Здрасти, ето и моята версия:)
Всеки, на когото казах къде отивам реагира - "Въъъ, чак там ли бе!" . Ами, чак там...
Към три през нощта скочих в обятията на БДЖ и...."какъв-какъв, такъв-такъв"...по обяд на другия ден бях стоварена на гарата в Кюстендил. Бях толкова омачкана, уморена, мръсна и разбита, че ми идваше да ревна на глас. Обаче, викам, чакат ме едни 1500 метра денивелация след малко, ще има кога да рева. После се оказа, че съм се объркала за денивелацията, те били само 1300. (Е, така кажете, бе!).
След като се поумих, сресах и преоблякох в една бензиностанция, се отправих към стадиона, където вече отдавна ме чакаше Вельо. Искам да кажа няколко добри думи за този човек. Не стига че ме чака почти 4 часа, за да вървим заедно нагоре, но и беше ужасно търпелив и внимателен и по никакъв начин не показа, че го дразни костенурчешкото ми темпо. Съобразяваше се с мен и поддръжаше разговора, когато аз можех само да дишам бързо-бързо:) Като негов минус мога да отбележа, че не пожела да яде зелени череши. Хм, нищо, няма съвършени хора.
Та, ние с Вельо се отправихме по маркираната пътека над града към хижа "Осогово". Скоро обаче нещо маркировката се загуби, а то пътеки много. Е, ами айде напряко по баира тогава. Тук искам да отбележа някои разлики между мен и Вельо. Той живее до Пирин, а аз до Дунав. Човекът има усет накъде да се върви и това е. Как им разбира на тези планини не се начудих, но в крайна сметка периодично попадахме на маркировката и после пак се отделяхме от нея и пак я намирахме. Не че много сме я търсили. Той си знеше накъде да вървим и си вървяхме. Накрая започнах и аз да му хващам цаката - ако има две пътеки - избери по-стръмната. Имаше един момент в гората, когато вървяхме през нападали клони в потъващи мокри листа без пътека стръмно нагоре. Аз си броя дишането и стъпките в агония, а той ме успокоява, че хуабвото е, че така бързо набираме височина. Набрахме. Върнах му го на равното, като пях руски песни.
След около 5 часа стигнахме до хижата. Питахме за пътя за заслона и продължихме. От там имаше само черен път, който да следваме, така че приключението с търсене на посоката свърши. Повървяхме, повървяхме и когато вече се озъртахме да видим не пристигаме ли, ни срещна групата от лагера, тръгнали да ни посрещнат. Ние си бяхме съвсем добре, даже не искахме да си дадем раниците. Шантавото след уморително голямо ходене е, че имаш чувство, че си безсмъртен и чак не ти се спира. Едвам ни удържаха да не хукнем към върха:) Помня, че взехме някакви сухи храсти за огъня . Помня, че имаше някакъв огън и нещо приказвахме, но нищо повече не помня:) Последният ми ясен спомен е как си лягам и поставям до главата си тапите за уши.
Сутринта си седяха все така до главата ми. Брех, викам си, алелуя брадърз, Уинд е спрял да хърка! Е, оказа се че към мен Господ е бил милостив и просто съм спала като заклана. Но за някои лес форчънът съседи по палатка е било тежка нощ - не само Уинд е хъркал, ами и аз.
Сутринта се сглобихме и поехме към върха. Не ми беше добре, обаждаше се мистериозното ми гадене и виене на свят. Мислех, че като повървя ще се оправя, но нагоре вятърът ставаше студен и след пореното баирче ми причерня пред очите. Лошо ми беше. Реших да се върна. В лагера помогнах на Явор да опънем един найлон над беседката и после отидох да спя.
Събудих се в ранния следобед от гласовете на завърналите се от горе. Сънена още, грабнах презервативите от раницата и се запрепъвах към чешмата. Този път бях заложила на презервативи Паломита с ягода. Отворих си със свито сърце, да не се окаже, че са розови, ох, не. Ама как миришехаааа! Обаче на вече ядена ягодка, както отбеляза някой. Нищо, водата оправя всичко. Пълним презерватива, нагласяме го над гнездото от трева и започваме да го наместваме, да докараме лъча на фокус.Такаааа, така- такаааа. Пльок! А, да знам, този филм съм го гледала. Давай другия презерватив. Пълним по-малко... така, забърсваме кондензаааа, опа малко.. Владо, дай от конските лайна....такаааа, така-такаааа. Пльок! Е, аз пък няма вече да играя! Тези в тубата как ги палят огньовете бе, мамка им. Междувременно Бубачко вече е запалил огън с лупа, помагайки си с овъглени дънки. Владо старателно духа на пушещи конски лайна, Йион върти в ръцете си бутилка от минерална вода , след като е захвърлил полупразен презерватив до себе си. А Вельо вглъбено търка сухи пръчки.
По някое време се докопах и аз до лупата, само за да разбера че няма огън без дим, но дим без огън - може. Пуши, пуши, а не пламва, мамчиката му и лайно. В смисъл, наистина конско лайно, положено в гнездо от мека суха трева, обгърнато в нишки от разплетено конопено въже и ситни стърготини от сухо дърво.
Накрая реших да пробвам вече съвсем джелатската - с ферородната запалка. То и тая работа не се оказа лесна, ама по някое време все пак пламна. Е, спасени сме, ще има вечеря!
Имаше кратка церемония по награждаване на победителите, скришом изтрити сълзи и благодарности към близки, роднини и познати, учителят по физическо от 4 клас и Беър Грилз...
После хората се отдадоха на сладки приказки, а аз си взех шалето под мишница и се оттеглих на една далечна-далечна полянка да се пека под лъчите на залязващото слънце. Тези мигове са си лично мои и в пълен контраст с веселата шумотевица край огъня. Трудно е да се опишат, който го е изпитвал - знае. Цветята наоколо стават значими като вселени, вятърът през тревата, облаците в небето, буболечките наоколо, всичко сияе в съвършен танц....
Върнах се в лагера, когато задникът ми хуабво замръзна и се наместих до огъня да слушам истории, вицове, спомени и майтапи. И пак, който е идвал - знае. Който не е идвал - да дойде. Хубави хора, на хубаво място, по хубав повод.. какво повече...
Сутринта със съжаление и голямо нежелание засъбирахме лагера. Вельо се показа като образцов боец и за нула време имаше събрана палатка и стегната за път раница. Другите се мотахме, закусвахме, правихме йога и се къпахме. Искам да отбележа, че Владо умее да си разхвърля багажа повече и от мен:). Може би защото носи повече багаж. Но също така има почти свръхестественото умение да го побере в раницата. Както и доста забавното умение да сложи това, което ще му трябва след малко, най-отдолу:).
Слязохме надолу уж на две групи, които се събраха в една, поради неудобните обувки на Мимето - дъщерята на Явор. Това дете не го чух да хленчи, нито да мрънка. Но затова пък се ухили до ушите, когато Бубачко я взе на конче. А Уинд се направи на камила, като взе раницата на Бубачко. И така мирно и кротко стигнахме до колите. Тук ми стана тъжно както всеки път, когато хем слизам от планината, хем се разделям с приятели. Утеших се с известни количества череши от едно крайпътно дърво.