XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 08.02.2013 18:12:56

88
Редови
Репутация: 19

Регистриран: 16.07.2010
Мнения: 413

Отг: Морални аспекти на лова с капани (дребни вредители, домашни животни)

Така е,всяко куче и котка ,скитащи извън населено място,могат да бъдат застреляни съвсем легално.За чакалите се плаща от горското,при предоставяне на скалп и лапи.Проблема в момента е,че за повечето ловци това е възможно само по време на ловен излет, на лов за пернати или на свински лов(но при този лов,често колегите се сърдят когато се стреля хищник,особено кучкарите).
Бележка за индивидуален лов на хищници получават само отделни ловци,като решението кои да са, обикновено се взима чрез гласуване в дружинката.Такъв е закона, презумпцията е,че ако всеки ловец има право да ходи на индивидуален лов на хищници ще нарастне бракониерството,тъй като лова на хищници е целогодишно,дори и когато лова напернати,зайци и прасета е забранен.Получава се,че  хищниците  трябва да бъдат отстрелвани с цел ограничаване на популацията,но в същото време се създават един куп бюрократични пречки.Именно поради тези пречки ,популацията на чакала,лисицата и скитащите кучета и котки е извън контрол.

Последно редактиран от 88 (08.02.2013 18:14:14)

Офлайн

  0

#32 08.02.2013 20:07:38

кочевой
Редови
Репутация: 179

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 934

Отг: Морални аспекти на лова с капани (дребни вредители, домашни животни)

според мен няма нищо нередно в това да обсъждаме различни видове примки ,капани и риболовни съоръжения . За мен това е част от бушкрафта . Нередното е ако започнем да практикуваме с тях само защото са част от бушкрафта . При обсъждането трябва да дадем и плюсовете и минусите . Като най основен минус за ммен е по ниската селективност ,отколкото при лов с метателно оръжие и пряк контакт. Особено ако с тях работи човек не достатъчно запознат с поведението ,биологията и анатомията на ловния обект , както и конкретния биотоп . Лова не е само конкретното екзекутиране на някъкъв обект а съвкупност от много умения и познания . Неща които сме дискутирали по много други теми .
  Всъщност снощи като четох как се е развила дискусията и си спомних за част от филма Апокалипсис сега . За момента със сампана където екипажа тръгна да бинтова виетнамките ,а героя на Мартин Шиин ги довърши с изтрел в главата и репликата :
-Глупаво е да надупчиш някой с  картечница  , а после да го бинтоваш .
Така че добре е да знаем ще бинтоваме ли , ще довършваме ли с изтрел в главата или въобще няма да натиснем спусъка на картечницата.

Офлайн

  0

#33 08.02.2013 21:22:58

Yavor
Редови
Репутация: 103

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,418
Уеб-сайт

Отг: Морални аспекти на лова с капани (дребни вредители, домашни животни)

Малко офтопик: всъщност репликата беше само "Казах ти да не спираме" wink Иначе ти разбрахме идеята де.


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#34 08.02.2013 22:07:49

Петър
Редови
Репутация: 866

От: София
Регистриран: 29.05.2012
Мнения: 754

Отг: Морални аспекти на лова с капани (дребни вредители, домашни животни)

кочевой написа:

При обсъждането трябва да дадем и плюсовете и минусите . Като най основен минус за ммен е по ниската селективност ,отколкото при лов с метателно оръжие и пряк контакт

Съгласен съм. Но селективността зависи от това, какви капани се използват. Не случайно всички хора преди време, които са залагали капани за да си осигуряват прехраната (като планинци и други...) за изполвали капани, които само хващата животното за крака.
default_zps49cbec25.jpeg
Когато чуят за такъв капан повечето хора си представят от онези с назъбените "челюсти", които нараняват много жестоко животното. Всъщонст капаните, които се използват (или поне трябва да се използват...) са като този на снимката. Силата на пружината, задействаща затварянето на челюстите, не е (или поне не трябва да е...) много голяма. Достатъчна, за да хване и задържи живтоното, но без да го нарани. При такъв вид капани животното, разбира се, остава живо и затова трябва да се използва огнестрелно оръжие, за да се освободи животното от капана... (сещате се какво имам предвид...).
Ако случайно животното в капана не е предвиденото за хващане животно, спазвайки определни мерки за безопастност, то може да бъде освободено, без да му бъде нанесена телесна вреда (от капана..).
Аз лично от доста време се интересувам от капани, но интереса ми стига до гледане на клипчета и четене на текстове по- въпроса. Лично никога не съм залагал капани... и не смятам да го правя (освен ако не ми се наложи в ситуация на оцеляване)...
Да се надяваме и че на никой от вас няма да му се наложи да залавя или убива животно, по каквато и да била причина...


"Stepping forward from where ordinary survival training ends, wilderness bushcraft is the detailed knowledge that can enable us to experience nature in a more indigenous way: a way that demands we open our eyes and other senses, and pay the closest attention to the world around us" - Ray Mears

Офлайн

  0

#35 08.02.2013 22:08:05

xenos
Modern Abo
Репутация: 597

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,495
Уеб-сайт

Отг: Морални аспекти на лова с капани (дребни вредители, домашни животни)

Абе като се поскарахте на тая тема, ми се стори, че получавам дежаву, ма не се сетих защо. Преди малко обаче ми светна! Ние вече сме имали подобна дискусия в една друга по-стара тема smile
http://forum.xenos-bushcraft.com/viewtopic.php?id=138


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#36 09.02.2013 00:41:13

BPetrov
Хун
Репутация: 138

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Морални аспекти на лова с капани (дребни вредители, домашни животни)

Извинявам се ако тонът ми е прозвучал като лична нападка!... Просто на агресивното настроение към животните отговорих агресивно...
- Тук подкрепям Кочевой. Разликата между Лъка и Примките се състои в това, че имаш директен контакт и подбор при отстрела, а не оставяш една примка в гората някъде без надзор... Ако не си достатъчно опитем можеш или да я загубиш или да я забравиш. Тогава животно или човек може да бъдат наранени. Идеята на някои капани е да убие животното, но не при всички. С примката по-скоро го възспираш и може да остане така и да си умре животинката неупотребена.
- Играта с примки води до това да нараниш живо същество... Стрелбата по мишена не наранява и не убива никого...
- Наистина ми е любопитно кой тръгва без храна към гората от вас? Кой реално отива в гората с реалната мисъл да хване диво куче с примка и да го изяде? Или подивяла котка? Мнението ми не беше лично към 88 ами към всички хора дето смятат, че е ОК да ловиш домашни (подивели) животни с примки и капани... При положение, че нямаш контрол върху това какво точно ще хванеш... Не виждам как е нормално това отношение към животното, а не е нормално същото отношение или същата злоба към стопанина му, който реално е съществото на проблема.
- Проблемът който аз виждам не е в наличието на избягали домашни животни, а в отношението към тях. Защо вместо да се избиват - не се прибират? Защо не се наказват стопаните им?
- Какво значи, че 88 бил нападан? Не съм опънал примка още пред дома му нали? smile Както той изказа мнението си с неприязън към домашните животни, така и аз изказах неприязън към отношението му.
- Вълчо, аз ако имам котки на село - бих ги пуснал на двора, за да ловят полските мишки които могат да решат да ми влизат в къщата! Ако живея на село - ще си пазя своите кокошки и зайци и очаквам, че всеки друг го прави. Отговора на въпросите ти не мога да го кажа. Мен не ме кефи да убивам.
- За желанието вече няма спор! Аз затова помолих 88 да си каже директно - той иска да убива и понеже нормалния дивеч е малко в следствие на много убийци... търси друга цел. И почва да трепе хищници... понеже хищниците пък са трудни за трепане... скача на подивели домашни животни с предтекста, че видиш ли - това спасява екологията и ние трябва да му се кланяме като на бог, щото за него е ОК да се трепят не как да е, ами с примки... и капани...
- Напълно съм наясно с процеса на набавяне на месо в градски условия... От кочината и курника до магазина...
- Със сигурност - приятна смърт няма. Ама ако ти ми убиеш котката или кучето - няма да видиш заек в двора си останал. Нищо лично - просто взаимно ще си даваме уроци докато ни писне...
- Проблема не е в бездомните хора, а в хората с дом и ампутирана съвест и човечност. За това къде и как са привнесени или създадени разни породи кучета - това е клише и е ясно. Хората трябва да поемат отговорността си на стопани. Животните нямат вина. Ако убиеш 100000 хиляди кучета няма да спреш процеса... Ако ги убиеш с примки... още по-малко... Ама пък ще си напълниш дребната душичка с кеф, щото си решил, че тва е ебаси и яката смърт за добичето. Ако хванеш в примка чакал вместо пиле - кво ще му ядеш - трътката? Тва е хищник всеяден при това - месото му не е от най-годните...
- Ами некъдърните стопани какво ги правим? - Оставяме ги да си живеят? Ненаказани?
- Говорихме за чипове... Как точно примката която поставяш ще разбере дали кучето което си удушил в нея пасивно има чип или няма? Или капан?
- Ама да не правим грешката - човечността да не се бърка с простотията! Ако куче ме нападне и не мога да го възспра по друг начин - ще го убия. Същото важи и за заек... smile И те са агресивни... Въпросът е дали тва ще спре лошите стопани на домашни животни да правят същите грешки - немарливост и непредпазливост?

Аз не съм еколог и не обичам да се правя на такъв - просто има неща дето ме дразнят у хората - особено чувството за надмощие над останалите живи същества на тая планета... Имаме се като Нещо с приоритет... И трябва непрекъснато да се доказваме като такова по-силно същество... Ама да покажеш воля и сила и могъщество има израз не само в убийството, а и в търсенето на креативни ненасилствени начини за преодоляване на разните проблеми!

Офлайн

  0

#37 09.02.2013 08:35:09

ilianlp
Балканджия
Репутация: 116

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 1,004

Отг: Морални аспекти на лова с капани (дребни вредители, домашни животни)

BPetrov:  Вълчо, аз ако имам котки на село - бих ги пуснал на двора, за да ловят полските мишки които могат да решат да ми влизат в къщата! Ако живея на село - ще си пазя своите кокошки и зайци и очаквам, че всеки друг го прави.

А аз съм в съседната къща, имам си зайченца и пиленца, които съм пуснал в МОЯ двор. Какво правим? - трябва да ги държа под ключ, да стоя да ги вардя...или да подаря котешка яка на жена ти? :?
Аз ли трябва да си пазя кокошките в МОЯ двор или ти да си държиш котката на синджир??
Нещата са свързани, така че щом човек наруши правилата - отива на съд и си изтърпява съответното наказание, така и животното трябва. И ако не успея да ти хвана котката и да я заколя хуманно, ще заложа примка или капан в Моя двор. smile


Memento mori

Офлайн

  0

#38 09.02.2013 09:44:03

bobber
Редови
Репутация: 519

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 3,092

Отг: Морални аспекти на лова с капани (дребни вредители, домашни животни)

а бе,вие полудяхте бе.баба ми живее в едно село до карнобат(от селски тип село)
там е пълно с животи....пилци,зайци,кози и пр.във всяка къща има куче и коткИ.ЕЕЕЕЕ как пък никой не се оплака от котките и продължават да си ги гледат заедно с пилците и зайците.
все още населението на българия е от селски тип.замислете се във вашите села...е ли е чак такъв проблем че се гледат котки.забелязвам че сте склонни заради едната теория да изпадате до фанатизъм...преди време се случи така че заради на баба ти пена козичката трябва да избием мечките,че видите ли щели да и изядат козичката и пр. други глупости.както казах аз имам 3 котки които са живяли в хармония с папагал пуснат в стаята и декоративен заек...значи теориите ви куцат нещо


Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

  0

#39 09.02.2013 09:47:20

ilianlp
Балканджия
Репутация: 116

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 1,004

Отг: Морални аспекти на лова с капани (дребни вредители, домашни животни)

Боб, котките ти не са сторили никому нищо - добре. Ама има и такива, дето биха сторили. За тях иде реч.


Memento mori

Офлайн

  0

#40 09.02.2013 09:50:42

bobber
Редови
Репутация: 519

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 3,092

Отг: Морални аспекти на лова с капани (дребни вредители, домашни животни)

пак повтарям на баба ми селото е пълно с котки заради мишките защото се гледат животни и има зърно и тн. нормално селско село
и там не знам да има бум на напеденията над зайци и пилци
би ли ми казал колко случаия има във вашия район?


Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

  0

#41 09.02.2013 09:54:45

ilianlp
Балканджия
Репутация: 116

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 1,004

Отг: Морални аспекти на лова с капани (дребни вредители, домашни животни)

Уффф, сега не разполагам с подходяща статистика smile
Боб, идеята ми е, че всеки държи пиленцата в кокошарник, зайченцата в зайчарник и т.н. и въпреки това има случаи на нападения от котки (що се хванахме точно с котките - не знам), повярвай ми има. Та ако се случи веднъж, нищо няма да ме спре да заложа капан/примка.


Memento mori

Офлайн

  0

#42 09.02.2013 10:57:54

bgpanev
Редови
Репутация: 19

Регистриран: 18.08.2012
Мнения: 424

Отг: Морални аспекти на лова с капани (дребни вредители, домашни животни)

Аз също имам спомени,за нападения на котки навремето когато гледахме зайци.Подовете на зайчарниците бяха решетъчни и малките зайченца просто бяха разкъсвани и измъквани парче по парче

Офлайн

  0

#43 09.02.2013 11:02:52

BPetrov
Хун
Репутация: 138

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Морални аспекти на лова с капани (дребни вредители, домашни животни)

Да щото съсляци и други диви гризачи не го правят...

Офлайн

  0

#44 09.02.2013 11:07:01

88
Редови
Репутация: 19

Регистриран: 16.07.2010
Мнения: 413

Отг: Морални аспекти на лова с капани (дребни вредители, домашни животни)

Според мен,дискутирането по темата за капаните е безпредметно.Мненията винаги ще са поляризирани,едни ще са за,други против.Нормално е,защото всеки гледа от собствената си перспектива и съди от личния си опит.

Офлайн

  0

#45 09.02.2013 11:39:47

ilianlp
Балканджия
Репутация: 116

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 1,004

Отг: Морални аспекти на лова с капани (дребни вредители, домашни животни)

BPetrov написа:

Да щото съсляци и други диви гризачи не го правят...

big_smile big_smile Т'ва кой го е казал?! :?


Memento mori

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff