XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#61 15.02.2013 21:47:45

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Отг: Идеята "Off-grid"

Идилията ще е първата жертва на начинанието!

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#62 15.02.2013 21:50:13

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

smile ахахха... Еми сигурно бай Кольо... ама града я е отнел тая идилия отдавна от мен, та не смятам, че по-надолу може да се иде.

Наставления приемам всякакви! Предполагам, не само аз съм отворен да чуя препоръки. Директно пишете съветите.
Проблемите не всички са ясни - хубаво е да ги изясним възможно най-пълно за да говорим след това и за възможните решения.

Офлайн

0

#63 15.02.2013 21:56:34

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

BPetrov написа:

Винде: - Канализация, Водоснабдяване и Електроснабдяване. Ако успявам да произвеждам и продавам - ще припечелвам за да си плащам здравните осигуровки за семейството. Не мога да бъда лекар, но ми се ще да вярвам, че живот на село ще ни направи по-здрави отколкото живот в града.

Хехе, как си знаех само  big_smile

Борка, комуналните услуги (ток, вода, парно, газ, телефон, интернет) в родната татковина (а и не само) НЕ СА обществени услуги осигурявани от държавата.

Та да си потретя въпроса, кои са обществените услуги, осигурявани от държавата, от които искаш да се лишиш за да си оф-дъ-грид. Ако може - ясно, конкретно и сбито:

1....
2...
3...

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#64 15.02.2013 22:01:01

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Много внимателно прочетох поста на Борката . Неговата визия е за фермичка-ранчо-чифличе , идилийка от ранните уестърн филми . Като чета постовете май не само неговата визия е такава . От опита който имам мога да кажа 2 години след пълното и построяване сте фалирали и ще ви се наложи да я продадете на половин цена . И то при положение че не е от 30 до 50 дк а от 100 до 140 дк . 
  Жу плашиш момчето излишно . Двамата с баща ми гледаме 43 говеда ,16 коня ,11овце , и 21 заека . Кокошките са задължение на баба . Орем и обработваме 1дк земя -само двора . Без да ползваме друга работна ръка.
Има начин ,но не е точно този към който Борката се е насочил .
При екстензивното земеделие има една закономерност : От еденица площ се получава повече продукт от растениевъдство , но една" работна ръка"е в състояние да произведе десетки пъти повече продукт от скотовъдство.

Офлайн

0

#65 15.02.2013 22:06:55

BPetrov
Хун

Кочевой... сподели ноухау... Може би в раздела Храна да направим две теми - за Земеделие и Животновъдство...

Офлайн

0

#66 15.02.2013 22:16:24

windwarrior
Зла Гад

Борка, чакам отговор  wink

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#67 15.02.2013 22:27:32

BPetrov
Хун

Винде smile Цената на електричеството зависи от международни договори парафирани от държавата ни. От тази социална услуга се отказвам. От приватизираните ТЕЦове с държавно участие и електричеството което продават - СЪЩО се отказвам.
От ценообразуването и държавната финансова система искам да се откажа, защото вече не е Българска а Банкова... И българска държавна банка няма има банки с частично държавно участие - от техните услуги също се отказвам.
От разни компании предоставящи разни работи заради които се водят войни с мажоритарно държавно участие и баджанашко управление - също се отказвам.
От част от държавната инфраструктура построена за европейската търговска мрежа също се отказвам.

Ама най-вече се отказвам от квотите за производство и износ които държавата е приела като критерии за присъединяване към ЕС.

Бих се радвал да ползвам българското образование и наука, но към момента те също ме отказват... Най-вероятно няма да се възползвам от тях.

Офлайн

0

#68 15.02.2013 22:30:35

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Ами замисли се колко фураж груб и концентриран ползват казахи ,якути ,монголи , тувинци ,цаатани , аржентинци ,боливийци , бразилци , австралийци , масаите , лапландците и много други . Колко оборска тор дневно ринат ? Какви обори ползват ? Това са неща които усложняват и ускъпяват производството . Търсиш натурално и ъф дъ ....  добре . Вярваш ли че 16 коня пасат целогодишно със спънати крака , без да им давам никакъв фураж и без да ги прибирам под никакъв покрив ?

Офлайн

0

#69 15.02.2013 22:43:26

windwarrior
Зла Гад

BPetrov написа:

Винде smile ......

Борка, на мен ми стана ясно че се отказваш (или искаш да се откажеш) от:

1. Ел. услуги
2. Отопление
3. Банкови услуги
4. Инфраструктура (ама само част от нея, дето не ти изнася)

По същество - 1, 2 са комунални услуги, които ти ги предоставят частни компании (3 пък си е хептен частна услуга), а не държавата, и в никакъв случай не са обществени услуги. 4 е малко по-особен случай, но тъй като не искам да провокирам поредният ти 40 редов пост - да приемем че си 100% прав.

Та да почетвъртя въпроса си - кои са обществените услуги, осигурявани от държавата, от които искаш да се лишиш за да си оф-дъ-грид. Ако може - ясно, конкретно и сбито.

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#70 15.02.2013 23:09:52

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Абе и бушкрафта ни и извънсистемността ни са теоритични дисциплини с кратки интердисциплинарни практики.
За това, колега Петров, мога да ти предоставя възможността да придобиеш известна представа за живота извън системата. Ще пребиваваш известно (определено) от тебе време в наистина примитивна среда. Ще поработваш нещо си, ще се лишиш за известно време ток, интернет, телевизор и други медии, ще ставаш по тъмно и ще си лягаш когато свършиш работа или решиш, че е време. Ще придобиеш известна представа. Пък ако ти хареса, ще ти съдействам да поостанеш и повечко.   
Но да знаеш, ще цитирам на един приятел старшината" На теория и практика е едно - в действителност - съвсем друго!"
Таваришч Кочевой е абсолютно прав - основната занаятие на"извънсистемника" е работа, работа, работа и за почивка къртовски труд.
Ако не те е страх от загубата на онези неща, които сме свикнали, че ни носят сигурност като регулярна заплата, пенсия и здравно обслужване - просто зарязвай всичко и да те водя.
Бях сложил линк към едни филмчета но после реших, че би могло да бъде изтълкувано погрешно и ги махнах. Ако държиш ще ти ги пратя на лични.

Последно редактиран от Кольо (15.02.2013 23:12:42)

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#71 15.02.2013 23:53:28

BPetrov
Хун

Винде дразниш се... Няма нужда.
Да - абсолютно нямам намерение да се откажа от всички ослуги, щото и не мога...
Плащайки данъци автоматично съм абониран за огромна част от нещата които не искам... Плащайки здравни и социални осигуровки плащам на всички некадърни лекари, не само на кадърните и на всички безработни дето взимат помощи, не само нуждаещите се...

Пращай!
Пък за къртовския труд - Лесно няма - в града труда не е по-малко ако искам да живея нормално... А ако правя всичко за себе си и за семейството си труда не е работа.

Последно редактиран от BPetrov (15.02.2013 23:56:45)

Офлайн

0

#72 16.02.2013 00:39:25

windwarrior
Зла Гад

Не ве, Борка, не се дразня. Аз като цяло се дразня на много малко неща в тоя живот, ама тва между другото smile

Въпреки минусчето, се опитвам да си изясня твоята конкретна позиция. Засега, въпреки огромните ми усилия - не успявам. Затова ще опитам за пети път - кои са обществените услуги, осигурявани от държавата, от които искаш да се лишиш за да си оф-дъ-грид. Ако може - ясно, конкретно и сбито.

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#73 16.02.2013 01:04:17

BPetrov
Хун

smile ти очевидно не се дразниш сам себе си... целта ти е с мен да се дразниш...

Мисля че бях ясен smile Енергийно независим (държавата има участие в тоя сектор много сериозно), финансово независим (от държавата - което ще рече да нямам задължения към нея).
Това дето казваш че не се осигурява от държавата се осигурява от държавни търговски дружества... smile Или такива с държавно участие... Също искам да бъда по-малко зависим от разни фирми дето ми вменяват нужди непрекъснато... Особено искам да избягам от рекламите за хапчета против диария по време на вечеря.

Та аз да те запитам - каква е идеята на въпросът ти? Има ли правилен отговор или ще го караме като във вица "Ще ми купиш ли слонче?... - Да... - Ама той всеки така казва, ти ще ми купиш ли слонче?... и така до безкрай" smile

Офлайн

0

#74 16.02.2013 05:24:29

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

Бай Кольо написа:

Идилията ще е първата жертва на начинанието!

big_smile  big_smile  *ROFL*  *ROFL*  *ROFL* 

Мисля че освен всички споменати икономически,здравословни и други предимства на живеенето Оф-Дъ-Грид,има нещо фундаментално в цялата работа което не се споменава и то според мен е реакция към едно болно общество,от което искаме да избягаме.

Офлайн

0

#75 16.02.2013 09:07:25

ilianlp
Балканджия

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010

BPetrov, някои нща са лесно изпълними...ако ти стиска wink
Продаваш жилището и МПС-то и автоматично си прекратяваш "абонамента" към местните данъци и такси. Прекратяваш си трудовия договор, и социалните осигуровки отпадат(ама няма да търсиш пенсия, когато почнеш да си "пикаеш по цървулите" smile нито да търсиш детска градина или училище за децата ти ). Спираш да си внасяш и здравните осигуровки, те и без това не са задължителни, ама забравяш за Kent и колегите му - и готово.
...а с продажбата на МПС и жилище, ставаш и енергийно независим от държавата или от който и да е там...

Memento mori

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff