Кольо написа:Ком - Емине става все по-популярен маршрут и много хора ще се изкушат да го минават. Наскоро излезе и възможно най-подробният пътеводител за маршрута включващ всички тънкости и пинизи по пътеката.
Всички, които са го минавали твърдят, че това е най-доброто помагало за трасето.
Излезе и карта на някакъв пластмасов носител. Тънка, непромокаема, нецапаща се, и не изтъркваща се. Една такава залепихме в магазина на пода до вратата та всички да стъпват по-нея и да я мием с парцала. Вече месец нищо й няма.
Този пътеводител си струва да се сканира!
По-добре е да си го купи човек че това със сканирането е малко *лява ръка , десен джоб* или имаш предвид да може да се качва на телефона и чат пат да се правят справки, че иначе книгата си тежи и аз не бих я взел на прехода.
С пътеводителят всеки мераклия се запознава най-общо с маршрута и си прави груб план за преминаване. Хубава книжка, приятна на пипане и на вид и добра за подарък за всеки желаещ да се запознае с маршрута. Като за начало става. Пътеводителят е дето се вика- едно добро начало.
За мен лично няма как да е достатъчен и да преведе човек чак до морето защото това са 600км и просто няма как освен ако не е десет -двадесет тома да се опишат всички врътки по Пътеката, но реално няма как да му помогне на човек в мъгла дето не вижда по-далеч от носа си, в буря ...и т.н.
За по-сигурно един ГПС за зор заман дет се вика , за да нямате грижи. Навигацията и бг маунтайнс са по-доброто средство за преминаване, а пътеводителя е за запознаване с маршрута-върхове, хижи, колко ще се катери, колко часа ще отнеме, някои интересни подробности...въпреки че всяко едно от тези неща е несигурно и доста относително като информация, защото част от инфото остарява още преди да е излязъл от печат като изключим върховете де, те все ще са там.
Пластмасовата карта е интересно нещо. Ще я потърся. Много пъти съм си мислел как ще изглежда една карта ако аз я направя. Ясно е че няма да е хартиена, че се късат на второто отваряне, а освен това си я представях тясна, ограничена само за маршрута и малко встрани за аварийни слизания и навита на две тънки пластмасови тръбички...развиваш едната и навиваш на другата една дълга и тясна пластмасова лента. И разбира се мащаба...Домино правят 1:50 000 които единствено вършат работа човек да си направи груб план за преминаване и да види кое след кое следва-хижи, проходи. Да се ориентира по такава карта...не знам ти кажи дали можеш, аз не мога.
Всички тънкости и пинизи също ги няма в пътеводителя и с тях човек се запознава в нет-а ако не го мързи да търси. Реално всичко което го има в пътеводителя го има и в нета. Всеки сам да си избира откъде ще изравя информация.
Например *пиниза* с координатите на всички води(99%) в пътеводителя го няма. Има го обаче в блога ми.