zcezbpm написа:за три дена нито един не се намери конкретно да ми отговори за трите недостатъка които съм споменал.
Понеже не следя темата, първоначално отговорих на едно конкретно мнение, но снощи прочетох 2-3 страници назад и се ориентирах в картинката.
Разбира се, всеки има право на мнение и аз нямам за цел да променям това на колегата zcezbpm. Ще разгледам само конкретните факти за този нож - Gerber Bear Grylls Folding Sheath Knife, в чиито добри качества съм лично убеден.

http://www.gerbergear.com/Activity/Surv … _31-000752
Твърдение 1: Ножът трябва да се отваря бързо с една ръка.
Да, това е голям плюс за всеки сгъваем нож.
Не, това не е функция присъща на въпросния модел. Не съм виждал никъде да се рекламира с бързо, светкавично, гладко, мазно или каквото там си представяте отваряне. Навсякъде се твърди, че има бутони, които улесняват отварянето с една ръка и те вършат тази работа. Това все пак не е нож тактически, за самоотбрана, където бързото отваряне е решаващо. Дали ще се отвори за секунда или две не би трябвало да е основен критерий.
Възможно е да има конкретни бройки, при които отварянето с една ръка не работи. Но това може да не е проблем на ножа, а да е следствие от нещо друго. Примерно замърсяване.
Твърдение 2: Функция забавено затваряне
Този нож НЯМА такава функция. Нито се рекламира от производителя.
Ножът има заключване lockback, което е една доволно проста конструкция

Една пружина с кука накрая захваща края на острието и то не може (при нормална работа) да се затвори.
При натискане на пластината в задния край на дръжката, куката освобождава острието и то може да се прибере. Толкова.
Ако някой очаква нещо повече - този нож не може да отговори на такива очаквания. Но и не е обещавано нещо друго.
Твърдение 3: Острието има луфт
Вертикален луфт, т.е. острието да мърда нагоре и надолу леко (1-2-3 мм) при отворено положение са нормални за този вид заключване. Хоризонтален луфт - острието мърда настрани в отворено положение не би трябвало да има. Такова оплакване аз нямам за моята бройка и не съм срещал в отзиви за ножа по ножарските форуми. Защо ножът на zcezbpm е имал такъв луфт - трудно е да се каже, макар да имам известни предположения.
И така стигаме и до
Хиотеза 1: ножовете, на които е попадал zcezbpm не са оригинални, а копия
Такива се продават с тонове в сайтове като aliexpress и olx. Дори в момента, ако напишете bear grylls в olx излизат 10-15 обяви за този нож на цени между 10 и 30 лв. Даже в първата такава обява чета тази безмерна глупост:
"Lock Back механизъм за забавяне на острието при сгъване – против нежелано порязване"
Тези ножове са произведени в някоя незнайна фабрика в Китай, визуално приличат почти 1:1 на оригиналния, но разбира се ниската цена е постигната с компромиси или дори откровено пренебрегване на важни детайли. Именно на такива компромиси може да се дължи затрудненото отваряне, луфтове, дори изпускаща пружина на заключващия механизъм! Но това не са проблеми на ножа, замислен и произведен от Gerber.
Дали в действителност колегата е попаднал на такива бройка, както казах - гадая. Но ако е закупен на цена под официалната в момента (69 лв. за версията без серетация), от olx, aliexpress или подобен сайт и е бил в картонена кутия (оригиналният се продава в блистер) - шансовете са доста големи.
Твърдение 4: без да съм ножар мога да разбера за секунди като разгледам един нож кога е правен с акъл и старание.
Уважаеми, zcezbpm, не поставям под съмнение способността ти да установиш дали един нож е калпаво направен или не.
Съмнявам се в това, че изводите са ти на база оригиналния нож, произведен под контрола на Gerber. Някои твои изказвания, като например, че очакваш да си купиш Falkniven F1 от VG10 за 50 лв. от китайски сайт ме навеждат на мисълта, че още дълго време ще попадаш на калпави ножове и ще търпиш разочарования.
zcezbpm написа:п.п. Между другото все още си чакам адреса на сайта от който колегата с видеото си е купил *оригиналния* нож.
Ето: http://basecamp-shop.com/product/bear-g … heath-6813
И в заключение, ще повторя това, с което се и включих в темата - за да ни служи вярно един нож и да сме доволни, трябва да се отнасяме с уважение към него. Тоест да го поддържаме винаги добре наточен, сух, чист и при боравене с него да работим така, че никоя част от тялото ни да не е попада в траекторията на движение на острието.