XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 07.12.2011 10:23:22

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Отг: Обработка на животински кожи

Някой да има информация отде може да се купи хромова стипца (калиево-хромов сулфат)?

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#32 07.12.2011 11:44:10

slaf40
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 15.08.2010

Първото е в Пловдив , а втората фирма има адрес и във Варна  *THUMBSUP*

http://himicheski.surovini-i-materiali. … 520/184369

http://marvin-ood.dir.bg/_wm/pbasic/?df=255982

Последно редактиран от slaf40 (07.12.2011 11:48:29)

Защо не си спомняме бъдещето ?

Офлайн

0

#33 07.12.2011 12:57:58

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Е, утре ша се отбия да взема  big_smile Мерси, ще го мислим! wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#34 07.12.2011 20:21:46

bobber
Редови

Регистриран: 17.12.2010

един приятел е събрал десетина заешки опашки
и ме пита как да ги обработи за да стават за талисмани...
аз си мисля че не трябва обработка...
ако имате съвети давайте,че да помогна и аз...

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#35 07.12.2011 21:32:41

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Ми като начало трябва да се обезкостят smile Да им се махнат чуканчетата. smile После като изсъхнат, трябва да се обработят със карболова киселина (fenolic acid), за да се убият бактериите, които ще предизвикат окапване на козината в последствие. След това с разтвор на сода бикарбонат, за да се неутрализира остатъка от киселината. Това всичко може да се направи и с хромова стипца, за което я и търся smile По-нагоре има линк със рецепти.

Офлайн

0

#36 07.12.2011 23:45:36

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

Стипцата, доколкото знам се ползва и за бързо затваряне на рани. Бръснарите са я ползвали във формата на Блокче, Камък или молив. Продават в аптеките май и по магазините за хранителни продукти.

Офлайн

0

#37 08.12.2011 09:32:33

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Тази стипца, за която говориш, е алуминиева. Хромовата е по-различна. smile

Офлайн

0

#38 31.05.2012 09:55:55

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Ето как се справих със споменатите по-горе заешки кожи -> ЛИНК

Офлайн

0

#39 31.05.2012 12:01:36

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Офлайн

0

#40 07.06.2012 00:09:14

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Стояне а някакво третиране срещу молци и други пухояди правил ли си ? След като си приключил обработката има ли по специфичен начин на съхранение ?
  Аз съм похабил доста кожи ,а заешките ги давам на кучетата .Най вече съм опитвал с ярешки и шилешки , щава от пшеничени трици, цвик и едра сол , после пране и сушене . Не съм доволен от резултатите . Липсват ми знания ,умение и време. Всъщност ако има интерес може да отворим тема в раздела за облекло и да обсъдим пригодноста на кожените облекла.

Офлайн

0

#41 07.06.2012 07:28:06

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Самата кожа мисля, че няма да тръгнат да я ядат. Предполагам доста сода е поела. За космите - мисля чат-пат да ги поотупвам с оная пудра за молци, перояди и т.н. - тапилан. Държа ги свити на руло в найлонова торба.

Офлайн

0

#42 05.07.2012 10:08:34

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Зада не отваряме допълнителна тема пиша тук .
В нет пространството попадам няколко пъти на глупости от рода на : дадената култура е ходила по препаски от лико , а кожите е ползвала за постелки и завивки ,щото не са открити костени игли . Демек няма как да си ушият дрехи и са зънзикали на студа . Първо се сетих за индианците които са правели наметки от цяла кожа , втория вариант на кожата да се изреже прорез в средата , да се надява през главата и около торса да се стяга с ремък , третия ,според мен най практичния кожата да се одере на тулум . както се дерат овце , дребни хишнищи и др . Така ще се получи нещо като рокля , широк отвор от долу , два по малки на предните крака и един на врата . Ако някой се сеща и за други идеи да пише

Офлайн

0

#43 25.08.2012 20:00:26

bobber
Редови

Регистриран: 17.12.2010

на витоша като бях ми дадоха рецепта за обработка на кожи(препаратор ми я даде)
има значение дали кожата ще е с косъм или не
като е без косъм се потапя във вода за няколко дена...седмица
ии когато почне да пада козината с леко подръпване,е готова
за по нататък
другия вариянт(в жегите) е да се намаже с гасена бяла вар от към косъма и да се сгъне така че косъма да е на вътре
така трябва за към два дена да падне косъма

след това(или ако е с косъм,с това се почва)се опъва на рамка и се изчистват всички мазнини и др. да остане само кожата

прави се разтвор от 1л вода 60гр сол 3гр мравчена киселина
и се топи кожата вътре-това е само пропорцията,самия разтвор трябва да е примерно 10л вода и тн.
като задължително не се ползват метални съдове,бъркалки и др.
кожата трябва да седи натопена в този разтвор 3 дена
след това се изважда и се изплаква(през тези 3 дена се разбърква чат пат)
след като се изплакне и се оцеди(без да изсъхва) се потопява в друг разтвор....
1л вода 60гр сол 25гр калиево алуминиев сулфат(стипца)
пак в достатъчно количество за да побере кожата де smile
пак се кисне 3 дена след което се вади,измива се и се разпъва на рамката
и започваме да я разтягаме с прибор подобен на дървена лъжица,при което тя се отпуска и разтяга
опъва се повторно и се оставя няколко дена да изсъхне напълно,като след второто опъване се минава със гумена шайба за шлайф и шкурка 80 от към задната страна на кожата(не от към косъма)
това е.
аз още не съм пробвал,но чакам уж обещани кожи за опита smile
вече съм си набавил мравчената кисилина и стипцата(не е много лесно)които са в разфасовки от по 1кг
което ми е доста,а срока им е 2 години,та ако има мераклии да пробват обработка на кожи по този метод можем да се разберем да им пратя.

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#44 01.12.2012 17:15:10

The Mechanic
Редови

Регистриран: 01.12.2012

Така, малко информация и за това аз как го правя обработването на кожи. Работя със заешки защото баща ми гледа зайци и доскоро хвърляше кожите, а сега ми ги носи. За отстраняването на ципата Стоян го е описал. За тази манипулация аз позвам ножче от машинна ножовка което съм си оформил за целта. Когато кожата е прясна е достатъчно внимателно да се "подчекне" отнякъде ципата и да се тегли внимателно за да не се скъса. Често не се получава и затова стържа с ножчето. После мажа кожата със смес от сода,сол и тетрациклин разтворени във вода. Използвам около 30 грама сол, 20 грама сода и 5 капсули по 250 милиграма тетрациклин. При предишните ми неуспешни опити се оказа, че кожата пъка от накакви бактерии /предполагам/ и след 4-5 месеца и падат космите. За това се насочих към системата с тетрациклина които е доста токсичен и май всичко мре от него. Мажа кожите и ги сгъвам както е описал Стоян. Мажа ги през ден за около седмица. После ги мия със студена вода и карболов сапун и ги разпъвам на рамки. За да не пристягам, ги закачам с кукички с пружини които обират "луфта" и горе-долу ги опъват равномерно. А последната манипулация със търкането на кожата, която Стоян е описал не съм я прилагал, защото мислех че се ползва само за щавене на кожи. От моите кожи съм правил терлички за вкъщи на дъщеричката ми и подгъв за качулката на парката ми, за да не ми се заледява по ръба.

Последно редактиран от The Mechanic (01.12.2012 17:15:33)

Произходът на инстинкта няма отношение към употребата му.
Въпрос на избор е, колко да ти е трудно.

Офлайн

1

#45 01.12.2012 19:49:06

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Благодаря за ценните идеи и споделения опит! wink

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff