XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#46 26.11.2013 21:19:30

indreal
Редови

От: София
Регистриран: 12.11.2013
Уеб-сайт

Отг: Джаджи за произвеждане на ток

BioLite

Изобретенa от Александър Дръмонд и Джонатан Сийдър, технологията Biolite е вдъхновена от философията за прилагане на ефективен дизайн към реалните световни проблеми. Откритото изгаряне на дърва е неефективно, защото се губи потенциална енергия и се създава токсичен дим, в следствие на непълното изгаряне. Внимателно проектирана,  печката BioLite използва вентилатор, който нагнетява въздуха в огъня, с което горенето се подобрява драстично. С интелигентен и иновативен дизайн, този малък, но мощен уред, ползващ като гориво всяка налична биомаса, обещава много: елиминра нуждата от носене на гориво, като не само ще сготви храната ви, но ще зареди и мобилните ви електронни устройства, при това без да създава дим.

accessories_1.jpg

За ефективното зареждане на дигитални джаджи трябва да се поддържа силен огън. Ако топлината е твърде ниска, печката не може да произвежда достатъчно енергия за едновременно захранване на вентилатор и за зареждане на включеното устройство. Тогава автоматично се дава приоритет на вентилатора. При такъв режим светлинният индикатор на BioLite свети в оранжево. Когато обаче се произвежда излишък от енергия индикаторът свети в зелено. Осигуряването на постоянен поток от електрическа енергия към включените за зареждане устройства е само въпрос на добро поддържане на огъня.

Подобно на всяко добро оборудване за къмпинг, печката Biolite изглежда компактна и здрава. Вътрешната й камера е изработена от устойчива на висока температура стомана. От вън е заобиколена от стоманена мрежа с профил на пчелна пита, която позволява уредът да се докосва с ръце дори след като температурата във вътрешната камера е станала висока. Мрежата се огъва, ако бъде стисната здраво, но възвръща формата си след като бъде освободена, така че няма място за притеснение от деформиране на външната част. За стабилност, Biolite има три разтегателни крака, направени от солиден, но лек анодизиран алуминий. Дори върху неравна повърхност, краката лесно позволяват печката да се разположи безопасно.

BioLite%20CampStove%20charges%20gadgets%20while%20it%20cooks.jpg

Пластмасовият корпус около вентилатора и генератора изглежда като потенциално слабо място. Тревогите, че при запалване пламъцие с лекора ще стигнат до там, превръщайки мястото в лепкава купчина от разтопена оранжева пластмаса, са напразни. Корпусът е направен от изключително здрава пластмаса, проектирана да издържа доста висока топлина. Дори и внезапен силен вятър да започне да причинява проблеми, е лесно да се промени позицията на печката, така че пламъците да се държат далеч от пластмасата.

Biolite може да се стори твърде тежка на алпинистите. Освен това компактните й размери ограничават нейния капацитет, което я прави подходяща най-вече за малки групи. Но допълнителното тегло се компенсира с отпадането на необходимостта да се носи гориво. Ако в сметката се сложи и възможността за зареждане на електронни джаджи по време на пътешествието, Biolite се превръща в един от най-леките и евтините комбинирани уреди. Със сигурност е и един от най-креативните и добре проектирани продукти за къмпинг на пазара.

Цена $129.95 от www.biolitestove.com

Офлайн

1

#47 26.11.2013 21:30:48

mastodont
Редови

Регистриран: 09.05.2011

а ако се чудите как работят, вижте пост 1 ;-) и си направете за 20лв ;-) айде, 30

Аз съм шут, на служба при Съдбата.
What we are is the sum of everything we've ever said, done and felt. All wrapped up in one unique tread which is constantly being revised and remembered. So to be yourself, you have to constantly remember yourself. It's full time job.It's how it works...

Офлайн

0

#48 26.11.2013 22:31:59

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

мунчета и мумичета като има пари секи може. Майката е да нямаш нищо и свършиш нещо. За това благодарих на Слона. Техниката трябва да служи на ЧОВЕКА, не обратното. Когато човека служи на техниката е СТРАШНО.  *WALL*

Офлайн

0

#49 28.11.2013 15:12:57

indreal
Редови

Уеб-сайт

Всеки почитател на многодневните планински преходи, дивото къмпиране  и въобще на по-продължителните приключения сред природата, със сигурност се е сблъсквал с проблеми, причинени от изтощени батерии. Лично аз съм ставал жертва и на батерии, които са били в зарядното до непосредствено преди да тръгна. А подобен сценарий може да вгорчи живота на всеки средностатистически търсач на приключения, разчитащ на преносимите си дигитални устройства. За късмет обаче технологиите се развиват и пазарът вече предлага доста надеждни устройства за презареждане на батерии. Който може нека направи от нищо нещо. Повечето хора обаче биха искали да се доверят на нещо сигурно, което да им позволи наистина да прекъснат връзката с цивилизацията. Все пак да се благодарим, че в общия случай, ако останем сред дивата природа без батерии, светът няма да се свърши...

Офлайн

0

#50 02.12.2013 00:42:56

mastodont
Редови

http://nepropadu.ru/blog/guestroom/8972.html
добро попълнение към темата, евала на пича за тестовете. За неговорящите руски: http://translate.google.com ;-)

What we are is the sum of everything we've ever said, done and felt. All wrapped up in one unique tread which is constantly being revised and remembered. So to be yourself, you have to constantly remember yourself. It's full time job.It's how it works...

Офлайн

0

#51 02.12.2013 20:21:10

Okdalf
Сръчко

Само не схванах що не ползва контролер, а се мъчи с диодите. До по-ефтино но пък риска си го има. Контролера ти спестява купчина грешки.  *WALL*

Офлайн

0

#52 02.12.2013 21:56:48

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

Контролера тежи и харчи и без това оскъдния ток wink

Офлайн

0

#53 02.12.2013 22:12:39

Okdalf
Сръчко

Да така е. Но аз изхождам от стационарна с-ма. Изобщо не се виждам с раница и соларки с тези размери. Мое мнение.
А и колко батерии ще зареждам, на целия лагер ли?  *CRAZY* Всичко зависи от нуждите. За 3-5 дена батерия ми трябва за осветление и Евентулно ЖиПиЕса. Моя гледна точка.

Офлайн

0

#54 03.12.2013 05:58:46

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

Сядаш и смяташ. Ламбата е х вата - P(W)=U(V)*I(A) намираш колко ток харчи, после примерно 5 нощи ако свети по колко часа там - трябват ти колкото там амперчаса батерия + колкото трябват за жипиееса, туряш едни 20-50% отгоре за да е спокойно на душата и търсиш такъв акумулатор. Зареждането смяташ след това. wink

Офлайн

0

#55 03.12.2013 08:25:00

Miro
НещоНамирач

Регистриран: 04.12.2009

Okdalf написа:

Да така е. Но аз изхождам от стационарна с-ма. Изобщо не се виждам с раница и соларки с тези размери. Мое мнение.
А и колко батерии ще зареждам, на целия лагер ли?  *CRAZY* Всичко зависи от нуждите. За 3-5 дена батерия ми трябва за осветление и Евентулно ЖиПиЕса. Моя гледна точка.

Флатко, ти сдоби ли се със соларчетата на Силва? Ако Да, вземи напиши едно ревю, че те като алтернатива ми изглеждат най-удачни.  smile

Офлайн

0

#56 03.12.2013 16:27:22

Okdalf
Сръчко

Пипоне мен сметките са ми ясни. Не ми е ясно защо хората мъкнат купчина електроника из гората и твърдят, че са се забили в г-----а на дивотията. И било супер.  *WALL*
Мирчо аз реално съм го ползвал два пъти. Стационарно на южната тераса. На мен ми върши работа. Зареждам си батерия 2100 милиампера. Док го взе за Пирин да му прави ревю, ама го оставил на етажерката в апартамента.  *WRITE* Просто не остана време за повече опити. Сега вече соларките са слабо ефективни.  wink

Офлайн

0

#57 03.12.2013 17:10:25

tirex
Редови

От: Хасково
Регистриран: 05.12.2009

Аз си ползвам това устройство от 15 години никога не ми е изневерило .Първото ми го донесоха от Германия беше с жак а сега си поръчах още едно с USB  тъй като повечето  приставки за зарядни вече са USB .Въртиш и не си зависим от времето  дали е облачно или слънчево линк-  http://djadjite.com/elektronika/avariin … o-usb.html

Последно редактиран от tirex (03.12.2013 17:12:48)

Офлайн

0

#58 03.12.2013 17:14:03

Yavor
Редови

Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Това ме съмнява да извади 1А ток?

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#59 04.12.2013 00:02:08

mastodont
Редови

Yavor написа:

Това ме съмнява да извади 1А ток?

Ерата на смартфоните, дето искат 1А да почнат да зареждат доде скоро..тия са от преди нея, дето и с 50мА можеше да си зареждаш тутурутката ;-) Дет' са вика, ти да си имаш едно таквоз, па ако та мързи да  връткаш, ша го навържеш я за ветарна мелница, я за водно колело.. и ша си зареждаш дълго и без зор което ти требе. Проблема на новите джаджи е, че немат респект пъм  амперите.. цоцат като за световно и си требе по-яки зареждачки sad Преди си ходех с зарядно с 2 АА батерийки и ми стигаше почти за 2 зареждания на телефона.. сега одя с 8А зарядно и . не стига за нищо, баце, нестигааа :-( *WALL*  *WALL*

Последно редактиран от mastodont (04.12.2013 00:02:49)

Офлайн

0

#60 12.12.2013 23:32:57

indreal
Редови

Уеб-сайт

indreal написа:

BioLite

accessories_1.jpg

Цена $129.95 от www.biolitestove.com

Днес видях това чудо на живо в магазин от веригата Nature & Découvertes, но вместо цитираната цена от $129.95, струваше... 199€ (!!!)

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff