XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 17.10.2011 21:22:29

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Проект "Форумна аптечка" + въпроси към доктор Кент.

На сбирката на Докузак, Васко (Кент) ни изнесе кратка лекция относно методите и средствата за първа помощ в планината. Тъй като аз (а и предполагам и голяма част от присъстващите) научихме много нови и интересни неща, се разбрахме да отворим тази тема, с две основни направления:

1. Васко да нахвърля списък за комплектоване на носима походна аптечка, която да покрива основните рискове на които бихме могли да бъде подложени при практикуването на нашето хоби. Говорим освен за списък с лекарства и превързочни материали (пригодени за използване от не-медицински лица, каквито сме ние), така и за кратко упътване как точно и при какви случаи се ползва всяко конкретно лекарство или матриал

2. В зависимост от индивидуалните си болежки - всеки от участниците ще може да се консултира с Кент какво конкретно да добави към неговата си аптечка, и как да го ползва.

-------------------------------
Много важно !!!

Предвид факта, че става въпрос за изключително сериозна и деликатна материя, и след консултации със Стоян, решихме в тази тема да бъдат въведени отделни, по-строги правила за писане, отколкото в останалата част от форума.

- съобщителни постове в тази тема може да пуска само Васко (Кент). Мнения от типа "Мен баба ми ми лекуваше хремата, като ме караше да си мажа петите с урина от девствен женски гущер събрана на пълнолуние" ще бъдат трити незабавно, а авторите им предупреждавани. За методите и средствата на народната медицина има достатъчно други теми из форума

- на всички останали потребители (вкл. и администрацията на форума) се разрешават само постове във въпросителен стил - имам еди какъв си проблем, моля за съвет какво да си нося в аптечката за такива случаи. Разбира се, Стоян като админстратор и собственик си запазва правото на последна дума при спорни моменти.

- всякакъв спам в темата ще бъде трит незабавно и авторите ще бъдат предупреждавани

Предварително се извиняваме, ако някой се чувства засегнат от правилата за писане в темата, но искаме да я запазми максимално сбита и информативна. За шеги и закачки - теми във форума бол.

Васко - микрофона е твой smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#2 18.10.2011 10:01:06

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Отг: Проект "Форумна аптечка" + въпроси към доктор Кент.

Значи аз само да уточня още малко неща:

Това е нещо, което можем да наречем Проект "Форумна аптечка". smile Идеята наистина е да се обсъди изготвянето на комплект от материали, инструменти, и лекарства, които да могат да се опаковат в пакет с такава големина, че да се побират лесно в джоб на раница, или яке да речем (всъщност може да обсъдим и какви да са приблизителните габарити).

Елементите от набора трябва да отговарят на няколко основни критерия:

• максимален брой приложения, предвид спецификата на заниманията ни

• ниска (или относително ниска) цена

• общодостъпност (по възможност да не се изискват рецепти, и да ги има в почти всяка аптека)

• лесни за приложение, дори от сам човек

Това е, което се сещам на прима виста, можем да доуточняваме в хода на дискусията.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

1

#3 18.10.2011 10:50:32

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Мен ме интересува какво да сложа в аптечката си, за в случай на ухапване от змия. В случай на алергична реакция "Урбазон" продава ли се без рецепта, ако да- каква трябва да е дозировката?(Мускулните инжекции не ме притесняват, за добър или лош късмет ми се наложи да ги понауча преди време.)

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#4 19.10.2011 13:25:22

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

Съгласен съм. Не вярвам обаче да няма други по-компетентни колеги, които да четат само засега. Тез дни почвам от главата /горната/, малко само да се съфирясам от Малко-Търновския плен big_smile

За змиите /Явор/ - високи обувки през сезона никви сандали и чехли по напечени камъни и високи треви. След ухапване - промиване с кислородна и браунол, суха стегната / но не джелатски стегната превръзка/ Урбазон 80 мг. мускулно като за средна хубост чиляк, течности много и евакуация към лекарска помощ. Номера с изгарянето на раната до първата минута ще го пропуснем засега. Поздрави.

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

0

#5 19.10.2011 14:55:37

Yavor
Редови

Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Благодаря. smile

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#6 19.10.2011 15:51:11

velio
Bushman

Регистриран: 16.02.2011

Аз искам да попитам за добър антисептик - за всякакви порязвания, ожулвания и т.н.

Офлайн

0

#7 19.10.2011 15:59:08

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Предвид факта че не всеки от нас е свикнал с поставяне на мускулни инжекции (независимо дали на себе си или на друг човек), Кент спомена като алтернатива еднократна шприц - ампула с адреналин.

Ще го помоля да влезе в детайли - как адреналина предотвратява анафилактичния шок, защо се налага да е еднократна шприц - ампула, как се прилага и т.н.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#8 19.10.2011 16:15:36

velio
Bushman

Регистриран: 16.02.2011

Всъщност, в отговора си към Явор за ухапванията от змии, Кент споменава ,,кислородна вода и браунол". Браунол не знам какво е, но кислородната вода може ли да се ползва и като антисептично средство?
Или май най-добре да изчакаме Кент да нахвърля списъка с медикаментите и описанията към тях и тогава да задаваме въпроси, ако нещо конкретно ни интересува и го няма в листа.

Офлайн

0

#9 20.10.2011 02:58:03

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

Аз искам да питам Кент какви други работи могат да се вземат за интравенозно приложение,нещо от нещата които се носят от Бърза Помощ ? Изобщо интересува ме първа помощ за напреднали,с уговорката че е на собствен риск и Кента не носи отговорност.

Офлайн

0

#10 20.10.2011 08:58:35

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Преди мнооого време бях писал една публикация за походните аптечки. Та там съдържанието беше разделено в няколко основни категории:

• Материали и инструменти с общо предназначение

• Обработка на рани, травми и изгаряния

• Обезболяващи и температуропонижаващи лекарства

• Заболявания на горните дихателни пътища

• Сърдечно-съдови заболявания

• Противоалергични лекарства

• Стомашно-чревни заболявания

• Стимулиращи и транквилизиращи средства

Може би би било добре да използваме този шаблон, като изберем най-подходящите от всяка група (а може и едно да е в няколко групи - тогава ще е перфектно просто).

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#11 20.10.2011 13:03:24

Kent
Wee Willie Winkie

вельо - свойството на кисл. вода да "шупва" с отделяне на газ спомага за по-доброто изчистване на кръв, боклуци прочее механични замърсители от раничката, после пяната я гоним с реванол. хубаво е да не се налива ургулешката от шишенцето , а с помоща примерно на 10 кубикова спринцовка без игла да се промива раничката или раничките. браунола е всъщност йодповидон /съединение на йода, ама може да се ползва не само за здрава кожа а и за открити рани, има материали в нета за него/. ползва се като антисептик или дезинфектант. то е и най доброто според мен за гората, ма трудно се намира.

момчиле - за венозно ползвам спазмолитици най вече за бъбречни кризи, деган също с подходящ разтворител физиологине разтвор /има го на ампули/, натриев бромат след преумора или при нервни кризи и естествено разтвори водно солеви и та глюкоза за оводняване / демек за рехидратация а не за наливане с вода/
п.п.  повечето от другите неща за венозно приложение ги ползваме в службата като зазлеят много нещата , ама това изисква навици мониторинг екг примерно и прочее...

п.п. 1. другари, ще пиша в темата ама бавно, че да стане по полезна.

Офлайн

0

#12 26.10.2011 12:02:50

Kent
Wee Willie Winkie

Аптечки.

Вариант – Ежедневен. Нося си го в портмонето което е закрепено на колана ми. Това са няколко таблетки плюс пет шест водоустойчиви лепенки за рани.
Таблетките са:

• 2 бр. Парацетамол от 500 мг.

• 2 бр. Аспирин от  500 мг.

• 2 бр. МИГ-400.

• 2 бр. Зодак от 10 мг. *

• 2 бр. Медицински въглен.

• 2 бр. Валериан на таблетки.

Аспирина и Парацетамола няма да обяснявам за какво се ползват. Един акцент върху алергичните към тея медикаменти само, и Аспирина за деца под 16 години.
Цитат

„Съществува възможна връзка между ацетилсалициловата киселина и синдрома на Reye, когато се прилага в детска възраст. Синдромът на Reye е много рядко заболяване, което може да бъде фатално. Поради тази причина ацетилсалициловата киселина не трябва да се прилага на деца на възраст под 16 години, освен ако не е предписана от лекар.”

Какъв е този синдром не ми се обяснява, има достатъчно инфо. Само да знаете, че нещата тогава загрубяват бързо и необратимо. Тъй че за деца – парацетамол.
Друг акцент за Аспирина – хора с повишена склонност към кървене и или такива с язви на стомаха или дванадесетопръстника също требе да го поизбягват.

По- нататъка… МИГ-400 е нестероидно противовъзпалително средство. Да го кажем далечен братовчед на аспирина… Има по-изразителен противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект обаче, за разлика от температуропонижаващия. Аз го ползвам вместо известния на всички Аулин и съм доволен.

Зодак 10 мг. дневно  е праправнука на таблетките Алергозан. С по-малко странични /сънливост/ и по-мощен основен ефект. Показан е за немного тежки алергични реакции / напр.ухапвания от насекоми без шок и прочее пъпки от алергично естетство./

Валериана също всички го знаете и активния въглен предполагам.

Още в портмоненцето имам и една малка ампулка течен аналгин.

Само да спомена, че таблетите при подходящо изрязване на фолиото /без лепенките и ампулата/ идеално се събират в кутийка от тик-так. Както се вижда още трите подобни лекарства Аспирин, Парацетамол и МИГ-400 са в най голямо количество и почти се дублират един друг. Това е защото хората в ежедневието най-често ги  – втриса, имат зъбо- или главоболие или болезнена менструация / МИГ я покрива доста успешно/.

Ами това е засега. Това беше ежедневния градски вариант в мое изпълнение. Следва едно/дву-дневния горски вариант.

------
* - За Зодак може да ви изискат рецепта, макар да не е сигурно.

Офлайн

2

#13 26.10.2011 23:54:09

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

Искам да внеса няколко важни уточнения и надявам се Кент да не ми се сърди за това. Парацетамола и Аулина са много токсични за черния дроб. Особено внимание при дозировката с Парацетамол,аз го избягвам изобщо,понякога при температура вземам по 1. Аулина е италианско творение и никога не е бил одобряван в САЩ,Великобритания,Канада,Австралия,Нова зеландия,Япония и други.
Аналгина пък отдавна се ползва само от ветеринарните лекари в повечето цивилизовани държави.

МИГ-400 е търговска марка и това всъщност е Ибупрофен,противовъзпалителното и болкоуспокояващо което аз използвам. При него баланса полза/токсичност е най-приемлив според специалистите. Трябва да се взема със същите предпазни мерки като при Аспирина(стомаха).
Справки от Уикипедия за по-горе казаното от мен(на английски):

Аулин - http://en.wikipedia.org/wiki/Nimesulide
Аналгин - http://en.wikipedia.org/wiki/Metamizole
Парацетамол - http://en.wikipedia.org/wiki/Paracetamol и http://en.wikipedia.org/wiki/Paracetamol_toxicity

И последно един цитат от страницата за парацетамол в Уикипедия:

"Paracetamol hepatotoxicity is, by far, the most common cause of acute liver failure in both the United States and the United Kingdom."

Офлайн

0

#14 27.10.2011 07:14:24

Kent
Wee Willie Winkie

Не се сърдя. Аз казвам за моята аптечка. Не съм казал препоръчвам и прочее.. а всеки си избира. Само да кажа, че "токсичноста" и обратно на медикаментите въпреки законите на биохимията се мени с времето заради междуфирмени политики също до някаква степен. big_smile Изчезват некви неща после се появяват други и т.н.... smile

Офлайн

0

#15 27.10.2011 10:20:12

mastodont
Редови

Регистриран: 09.05.2011

е то полезно лекарство нема, туй е ясно...
ама понякога се налага да се вземе нещо smile

Аз съм шут, на служба при Съдбата.
What we are is the sum of everything we've ever said, done and felt. All wrapped up in one unique tread which is constantly being revised and remembered. So to be yourself, you have to constantly remember yourself. It's full time job.It's how it works...

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff