор на съдове за готвене

del22 написа:

Дано да не стане като ножа му - недосегаем за простосмъртни.

Ножа на Морс Кочански е най-обикновена Мора Класик 2 - абсолютно достъпен за простосмъртни! wink Може да се бъркаш с някой друг. wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#15 04.05.2011 13:58:38

bubachco
Редови
Репутация: 138

Регистриран: 16.08.2010
Мнения: 795

Отг: Избор на съдове за готвене

може би се визира рей миърс - бритиш блейд
http://3.bp.blogspot.com/_dVIuFalvnzg/S … 230be8.jpg

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff