XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 30.08.2012 21:53:14

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Медоносна пчела

Колеги мисля че то това си е една доста полезна буш гадинка . Но единственото което се сещам е начина за откриването на рояка на австралийските аборигени с "перо ".
В ситуация на оцеляване мед и восък ще намерят достатъчно приложение .

Офлайн

0

#2 30.08.2012 22:48:28

PECAsarvivor
Редови

От: Стара Загора
Регистриран: 02.02.2012

Отг: Медоносна пчела

Били споделил какъв е този метод?

Офлайн

0

#3 31.08.2012 07:47:49

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Нашите дядовци (или пра-дядовци), също са изградили интересен метод за проследяване на диви медоносни пчели до кошера им. Четох го преди време в един сборник разкази, трябва да го издиря. Иначе съм попадал и на подробни обяснения от Хоръс Кипхарт.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#4 31.08.2012 08:47:02

SASHO
Новодошъл

От: София
Регистриран: 14.08.2012
Уеб-сайт

Привет!
Добро обяснение за проследяването на пчелите има и в книгата на Ради Царев - Меча Бърлога. Вярно е, че става дума за лов на диви пчели/така всъщност е озаглавена главата/, но начина е интересен все пак.

Поздрав.

Офлайн

0

#5 31.08.2012 21:31:17

кочевой
Редови

Метода на аборигените е следния : Потапят върхът на бяла перушинка в смола , издебват пчелата докато събира прашец от някое цвете и прикрепят към гърба и перцето . Пчелата отлита към кошера ,
а те тичат след нея , перцето им дава възможност да я виждат.
  По важното е след като открием рояка как да набараме медеца без да ни превърнат в игленик ? А и как да извадим меда от восъчните пити без пчеларска центрефуга?

Офлайн

0

#6 31.08.2012 22:42:36

PECAsarvivor
Редови

От: Стара Загора
Регистриран: 02.02.2012

Благодаря, а за да не ни превърнат в игленик или с много добро защитно облекло или трябва да се се измисли нещо за дим.

Офлайн

0

#7 01.09.2012 09:29:10

Aloo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 18.03.2011
Уеб-сайт

Ами, ще пробвам да дам едно решение за безопасно събиране на мед. Първо да кажа, че диви пчели не съм виждал, а да не говорим да съм събирал мед от тях и не съм убеден дали има разлика със питомните. Но с питомните имам опит, защото баща ми има 20 кошера и лятно време съм с него да му помагам и съм научил това-онова. Значи, съветите които мога да дам са следните:

1.    Ако попаднете на див рояк и ви се хапва мед, първо обърнете внимание какво е времето. От баща ми знам, че мед в облачно, хладно или дъждовно време НЕ се събира. Колкото е по-слънчево и горещо, толкова “по-заети” са пчелите. И не се занимават много с теб. Ако е студено и облачно, тогава всички пчели се скупчват около майката, за да и осигурят оптималната температура (мисля, че беше около 36 градуса. Ама не съм сигурен). И ако ги разбутате в тоя момент, жална ви майчица...

2.    Ако носите в себе си шамия и работни ръкавици, също ще си спестите много главоболия. Добре е да си сложите и слънчеви очила например. Защото когато пчелата напада, се стреми да те ужили по очите. И по възможност бъдете спокойни ако сте нервен или потен пчелите усещат и те нападат.

3.     По възможност, приближете кошера от задна страна, никога не вървете към кошера фронтално.

4.    Намерете праханова гъба, запалете я колкото се може по-добре (докато започне да дими сериозно) и се опитайте да издухате дима към пчелите. Много хора си мислят, че по този начин пчелите се надрусват и стават по-бавни и “сънливи”. Но всъщност не е така, димът раздразва обонянието им и ги принуждава да отидат върху питите със мед, за да се насмучат (все пак медът е антисептик). А с пълни коремчета пчелата вече не могат да се “свият” и да ви боцнат с жилото.

5.    И пето и НАЙ – ВАЖНО: ако не сте сигурни дали сте алергични към ухапване от пчела, колкото и да сте гладен и бедстващ, подминете, защото е достатъчно едно ухапване, за да ви убие. А сред гората без необходимите медикаменти резултатът може да бъде сигурна смърт.

[url]http://photo-cult.com/author.php?aut=aloo[/url]

Офлайн

0

#8 01.09.2012 20:57:34

кочевой
Редови

Всъшност не са диви ,а са избягали рояци при роенето . Виждал съм често такива , но повечето не оцеляват през зимата , имат и много неприятели . Най доброто което може да му се случи на такъв рояк е да го открие пчелар и да го прибере . Избират за кошер различни дървета , но отвора на хралупата много рядко е по голям от 3/4 см . Но съм виждал и такива които бяха започнали да изграждат пита дирекно на клон , напълно на открито.
   Благодаря на Алоо за информацията.

Офлайн

0

#9 02.09.2012 08:00:06

iSHOOTER
Редови

Регистриран: 27.01.2011

От няколко години наблюдавам на един ел. бетонен стълб да си живуркат там пчели , влизат излизат през една малка дупка , а както знаете стълба е кух и предполагам , че го ползват за естествен кошер.Незнам как оцеляват зимата но тази година пак са там.

Офлайн

0

#10 03.09.2012 07:34:53

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

В студено време е по-добре да се правят операции с пчели , защото са по-трудно подвижни . За дима мисля , че им действа и отровно както на всички живи същества - в по-тясни задимени пространства направо си умират . От алкохол пък се раздразват пчелите/осите и нападат . Май бях чел , че ожилването от стършели е по-опасно ...

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#11 03.09.2012 07:42:16

Miro
НещоНамирач

Регистриран: 04.12.2009

Aloo написа:

Но всъщност не е така, димът раздразва обонянието им и ги принуждава да отидат върху питите със мед, за да се насмучат (все пак медът е антисептик). А с пълни коремчета пчелата вече не могат да се “свият” и да ви боцнат с жилото.

Това, което искам да допълня е, че в естествена среда димът е признак, че наблизо има пожар и пчелите се насмукват с мед като част от подготовката им за спасително излитане  wink (това е техния комплект за оцеляване от една вещ  big_smile ).

Офлайн

0

#12 03.09.2012 07:44:34

ilianlp
Балканджия

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010

Не съм пчелар, но често ходех на пчелина на мой приятел преди да почине:( И от това, което съм запомнил от него, anjsan не е много прав. При пчелите в лошо време не се ходи, защото "... жив ше те изядът". Димът ги успокоява - няма пчелар, който да третира пчелите си с нещо, от което ще умрат. И както бе писано по-горе, оцетът помага, както казваше моят приятел, "...да не те надушат пчелите".

Memento mori

Офлайн

0

#13 03.09.2012 08:04:54

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Продължавам да твърдя , че в студено време през нощта или рано сутрин пчелите / осите не могат да летят . Учудвам се че не го знаете ! Виждал съм го на живо , аз също съм живял на село и имам опит с трепането на нежелани вредители .. примерно заселили се в пощенската кутия . Жилен съм многократно още като много малък , добре че не съм алергичен . За лошо , облачно време не знам как стои въпроса . Аз говоря за ниски температури на околноя въздух . Как ще ме ужили пчела , която не може да хвръкне , а ?

Голямо количество дим е отровен , който не вярва може да си напрви проба с някой кошер - да запуши всички дупки и да вкарва дим . Гарантирам че доста пчели ще изпукат .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#14 03.09.2012 08:15:34

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

В студено време пчелите са наистина вяли. Това го знам, защото като малки се случваше да откраднем по някоя пчелна пита от някой пчелин. Без предпазни средства, без нищо - отиваш, отваряш, взимаш, и я ядеш направо. smile Даже си спомням, че веднъж беше доста тъмно, и бяхме откраднали една на светлината на запалка. Ядохме, ядохме в тъмното, ама нещо не ни се услаждаше много. Като я огледахме на светлината на една улична лампа - уцели ли сме такава, на която има и пчели в различна степен на развитие!  big_smile Някои бяха направо оформени, и се чудя как никой не беше ужилен по езика, което щеше да е кофти преживяване.  big_smile

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#15 03.09.2012 08:26:27

Miro
НещоНамирач

Регистриран: 04.12.2009

anjsan написа:

Продължавам да твърдя , че в студено време през нощта или рано сутрин пчелите / осите не могат да летят . Учудвам се че не го знаете !

Анджей, това, че времето е неблагоприятно не означава, че стражите няма да те погнат за да защитят семейството. В кошера задачите са строго разпределени и освен търтеите други, които да се шматкат и хранят на корем няма, но пък и техния живот е до време.  smile

п.п. Имам няколко кошера и опитът ми е от първа ръка.  wink

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff