Ами, ще пробвам да дам едно решение за безопасно събиране на мед. Първо да кажа, че диви пчели не съм виждал, а да не говорим да съм събирал мед от тях и не съм убеден дали има разлика със питомните. Но с питомните имам опит, защото баща ми има 20 кошера и лятно време съм с него да му помагам и съм научил това-онова. Значи, съветите които мога да дам са следните:
1. Ако попаднете на див рояк и ви се хапва мед, първо обърнете внимание какво е времето. От баща ми знам, че мед в облачно, хладно или дъждовно време НЕ се събира. Колкото е по-слънчево и горещо, толкова “по-заети” са пчелите. И не се занимават много с теб. Ако е студено и облачно, тогава всички пчели се скупчват около майката, за да и осигурят оптималната температура (мисля, че беше около 36 градуса. Ама не съм сигурен). И ако ги разбутате в тоя момент, жална ви майчица...
2. Ако носите в себе си шамия и работни ръкавици, също ще си спестите много главоболия. Добре е да си сложите и слънчеви очила например. Защото когато пчелата напада, се стреми да те ужили по очите. И по възможност бъдете спокойни ако сте нервен или потен пчелите усещат и те нападат.
3. По възможност, приближете кошера от задна страна, никога не вървете към кошера фронтално.
4. Намерете праханова гъба, запалете я колкото се може по-добре (докато започне да дими сериозно) и се опитайте да издухате дима към пчелите. Много хора си мислят, че по този начин пчелите се надрусват и стават по-бавни и “сънливи”. Но всъщност не е така, димът раздразва обонянието им и ги принуждава да отидат върху питите със мед, за да се насмучат (все пак медът е антисептик). А с пълни коремчета пчелата вече не могат да се “свият” и да ви боцнат с жилото.
5. И пето и НАЙ – ВАЖНО: ако не сте сигурни дали сте алергични към ухапване от пчела, колкото и да сте гладен и бедстващ, подминете, защото е достатъчно едно ухапване, за да ви убие. А сред гората без необходимите медикаменти резултатът може да бъде сигурна смърт.