Хубав пост +
Има обаче някои нюанси в това как трябва да процедира човек. В момент на кризи, в зависимост от мащаба - избиват определени човешки "качества". Всеки, минавал през някаква военна подготовка (различна от мъкнене на камъни от единия край на плаца до другия) е ясно, че в моменти на кризисна ситуация е по-вероятно да избие лошитията и егоизма у хората, отколкото човешккия стремеж за помощ на ближните. Не казвам, че и това го няма, но обичайният случай когато някой, както казваш - има ток, е да го пази за себе си и близките си, да си трае и да не си вдига главата. В подобни ситуации престъпността се увеличава неимоверно и в пъти - случаят с ритник и нахлуване в магазина е показателен - когато ти се сетиш да бягаш към магазина, там отдавна вече има всякакви хора, озверели от идеята да награбят каквото могат. Живеем във времена, в които ако закачиш някого с количката в супермаркета или му вземеш реда - може да се сбие с теб на опашката. Всеки, имал режим на водата или неочаквано спиране - знае - отиваш в маркета и вода просто няма, или е много малко.
Идеята да си позитивно настроен към околните е хубава, но най-вече като идея. Както казва един познат: "Хубаво, имаш си раница с много неща, имаш ножове, неща за палене на огън, одеяла, чували и консумативи... Първият с крак от градинска пейка, не дай си боже оръжие - ще ти ги вземе и си дотам."
Поради това идеята за добро познаване на околността и евентуални начини за процедиране е важна. Срам - не срам - аз съм си взел една карта на Витоша, ламинирах си я и си я държа в раницата. На 27 съм, от 15 годишен ходя из тая планина и я познавам доста добре - ако стане нещо трайно - идеята ми е да се махам натам 
По филмите е хубаво като гледаме как си помагат хората. Но в реална ситуация е по-добре да си имаме много наум за всеки срещу нас. Всеки защитава нещо, всеки го е страх за нещо и много хора нямат никаква идея какво да правят дори ако се загубят измежду 20 екопътеки на 30 минути път от някоя станция в планината - какво остава за паникьосан човек в града.
Някой тук спомена за чанта с противогази за цялото семейство
Ами аз имам познат, който за съжаление е преживявал ситуация, в която е нужно да го имаш. Естествено, че е хахаво всеки да се юрне да взима противогази - тогава нека вземем и бронежилетки и тн. Но ще ви кажа едно - след разказа на това момче - как са лазели с жена му с мокри кърпи и някакви от гражданска защита са раздавали по 5 противогаза измежду 15 човека и не са знаели какво къде как и защо - еми - смейте се, ама си взех две ГП1 - по 15 кинта са с филтрите. Седят си ми до раничката, па нека никога не ги барам!
Казах го и ще потретя - масово хората нямат никакви познания за каквото и да е било, близо до природата или простия начин на живот. Семействата не знаят ако им спре нета и тока вечер - какво аджеба да правят. Има много хора, по-оправни от мен, които може би ще станат Рамбовци във всякакви ситуации. Аз - за съжаление - не съм такъв, заради това си мисля нещата така