Здравейте,
едно мнение, от светлината на 12 години по-късно как ли звучи?
Късмет било да срещнеш мечки, м?;)
honat
Привет, мечки в България, има освен в Централна стара планина и Родопите, и в Рила, Пирин, Витоша и някои пограничи планини в западна България. Ако срещнеш мечка, ще си по-скоро късметлийка, защтото те не обичат директните срещи с хора и ги избягват от далеч. Така наречените стръвници нападат само домашни животни, най-много овце и по-рядко крави и коне, най-много обаче го отнасят пчелните кошери [:-)] но не и хора. Последния случай на нападение над човек, вероятно е този в зоологическата градина във Варна през 80-те години, ако не се лъжа. На някои места в България, на мечките вече се поставят радио нашийници и се следят дали не са в опасна близост с населени места. А иначе сигурен признак, че си на територията на кафява мечка са следите от нокти по кората на дърветата. Според мен най-много трябва да се внимава при майка с малки, разбираемо е, че ще защити малкото ако се почувства притисната [:-)] Това за рисовете, ако е вярно, можем само да се радваме. И аз чух от хора от Триград, че рисовете там са се завърнали. Рисовете са много красиви животни, и се надявам, ако се случи да срещна, фотоапарата ми да е под ръка [:D] Лични впечатления имам от дивите прасета, те са доста, така да се каже, арогантни в отношението си към човека и неговите принадлежности. Няколко пъти са плячкосвали лагера ни, най-стресиращи са срещите по тъмно, защото, като се придвижват са доста шумни и не си правят труда да заобикалят огъня, много от далеч. Също така, не се впечатляват от камъни и тояги. Опасни са и бясните животни, колкото и да са дребни, просто загубват страха си от хората. Веднъж съмнителна лисица захапа и започна да дърпа единия край, на палатката, на мой приятел докато я разпъваше, прогонихме я много трудно.