XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#61 13.12.2013 01:29:03

Неандерталец
Редови

Регистриран: 14.11.2012

Отг: Джаджи за произвеждане на ток

indreal написа:
indreal написа:

Днес видях това чудо на живо в магазин от веригата Nature & Découvertes, но вместо цитираната цена от $129.95, струваше... 199€ (!!!)

Е, ми ти какво очакваш - сървайвъл манията трябва да се яхне и издои.  big_smile

Щото като дойде зомби-апокалипсиса, всички ще се скрият гората със смартфоните си - който няма смартфон, ще е от зомбитата.

Една тенекия, малко мрежа от зайчарник, вентилаторче от стар компютър и пелтие елемент за 20 лева = 200 евро - ей го на - сметката излиза. smile

Последно редактиран от Неандерталец (13.12.2013 01:29:52)

Офлайн

0

#62 13.12.2013 12:34:17

mastodont
Редови

От: София
Регистриран: 09.05.2011

Неандерталец написа:
indreal написа:
indreal написа:

BioLite
Щото като дойде зомби-апокалипсиса, всички ще се скрият гората със смартфоните си - който няма смартфон, ще е от зомбитата.

*YAHOO*  *YAHOO*  *YAHOO*  *ROFL*
С риск да разваля туй гениално описание (заради което  обещавам да те включа в завещанието си), все пак мое да си държиш на тулифона карти, доста книжки (особено за гъбите, билките, на Стоен хранителната) и други, които те мързи ся да четеш или забравяш какво е писано вътре, а някой ден в някоя ситуация ще са полезни. друг пример е за анатомия/лекарска помощ.
Уреда е малко тежка артилерия, примерно за експедиции. ;-)

Последно редактиран от mastodont (13.12.2013 12:38:45)

Аз съм шут, на служба при Съдбата.
What we are is the sum of everything we've ever said, done and felt. All wrapped up in one unique tread which is constantly being revised and remembered. So to be yourself, you have to constantly remember yourself. It's full time job.It's how it works...

Офлайн

0

#63 13.12.2013 13:44:37

Неандерталец
Редови

За да бъда честен, и аз ходя в гората с доста електроника - GPS, фенерче, дори (не се смейте!) четец за електронни книги.  big_smile  Една от книгите в него вярно е тази на Стоян (Благодаря му, за което).

Имам и 7W соларно зарядно и радио с ръчка, които могат да произвеждат ток - това, нали, за зомби-апокалипсиса.  big_smile Електронната книга, както знаете, харчи много малко и със соларното зарядно и динамото, мога да покрия енергийните си нужди в дългосрочен план... докато не се скапят. smile

За соларното платих към 40 евро и, като се има предвид че можеше да си го направя сам за 4... мааалко се прецаках. smile Ама на фабричното, поне, гърбът му е камуфлажен, щото, нали - като го ползвате, гърбът му много се вижда...  *ROFL*

Така че, и аз съм се возил на сървайвъл въртележката, но ако 40 евро за 6-7W (разбира се, само при слънчево време) е под прага ми на болка, то 200 евро за 4-5W (само при лагеруване) е силно над.  o_O

Това, разбира се, си е лично мое мнение и може да е грешно. Вероятно, ако се приземят с цените (ама МНОГО да се приземят), може и аз да си купя такава джаджа - само такава нямам.  big_smile

Офлайн

0

#64 14.12.2013 10:16:15

indreal
Редови

Регистриран: 12.11.2013
Уеб-сайт

Неандерталец написа:

Ама на фабричното, поне, гърбът му е камуфлажен, щото, нали - като го ползвате, гърбът му много се вижда...  *ROFL*

Винаги съм се чудел, защо някои джаджи се правят в камуфлажен цвят, и мисля, че една от причините е по-лесно да ги затриеш в гората (планината, полето или каквото там), та да ти се наложи да си купиш пак.
Иначе съждението за качването на потребителя върху сървайвъл въртележката, за да бъде издоен, го подкрепям с две ръце! Те го и Беър Грилс - цяла серия продукти пусна, които също са на бая дебели цени, ама нали са "проверени" в "кал, пот и сълзи", та затова, видите ли, цената е повече от оправдана...
Но тия с двестате € верно се оляха!!!

Офлайн

0

#65 14.12.2013 13:03:29

steff_s
Редови

Регистриран: 13.07.2012

Разгледах всички варианти за зареждане предложени в темата, но не видях Стирлинг двигател.
Един пример

[video][/video]

Офлайн

0

#66 14.12.2013 14:48:27

Неандерталец
Редови

Топлинни двигатели колкото щеш - питайте google за nitionol

[video][/video]

Офлайн

0

#67 16.12.2013 20:19:37

mastodont
Редови

на 6:50 минута..нещо не стаа ембедването в определна позиция от клипа sad
[video][/video]
Малко по-смислен вариант, непозволяващ да се изгорят пелтиетата smile)) Малко акъл требе, ама на време...
А за Стърлинг двигателя, още не съм си играл с такъв, само знам, че реално силата му е малко и трудо би задвижил динамо, ако е компактен.. от друга страна вече има подводници с такъв двигател.. smile  *WALL*
Нитинола кефи, последно за него бях чел в списание Космос от 69та ако не се лъжа:)) Евала!

Последно редактиран от mastodont (16.12.2013 20:24:56)

What we are is the sum of everything we've ever said, done and felt. All wrapped up in one unique tread which is constantly being revised and remembered. So to be yourself, you have to constantly remember yourself. It's full time job.It's how it works...

Офлайн

0

#68 16.12.2013 20:38:11

mastodont
Редови

а мисълта "за какво ми е да си зареждам батериите на огъня" лесно може да прерасне(след лек удър с лимоново резенче, привързано към голяма златна тухла по кратуната) в:
"я, как мога да си турна една ламБа на масата, дето е далеко от огъня или в/пред колибата с циганската печка"

Офлайн

0

#69 16.12.2013 21:07:24

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Пелтиета ламби газ. охлаждане труд. Я по-добре едно гонераторче / теглото е същото/ и сичко си иде на място. Бе Вие ненормални ли сте или аз съм за лечение.  *WALL* Излизате в гората да си починете или да се мъчите. *PARDON* Ако това се носи с катър или друг го носи ДА. Ма аз да го нося и да се кефя, значи съм МАЗОХИСТ.  :[

Офлайн

0

#70 16.12.2013 23:33:16

mastodont
Редови

Okdalf написа:

Излизате в гората да си починете или да се мъчите. *PARDON* Ако това се носи с катър или друг го носи ДА. Ма аз да го нося и да се кефя, значи съм МАЗОХИСТ.  :[

Ама тя темата не е "носете си това в двудневния излет" ;-) Къде/кога/колко стационарно ще се ползват тия неща си е до човек и нужда:)  Аз си ползвах с кеф соларките на Кара Дере, като ходех за седмица+ :-) И за ламБите, и за музиката.
Не е буш преживяване smile)
Верно доста теми се нароиха не пряко свързани с буша, ама то за туй има секция "общи" :-) Който каквото го влече да споделя/пита:)))

Офлайн

0

#71 07.01.2015 12:09:35

Zagy
Редови

Регистриран: 12.03.2013

От известно време ми се експериментира с джаджи за произвеждане на ток и за момента идеята ми е следната: да си направя едно мини водно колело-генератор и като ходим с аверите за риба или в планината за 1-2 дни и да го взимаме с нас и да имаме ток. В почти всички случаи сме с кола/коли и ще има място за това нещо в багажника.

Какво мисля да пробвам: ще си намеря едно моторче за чистачки от някоя автоморга - те са с мощност до 100 вата - достатъчно за нещо малко като радио, лаптоп или някое малко ЛСД телевизорче. Тези моторчета са си директно с редуктори, който аз реално ще ползвам като мултипликатор. На изходната му ос ще закрепя едно хоуммейд водно колело - засега обмислям от какво точно да го направя (може да пробвам с джанта от детски велосипед или нещо такова, на нея ще закача някакви широки лопатки), а цялото нещо ще е на метална рамка. Това се слага в река или поточе, колелото ще е с долно подаване на водата и ще се развърта - хубавото е, че чистачките се движат бавно и ако колелото се развърти мотора ще прави ток 12 волта. Цялата схема ще е 2-3 килограма максимум (моторчетата са около кило) и така ще имаме някакъв ток. Може даже да се направи и разглобяемо. Има евтини китайски инвертори за по 150 вата, които ще правят 220в и ще може да се захранва нещо - имам 12в акумулатори от ЮПС-и и ще сложа едно такова - хем ще го зарежда като не се ползва, хем ще служи като буфер и токоизправител. При правилна изработка това нещо ще прави около 50-60-70 вата, което е и целта на упражнението.

Някой занимавал ли се е с такива проектчета?

С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне

Офлайн

0

#72 07.01.2015 12:45:27

tonywoolf
Редови

Регистриран: 30.07.2014

Ако смяташ да ползваш и редуктора, който е закрепен на мотора и задвижва чистачките, най-вероятно няма да стане, защото е червячен механизъм и няма как оста за чистачките да задвижи ротора на мотора.

Последно редактиран от tonywoolf (07.01.2015 12:49:41)

Офлайн

0

#73 07.01.2015 14:06:00

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

Няма ли керамични плочи които могат да се използват за да предпазват клетките? Доколкото знам керамиката издържа по-продължително време...

Офлайн

0

#74 22.01.2015 10:40:47

mastodont
Редови

ммм по-компактен, за съжаление и слаб вариант  с пелтие генераторче.. но дава идеи за ново проектче:)))

Офлайн

0

#75 25.11.2015 16:13:23

Miro
НещоНамирач

Регистриран: 04.12.2009

п.п. Препоръчвам ви да прегледате и другите клипове на Игорь Белецкий. wink

Последно редактиран от Miro (25.11.2015 16:18:50)

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff