XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 12.10.2010 10:12:13

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Заточване на ножове

Hobo

Мисля, че това е правилния начин:

А този юнак нещо се опитва да ни измами, че знае как се точи нож:

Той добре, че не се поряза де... Вие какво ще споделите по темата?


Shady

Първия човек който точи се справя доста добре. Ето и от мен 2 клипа на Рей Миърс където той показва как се точи нож.


Hobo

Само да не се обърка човек от първия клип в постинга на Shady. Създава се впечатление, че Миърс натиска и пили в двете посоки. Не е така. Той просто го прави много бързо. Натиска се само в правилната посока. Вижда се от следващия клип. Също и в първия клип в моя пост.


cat

Търкаш докато почне да бръсне като внимаваш да не направи конец


ogi

Гледах в едно кулинарно предаване главния готвач обясняваше как си точи ножовете на обърната наопъки порцеланова чиния с помощта на малко олио? Дали е добра идея или ще си остана само с мрънкането на приятелката ми относно чинията? [:)]


Явор Аршинков

Идеята е добрa до толкова че да си наточиш кухненския нож на чинията нищо няма да и стане но не можеш да наточиш нож на чиния като хората.В последно време по железариите се продават брусове с доста фина структора и са горе-долу добри имам и една белгия от дядо ми след обработката на бруса се минава с нея става бръснач


TRS

На чиния не може да се точи ... може само да се изправи ръба за което си има стоманени пръчки в готварските комплекти дет някъде им викат точила ама не са.

А оня юнак дето Hobo [бездомник ... да учим терминологията [:P] ] показа в клипа не се поряза но в бъще със сигорност ще го направи.
Чуляка от първия клип май не спазваше някакъв точен ъгъл на заточката ... вероятно и камъка му не е фиксиран добре и затова се чуства несигурно при точенето.

Според мене въпреки че съм пълен профан и нямам никакъв вид точило [с изключение на едно в комплекта за оцеляване дет не иска майсторство]...
Първо трябва да се мине на сух едър камък ако има чипове за махане по острието и после на 1 или 2 по-финни със масло което става абразив със финните частици които се отделят от камъка ...
ако е на два по-финни да се почисти преди втория по-финен ...
Втория по-финен може и да е колан със паста но не кайш за точене на бръстачи понеже са за друг профил на остриетата.
ако не е много захабено направо на по-финни няма нужда да се пили острието за щяло и нещяло.
[ако се ползват водни камъни тогава само с вода при всички етапи]


Явор Аршинков

Кръглото точило се вика Масат
http://www.sokol.bg/show/category/6/item/104


TRS

Да ма аз не съм силен в паметта иначе съм ги чел нещата [:?]

Ма тва от Сокола си е чисто диамантено точило ... масатите са само стомана която не може да точи стомана а само да изправя временно върха.

Тея точила на Spiderco http://shop.oragie.com/product_info.php … f91ad9975e
не са им сложили никакви елементи да ги поддържат отдолу при точене и лесно се чупят ... хитреци [:P]


Явор Аршинков

Пак само заглажда нищо че пише че заточва не става финно


BPetrov

Общо взето всеки си заточва ножа както си знае (което включва и ходене при майстор, ако така знаеш).
На чиния съм пробвал, но не всеки път става. Ако е мек метала - може, ако е по-твърд ножа - нищо няма да стане.

Ако говорим за оцеляване, може и на по-плосък камък в гората. Ако говорим за прецизност, тогава ни трябват много неща. Едрината на камъните за точене мисля е стандартизирана и започва от по-малки числа (като при шкурките - нали и те са абразив) - по-фин абразив, по-големи числа. По-груб абразив - по-малки числа.
Почва се от 80, 120, 300, 400, 1000, 2000, 4000, а финните японски камъни стигат до 8000 и нагоре. Виждал съм в ютуб руски специалист точилар който ползва специални заточващи камъни от композитни материали. Смени няколко, но накрая ножа буквално цепеше косъм.
А правиното заточване зависи от скоса на ножа. Ако е с бузи - () Те трябва да се запазят и там заточването става по-трудно. То е различно от заточването ползвано при мората на първият клип. За мората \/ с такъв скос е достатъчно да следваш заводския ъгъл на заточване.

Бръснарския каиш също става за обиране на косъма и финиш на ножа, но също трябва да се спазва ъгъла. Особено е важно с намаляването на абразивността, да намалява и усилието, натиска върху ножа, като накрая се оставя ножа да се плъзва по каиша или камъка почти без натиск. Един вид - собствената му тежест да отнема метала докато ножа се плъзва по абразива.
Пастата обикновенно се ползва не само за по-финно точене, но и за полиране. Ако имате не много дълбоки драскотини по ножа полир пастата може да се справи с тях. Като самата полир паста също има различна структура, и едрина на абразива. Не помня коя паста каква едрина е.
Масата е както каза ТДК, за заглаждане на микротриона образуван по клина в следствие на точенето. Масата няма абразивност. Има и точила с формата на масат.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи нищо.


Miro

Ето точило на добра цена.
http://www.rapala.bg/1637/%D0%A2%D0%BE% … B6.Rapala/
Ако някой го е ползвал, моля да сподели.


Black Wolf

И аз се бях насочил към бръснарская каиш, но специалистите казаха, че не става, защото не е равен, а в сечение е издут. Бръсначите са с такова заточване )( - демек обратното на конвекса и затова бръснарските каиши са такива.
Затова парче обикновен кожен колан, от широките (прим. 25 см. дълго), най-добре закован на една дасчица. И с пастата...
Лично мен не ме бива в точенето, но форумеца Сандо е доста надобрял в тази работа. [8)]


BPetrov

Че каква е разликата между бръснарски каиш и колан??? Или искаш да кажеш, че трябва кожата трябва да има твърда подложка?
Поздрави!


Black Wolf

Бръснарския каиш не е равен отгоре, а издут. Има подложка, която прави повърхността му полукръгла, така да се каже.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#2 12.10.2010 10:22:05

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: Заточване на ножове

BPetrov

Това не се ли получава в следствие на продължителната му употреба и специфичните движения на ръката при прокарването на острието по него...
Поздрави!


rahata

Най-лесния начин е ако имаш масат от метало-керамична сплав. Представлява квадратна /8х8 мм/ 100 мм дълга видиева пластина. По ъгъла на заточване правим най-напред с по-голям натиск по 1-2 надлъжни движения и с по-хлабав натиск заглаждаме. Най-добрият начин е като се използват шайби от кече с диаметър 180-200 мм, които се облепват със смес от горещ туткал и абразивен прах. Желателно е да са поне две - едната със зърненост на праха 150, а другата 280. След като се минат последователно на 150-200 се маха конеца на третата шайба от чисто кече. Ако ножа е от добра стомана, например 4х13, гарантирам, че ще можете да се обръснете с него. Оборотите на шайбата трябва да са мин. 1400. За подробности - пишете във форума.


Явор Аршинков

Туткала може ли да се замести с нещо друго и този абразивен прах от къде може да се купи или намери. И ако може и някоя снимчица да качиш грешка няма да имаш.


mechkolis

Казвали са ми че вместо с абразивен прах кечето може да се "намаже" с изсъхнал пластелин от старите, дето ги продаваха през соца. Имате ли наблюдения?


rahata

Праха може да се замени със шлаиф паста,тогава отпада нуждата от туткал.


Meze

А какво става когато искаш да заточиш евтиното китайче [:lol:]
Естествено че не са сериозни ножове, но за в кухнята примерно стават. Проблема с тях е скосяването на острието, правят го много тъпо, демек V-формата е по-разкрачена. Купуваш го, реже криво-ляво, но след известно време като се затъпи няма заточване. И тогава трябва да свалиш стабилен слой метал, за да може да го заточиш като хората.
Друг проблем е човешкия фактор, примерно дядо ми много обича остри ножове, проблема е че нехае как ще ги заточи, резултата е че с помощта на шмиргела е направил всички ножове в къщата къдрави [:lol:]
Ако искаш добре свършена работа, свърши си я сам.

Shady

С баща ми китайците ги точим на 3 вида камъни - за заточване , ако имат още нужда, на шмиргела. А истинските - Мора 2000 и модела на SMITH & WESSON само на камъните


Black Wolf

Абе и китайските не заслужават шмиргел... [:P] Това е направо смърт за ножа.


Shady

Въобще не ги мисля, като се скапе, 5лв и ще взема нов. Поне ги има в изобилие покрай тоя пазар [:D]


windwarrior

За прецизно заточване препоръчвам това. Скъпичко е, но позволява да се заточва под 2 фиксирани ъгъла - 20 и 25 градуса.
kamen: Всъщност, сървайвъл-батонинга, е следващото ниво на ментална деградация, след тактикъл-командосията.
wind: Освен ако не е с чужд нож [:)]


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#3 12.10.2010 10:28:00

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: Заточване на ножове

Meze

Уикенда бях на вилата и взех два камъка с които да си точа нещата в къщи. Единия е счупен брус, но има достатъчно площ за първоначално заточване, другия е фино точило, бащата каза че е за бръснача от пра дядо ми, с него всеки нож наистина реже космите по ръката. Направих им и стойка, за да заточвам удобно на плота в кухнята.
Ето снимки: бруса, точилото


Nikolay

Ето един торента по темата(на руски) - Как правилно да заточим нож

Днес гледах какво пише в торента(и в темата разбира се [:)] ) и успях да наточа едно доста изхабено ножче. Е, не го направих да бръсне, но това е защото още се уча как се точи.


Black Wolf

А, това е статия от руското сп. "Прорез". Там има много интересни матриалчета... [:P]


brunder

а хора кажете може ли да заточа ножа на смиргела грубо и осле на финн камак


Стоян Стоянов

Шмиргел и добър нож са две взаимно изключващи се понятия. [;)] След шмиргела вече ножът не е толкова добър.


Meze

Проблема с шмиргела е че загрява върха на ножа и го откалява, при коетро става мек и след това лесно се точи и още по-лесно се затъпява. Друг проблем е че не можеш да поддържаш постоянния ъгъл на заточване и много лесно можеш да накъдриш ножа. Трети е че ако си особено непросветен, ще надереш цялата площ на ножа и после ако искаш да е красив и да отразява светлина ще има да си играеш с шкурки и т.н. дълги часове...


Black Wolf

Шмиргела не може да го загрее до такава температура, че да се откали. [:wink:] Той просто съсъпва ножа чисто механично.

Стоян Стоянов

Ааа.. може, може Black Wolf. Поне така съм чел. Тънкият остър ръб може да не се забелязва, но се загрява до доста високи температури, при което никакво охлаждане с вода не помага. Дори да не го разкали напълно, то доста ще го отвърне, и ще почне все по кратко да "държи ряз". [:)]


Nikolay

Виждал съм едни по-особени камъни за шмиргел, които би трябвало да са точно за точене на нож, но мисля, че е по-добре да не се експериментира [:)]


Meze

зависи и от оборотите на шмиргела, може да има по-бавнооборотни за заточване на ножове, аз съм работил само със шлосерски дето хвърчат искри на 3 метра около теб.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#4 12.10.2010 17:03:38

belfi4o96
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 12.10.2010
Мнения: 75

Отг: Заточване на ножове

Здравей, аз си заточвам моите ножки по няколко начина, като най-често използвам начина на Рей Миърс! От един друг форум, само за ножове, онзи ден на ножарската среща Були ми показа още един начин. Може ли да пусна ревю на ендо ножче в този раздел?

Офлайн

  0

#5 12.10.2010 17:12:22

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: Заточване на ножове

Може, разбира се! Нали раздела е за ножчета! wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#6 12.10.2010 17:40:07

belfi4o96
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 12.10.2010
Мнения: 75

Отг: Заточване на ножове

Ок, още довечера ще напиша ревюто! smile  Ще има и тестове! smile

Офлайн

  0

#7 12.10.2010 20:39:00

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: Заточване на ножове

Малък, ти и тука ли цъфна? Кой ще ти учи уроците?


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#8 12.10.2010 21:04:52

belfi4o96
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 12.10.2010
Мнения: 75

Отг: Заточване на ножове

Дам, иначе аз си ги уча следобяд! smile

Офлайн

  0

#9 12.10.2010 22:49:23

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: Заточване на ножове

Точил съм си ножа на шмиргел и не съм забелязал поражения върху него. Някога в село имаше един стар майстор, вече покойник. Той точеше ножове с шмиргел и после заглаждаше с брус. Но ползваше кофа с вода, в която топеше ножа по време на точенето. После и бруса също се мокри. Лично аз заточвам на брус с въртеливи движения. Ножът става като бръснач, но си трябва играчка докато стане. После го заглаждам с фина шкурка.


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0

#10 12.10.2010 22:56:17

svilen
Редови
Репутация: 11

Регистриран: 29.08.2010
Мнения: 54

Отг: Заточване на ножове

А някой да знае как точно се заточва нож с Convex? Ще съм благодарен, ако сподели. smile

Офлайн

  0

#11 13.10.2010 07:36:26

Green
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 241

Отг: Заточване на ножове

Точил съм си ножа на шмиргел и не съм забелязал поражения върху него. Някога в село имаше един стар майстор, вече покойник. Той точеше ножове с шмиргел и после заглаждаше с брус. Но ползваше кофа с вода, в която топеше ножа по време на точенето. После и бруса също се мокри. Лично аз заточвам на брус с въртеливи движения. Ножът става като бръснач, но си трябва играчка докато стане. После го заглаждам с фина шкурка.

  ти пораженията няма как да ги видиш но ножа много лесно се разкалява по тоз начин освен ако не го охлаждаш с вода постоянно пък и е по скучно да го стържиш ножа на шмиргел губи се удоволствието

Офлайн

  0

#12 13.10.2010 12:28:10

belfi4o96
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 12.10.2010
Мнения: 75

Отг: Заточване на ножове

Green написа:

Точил съм си ножа на шмиргел и не съм забелязал поражения върху него. Някога в село имаше един стар майстор, вече покойник. Той точеше ножове с шмиргел и после заглаждаше с брус. Но ползваше кофа с вода, в която топеше ножа по време на точенето. После и бруса също се мокри. Лично аз заточвам на брус с въртеливи движения. Ножът става като бръснач, но си трябва играчка докато стане. После го заглаждам с фина шкурка.

  ти пораженията няма как да ги видиш но ножа много лесно се разкалява по тоз начин освен ако не го охлаждаш с вода постоянно пък и е по скучно да го стържиш ножа на шмиргел губи се удоволствието

Едва ли ще се постигнат 300 градуса толкова бързо! wink

Офлайн

  0

#13 13.10.2010 19:29:33

Green
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 241

Отг: Заточване на ножове

Green wrote:

        Точил съм си ножа на шмиргел и не съм забелязал поражения върху него. Някога в село имаше един стар майстор, вече покойник. Той точеше ножове с шмиргел и после заглаждаше с брус. Но ползваше кофа с вода, в която топеше ножа по време на точенето. После и бруса също се мокри. Лично аз заточвам на брус с въртеливи движения. Ножът става като бръснач, но си трябва играчка докато стане. После го заглаждам с фина шкурка.

      ти пораженията няма как да ги видиш но ножа много лесно се разкалява по тоз начин освен ако не го охлаждаш с вода постоянно пък и е по скучно да го стържиш ножа на шмиргел губи се удоволствието

Едва ли ще се постигнат 300 градуса толкова бързо! wink

със високооборотен шмиргел и без да се охлажда що да не се постигнат бързо

Офлайн

  0

#14 13.10.2010 21:19:30

belfi4o96
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 12.10.2010
Мнения: 75

Отг: Заточване на ножове

Ами според мен няма да се постигнат, ти няма да вземеш да режеш ножа да на две! Ако работя с високо оборотен шмиргел, смао ще мина острието по веднъж от двете страни и после с брус! А и другото нещо е, че в ножарският занаят се използва един шмиргел с голям камък. Бързо-оборотен, но постоянно тече вода по колелото! Няма начин да се загрее острието! Гледал съм ножарите как го използват по нашият край! smile Аз моите ножове си ги заточвам с диамантено/керамично точило Фалкнивен и после на каиш с шлайфпаста за полиране на име ГОЙ! Стават бръсначи всички!

Офлайн

  0

#15 28.11.2010 17:30:24

webe
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 07.11.2010
Мнения: 317

Отг: Заточване на ножове

Шкурка?Шмиргел?Абе хора има камъни по 5 лева китайски слагаш малко газ за лампа и таркаш срещу острието както първия клип бахкото за 2 минути става бръснач после на кечето като го мина да го полирам става още по остро.Само трябва да спазвате ъгъла на заточка.И също зависи за какво ще се ползва ножа и от това следва друга заточка на ножа.

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff