XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 08.10.2010 13:48:11

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Ушаф

Тук ще идват всички мнения, които висят във въздуха, или просто загрозяват дадена тема.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#2 09.10.2010 18:32:07

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Отг: Ушаф

Стояне, това е много добра идея, но ще могат ли да се четат попадналите в кошчето мнения или там каквото е,  с техните никове? Защото ми идва идея, че може да се направи "класация" на най-честите посетители на ................ кошчето. Това ще е и стимулиращо в смисъл да пишем така че никога да не попадаме тук. Как мислиш?

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#3 09.10.2010 19:04:12

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Да RELAX, мненията ще са си във вида, в който са пуснати (с ник и всичко). За класации и т.н. е рано да мислим. Има още много работа да се свърши! wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#4 09.10.2010 19:05:13

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

О.К.

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#5 16.10.2010 16:10:21

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Аз пък селянина си помислих че, има нова рецепта за ушаф или КСП. Превод кумпот сушени плодове. lol

Офлайн

0

#6 26.10.2010 16:06:44

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Датата нещо не ми допада , защото трудно се ориентирам . В момента е така 2010-10-25 10:30:45  . Няма ли да е по-прегледно да стане 25-10-2010г. / 10:30:45 ч.  ?

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#7 26.10.2010 16:21:54

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Оправи си го в настройките на профила wink

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#8 29.10.2010 17:14:17

zoso
Гъба отровна

Регистриран: 08.06.2010

Black Wolf написа:

Ърнест Томсън Ситън

Няма нищо друго, което може да послужи за по-пълна мярка за нечие умение да се живее в гората, отколкото запалването на огън. ...Човек, който може да запали тридесет огъня в тридесет последователни дни с тридесет клечки кибрит или тридесет искри от кремък и огниво, е завършен ловец от дивата пустош, защото тоя подвиг предполага многогодишен опит и умение, каквото може да обладава само един победител.

Интересна мисъл, с която категорично не съм съгласен. Аз мога да запаля четиридесет огъня в четиридесет последователни дни с четиридесет клечки кибрит. Но това далеч не значи, че съм завършен ловец от дивата пустош, защото живота в гората не е само палене на огън.

Офлайн

0

#9 29.10.2010 17:32:37

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

zoso, паленето на огън не се свежда до физическото драсване на клечката, и поднасянето й към полятите с нафта дърва. От гледна точка на бушкрафта, това е познаване на различните разпалки (прахан), намирането им в подходящо състояние, самата организация на огъня така, че да се разпали от само себе си. За това наистина се иска опит.

Всъщност смисълът на този цитат е по-дълбок, и е нещо повече от простото му прочитане по диагонал.

Офлайн

0

#10 29.10.2010 20:51:01

zoso
Гъба отровна

Регистриран: 08.06.2010

xenos написа:

zoso, паленето на огън не се свежда до физическото драсване на клечката, и поднасянето й към полятите с нафта дърва. От гледна точка на бушкрафта, това е познаване на различните разпалки (прахан), намирането им в подходящо състояние, самата организация на огъня така, че да се разпали от само себе си. За това наистина се иска опит.

Всъщност смисълът на този цитат е по-дълбок, и е нещо повече от простото му прочитане по диагонал.

Благодаря, че ме подсети... аз за малко да си помисля, че съм малоумен дето съм забравил да нося и една туба нафта в природата с мене. Щото нали все пак ше трябва 40 огъня да паля.
Тия коментари, Стояне, можеш да ги отправяш към ония клиенти на форума ти, дето посочват "Съгласен съм, възрастта ми е под 13 години", когато се регистрират. Така де - малко по-малък си от мене, не ти отива  да ми правиш такива забележки!

Всъщност, причината да напиша предишния си коментар, беше точно "дълбокия смисъл" на цитата - написан е някак си умно... сложно... с дълбок житейски контекст...

Офлайн

0

#11 29.10.2010 21:20:22

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

zoso, именно защото си голям човек (при това изглежда достатъчно интелигентен), така ме подразни това (а и много други) недоверие и повърхностно осмисляне на неща, казани от хора, които определено знаят какво говорят.

Коментарът трябваше да го приемеш като приятелски съвет (нали такива обичате да ми давате), защото понякога човек в стремежа си да блесне с бързо остроумие и проницателност, може да изглежда в очите на останалите като малко "късоглед" и "бавно сгряващ". Знам, че не си такъв!

Още повече пък ме хвърля в недоумение отдаването на значение от теб на възрастта! Като как трябва да го разбирам това?! Възрастта не е мерило за някои неща, това би трябвало да си го разбрал отдавна! Такива коментари са характерни за старите хора, които не намират никаква друга причина някой да чуе, да се съобрази, или да уважава мнението им. Мисля, че не си остарял чак толкова!

Всъщност дай да не продължаваме повече! Апелът ми е повече да мислим, когато пишем! Не просто да си чешем пръстите...

П.П. И за да не бъда голословен, ще ти дам един жокер, от който да разбереш, че наистина трябва да се гледа малко по-дълбоко:
Защо именно 30 дни? Какво значение има по-дългия период от време? Каква е вероятността в горите времето да се задържи устойчиво за такъв дълъг период? И дали това не означава, че ще ти се наложи да палиш огън при различни (дори и доста неблагоприятни) условия?!

Офлайн

0

#12 12.11.2010 19:37:07

Green
Редови

нямам време сега да чета статията но попаднах на един сайт който показва как да се ориентираме с картите

Офлайн

0

#13 12.11.2010 20:36:16

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

@Green - най-лесния начин е някой да ти го покаже. Това което ми отне около 2 часа да го напиша, мога да ти го покажа в рамките на 5 минути, и ще ти стане в пъти по ясно smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#14 12.11.2010 22:07:43

Green
Редови

туй ми е ясно на мен даже ще се радвам да ми го покажеш просто нямах време да чета статията пък бях намерил нещо по въпроса и го постнах
имам тъпия навик да не се изразявам правилно 
най добре тез последните постове да отидат в кошчето по някое време че да не спамим темата

Офлайн

0

#15 12.11.2010 23:45:34

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Опа, записах се и аз със участие на The Hall of Shame smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff