XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 31.10.2010 19:22:02

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Малко сравнения между войнишки клин и туристически панталон

ops

Удаде ми се възможност преди няколко дни да сръвня пряко от ползването на войнишки летен клин и стандартен полиестерен туристически панталон с усилени платки на места.
Мястото на действието Черни Лом по поречието от село Иванова до село Пепелина. Вървяхме аз и момата по самия лом в близост до реката, където се натресохме на редица кофти препятствя от различен характер на растителноста и терена. Първото важно нещо което ме впечатли е количеството коприва, както на количество така и на височина. Средна височина 1.30 метра и почти непрестанно редуване от поляни ниска трева до цели "ниви" с копррива, за капак драки и келяв габър. Трасето е сравнително проходимо. Другият сериозен проблем на който се натъкнахме на втория час е кличеството пепелянки и водни змии. Третият и може би решаващ фактор за прехода беше спицифичния микроклимат, който се образува в разлома на самата река - горещо и много влажно.
Аз бях с войнишкия клин, а момата с туристическия панталон.

Първо за клина. Горещината и влагата почти не ми повлияха на комфорта относно високата влага и температура. Копривата я прегазвах като трактор през поле. Известен проблем ми създадоха драките и раздърпаха материята. но останца цял.
Неудобствата от клина: първото най-важно нещо, е че забутан в чепиците и всичкия треволяк се нахака вътре /особено малките гадни бодилчета. Частчно реших проблема като изпънах клина в чепика и го пристегнах с връзките, леко го изсулих и се образуваха "козирки" около обувките, разредих чистенето на бодили на половин ден, а не на почти всеки час, както беше преди това.
Туристическият панталон:
Момата след пъвите 10 мин почна да се оплаква че власинки от копривата се набиват в панталона. След обстоен охглед на място с изути панталони се оказа, че там където имаше кордура копривата не е проникнала изобщо. Наложи се да обуе отдолу тънак памучен анцуг. Пробемът се реши, но възникна друг проблем след около 2 часа. Цялото долнище беше мокро от изпотяване, буквално вир вода. Както и да е намалихме темпото с по-чести спирания и проветряване на килотите. Лошото те първа предстоеше. Момата заседна в един шипков храст през йто се образуваше тунелче или по-скоро дупка през която се промушихме. След по-рязък напън момата остана със съдран панталон от коляното назад. Разпарянето се получи на полиестера, започнало от шева на вложката от кордура /кордурата остана здрава, леко раздърпана/. Поради "трагичния" инцидент ме пратиха на майнта си, което и направих. Оставих момата в село Кошов и заприпках към майната си. За сметка поради разумната си кройка и външни вързалки момата не си чистеше на всеки кръгал час чепиците от бодили.
Аз продължих оше ден до Червен.
Резултат: бях прилично надран, но ненажулен от копривата. Бях кален до ушите /наложи се да пера клина, за да не ме свалят от влака. Клинът беше пораздърпан, но не и скъсан.
Моето лично мнение /което не е меродавно. Че за такъв вид микроклимат по поречие с бодлива растителност трябва войнишки клин, но задължително с външно пристягане към обувката или ако е от синтетичен материал задължително от кордура, но без мембранно покритие също с външно пристягане към обувката.
Моят личен избор е препработен войнишки клин /или подобен/, заради комфорта, който се създава в такъв вид места с горещ и влацен микроклимат.

П.С.
Това са лични преживявания и наблюдения, необвързващи никой с правото на избор или предпочитания.
Единственото много важно нещо за ползваните панталони особено през лятото - трябва да са много широки, заради змийското присъствие на такива места. Пепелянката ухапа само панталона!!! На някои места не помагат и 28 см височина на чепици!!!

Стоян Стоянов

Войнишки клин какъв точно? Може ли някое фотце? [:)]


samotniq valk

Доколкото разбрах става дума за летния войнишки клин от старата униформа. Зелен, от брезент. Много здрав. Носил съм го някога две лета. Сега дебна на пазара да купя, но все не изкарват нужния ми размер.


windwarrior

Доколкото разбирам става въпрос за обикновен летен (зелен, брезентов) войнишки панталон (клин). Няма начин да не се сещаш - сигурно и ти си гонил войниците като малък, за да си просиш звездички от шапките.
clfj5525.JPG

samotniq valk

Ако не забравя довечера ще разровя старите албуми и утре ще покажа снимка на клина, с моя милост в него [:)]


Стоян Стоянов

Мен са ми ясни какви са... просто пишеше "войнишки летен клин", но не беше уточнено от старите, или от новите. Аз също имам един, който често нося. Зелен е, брезентов е, стар е... може да е същия:
bulgarian_military_trousers-front.jpg
bulgarian_military_trousers-back.jpg
П.П. Сори, че е мръсничък! Снимах го веднага след една калничка разходка [:)]


samotniq valk

По скоро мисля, че става дума за клина от предишния пост. Този модел не го знам какъв е.


Kent

Аз имам такъв, но го отрязах под коленете. Става за висока планина. Трънинга е малко проблем все пак. Фен съм обаче на стандартния бундесферски камуфлаж, здрави са и не запарват, понеже са памучни май. Имат дупки за проветрение по гънките... наскоро си зех цял гащеризон с двупосочен цип. Надвечер може да пусна и снимка.


Hobo

Стояне не е като твоя. Става дума точно за класическата лятна униформа от времето на БНА. С "кръпки" на коленете и дупето. Като от снимката на windwarrior. Това вчера го уточнихме с ops на чата.

Аз също ходя с такъв клин. Потвърждавам, че не запарва. В същото време е много здрав. Поради специфичната си кройка е изключително удобен. Изказването ми се базира както на опита от времето на казармата, където две лета при зверски натоварвания не е имало проблем с такъв клин, както и от последните 3 години планинарство с него.

Само да вметна, че в БНА ги даваха за по едно лято (Май, Юни, Юли, Август и част от Септември. После ги бракуваха. През тези почти пет месеца се носеха ежедневно и нямахме резервен. Интересното е, че не само издържаха на експлоатацията, но не се и умирисваха, въпреки потта и продължителното носене без смяна.

За съжаление такива клинове взеха да изчезват от пазарите, защото се изчерпаха, а нови не се шият, защото се смени армейската униформа. По упоритите биха могли да намерят и купят останали екземпляри. Цената все още е около 5лв за бройка.

Един практически съвет. Когато се пере такъв клин в автоматична пералня в резултат на триенето на гънките в барабана се появяват едни много неприятни избелели черти. Това се избягва много лесно като клина се обърне на "опаки" и се пере така. (Стояне, дано този съвет помогне и за твоя клин [:)] )

Поради естествената материя, от която е ушит клина, той се свива по дължина при пране в гореща вода. Имайте го в предвид при избор на размер. Може да се пере на ръка в до 30 градуса и тогава не се свива. Но по-добре е да се купи малко по-голям. Тогава е и по-удобен.


Стоян Стоянов

Hobo, то след дъжд качулка! Моя се прецака вече с едно изпиране "на лице". [:)] Явно е обща болест. Аз си мислех, че моят е позалежал на неподходящо място, и плата или боята са дали малко фира. Вече го пера обърнат,ама това не помага... 'Ма си го нося със светлите ивици де... да разчупват малко текстурата... камуфлаж. [;)]
Иначе ме мързи да го занеса тука на едно място, дето боядисват платове всякакъв цвят.


ops

Уточнявам, че клина е летен класически, от стария модел. Това за горещата вода е вярно и е най-добре на леко хладка вода да се изпере.


Black Wolf

За съжаление не се намират май. Аз поне не съм виждал никъде (ама и нямам време да обикалям).
Аз наскоро си взех от новата униформа (не от най-новата, а от по-стария камуфлаж)един панталон със сваляща се подплата. През март два пъти го ползвах и съм доволен. Сега ще го ползвам без подплатата, ама стана горещо. Взех си и един съвсем тънък летен. И една камуфлажна шуба със сваляща се подплата - без подплатате е доста добра за планина през пролет-лято-есен.
Сравнително евтини са, доста по-евтини от марковите (и не чак толкова маркови) туристически дрехи - летния панталон 18 лв., зимния 45 лв., шубата 60 лв.
За съжаление този магазин (на женския пазар), в който се продават военни дрехи и др. неща сега е в ликвидация и скоро няма да го има.


OXYGEN

И като сме тръгнали да обсъждаме военно облекло за нашите цели, да посочваме и магазини/пазари където се намират?

Аз от много време си търся наистина здрав и удобен панталон тип "карго" без значение камуфлажен или едноцветен, но все попадам или на безумните китайски кройки или на "маркови" с невероятни цени и абсолютно неподходящи материи.


anjsan

Във Варна има един магазин за дрехи втора употреба , който продава и малко военни дрехи от чужбина. Намира се на улица Железкова , до кръстовището със светофара близо до стадион Черно море. Тръгва се към бензиностанцията на ул.Мир и се пада отляво. Един брой струва 5 лв . За по-едри хора няма много неща. Аз си купих един панталон с подобна материя като на споменатите летни войнишки клинове, само че кройката е по-различна . Още открих риза с дълъг ръкав, двете са тъмнозелен цвят без шарки. Даже и военна шапка намерих.

windwarrior

@OXYGEN - ако си в София, има един магазин точно до Бърза помощ на Сточна гара, аз от там си пазарувам панталони.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#2 31.10.2010 19:25:06

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Малко сравнения между войнишки клин и туристически панталон

OXYGEN

Да, за София ме интересува.

В този магазин на Сточна Гара какви са цените?


windwarrior

Стандартен летен панталон (пролетен камуфлаж) -> 22-25 лева в зависимост от материала.

Моите ми ги доработват по индивидуална поръчка (промяна на джобовете, допълнителни платки на коленете и задника) и стигат до 28-30 лева. Ако искаш доработки им трябват 1-2 седмици за производството.


jordanov

Даа, наистина войнишкият летен клин /стар образец/ няма равен по удобство и практичност, да не се бърка обаче с новите образци от полиестер. За съжаление едва ли има останали някъде наличности. Съвет към хора които досега не са обували такъв панталон- преди да тръгнете към пущинака пробвайте как ви е по-удобно, с колан или тиранти. Аз доста често съм го носил с колан и тиранти едновременно. Ако сте с ниски обувки хубаво е да се носят гети /виж лекцията на Hobo по въпроса/, ако сте с високи хубаво е да се вкарват връзките вътре в обувките. Ако се комбинира и с партенки /трябва си практика обаче/, комфортът от кръста надолу е гарантиран при почти всякакви условия на много ниска цена като пари.
Внимавайте обаче когато ви падне употребявано армейско имущество, особено ако не знаете как е употребявано. Преди 10-12 години един търговец от Сев. България докара 1-2 тира с дрехи някъде от Съветските републики, много здрави и почти без пари, панталоните бяха нещо подобни като на снимката на Стоян. Бяха обличани по един-два пъти и май леееко радиоактивни. Стояха няколко месеца под митнически контрол и заминаха нанякъде.. Така че си отваряйте очите, има хора дето не се спират пред нищо за да изкарат някой лев.


Стоян Стоянов

[:)] Моите са произведени в България. Имат си и дата на производство, и завод, ама сега не ги помня.


anjsan

В казармата съм носил от тези зелени летни униформи . Не отричам , че са удобни и здрави , но материята мисля че е памучна , макар да прилича на брезент. Аз преди време редовно ходех из гората с по-стари чифтове дънки . Те са също толкова здрави,памучни и ако са малко по-широки също са удобни за туризъм, издържливи са и обикновенни тръни трудно проникват .

Не могат ли да се заменят военните дрехи с дънки или с работни дрехи?


Black Wolf

С работни дрехи очевидно да. Windwarrior има опит в този насока, така че той е от хората, които могат да кажат най-добре. И аз май ще се ориентирам в посока на работните панталони, защото освен другото са евтини.

Магазинът за военни стоки на Женския пазар вече е затворен официално - човека прекратява бизнеса. Обаче за летните клинове на старата бойна униформа каза, че може би има останал някой чифт. Не се знае обаче със сигурност дали има и какъв размер са.


windwarrior

Днес си взех поръчката от въпросния магазин - 4 бр камуфлажни карго панталони. Шити са в България, в Стара Загора. Време за изработка - 2 седмици. Материала е 65% полиестер/35% памук. Малко са вдигнали цените - със всички доработки ми излезнаха по 33 лв бройката.

П.С. Ако не ме лъже паметта старите летни армейски клинове бяха 100% памук. Въпреки това - доста здрави панталони. По наше време вече беше ударила кризата, та и двете лета в казармата износвах втора ръка униформа - не бяха мръднали.

Momchil

По мое скромно мнение най-удачният вариант материя за 3-сезонен туристически панталон е найлон. Памука е ясно защо не става,полиестера предполагам не е достатъчно здрав. Аз лично имам няколко и общо взето почти само тях нося. Леки,бързосъхнещи,здрави и прилично дишащи. Повечето компании за туристически екипировка си имат модели(Columbia,The North Face,etc). По принцип не са евтини,но си заслужават. Не знам на българския пазар какво е положението ,но гледам хората поръчват онлайн от Англия,Германия и т.н. така че предполагам все му се намира колая.
За пример,един много популярен,бих казал култов модел от една американска компания - Railriders Weatherpants


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#3 08.09.2013 22:13:44

Necrolust
Новодошъл
Репутация: 0

Регистриран: 01.08.2013
Мнения: 8

Отг: Малко сравнения между войнишки клин и туристически панталон

windwarrior- Дай адрес тел за контакт на този магазин в който си поръчваш дрехите...

Офлайн

  0

#4 09.09.2013 08:22:09

torah
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Мнения: 297

Отг: Малко сравнения между войнишки клин и туристически панталон

Aз ползвам памучни камуфлажи с къс и с дълъг крачол, когато сме на място без много ходене и където предполага палене на огън. За високата планина само синтетика, независимо дали е лято или зима.
http://media.snimka.bg/9174/024603350.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/9174/024603345.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/9276/024808195.jpg?r=0 - зима
http://media.snimka.bg/9277/024809227.jpg?r=0 - пролет и есен
http://media.snimka.bg/9277/024809243.jpg?r=0 - лято

Колкото до старите летни войнишки клинове, повечето бяха памучни но имаше и полиестерни / сержантски/.

Офлайн

  0

#5 09.09.2013 09:57:16

mchervenkov
Редови
Репутация: 53

Регистриран: 17.12.2009
Мнения: 1,342

Отг: Малко сравнения между войнишки клин и туристически панталон

Определено когато става въпрос за ходене синтетиката  е по-добра в няколко аспекта: 1,Съхне бързо 2, по-леки в повечето случай, 3, Може да се импрегнират за отблъскване на водата 4,ветроустоичиви като това може да се отнася и до памучните въпрос на плетка.
Памучните също си имат предимства: 1, Цена, 2, Здравина 3,Огнеупорни. Но в повечето случай са по-тежки и бавно съхнат.
Аз лично ползвам два панталона за планина като в повечето време ходя но и да съм с преспиване пак ползвам синтетичните то и сега нямам подходящ панталон от памук де.
Панталоните са ми Trimm Direct photo-product-6122-800-.jpg photo-product-6123-800-.jpg който е супер лек панталон (370 гр. за XXL размер) и съхне страшно бързо дори в хладно и мъгливо време много бързо са ми съхнали крачолите. Панталона е много проветрив  и в жегите не се усеща че съм с панталон зависи само с какво бельо съм и нямам проблеми със сваряването на картофите smile) а пролет или есен слагам един клин от долу и е екстра докато не стане време за зимния панталон. Ших го на читала тъй като е малко по-дълбок и не може да се сложи на него кания за нож тъй като колана е скрит това са му забележките. Втория, зимен  панталон е на Milo модел Sierra 500гр за XL размер с водоотблъскващо покритие и ветроупорен до някаква степен но пък не се запарвамsierra.png. Това което не ми допада на него  е по-тесните крачоли долу и се налага да си слагам гетите да не влизат в обувките боклуци. Не ми се е  налагало да го ползвам с клин до сега поне миналата зима беше сравнително мека.


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0

#6 23.04.2022 16:44:34

freako
Редови
Репутация: 78

От: Видин
Регистриран: 13.01.2013
Мнения: 318

Отг: Малко сравнения между войнишки клин и туристически панталон

Здравейте, съществува ли панталон, който може да издържи 5 часа дъжд без да пропусне и да не струва 4 бъбрека, но да не е и гумен дъждобран дето се навлича върху друг панталон, защото след 5 часа спортен риболов си мокър отдолу от пот. Нещо тип ски/сноуборд може би. Специализираните рибарски обикновено са с 5000мм воден стълб, което не става баш. Другите с над 10000 струват майка си...
Не знам тия работните гащеризони важат ли, няма никво инфо за тях.

Офлайн

  0

#7 23.04.2022 17:27:50

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1840

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,984

Отг: Малко сравнения между войнишки клин и туристически панталон

В момента комплект яке и панталон чиста мембрана Горетекс, в магазин Дефенс в София, един брой размер не знам беше 360 лв.
Звънни в магазина, говори с Албена и питай за размер и снимка.
Ако ти е скъпо, мембрана на   NORTHFINDER трислоя ламинат 20 000 мм за 250 лв и месарска гумирана престилка за 20 лв. Като седнеш на платформата ще те държи сух.


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

  0

#8 23.04.2022 19:26:35

kyshe
Редови
Репутация: 371

От: Русе
Регистриран: 15.03.2017
Мнения: 412
Уеб-сайт

Отг: Малко сравнения между войнишки клин и туристически панталон

Здрасти, на времето като имах време да ходя за риба по островите тези гумени дъждобрани ги обличахме само върху бельото и не запарваха толкова. С такъв съм стоял повече от 12 часа на силен дъжд и останах абсолютно сух. Друг вариант според мен е една градинска шатра. Лесно се разпъва, не заема много място и пази. А тези с 5000мм рибарските ако се напръскат с инпрегниращ спрей би трябвало да пазят повече, но и да запарват повече. Ако някой е използвал такива да каже до колко са ефективни.

Последно редактиран от kyshe (23.04.2022 19:28:13)


Достатъчен е един слънчев лъч, за да разсее много сенки.

Офлайн

  0

#9 23.04.2022 20:39:09

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1476

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,964

Отг: Малко сравнения между войнишки клин и туристически панталон

Сух водолазен костюм, може да се намери втора употреба. Не ти трябват маншети, така че цената още пада. Отрязваш и маншета на врата и си ти.:D

Офлайн

  0

#10 24.04.2022 08:33:59

freako
Редови
Репутация: 78

От: Видин
Регистриран: 13.01.2013
Мнения: 318

Отг: Малко сравнения между войнишки клин и туристически панталон

Кольо написа:

В момента комплект яке и панталон чиста мембрана Горетекс, в магазин Дефенс в София, един брой размер не знам беше 360 лв.
Звънни в магазина, говори с Албена и питай за размер и снимка.
Ако ти е скъпо, мембрана на   NORTHFINDER трислоя ламинат 20 000 мм за 250 лв и месарска гумирана престилка за 20 лв. Като седнеш на платформата ще те държи сух.

Ще поровя за тия мембрани из нета, но са скъпи. Търси се нещо за минимални пари, защото екстремните състезания са ми средно 1-2 годишно. Престилката е добра идея. Може с нея върху войнишки камуфлаж.

@kyshe Не става шатра. Имам идеален чадър обаче като вали и духа от към водата няма как да се ползва ни чадър, ни шатра.

@Okdalf неопреновите костюми ли? Мноо джендърско big_smile Ама си е идея. Не съм виждал такова нещо на живо.

Гледам Диелспорт имат намаление на ски-панталони 15-20 000 воден стълб. Ама аз и ски панталон не съм обличал та нямам идея дали ще е удобен.

Последно редактиран от freako (24.04.2022 08:37:17)

Офлайн

  0

#11 24.04.2022 21:17:06

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1476

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,964

Отг: Малко сравнения между войнишки клин и туристически панталон

Това което ти предлагам не е неопрен, неопрена се води мокър. Сухия костюм е един голям презерватив, гащеризон напълно изолиран от водата. Като се махнат маншетите на вратъ и ръцете съответно краката си става бебешки ританки. Някои модели са с цип на гърба, други с отвор на корема, може да го резнеш през кръста и да си имаш горнище и долнище. roll

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff