XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 11.03.2016 12:34:36

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Лагерна ръкомийка /по Гальо/

Давам линк към филмче, като утешение за Гальо, ако са му се затрили снимките с лагерната ръкомийка, както той доста сполучливо я нарече. smile По-добро название не се сещам.

От 1:05 на татък.

Лично аз предпочитам 10 литровите лагерни мивки от този тип
rezervoar-za-voda-simex-15l.jpg , но определено една капачка с подобно чучурче не е излишна в багажа и може да бъде много полезна.

Упс.... снимката се оказа грамаданска. Ако някой мод я ореже ще съм му благодарен. Не успях да я рисайзна.

Последно редактиран от Кольо (11.03.2016 12:47:44)

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

4

#2 11.03.2016 13:43:42

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

Отг: Лагерна ръкомийка /по Гальо/

бе те руснаците си я имат тая мивка и заводско направена...поне аз съм виждал

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#3 11.03.2016 13:56:26

Кольо
КорифееЦ

Драго, аз такава търсих много време и не можах да намеря. Даже (!) big_smile на женски пазар я търсих и пак не можах да я намеря.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#4 12.03.2016 01:04:09

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Да се намеся и аз по темата "лагерна рукомиийка". wink

Първо за името ... - мислех си и аз какъв БГ аналог на названието може да има това устройство за измиване на ръце и единствено се сетих за дългото и описателно - полеви автоматичен диспенсър за измиване на ръце, ама някак е бла-бла, ръ(у)комийка си е кратко, точно и ясно. (да ме прощават русофобите)

Второ - идеята на колегата Кulibin от канала му в You Tube е наистина много добра, но ако внимателно се загледаме в приложеното от него видео, ще забележим, че рукомийката (диспенсъра) в неговият вид прецежда водата и клапата не се затваря добре, което води до прекомерно и нежелателно изпускане на вода, когато устройството не се използва... При положение, че той използва РЕТ бутлилка с вместимост 1,5 или 2 л. водата ще се изкапе без да разбере за нула време...

При варианта, който аз направих, това неконтролирано изтичане на вода е сведено до минимум, както се вижда от откъса от това мое клипче от срещата. Когато диспенсъра не се използва, просто през клапата не изтича никаква вода

Как става това, ще обясня допълнително в настоящата тема, степ бай степ.
На срещата 8-10 човека, 3 дена ползвахме устройството и мисля че всеки остана достатъчно доволен от него. Дори вече друг колега ще му се радва - подарих му го ...

Трето - показната на втората снимка от бай Кольо 10 л. с-ма за полева мивка я имам и съм я тествал. Да, сгъваема е тубата, не заема много място, но основната разлика е в това, че за да пуснеш водата са ти нужни поне една ръка, ако не и двете ..., за да я спреш отново ти трябват ръцете ... там е проблема

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

3

#5 12.03.2016 09:18:27

Кольо
КорифееЦ

RELAX написа:

основната разлика е в това, че за да пуснеш водата са ти нужни поне една ръка, ако не и двете ..., за да я спреш отново ти трябват ръцете ... там е проблема

Баш! Точно това е основното предимство на ръкомийката. Другото е, че докато се съпунисваш не губиш количества от водата, което мен ме дразнеше много. smile Въобще джаджата си има предимства. А че онези купешките съдове са сгъваеми не им е голямо предимство. И тези от минералната вода като се нагънат също стават компактни. Ние така ги ползваме - мачкаме и после надуваме с уста и те възстановяват обема си. При това го правим многократно без да се пукат и цепят. Изкарваме лагери от по 20 дена с такива.

ПП За името.
Не виждам нищо русофобско в това да се говори и мисли на български. Като си имаме думичка, що ни е чужда такава? Диспенсър е по-лесно произносима думичка ама като си имаме наша си що да не си я ползваме. Ама това са бели кахъри. Важното е, че е лесно за направа и много полезно.
Хубаво си се сетил и за чувала от картофи. Аз мислех с бъчвена обвръзка да го правя.

Ръдиард Киплинг

Офлайн

1

#6 26.10.2022 14:30:42

ivan_sh.
Редови

От: гр. Шумен
Регистриран: 06.03.2016

Много вероятно е да знаете за този начин за осигуряване на вода за бивачни нужди, но ако някой не го е срещал...Моля:
mivka.jpg
Взех снимката от видео за къмпингуване, идеята, която ми хареса е, че на подходящо место в горната част на тубата се монтира автомобилен вентил. През него, след като се напълни с вода до някъде, в затворената с кранче туба се нагнетява налягане. Така, освен че не се образува вакуум, водата изтича като от водопровода.

Офлайн

3

#7 28.10.2022 19:31:02

пацо
Редови

От: София
Регистриран: 08.03.2015

Тъкмо на време го публикуваш. От няколко дни събирам идеи за такова нещо и до сега това най ми допадна.

Офлайн

0

#8 31.10.2022 10:41:08

gavraa74
Новодошъл

Регистриран: 15.10.2022

Здравейте. Това е моето решение по въпроса. По принцип си падам по неща с двойна употреба ;-)

20221030-190913.jpg

20221030-191021.jpg

20221030-191201.jpg

Офлайн

5

#9 31.10.2022 20:00:44

kyshe
Редови

От: Русе
Регистриран: 15.03.2017
Уеб-сайт

Тоя кош е наистина добра идея.

Достатъчен е един слънчев лъч, за да разсее много сенки.

Офлайн

0

#10 01.11.2022 10:02:30

Niki
Редови

От: Перник, но живее в София
Регистриран: 29.06.2015

Ми аз си купих 20-литрови бидончета дето са с правоъгълна форма, имат си отвор с резба за кранче. Взех им кранчета и готово. Общо-по малко от 10 лева бройката излиза с крана. И то от София е купувано бидончето, значи и по-евтино може да се намери.

Какво да му мисля да нагаждам разни неща неща от скрап бокса. Времето ми е по-ценно от всичко в момента.

Работа ли е, не ми го хвали...

Офлайн

1

#11 03.11.2022 14:39:09

Miro
НещоНамирач

Регистриран: 04.12.2009

От години ползваме 10л кофа (кутия), за сирене, с дръжка и поставено пластмасово кранче. Удобна е и за закачане.

Офлайн

2
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff