XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 05.02.2011 13:14:25

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Полеви хирургически комплект

По време на срещата на Кръстец при разговор стана въпрос за този комплект и Okdalf прояви интерес и желание, да пусна някоя снимка и да обясня каквото мога.

Ето така изглежда в общ вид - метална плътно затваряща се кутия с размери 15 х 8 х 2.5 см.

022313743-big.jpg?r=0

На капака на кутията е щампована емблемата на производителя - "Schwert":

022313746-big.jpg?r=0

При отворено положение се виждат стиковани всички хирургически инструменти и приспособления, като всеки един от тях си има точно определено място и начин на поставяне. Част от тях са в разглобено състояние, а сглобяването става за секунди. Има по една за двете отделения - скоби, които плътно притискат всички инструменти и няма никакво хлопане или тракане при пренасяне.

022313745-big.jpg?r=0

Предполагам, че всичко е направено така, за да може да се подлага на обща или индивидуална стерилизация.

В първото отделение са поставени три вида скалпели, кукикчка, фиксираща пинцета, клещи "Кохер", обикновенна пинцета, уред с ухо и метално контейнерче с малка стъклена епруветка с винтова капачка:

022313747-big.jpg?r=0

Във второто отделение са две ножици - крива и права, втори вид "Кохер" клещи, шпатула, кюрета, метална кутийка с три игли за хирургически шев и отделно - по-малка игла с хирургически конец:

022313749-big.jpg?r=0

Отделно от целият комплект, но като неразделна част от него има и метален кръгъл контейнер,  с плътно затваряща се винтова капачка, в който има 2 ml стъклена спринцовка с надпис "THERMO - STAHL" austauschbar и обозначение "200°С".

022313750-big.jpg?r=0

Върху всички хирургически инструменти е щампован надписа за неръждаема стомана "ROSTFREI" и емблемата на фирмата "Schwert".

Не мога да кажа този хирургически комплект на колко години е, но до преди около 10 г. е бил на "въоражение" в полеви военни болници /а може би и до момента/.  Има набор инструменти за извършването на несложна хирургическа интервенция в полеви условия.

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#2 05.02.2011 17:43:53

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Отг: Полеви хирургически комплект

Вземи най голямата игла и ела да ми зашиеш сърцето, щот са разпра от завист грозна. Много хубаво комплектче - дано никога не ти се налага да го ползваш. Като се видим другият път ще ти подаря бг спринцовка - джамена, с няколко игли. Пак ще можеш да си я вариш с компотите.

Офлайн

0

#3 17.02.2011 17:09:20

vanjo
Редови

Регистриран: 07.12.2009
Уеб-сайт

Okdalf написа:

Вземи най голямата игла и еле да ми зашиеш сърцето щот са разпра от завист грозна. Много хубаво комплектче дано никога не ти се налага да го ползваш. Като се видим другият път ще ти подаря бг спринцовка джамена с няколко игли. Пак ще можеш да си я вариш с компотите.

Споделям мнението на Окдалф  big_smile
Комплекта е страхотен и дано никога не ти се налага да го ползваш. Намери си познат в някоя болница и го стерилизирай в автоклав, и след това постави формалдехидна таблетка (трябва да се сменя от време на време) в стерилна марля, така ще е готов за ползване дълго време. За тези които се интересуват подобни инструменти могат да се намерят и цените не са много големи. Лично аз смятам, че скалпелите, иглите (атравматични) и спринцовките за еднократна употреба са по-прагматични за нуждите туристите.

[url=http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php]BushcraftBG[/url]

Офлайн

0

#4 17.02.2011 17:30:08

RELAX
Модератор

Благодаря на Okdlf  и Vanjo за пожеланията - никога да не се налага да се ползва този комплект, но ако го няма ще е още по-трудно /не дай боже/.

Vanjo, за серилизацията и аз съм мислил, но първо искам да разбера всеки уред за какво се ползва. За скалпелите, кохерите и ножиците е ясно, но има там два-три други, дето са ми много загадъчни. Може би Kent ще помогне?

Пък ако само заради скалпелите ще го разнасям - то имам си Викс big_smile

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

Офлайн

0

#5 17.02.2011 19:47:50

vanjo
Редови

Уеб-сайт

RELAX написа:

Благодаря на Okdlf  и Vanjo за пожеланията - никога да не се налага да се ползва този комплект, но ако го няма ще е още по-трудно /не дай боже/.

Vanjo, за стерилизацията и аз съм мислил, но първо искам да разбера всеки уред за какво се ползва. За скалпелите, кохерите и ножиците е ясно, но има там два-три други, дето са ми много загадъчни. Може би Kent ще помогне?

Пък ако само заради скалпелите ще го разнасям - то имам си Викс big_smile

На първата снимка със скалпелите клещите (иглодържател на Матио)се ползват за шиене с тях се хващат иглите, на втората снимка между ножиците това е за прищипване на кръвоносни съдове и прилича на клампа.

Кохер  изглежда така:

z21_sm.jpg

Офлайн

0

#6 17.02.2011 20:03:40

RELAX
Модератор

Vanjo, отново благодаря! Малко, помалко се запълват празнотите.

Най ми е загадъчен последният уред от първата снимка /преди малкото тубусче/ - оня с големия "R", на върха на който има отвор, а в дръжката улей по който се приплъзва тънка кука и влиза в отворчето.

Офлайн

0

#7 17.02.2011 21:36:53

vanjo
Редови

Уеб-сайт

RELAX написа:

Vanjo, отново благодаря! Малко, помалко се запълват празнотите.

Най ми е загадъчен последният уред от първата снимка /преди малкото тубусче/ - оня с големия "R", на върха на който има отвор, а в дръжката улей по който се приплъзва тънка кука и влиза в отворчето.

Не съм сигурен, но ми прилича на игла нож за кюртаж, но нека КЕнт да каже аз съм лаик в тази област. roll

Офлайн

0

#8 17.02.2011 21:42:21

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Леле, много касапи в тоя форум, много нещо. На следващата сбирка ще спя отделно от вас smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff