XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 12.02.2013 13:40:19

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

Отг: Идеята "Off-grid"

Моето не е комунизъм Ветровити... smile Ако е утопия живота извън системата - защо изобщо подхванахме темата във форума?

Офлайн

0

#17 12.02.2013 13:41:21

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Я стига сте философствали, ами вижте откъс от едно филмче ...

[video][/video]

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#18 12.02.2013 13:44:47

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

BPetrov написа:

Моето не е комунизъм Ветровити... smile Ако е утопия живота извън системата - защо изобщо подхванахме темата във форума?

Утопията не е равна на комунизъм. Изразът идва от остров Утопия от книгата на Томас Мор... доста преди някой да си помисли за комунизъм. А самата идея е още по стара. Но общото е, че си остават неосъществими.
Не самата идея е неосъществима, а твоето виждане за нея. Прекалено е идеалистично

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#19 12.02.2013 13:50:55

BPetrov
Хун

Кое точно е идеалистично?
Аз съм наясно че негативите на човечеството не могат да изчезнат и няма да го направят.
Просто стремежа ми е към малко по-добра среда за живот... Извън съвременните негативи...
Бих желал да се събирам с хора които се кефят на по-смислени морално неща.... Не колко много вещи са събрали, какъв тип вещи, колко модерни, колко струващи и тн...
Бих искал да живея с хора които работят С природата В природата и като ЧАСТ от природата. И творят,  а не получават нещата наготово... Хора които използват ума си и креативността си за да бъдат Човеци, а не слабоумни консуматори.

Офлайн

0

#20 12.02.2013 14:09:33

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

Кое точно е идеалистично?
Ми, да кажем, прекаленото ти вманиачване на тема "еко".

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#21 13.02.2013 00:26:13

BPetrov
Хун

Това вече е въпрос на личен избор. Не е идеалистично, а крайно smile Различни неща са...

Офлайн

0

#22 13.02.2013 15:03:59

rossko
Редови

Регистриран: 06.12.2009

Млади хора късат с цивилизацията, заживяват в планината

http://vbox7.com/play:e84dd2fa32

Офлайн

0

#23 13.02.2013 17:41:31

The Dark Owl
Редови

Регистриран: 12.02.2013

Наркотиците са въпрос на личен избор...твоето е чист егоизъм (което не е лошо)

Във всяко умение и изкуство има ритъм.
Има ритъм също така и в нещата, които нямат външна форма.

Офлайн

0

#24 13.02.2013 20:51:53

anasazi
Редови

Регистриран: 16.05.2012

Идеята "Off-grid" е напълно валидна и е лесно да се види защо е привлекателна за много хора (включително и за мен) Даже България е сравнително подходящо място за това. Проблемът е, че се изисква значителна начална инвестиция, която не е по силите на повечето хора. Другото е задължителното наличие на съмишленици, хора, които са си близки по много показатели, а не само заради идеята. Това е, което най-много куца в нашите условия.
Иначе не е необходимо да се заляга толкова много на екологията и бягството от цивилизацията, това ще си дойде на място с времето.

Офлайн

0

#25 13.02.2013 21:07:17

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Аз чакам с нетърпение Борката Петров да излезе "Off -grid", та да спре да пълни темите с философски размисли.

Много ми е интересно, като излезе някой от с-мата дали си спира ГСМ-а и интернета или само се изключва от ВиК-то и Енергото.

Гледам на клипчето - човека е Офф - чудесно. Ама на преден план трактор (дизелче). Спрей - пак нефтопроизводни, иначе драпа с един рукан да прави някаква дървена чудесия и моля ви се използва капронов конец (полимер - нефтопроизводен), а го стапя със запалка (пропан-бутан) отново нефтопроизводна. Та значи сега това офф ли е или частичен офф?

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

1

#26 13.02.2013 21:25:14

BPetrov
Хун

Бухльо :Р (сори за прякора ама не мога да кирилизирам ОЛУЛ)
В началото ще е егоизъм, докато не достигна нивото в което живея безотпадно... Тогава ще е алтруистично, щото ще се лишавам от разни неща, за да пазя природата чиста... Което не е само за мен. Ако човек е егоист самогъзник - не би следвало да му пука за нищо... Ни за природа, ни за хора... за нищо smile Освен за собственият му...  кеф да го наречем.

Офлайн

0

#27 13.02.2013 22:12:13

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

извън системата,съвсем не значи да се изпадат в крайности.това значи че пренеки не е трябвало да си взима длетата,брадвите и трионите...защото видите ли са дело на прогреса и цивилизацията.
извън системата си значи извън системата.това че ще се купят някои работи съвсем не е извън идеята.търговия е имало още през палеолита.ягодинската пещера през палеолита е била обитавана от занаятчии грънчари(в нея има няколко пещи за изпичане на грънци)които след това следва да са "продавали"грънците за кремъци,кожи и тн.това не ги прави "В СИСТЕМАТА"
незнам,но с който се заговоря,бърка живота извън системата с пълната изолираност  *DONT_KNOW*

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#28 13.02.2013 22:55:11

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

А бе не казвам че хич не трябва да си не вземаш някои работи за първоначален старт, ама като искаш да скъсаш със гадната с-ма що си вземаш неща които по презумпция те правят зависим, като трактора примерно. Едно е длето и трион, друго е трактор, кола, неща дето периодично трябва да ги зареждаш.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#29 14.02.2013 04:58:43

The Dark Owl
Редови

Регистриран: 12.02.2013

BPetrov написа:

Бухльо :Р (сори за прякора ама не мога да кирилизирам ОЛУЛ)
В началото ще е егоизъм, докато не достигна нивото в което живея безотпадно... Тогава ще е алтруистично, щото ще се лишавам от разни неща, за да пазя природата чиста... Което не е само за мен. Ако човек е егоист самогъзник - не би следвало да му пука за нищо... Ни за природа, ни за хора... за нищо smile Освен за собственият му...  кеф да го наречем.

big_smile г/д същото,ама в друга кутийка...Мен ако питаш може да направиш повече за опазването на природата ако не напускаш цивилизацията...и от финансова гледна точка може да е доста по изгодно..а резултата по-голям..просто възпитай такива навици в околните....те в хората около тях и...като в предай нататък..накрая всички цапат по-малко и продължават делото ти....(мисля си на глас рано сутрин)

Във всяко умение и изкуство има ритъм.
Има ритъм също така и в нещата, които нямат външна форма.

Офлайн

0

#30 14.02.2013 09:09:13

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Галимунди не съм много съгласен с теб .
Примерно , ако човек живее в къща , дори и модерна да е и не е включен към енергото да си плаща ток , а си е купил дизелов/бензинов генератор - за мен също е  извън системета (ИС) . Генератор с гориво може да се замени с ветро-генератор , водна,парна турбина + динамо и т.н.
Важното е да не ти казват кога  и по колко да си ползваш ток  или друга енергия , съответно да си плащаш задължително . Да, ще трябва да се купува гориво , ама когато си поиска човек . Пуска генератор има ток, не го пуска - няма . При ветрогенератор ще е необходим акумулатор за съхранение на тока - това също е модерно нещо . ИС не означава напълно отказване от модерни неща , а по-скоро умело комбиниране с цел икономии и независимост . Така ги разбирам аз нещата .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

1
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff