XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 14.11.2010 19:38:09

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Вашите ножове, мултитуулове и т.н.

Shady

Предлагам който желае тук да поставя снимки на неговите ножове, мултитулове, брадвички , триони и вуобще инструменти с които е сред дивото. Ето и моята скромна колекция
Моделите - от ляво на дясно:

1.Victorinox Classic SD - купих го в отлично състояни за 4лв. от пазара. В магазините е 22лв.

2.Китайски боклук - много рядко го използвам. От доста време ми е.

3.Нож Smith & Wesson H.R.T. SWHRT7T - тактически нож, но и много добър в бушкрафта,
подарък на баща ми - един от най-използваните ножове в колекция

4.Мора 2000 - мисля че доста се изговори за този модел. Лек и удобен - чудесен избор за бушкрафта

5.Victorinox Camper - също доста полезен инструмент. Мисля че всички знаят за какво говоря.

6.Smith & Wesson Folder - не му знам точно модела , китайски е но до сега не ме е предал, доста е остър и реже перфектно

И над тях модел на ножове Boker незнам точно кой модел, но също хубаво ножче [;)]

И накрая мултитула - модел на MAMMUT има включени най-използваните инстументи - нож , трион , отварачка , клещи и други по-маловажни, но перфектни за градското оцеляване инструменти. Брадвичката и триона ще ги снимам друг път че са на село [:lol:] . Това е от мен.

А да забравих да кажа, ако може кажете 2-3 думи за пособията, споделете и мнения.
Ако имате въпроси питайте тук или на ЛС [;)]

purulent

Аз засега ходя по баира с един викторинокс на Мвзел и една реплика на щик .
919660596.jpg
Щика е почти без пари и с тези размери (35см) става за какво ли не,най-вече за брадва [:)] копаене и общо взето е мултифункционален.Планирам при опаричване една мора2000 или нещо аналогично и малка брадвичка.

windwarrior

Ето и моята, засега доста скромна колекция, но с големи планове за разрастване:

Снимка 1 - незнайни китайски фолдъри - главно спомен от бедните студентски години

Снимка 2 - отгоре - китаец със странна форма, подарък от приятел. Отдолу - ръчно кован ловджийски нож, с огромна сантиментална стойност, подарък от покойният ми дядо.

Снимка 3 - отгоре S&W Search and rescue, незабравим спомен от "командоският" период, иначе върви с удобно диамантено точилце в специален джоб на канията. Отдолу - моят безспорен фаворит - Ka-Bar Becker BK - 2 Campanion - уникален нож. Ако можех щях да се оженя за него [:)]

Снимка 4 - двата швейцареца

Снимка 5 - от ляво на дясно - Gerber AR 3.25 Backlock - подарък от колегите. Мора 2000 - май всички я имаме. Най в дясно - последната нова придобивка - Byrd Raven (китайското подразделение на Spyderko)

Снимка 6 - Големият Батко - S&W Search and Rescue Khukri

Планирани следващи попълнения в семейството - Buck Folding Omni Hunter, оригинално непалско армейско кукри и ако финансите позволят - Rat RC - 4.

Имам и 2 мултитула - китайски, но честно казано почти не ги ползвам.

OXYGEN

Аз ползвам следните неща:

Victorinox Camper
Имах такъв още от 2004 година. По едно време ми го откраднаха, купих си пак същия. Уникален трион - като си слагах сам ламиниран паркет, само с него рязах най-лесно [:lol:]
SOG PowerAssist EOD
Много добър мултитул. За съжаление не са много разпространени в България. А са много по-добри от Leatherman. Голямо удобство е, че инструментите могат да се подменят поотделно и човек има избор да си сглоби туула с нещата, които ползва. Отделно клещите са с технологията Compound Leverage - на практика удвоява силата, която прилагате на дръжките. Също така работи и за разтваряне на челюстите. (Може да ги наврете в нещо и с тяхна помощ да го разтворите). Не съм срещал друг мултитуул с такива екстри.
Leatherman Micra
Може би най-продавания туул на Leatherman. Малък и удобен за ежедневно носене. Уникална кръстата отвертка.
Mora Clipper 860
Малко по-малък от Mora 2000, но с не по-малко качество. А за цената от 20 лв. няма аналог [:-)]

vanjo

Informations to Knife Walther La Chasse
Knife with a Kraton handle in Walther's P99 style.

- Blade material: 440 C Stahl
- Blade length: 12,0 cm
- Overall length: 24,5 cm
прегледай и това ревю за бюджетен нож

Meze

Айде и аз да се изложа с мойта колекция ментета [:lol:]

снимка

Обяснения:
1 - ножче от счупено острие, затъпих леко половината и му намотах дръжката, получи се доста здраво нещо. Правил съм го преди 10-тина години сигурно, не помня вече. Всъщност от всички на снимката на това бих разчитал най-много.
2 - шпатула-нож, сложих го за разнообразие.
3 - сгъваемо джобно ножче, нашите ми го подариха преди 7-8 години като сувенир от събора на село. Веднъж много успешно успях да си съпикясам показалеца с него, защото докато пробивах една плоскост се сгъна върху него
4 - овощарско сгъваемо ножче, за ашладисване на дръвчета. дървена дръжка, леко е ръждясало.
5 - бръснач, както се вижда, от фирмата Solingen [;)] Не знам точно от кога е, но има издълбана дата на дръжката "1915 г. X". Предполагам е бил на пра-дядо ми по линия на бащата и неговия баща, бях го намерил в мазето с разни други стари вещи. за съжаление му счупих острието, щот го ползвах да остря моливи с него [:(]
6 - един ръждясващ китайски "Рамбовски" нож, подарък от тайфата по случай 17 или 18 РД, не помня вече точно.
7 - декоративно ножче подарък от братовчед ми от миналата година
8 - макетно ножче с метална дръжка, задигнах си го от старата работа. това нещо ТЕЖИ.
9 - едно от първите ми ножчета. китайско менте, острието е от няква черна стомана, отгоре галванизирана. ест. не режеше, а след като успях да го заточа това от долу почна да ръждясва [:lol:] превъртало е, разглобявано, занитвано и пак сглобявано, но когато бях на лагер в 5 клас цял етаж идваше да ми го иска, единствен се бях сетил да взема някакво ножче [:lol:] та че си е боклук боклук е, но е вършило работа и си го пазя като спомен.
10 - друго китайско менте, по-късно от предишното си го купих, поне острието е от неръждавейка вече [:lol:] също превърта, но пък е тъничко и не заема място, пазя го и аз не знам за какво [:lol:]
11 - едно от малкото истински неща на симката [:lol:]
12 - резци за скалпел, стерилни. сложих ги за разнообразие, нашите са медицински лица

Наскоро си купих поредното менте: 1, 2
допадна ми защото се сгъва бая компактно [:)]

И на последно място, но не по важност, китайското ми мултитулче: 1, 2

Навън излизам с мултитулчето и ножче №3 от първата снимка [:)]
Като се видя в пари ще взема и нещо по-сериозно...

Nikolay

Интересна тема. Аз имам:

1. Camper от Мтелските.
2. Още един Camper.
3. Едно сгъваемо ножЕ [:)] ръчна изработка на някакъв ножар от Костенец. В момента го използвам, за да се уча да точа.
4. Мултитул с неизвестен произход.

В нас се мотаят още ножове, но в за момента служат само за украса и затова не ги броя.

Black Wolf
Регистриран
Лично съобщение

Това са (някои) от моите ножове.
Тъй като нямам снимки на всички ножове (а и фотоапарат нямам [:P] ), съм качил снимки на някои от съответните модели от Интеренет.
Има още 1-2 ковани, които чакат за дръжки, та не съм ги турил... [:P]
http://picasaweb.google.com/ulfrhead/DjPid#
http://picasaweb.google.com/knifemaniac0/BigCamper440B#

Имам и китайски... [:mrgreen:]

vanjo

За гората ползвам:
1. Camper от Мтелските (заместник на старият ми Camper)
2. Mora Clipper 860
3. Жичен трион
Не ползвам брадва и никога не ми се налагало, както и мултитул.
В града:
1. Camper от Мтелските
2. Мултитул китайски подобен на Micra

georgetg

1.В града (като EDC), в гората/планината , вкъщи/на двора -"Victorinox Trailmaster" Не ми се описва що неща е свършил, че... [:-)]
2.На излети/преходи - ползвам един сравнително малък фикс на Joker от кофти стомана, ама е здраво добиче и не ме е предавало досега.Има и сантиментална стойност, че съм го взимал от родината му [:-)] За пенсиониране е обаче ; Понякога мъкна и едно по-голямо същество от незнаен произход, купувано от междуселски път преди 15-тина години. Играе ролята на малко мачете. Ако сме с кола на палатка - задължително брадве, ама като се замисля, рядко е било използвано. Намират ми се и други режещи предмети, които не употребявам по една или друга причина.
Принципно ме тресе ножоманията и се интересувам доста от темата, ама засега тази ми страст е оставена на пауза, че там спиране няма [:-D] Парите определени за мании и екипировка към момента са пренасочени към други пера. Само се е оглеждаждам за един хубав фикс за гора/планина (поради споменатото "пенсиониране" на Joker-a), ама още си пиша домашното...в интерес на истината клоня към някаква финка [:-)]

parev

Ето да ви покажа с какви бебчета съм израснал аз на село.От прадядо ми са(лека му пръст),ръчно ковани,секат 3мм. тел без да мръднат.Заслужавам голям бой заради състоянието им,но като ми дойде музата ще ги стегна.Стоят из двете къщи в село и смятам,че там им е мястото.
dsc00702r.jpg
dsc00704si.jpg

А тези са постоянно с мен.
dsc00706k.jpg

cat

http://cat1.snimka.bg/automobiles/moyi.475839

Kent

Ние ходим с ето тези три неща. По "мултитуловете" скоро мисля да направя някой ъпгрейтвания. Поздрави.
p1070559.jpg
p1070558.jpg

elvenpath

ето ги и моите ноженца [:)] това е 'скромната' ми колекция, мултитул имам само един на 'gerber' http://www.gerber-tools.com/Gerber-Free … -01513.htm донесоха ми го от Канада, но остана на вилата... брадва нямам ама имам кукри [:)] голямата гад от общата снимка [:)]

Явор Аршинков

Преди малко се прибрах от София и ето с какво се сдобих днес много сам доволен.
IMGP1869.JPG

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#2 14.11.2010 19:45:20

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Отг: Вашите ножове, мултитуулове и т.н.

GEGATA

Това е всичко което имам: http://img52.imageshack.us/img52/3724/dscoooo093.jpg .
Не е много, но не са ме оставяли в безисходица.

Shady

Стилиане, последния нож по средата от къде го имаш, купуван ли е?
Знанието е знание само когато е придобито чрез усилията на мисълта, а не на паметта...

GEGATA

Не, присвоен е. На дядо ми е, а над него е на баща ми. И двата той сам си ги е правил.
Не случайно съм му обвил дръжката в левкопласт, защтото като се гмурках да вадя миди за баща ми да лови риба влизаше вода между костта и металната дръжка - смърдеше и лепнеше ужасно...
Забравих да дам снимка и на този нож: dscoooo048.jpg
Публикувано преди 8 месеца # 91.139.184.253 Редактиране Изтриване Върни Спам Предупреждение
#

MYM

Ето с какво разполагам http://yfrog.com/0cp1000792abj"
А това са нещата без които не тръгвам за гората
http://yfrog.com/5zp1000794j"
Ножа с кокалената дръжка и двете ножки са ръчна изработка, за съжеление не съм виждал майстора да си вади сиргииката от много време.
Мултитула, другия нож и триона са китайчета.Въпреки происхода им се справят отлично.
В средната дупка върху дръжката на ножа имаше компас(познайте колко точно показваше)
Компаса е изваден и заедно с малката ножка и мултитула, си ги нося в портофела при документите, един вид неотлъчно са с мен.
Оригиналната дръжка на триона се счупи, а понеже реже много-добре, пък съм и габровец се наложи да си изработя нова. За "манерката" предполагам се сещате с какво се пълни. Малка е, ама тя е за резерва, докато не хартиса няма как да е достатачно!
Ножа с кокалената дръжка си почива в къщи, на него му мина времето да ходи в гората, държа го като мозеен експонат.

mechkolis
img3985f.th.jpg
На "кукрито" му свикнах, даже си го ползвам за трета опорна точка при стръмно спускане и качване, сняг, кал, шума, храсталаци - вадя го и газя big_smile Става и за ръчна спирачка smile и дърва сече и даже майонеза съм си мазал на филийки.

img3993w.th.jpg
Toва другото до него пък днеска си му направих една дръжчица от клонче, ама ще я сменям нататък и ще я стягам с епоксидна и кожа smile Както и една канийка, поне кожи имам да се зартупам.
Лиспва ми само един средно голям, някоя финка ще е, ама да видим [:wink:] май ще я правя при един колега дето прави ножове, пък дръжката ще си я направя от гьон, дърво и рог.

mchervenkov

А аз ползвам това http://picasaweb.google.bg/mchervenkov/ … 1662562018 Мора 2000, средния е от ножовка направен малко му преправих върха и дебелия с бяла дървена дръжка е мое производство. Сега пак ще правя.

samotniq valk

dsc00199rt.jpg
Да се похваля и аз с моите ножлета
От горе надолу
1. Китайски щик за АК. Груб, трудно се точи, но много здрав. Тази зима е нацепил кубик подпалки
2. Ловен нож за всичко. Направен от диск от машина за хляб с дръжка от чемшир. Кания е мое производство от отпадъчни парчета телешки бокс. Много добър здрав нож. Ползвам го за всичко.
3. Мора Луна.
4. Нож за дране. Направен от препилено и заточено ножче за хранене. Имаше такива по ресторентите някога. Лесно се точи и е много остро.
5. Китейски сгъваем нож
6. Китайски автоматичен
7. Старо джобно ножче. Дори не помня колко години го имам.
8. Швейцарец от Мтел. Много да качествени

Miro

След като дълго време се чувствах като котка около кебапчийница ... реших накрая да „вляза“. Избрах си Leatherman Surge. За съжаление на българския пазар не можеш да видиш туловете на Leathetman, Gerber, Victorinox и SOG на едно място за да ги сравниш, затова на помощ ми се притече youtube. Без да подценявам качествата на Gerber, Victorinox и SOG, в момента техните модели са зад тези на Leathetman - Surge, Wave и Charge.
- Предимствата на Leathetman Surge са:
* Отваряне и затваряне на ножовете с една ръка (в определена ситуация може да е фатално). Дължина на остриетата 8 см.
* Сменяем трион – това е един от инструментите, който едва ли някой може да наточи сполучливо в домашни условия. Към комплекта има и пила (диамантена от едната страна). При нужда отивате в най-близката железария и купуване нов трион (за зеге).
* Най-голямата ножица сред мултитуловете (може би).
* Сменяеми битове на правата и кръстата отверки. Уникално малка комбинирана отверка.
* Уникален калъф с три ластични джоба, можете да поставите инструмента дори когато е отворен. С възможност за вертикално и хоризонтално положение на колана. Изработен от кожа с дебелина от 2 мм, което придава по-голяма сигурност при падане на инструмента.

Накратко – отлично балансиран подбор и качество на инструментите, лесна поддръжка.

Meze

Взех си следващия модел на Викторинокс дето пуснаха в Ментел: http://www.victorinox.com/product/1/100/1003/0.8201.26
Само че вместо шило е с пила за нокти [:)] И заради чирените няма клечка за зъби и пинцета. Но като за далаверка си е екстра, пък и си е оригиналдъ [:)]

MYM

Незнам за вас, ама на мене мултитула който най ми е трябвал е това

http://yfrog.com/1xp1000919rj
http://yfrog.com/b9p1000922fj
Едни ще се съгласят, други ще ме усвирят.
Обаче кога сте видели онези дето ги гледат по телевизията, да седне, да извади ножичката на викторинокса па дахване даси реже нещо с нея?
Или пък да ползва триончито?

mokriq

Ето ги и моите ножове:
http://picasaweb.google.com/105100227504267998019
Голям ловен нож-дебелина на острието4,5мм дължина 225мм.Много здрав и стабилен, но малко тежък/ около 1кг/. Вторият е малък модел испанските NIETO съответно 4мм на 100мм. Дръжка му е малка, за това съм сложил осигурителен шнур. За швейцарците се каза достатъ4но.И последния, но най-скъп за мен.Стомана солинген 4мм на 105мм. Дръжката си я правих от кожени шайби, а канията е много темати4на:мъж пали огън пред палатка а зад него е гора.И накрая малко извън темата калъв4ето на компаса и малката манерка.

npopov
95ff720b8473bef7.JPG
a621de6b8f210d52.JPG

vanjo

IMG0005A1.JPG
Преди малко се сдобих с него

anjsan

Да взема и аз да си покажа ножката:

http://picasaweb.google.com/11212974371 … 1552741042

anjsan

Имам още един стар немски ловджийски нож:
http://picasaweb.google.com/11212974371 … 6442072594

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#3 14.11.2010 19:51:06

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

npopov

Аз пък от петък съм собственик на Хултафорс Гровкнив. Острието изглежда като най-отгоре разположеното на тази снимка: http://i2.guns.ru/forums/icons/forum_pi … 488008.jpg , но цвета на држката е зелен. Всичко по въпроса е казано в тази тема: http://www.bulforums.com/metalblade/vie … =hultafors
Това не е нож, това е чудовище! Клинът е широк 25 мм, дебел е 3 мм и е дълъг 95 мм. Стоманата е произведена в Япония, с високо съдържание на въглерод и подложена на влага или при директен досег с вода, без полагане на съответните грижи, постфактум ще корозира. Дръжката е от пластмаса, супер масивна, с 3,5 см по-дълга от самото острие, с много широка пета, която е пригодена да понася средни по сила удари с чук. Според впечатленията на ползватели, които прочетох, т.нар. батонинг е нищо повече от игра за този нож.
При мен отпаднаха всякакви съмнения, относно въпроса кой нож ще ми е спътник в следващите години при излети и разходки в планината.

P.S. Единствените две несъответствия с постулатите на бушкрафта са: а) по-късото острие - 95 мм и б) вторичния ръб. Нито едното, нито другото ме притесняват. Ни най-малко.

Цената е под 12 лв!!!

npopov
07db85fa072bc361.jpg

avn
kabar.jpg
ka-bar heavy bowie [:D]

Black Wolf

Пренесено мнение на mchervenkov:

Сега аз да ви кажа направих си нож (не съм вързан в ръцете) стомана от книвеслорд, по модел на бушкрафт нож. Но не е много удобен стоманата е 2 мм дебела и като го направя под ъгъл 18 градуса в случая скоса на реза се усеща като режа салам примерно. Дебело кораво и мазно но не става просто не е удобен за рязане на храна. Виж клон да отсеча за тояга направо ме кефи няма такъв нож с 3 замаха и съм готов. Направих си втори нож малко по-универсален по-тънка стомана, широчина на острието 2,7 см. е по се ядва. Всъщност май си е най-удобен ножа с формата на кизларя дето сте го посочили. НО зависи от нуждите. Това си е най обикновен работен нож, дране рязане,сечене, не е за филетиране не е за транжиране така че май тая тема от самосебеси се е изчерпала. Няма такова животно универсално има туристически нож smile.

http://picasaweb.google.bg/mchervenkov/UlpohK03# Това е първия ми нож който не е много удобен за кухненски начинания.

zdravkokomitov

Тези дни се сдобих с две Морички - 856Т фишинг комфорт и класик 2. На снимката е класика "ецвана" за 12 часа в кока кола (преди това само я измих 2 пъти с веро за да премахна евентуални технически смазки) За качествата на двете нямам коментар, супер са! Рибарската е Ножът за мен, въпреки че съм "влюбен" в Бачото си. Пробвана е вече 4 пъти върху средна по размер риба, чисти като звяр, а главите на водните костенурки хвърчат като от самурайски меч! Другия уред на снимката го намерих на Ямболския пазар за 2 лв Беше единствена бройка. Токнах го малко, защото никога не беше заточван и му сложих едно сапче. Мои приятели ми показаха същия уред но с емблемата на БТС, чисто девствен и в перфектно състояние. В сравнение с моя изглежда като бижу. Все още незнам къде ще е по необходим, в планината или когато съм за риба.
[url=http://www.23hq.com/zdravkos/photo/5727551]това е линка за снимката
[/url]

GEGATA

За края на учебната година получих 20 лева и реших да си купя познайте какво... да, познахте - Швейцарско ножче. Този "баситул" е от най-малките модели и съм зверски доволен от него smile. Струва 21 лв.

http://img695.imageshack.us/gal.php?g=p6030120.jpg

Shady

GEGA аз с такъв модел се сдобих само за 4лв , и цвета му е бял. В първия ми пост можеш да го видиш. Не е чисто нов , но беше в отлично състояние - трябваше само малко да го почистя. И да , полезна джаджа е за ключодържател [:)]

Shady

Нова придобивка , Mora Clipper 800 Bahco --> http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=28 . Цена 12лв. Взех го от верига строителни магазини ПРОФС/PROFS . Имаше доста модели , както и някой нови които не бях виждал до сега - Mora Craftline Chisel --> http://www.ataka54.ru/assets/images/ima … Chisel.jpg , с прозрачен калъф , както и Mora Craftline Rope --> http://www.heinnie.com/uploads/images_p … e/4268.jpg , абсолютно същата като Clipper с тази разлика че острието е серетирано.

Ножа мисля да го използвам в ежедневието когато не съм в града - на село или из пущинака. За качеството няма какво да кажа , мисля че всички знаят за какво става въпрос. Ножа добре се застопорява в калъфа , който има голям и обширен клипс за колан. И ножа и калъфа са с флуоресцентна боя.

zdravkokomitov

Дойде време и аз да си покажа ножлетата. Преди 3 дни ми доставиха Хултафорсите - Гровкнив и сивия с пилата (тях още не съм ги пробвал), а синия ми е подарък от преди месец и меко казано съм възхитен от качеството му. Напълно съм съгласен със суперлативите от руските сайтове и сега наистина ще си оставя с чиста съвест ВАСНО-то за домакинстване от страх да не го загубя (абе верно ли е че се произнася БАЧО, така му викали във Финландия и е доста уважаван там) За Морите какво да кажа, за мен рибарския с жълтото по дръжката е без конкуренция от другите неръждавейки на фирмата по удобство и функционалност, наистина чисти риба превъзходно, но Класик 2 е с много неудобна дръжка за мен, нарочно съм показал двата си основни захвата с пенсионираната си неръждавейка, сами ще видите защо, а съм и махнал боята, защото много ми се пързаля в сухите ръце, както и да е, скоро ще я дам на сина.
Относно този пенсиониран нож - той е още от детството ми и ми е скъп подарък. Правен е специално за мен, но като пораснах на ръка трябваше да преправям дръжката - да я правя по-голяма. Сега е вкопана в дряновите чирени и е с вътрешни шпилки вместо коването и е лепена, достатъчно е тежка за "приспиване" на рибата, когато съм в лодка. За жалост материала на острието е много мек и никак не държи ряз, незнам дали не е възможно да се закали, но странично се гъне много леко, дори се е налагало да го изчуквам след настъпване.
За ножа от механична ножовка - само хуббави неща, но е тежък и триона е нефункционален - от години не е носен никъде. Не съм успял да го счупя при сечене на храсти и клони, но предпочитам брадвичката и сгъваем трион.
Обърнете внимание на мултитула ми, той е с чирачки, които ползвам като клещи, кукоизваждачи и дръжка за сваляне на горещи неща от огъня - подобни, навярно много по-качествени видях в Баумакс и купих на сина ми. Особено ми са полезни, когато лепя гуми - затискам лепенката между 2 дъсчици, като в менгеме, а пилата му е двустранна - по-ситна и по-едра и точи брадва, а и двете отверки ползвам без проблеми. Материала му е супер - едвам позаточих острието преди серетацията на ножа. Основен недостатък е, че упора на чирачките е хванат с 2 малки болтчета,които лесно се губят, а аз като скъсах и резбите се наложи да го заваря, за жалост докато обясня на майсторчето да го прекапи само отгоре (от вън) то го беше вече подкарало от вътрешна страна и прецака болта за нагласяне на чирачките изобщо голяма беля ми отвори - болта се скъса, разпробивах, после нова резба и нов болт, добре че ги спасих, защото едва скоро открих че ги има в Баумакс.
Стигнахме и до китаеца със страшен вид - голямо и тежко желязо, но със страхотното предимство да му се застопорява острието под прав ъгъл спрямо дръжката. Тогава вързан към някой прът чудесно чисти водорасли, а удобно се връзва през множеството дупки с пчеларски тел, става и на копие ако гониш мечки [:)]
http://www.23hq.com/zdravkos/album/5815659 ха дано този линк проработи!
Специално съм показал как съм преправил окачването на каниите на морите, защото никак не ме устройваше куката, а и липсваше надежно застопоряване на класика в канията. Идеята дойде от канията на синия Хултафорс, която се закопчава към колана, навътре и така няма никаква опастност от разкачане, а куките на морите нямат такава сигурност, а велкрото под напън държи супер, туристическите ми чанти за колелото години изкараха с 2-та сантиметра размер, а сега са с карабинери за по-бързи действия при качване и сваляне. Не се съмнявайте в надеждността и практичността!

zdravkokomitov

http://www.23hq.com/zdravkos/album/5815659 Повтарям линка с ножовете защото добавих още една снимка за да приключа с темета. Показаните ножове са просто носталгия! Пенсионирания ми нож, обясних за него но тук се виждат подробности от дръжката - гарда отгоре на острието служи само за упор на палеца при прав хват или за показалеца при обратен, а малката извивка в задната част е упора на дланта при обратния. Другият с дървената дръжка е първият който съм ремонтирал още в 1978 лято, личи си колко острене е падало, но вече е само за градината. Малкото китайче намерих без чирени и му дялнах едни от липа, другото до него е с оригиналните, взех го от съседа само за снимката за да се види разликата във визията, за чувството на допир до кожата на дланта няма място за сравнение. Китайското мултитулче заедно с още едно такова но двойно по-малко по размер е спомен от ходенето ми в САЩ през 2005г - тежко и непрактично нещо също като нашенските китайчета, не бих казал че е по-качествено. И на края заготовката за кривия индиански нож, която едва вчера ми беше дадена от бай Мангал във вид който ме удовлетворява. Ще и спретна една дрянова дръжка и на нея, но още нямам подходящ материал. Ще трябва да се разходя по чукарите край Ст. Загора за нещо подходящо. Дръжката смятам да я хвана с нитене или болтове - така е по практично, а оставената опашка държах да не е калена за да я разпробия лесно.
За накрая оставих похвалните слова за най-скъпата ми антика - соцовката с виличката, която не е напускала джоба ми още от казармата и до ден днешен реже и боде мезета и помага за оцеляването на бирения фронт. Просто мечта - не заема никакво място и нищо излишно няма по нея!
Това беше!
А сега да попитам Знаещите! Каква е разликата между карбоновите и въглеродните стомани и има ли изобщо такава, а Хобо нека все пак заради такива неуки като мен обясни човешки за блясъка на острието какво значи или поне даде някакъв линк. Няма нищо лошо да се снесе и малко такава информация, дори и да изглежда елементарна и смешна! НЕ СЕ ЗАЯЖДАМ!!!

Meze

Наскоро си купих китайска имитация на Виксче, като инструменти е 1:1 с този от снимката на Здравко, само чирените са чисто черни. Тъй като цената му не надхвърля 5 кинта, съвсем спокойно го подложих на няколко теста:
* рязане на дърво с триончето - плачевно, но не невъзможно. Просто не е заточено както трябва и чапраза е нищожен, но ако нямаш друго под ръка и ти се занимава с търкане, може да срежеш някое клонче с диаметър 2-3 см.
* рязане с ножчето - всъщност след добра заточка се справя доста добре, дялках мокри и сухи пръчки, натисках си здраво, само дето и батонинг не пробвах [:lol:]
* отварачка за консерви - седи само за украса
* шило - не е много остро, но пробих дупки на една ПВЦ кофа за саксия може да се позаточи и ще се справя
* ножичка - тънък и е профила, леко се гъне и пружинката се измъква, иначе всъщност реже. При липса на по-добро, може да свърши няква дребна работа. Ползвах я за да нарежа текстилна мрежа за комари - справи се.
* кръстата отверка - добре е заточен върха, ляга добре в главите на винтчетата
* имитации на пинцета - плачевни - мека ламаринка с алуминиева глава, майтапа е че и на мястото за клечка за зъби има втора пинцета - като изкривиш едната, да си имаш резервна [:lol:]

Като цяло - става за играчка, но събирам кинти за оригиналът.

М/ду другото и на мен ми е интересно за чирените на китайчето, щото имам същото и едната пластмаска е тръгнала да се отлепя...

а класиката с виличката е без коментар, просто сълзи от умиление ми избиват [:D]
Ако искаш добре свършена работа, свърши си я сам.

zdravkokomitov

http://www.23hq.com/zdravkos/album/5815659
И сега да си довърша работата от снощи, че ми падна батерията! Качих и снимката на вече "ецвания" и заточен по новия начин Хултафорс (самото заточване беше учудващо лесно и бързо и затова взех малко да се съмнявам в качествата. После прочетох че имало Хултафорс ГК 1 -вишнева дръжка и ГК 2 -зелена. Аз бях виждал единицата преди години). За да се получи правилно някаква химическа реакция са необходими няколко условия, в случая покритието на двата ножа е равномерно, защото предварително са обезмаслени старателно и е спазено технологичното време на престой в колата, за което прочетох тук, в блога. С други думи нищо не е случайно, четете внимателно упътването на кутийката wink!!! Тук дори не се иска някаква определена температура, всеки занимаващ се с някакви химии ще го потвърди. Преди години проявяването на цветни диапозитиви изискваше точни градуси, за да не се проявяват цветни оттенъци и всичко го правех ръчно, с ел. възглавничка и контактен термометър, но се гордея с факта че аз съм проявявал диапозитивите на Костас Сканидис в нашия кинофото клуб от Хималаите, а и все още съм притежател на зенита с който са снимани. Наистина, ако искате добри резултати винаги спазвайте технологията правилно!
Дано не съм бил досадно обстоятелствен!

Пламен

Видяло магарето, че подковават коня - и то навирило копито - днес и аз си взех 1 мора класик 2, и аз от магазина на Подуяне [:P] Много красиво ножче - просто, чисто, за няма и 12 лв - направо е грехота човек да не си вземе [:)] Още днес ще го разходя из Витошко [:D]

Dakota

"Сечивата",които ползвам аз:
1280562420_ltih3292_DSC03567.JPG
1.Брадва
2.Двете Мори
3.Бачото
4.Къс нож за месо-65Г
5.Дълъг нож за клане-65Г
6.Нож за дране-65Г
7.Малък рибарски нож,нерж.
8.Тънък нож солинген стомана,зъмбел
9.Овчарски нож-вече го нямам
10.Малка сойка
11.Сгъваема китайка
12.Викториноксче

Другата част от колекцията не съм я снимала,още.

Пламен
1280591868_ufie0713__DSC0063.jpg
1вата разходка на Мората [:D] Чудно ножче, утре ще ида и каниика да ми направят [:)]

Офлайн

0

#4 14.11.2010 19:59:19

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Стоян Стоянов

Еее... то като Ескалибур излязло бе! [:lol:]

П.П. Аз пък от днес имам Хултафорс Гровкнив. Подарък от Здравко Комитов [:wink:]
380020.jpg

Стоян Стоянов

npopov, още нямам впечатления от Гровкнив-а. В смисъл, не съм го ползвал за нищо. Първо трябва да премахна "двойният ръб" на заточването. Иначе наистина изглежда масивничък. Освен това е явно и от по-твърдичка стомана, защото ми беше демонстрирано от Здравко Комитов, как сваля стружки от гърба на Мора Класик 2, докато обратното не става. [:)]

Иначе ето и новото нещо в колекцията: къс нож за дране. Той пък ми е от адаша Стоян - тревненски майстор-ножар (съпруг на Дакота [;)] ). Много ме кефи. Ще го пробвам на зима на прасенцата. [:)]
short_skinner_knife-01.jpg
short_skinner_knife-02.jpg

88

Преди седмица си взех два хултафорса,със зелената и с оранжевата дръжка.Не бяха добре наточени и се наложи да ги позаточа и да им полирам гърбовете,че бяха като на морите, без никакъв финиш.Впечатленията ми са,че се точат много лесно,а в същото време са доста твърди,със зеления свалих стружка от неръждаема мора клипер. Толкова ми харесаха, че си взех и два неръждаеми,със синята дръжка,да ги ползвам в кухнята.Сините се точат по-трудно от въглеродните ,а и от морите също!Определено хултафорс ми харесват повече от мора,макар разликата между двете марки да не е толкова голяма.Все пак при еднакви цени хултафорс предлага по-качествена стомана!

Momchil

Ето и част от моите остриета и някои допълнения към тях на първата снимка:
1. Диамантено точило на DMT
2. Малък сгъваем нож на GERBER (не е кой знае какво,понякога го ползвам за джобно ножче).
3. Викторинокс (забравих модела,май като тези които Мтел подаряваха).
4. Друг сгъваем на GERBER,нямам кой знае какво добро мнение за него и аз не знам за какво го купих,че и доста пари дадох.
5. Мора 780,карбон - един от любимите ми ножове(Стоян достатъчно е писал за Мора). Трифлекс острие,говори се че е един от най-коравите модели на Мора.
6. Викторинокс Класик,на ключодържателя и винаги с мен [;-)]
7. Малко точило на Smith's,комбинация от диамантена пръчка,карбидово и керaмично точила.Не особено качествено според мен,особено диамантената пръчка но много компактно и тази комбинация от 3те точила го прави уникално.
8.Малко ножче с отварачка на Buck,глупава покупка от моя страна,тежко и смотано острие ма човек са учи докат е жив,почти не го ползвам.
9. Друго диамантено точило на DMT,джобно,сгъваемо.
10. Джобно миниатюрно керамично точило на Lansky,голям сладур [;-)]
11. Мултитул на GERBER (Suspension май беше модела),не съм го ползвал още много,чувал съм че клещите се чупят лесно ако ги напънеш,но го взех изгодно,колкото да имам някакъв мултитул.
Освен това имам Мора Клипер(БАХКО варианта),Мора 2000 и Хултафорса като на Стоян,закупени доста изгодно(като за такива качествени ножове) от България,все още са на същите цени.

На другата снимка един сгъваем трион на Гербер,вероятно някой ще ме порицае че този сгъваем дизайн не е най-удачният,знам го това,но пък е по-компактен от другите. Исках да си взема БАХКО Лапландер,който е един от най-добрите триони от този тип (един дистрибутор на Мора в БГ го продава),но така се случи че си останах с Гербера,който не съм пробвал още.
dsc2221at.jpg
dsc2222a.jpg

P.S. Линк към по-висока реозлюция на първата снимка:
PIC

Meze

какви инструменти има в баситула на Гербер? а клещите не мисля че толкова лесно ще се счупят, мойто китайче съм го ползвал за доста груби дейности и не е мръднало.
Ако искаш добре свършена работа, свърши си я сам.

Momchil

МИ направо да ти ги покажа на снимка: КЛИК

Показан е с комплект отвертки които се закрепват с накрайник към оригиналната кръстата отвертка на тула,продават се отделно.

windwarrior
P8260018.JPG
P8260019.JPG
P8260021.JPG
- нож със несеретирано острие
- отварачка за консерви/малка отвертка
- трион за дърво
- голяма, малка и средна отвертки
- кръстата отвертка
- серетирано острие (с едра и дребна серетация)
- пила за метал
- клещи с резачка за тел (клещите са пружинни)

Black Wolf

Аз си взех един мултитул Bahcо, 22 лв.
img857_450x450px_8.jpg
Не е скъп, а все пак е шведска стомана. [:P]

gavra74

http://picasaweb.google.com/10942913022 … q80s_3wgE# ето ги и мойте железа

Пламен

_DSC0005.jpg
_DSC0004.jpg

До тука я докарах моята Мора 2/0 [:)]

cat

020289642-big.jpg
020289713-big.jpg
020289742-big.jpg
малко снимки от миналата седмица

wolfhound

1.Mora 2000
2.Mora Luna
3.Victorinox Camper
4.Victorinox Spartan
5.Victorinox Piknicker
6.Секире за всекидневна работа

Dakota

Да се похваля с новия си подарък:
Опинел -Carbon 85 mm
545339535th420to300.jpg

wolfhound

Ето го и моя http://www.album.bg/wolfhound/images/24891745/

Офлайн

0

#5 14.11.2010 20:04:24

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

88

Значи ножа не е за използмане като секач, длето, брадва или тесла.

Абсолютно!Аз лично използвам ножовете си само за рязане,имам такива които стават и за батонинг или сечене и други по-груби дейности но предпочитам да използвам брадвичка или дори голяма брадва в зависимост от обстоятелствата.Харесвам ножовете с тънко острие, именно заради отличните режещи свойства.Както в града,така и сред природата използвам опинел,викторинокс а от няколко дни и една чудесна, подарена ми Dakota и съпругът й,който е майстор ножар.
DSCI0031.JPG

rossko

88 това не е ли костурка?
Сойката е с .... абе има си пружина и е производство на бившия габровски ножарски завод
(имам такава в доста лошо състояние)

88

88 това не е ли костурка?

rossko,тоя тип ножове ги знам като сойки,може би на други места им викат костурки,а може и ти да си прав и сойката да е друг вид нож.

Dakota

И двете названия са верни.Като цяло този тип сгъваем нож се нарича "Костурка",но по нашия край (Габровския Балкан)го наричаме "Сойка",поради това ,че в разгънато състояние ножката е оприличавана на крило на сойка.

efond

@88 малката сойка ключодържател също ли е от Дакота?

88

88 малката сойка ключодържател също ли е от Дакота?

Да,изработена е от съпруга на Dakota,той прави три размера сойки,на снимката са най-големия и най-малкия,а има и още един среден размер(ок.6-7 см дължина на острието).

Black Wolf

Това май беше статия от списанието "Прорез" (много хубавичко списание впрочем).

Руснаците си имат свои виждания в ножарството, които се продиктувани и от специфичните им условия. А също от факта, че в законодателството им все още има идиотизми като това ножовете да се делят на такива, които са оръжие, и такива, които не са. [:mrgreen:] Има куп показатели по които те определят това и в Русия ножевете се продават със сертификат за оръжие или за неоръжие. [:mrgreen:]

Напр. може да се поспори относно дебелината на ножа - за определени условия по-голямата дебелина е твърде желателна.
Абе когато "Кизляр" или "Златауст" (или другите руски фирми) почнат да произвеждат нещо с качеството примерно на "Фелкнивен" или "Барк Ривър", тогава ще се вслушаме в акъла който дават. [:P]

Както и да е.
Да се изфукам сега с новата си придобивка, която напрво е трепач! [8)]
http://picasaweb.google.com/ulfrhead/hS … 3893519026

Dakota

Да се похваля с най-новата си придобивка

Сгъваем нож-модел:friedr.herder abr.sohn solingen germany-1920-1926
20092010003.jpg?t=1284968327

Страхотен е!

20092010008.jpg?t=1284968327

колекция малки съваеми ножки:
1.стара сойка от биволски рог
2.германски нож със седефени чирени
3.малко викториноксче за нокти(има пиличка,ножица и шило)
4.малка сойка ключодържател-от биволски рог
5.сойка от волски или кравешки рог

samotniq valk

Да се похваля [:)] Днес се сдобих с една сойка или костурка, не знам как е правилно.
http://www.pushka.eu/show_pics.htm?idpics=1634
Спретнах й и една канийка, ама тя не е много за хвалене, но ще ми върши работа. Само че ги продават доста тъпи ножките, та ще се наложи да си я заточа, ама още не съм и не знам как се точи и реже. Ама на вид ми харесва

belfi4o96

Здравейте, можете да разгледате моите ножове на този линк:

http://www.snimka.bg/?profile,albums;page=1

Всичките си ги харесвам, но най-много ми харесва дамасковият ми нож от дядо Благо, форумният ми нож и мора класик 2. За два дни я измъчих толкова много, че с друг нож не съм правил такива неща. Можеш спокойно да си я използваш за бушкрафт. Държи остора, лесно се заточва до бръснеща острота и най-важното, може да ти помогне да си запалиш огън!

Офлайн

0

#6 13.11.2010 20:56:39

belfi4o96
Редови

Регистриран: 12.10.2010

Това е СРК-то! smile
021419488.jpg

Офлайн

0

#7 15.11.2010 16:49:55

monkey_tm
Редови

Регистриран: 09.11.2010

Понеже в последните години се превърнах "оцеляващ" ПППБ (Пред Палатката Пиещ Бира  big_smile ) нося много скромно въоръжение. Една огромна китайска Columbia, която на практика не излиза от раницата ми и швейцарското ножче.. Не му знам модела - голямо и малко острие, клещи, ножичка, шило, кука.. Няма трион, но единствения модел, който открих в каталога на Викторинокс комбиниращ трион, клещи и ножичка е прекалено дебел и съответно - неудобен.

Офлайн

0

#8 15.11.2010 20:58:07

belfi4o96
Редови

Регистриран: 12.10.2010

От вчерашният 16 км поход!
Направихме един 16 км поход, за 6 часа с 4 годишно момче, почивахме 1 час и се прибрахме!
021440769.jpg
021439970.jpg
021440854.jpg

Офлайн

0

#9 28.11.2010 17:23:31

webe
Редови

Регистриран: 07.11.2010

В момента правя 1 лапландер фултанг почти е готов само полиране и кания остана .Като е готов му пускам снимки.А по принцип ползвам бахкото кораво ножче. Хултафорса не ми харесва по-късо му е острието и не ми харесва при боравене, а дължината на бахкото ми е идеална, малко трудно се точи неръждавейката, ама няма карбон big_smile .

Офлайн

0

#10 05.12.2010 13:25:27

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

Преди няколко дни се сдобих със страхотен нож.
021635578.jpg

Майстор - съпругът на Дакота. Класически ловен нож с перфекно изпълнение.

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#11 05.12.2010 15:58:22

88
Редови

Регистриран: 16.07.2010

Честито,ловните ножове които изработва Стоян(съпруга на Дакота),наистина са много добри!

Офлайн

0

#12 14.12.2010 12:12:31

duvi
Редови

От: София
Регистриран: 10.02.2010
Уеб-сайт

Последните 2 подаръка wink хихихииххх

68567162435252342910749.jpg

68567162435256343010749.jpg

[url]http://www.paracord-bg.com[/url]

Офлайн

0

#13 14.12.2010 12:51:01

Yavor
Редови

Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Айде и аз:
Придобивка от миналата седмица big_smile
0_9023.jpg

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#14 14.12.2010 13:08:06

UNIOR
Редови

От: Казанлък =>>> Габрово
Регистриран: 26.03.2010

Aaaaaa eeeee ама сте лоши и дваматаааааа  big_smile бивали такова нящо сЯ  big_smile  big_smile  big_smile

Аде да са ви честити новите придобивки , винаги наточени да бъдат, вярно да ви служат и много мезета да нарежете с тях  smile  smile

Русен Мочуков

Офлайн

0

#15 14.12.2010 14:12:26

Yavor
Редови

Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Благодаря! Забравих да уточня, че моделът на моя е Outrider. А АК-то на Дуви е еб@си якия нож, като го хванеш единствената дума която ти идва на акъла е "Як!". А и по принцип си падам по G10 чирени wink

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff