XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 25.02.2023 00:50:40

davail
Новодошъл

Регистриран: 25.02.2023

Отг: Уранови мини В България!!!

Тъй като обикалям и аз по чукарите си взех един украински джобен гайгер-мюлеров брояч TERRA-P, че да проверявам тук там където мина. Седи в раницата в спящ режим и ако някъде фона е по-висок почва да свири. Допустимата граница е 0,30 μSv/h, като из планините максимуми съм засичал на някои от върховете ни - около 0,25 μSv/h. Във високите планини фона е по-висок заради по-рядката атмосфера и по-силното вляние на космическата радиация. В някои от хижите също фона е по-висок - 0,22-0,25 μSv/h, тъй като при строежа им е използван материал от скали, които имат естествено съдържание на радиоактивни метали.

Най-радиоактивното място, на което съм попадал, е Хайдушката пътека, водеща от Сливен нагоре към парк Карандила. На едно място там пътеката преминава между две изоставени уранови мини и на пътеката фона е 0,33 μSv/h, тоест превишава допустимите граници. Това е основната пътека, по която ежедневно минават десетки и стотици хора с много деца. Нищо никъде не е обозначено и хората там спокойно могат да си спрат и да си седнат на камънаците да си почиват, с което приемат и повишена доза. Само на няколко крачки встрани от пътеката, където са изхвърляли материал от мината фона вече е 0,55 μSv/h.

Брояча съм използвал и на други места, за да видя дали показва точно, като стойностите са сходни с тези показвани на автоматичните станции в София, в Козлодуй и другаде. На някои софийски улици стойностите съм засичал около 0,18-0,20 μSv/h, пред централата в Козлодуй - 0,13 μSv/h, а в града - 0,09 μSv/h.

Иначе относно мините, ако случайно влезете в някоя това няма да ви убие, но ще повиши риска в бъдеще да заболеете от някоя болест. Не е гаранция, че ще се разболеете, но рискът да се разболеете е по-голям. Опасни са също така не само самите мини, а и районите около входовете им, където е изнасян материал. При двата завода при Бухово и Елешница, опасни са както самите зводи, така и хвостохранищата, където са изливани водите от тях. Има и други мини за други метали, при които също има завишен фон заради наличие на малки количества радиоактивни метали. Добър пример са медните мини при с. Атия до Черноморец, една от които е под вр. Бакърлъка. Водите от завода там са били вкарвани в хвостохранилища, но след това са зауствани и в морето, което е довело до това част от плаж Вромос да е с повишен фон на пясъка.

Последно редактиран от davail (25.02.2023 00:59:39)

Офлайн

6

#17 25.02.2023 01:18:09

davail
Новодошъл

Регистриран: 25.02.2023

В едно интервю по НоваТВ дадоха как са засекли до пътя при мина Пробойница (над Лъкатник) фон от 1,08 μSv/h, или 3,6 пъти над допустимия фон. Там копаели с багер чакъл за строежите на пътища и сгради.

Последно редактиран от davail (25.02.2023 01:22:49)

Офлайн

1

#18 25.02.2023 21:17:31

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

davail написа:

В едно интервю по НоваТВ дадоха как са засекли до пътя при мина Пробойница (над Лъкатник) фон от 1,08 μSv/h, или 3,6 пъти над допустимия фон. Там копаели с багер чакъл за строежите на пътища и сгради.

Що биваци имам на Пробойница, по Петранишки дол и над Оплетня не е истина... Сигурно ще светна ако ме измерят.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

1
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff