ops
Удаде ми се възможност преди няколко дни да сръвня пряко от ползването на войнишки летен клин и стандартен полиестерен туристически панталон с усилени платки на места.
Мястото на действието Черни Лом по поречието от село Иванова до село Пепелина. Вървяхме аз и момата по самия лом в близост до реката, където се натресохме на редица кофти препятствя от различен характер на растителноста и терена. Първото важно нещо което ме впечатли е количеството коприва, както на количество така и на височина. Средна височина 1.30 метра и почти непрестанно редуване от поляни ниска трева до цели "ниви" с копррива, за капак драки и келяв габър. Трасето е сравнително проходимо. Другият сериозен проблем на който се натъкнахме на втория час е кличеството пепелянки и водни змии. Третият и може би решаващ фактор за прехода беше спицифичния микроклимат, който се образува в разлома на самата река - горещо и много влажно.
Аз бях с войнишкия клин, а момата с туристическия панталон.
Първо за клина. Горещината и влагата почти не ми повлияха на комфорта относно високата влага и температура. Копривата я прегазвах като трактор през поле. Известен проблем ми създадоха драките и раздърпаха материята. но останца цял.
Неудобствата от клина: първото най-важно нещо, е че забутан в чепиците и всичкия треволяк се нахака вътре /особено малките гадни бодилчета. Частчно реших проблема като изпънах клина в чепика и го пристегнах с връзките, леко го изсулих и се образуваха "козирки" около обувките, разредих чистенето на бодили на половин ден, а не на почти всеки час, както беше преди това.
Туристическият панталон:
Момата след пъвите 10 мин почна да се оплаква че власинки от копривата се набиват в панталона. След обстоен охглед на място с изути панталони се оказа, че там където имаше кордура копривата не е проникнала изобщо. Наложи се да обуе отдолу тънак памучен анцуг. Пробемът се реши, но възникна друг проблем след около 2 часа. Цялото долнище беше мокро от изпотяване, буквално вир вода. Както и да е намалихме темпото с по-чести спирания и проветряване на килотите. Лошото те първа предстоеше. Момата заседна в един шипков храст през йто се образуваше тунелче или по-скоро дупка през която се промушихме. След по-рязък напън момата остана със съдран панталон от коляното назад. Разпарянето се получи на полиестера, започнало от шева на вложката от кордура /кордурата остана здрава, леко раздърпана/. Поради "трагичния" инцидент ме пратиха на майнта си, което и направих. Оставих момата в село Кошов и заприпках към майната си. За сметка поради разумната си кройка и външни вързалки момата не си чистеше на всеки кръгал час чепиците от бодили.
Аз продължих оше ден до Червен.
Резултат: бях прилично надран, но ненажулен от копривата. Бях кален до ушите /наложи се да пера клина, за да не ме свалят от влака. Клинът беше пораздърпан, но не и скъсан.
Моето лично мнение /което не е меродавно. Че за такъв вид микроклимат по поречие с бодлива растителност трябва войнишки клин, но задължително с външно пристягане към обувката или ако е от синтетичен материал задължително от кордура, но без мембранно покритие също с външно пристягане към обувката.
Моят личен избор е препработен войнишки клин /или подобен/, заради комфорта, който се създава в такъв вид места с горещ и влацен микроклимат.
П.С.
Това са лични преживявания и наблюдения, необвързващи никой с правото на избор или предпочитания.
Единственото много важно нещо за ползваните панталони особено през лятото - трябва да са много широки, заради змийското присъствие на такива места. Пепелянката ухапа само панталона!!! На някои места не помагат и 28 см височина на чепици!!!
Стоян Стоянов
Войнишки клин какъв точно? Може ли някое фотце? [:)]
samotniq valk
Доколкото разбрах става дума за летния войнишки клин от старата униформа. Зелен, от брезент. Много здрав. Носил съм го някога две лета. Сега дебна на пазара да купя, но все не изкарват нужния ми размер.
windwarrior
Доколкото разбирам става въпрос за обикновен летен (зелен, брезентов) войнишки панталон (клин). Няма начин да не се сещаш - сигурно и ти си гонил войниците като малък, за да си просиш звездички от шапките.
samotniq valk
Ако не забравя довечера ще разровя старите албуми и утре ще покажа снимка на клина, с моя милост в него [:)]
Стоян Стоянов
Мен са ми ясни какви са... просто пишеше "войнишки летен клин", но не беше уточнено от старите, или от новите. Аз също имам един, който често нося. Зелен е, брезентов е, стар е... може да е същия:
П.П. Сори, че е мръсничък! Снимах го веднага след една калничка разходка [:)]
samotniq valk
По скоро мисля, че става дума за клина от предишния пост. Този модел не го знам какъв е.
Kent
Аз имам такъв, но го отрязах под коленете. Става за висока планина. Трънинга е малко проблем все пак. Фен съм обаче на стандартния бундесферски камуфлаж, здрави са и не запарват, понеже са памучни май. Имат дупки за проветрение по гънките... наскоро си зех цял гащеризон с двупосочен цип. Надвечер може да пусна и снимка.
Hobo
Стояне не е като твоя. Става дума точно за класическата лятна униформа от времето на БНА. С "кръпки" на коленете и дупето. Като от снимката на windwarrior. Това вчера го уточнихме с ops на чата.
Аз също ходя с такъв клин. Потвърждавам, че не запарва. В същото време е много здрав. Поради специфичната си кройка е изключително удобен. Изказването ми се базира както на опита от времето на казармата, където две лета при зверски натоварвания не е имало проблем с такъв клин, както и от последните 3 години планинарство с него.
Само да вметна, че в БНА ги даваха за по едно лято (Май, Юни, Юли, Август и част от Септември. После ги бракуваха. През тези почти пет месеца се носеха ежедневно и нямахме резервен. Интересното е, че не само издържаха на експлоатацията, но не се и умирисваха, въпреки потта и продължителното носене без смяна.
За съжаление такива клинове взеха да изчезват от пазарите, защото се изчерпаха, а нови не се шият, защото се смени армейската униформа. По упоритите биха могли да намерят и купят останали екземпляри. Цената все още е около 5лв за бройка.
Един практически съвет. Когато се пере такъв клин в автоматична пералня в резултат на триенето на гънките в барабана се появяват едни много неприятни избелели черти. Това се избягва много лесно като клина се обърне на "опаки" и се пере така. (Стояне, дано този съвет помогне и за твоя клин [:)] )
Поради естествената материя, от която е ушит клина, той се свива по дължина при пране в гореща вода. Имайте го в предвид при избор на размер. Може да се пере на ръка в до 30 градуса и тогава не се свива. Но по-добре е да се купи малко по-голям. Тогава е и по-удобен.
Стоян Стоянов
Hobo, то след дъжд качулка! Моя се прецака вече с едно изпиране "на лице". [:)] Явно е обща болест. Аз си мислех, че моят е позалежал на неподходящо място, и плата или боята са дали малко фира. Вече го пера обърнат,ама това не помага... 'Ма си го нося със светлите ивици де... да разчупват малко текстурата... камуфлаж. [;)]
Иначе ме мързи да го занеса тука на едно място, дето боядисват платове всякакъв цвят.
ops
Уточнявам, че клина е летен класически, от стария модел. Това за горещата вода е вярно и е най-добре на леко хладка вода да се изпере.
Black Wolf
За съжаление не се намират май. Аз поне не съм виждал никъде (ама и нямам време да обикалям).
Аз наскоро си взех от новата униформа (не от най-новата, а от по-стария камуфлаж)един панталон със сваляща се подплата. През март два пъти го ползвах и съм доволен. Сега ще го ползвам без подплатата, ама стана горещо. Взех си и един съвсем тънък летен. И една камуфлажна шуба със сваляща се подплата - без подплатате е доста добра за планина през пролет-лято-есен.
Сравнително евтини са, доста по-евтини от марковите (и не чак толкова маркови) туристически дрехи - летния панталон 18 лв., зимния 45 лв., шубата 60 лв.
За съжаление този магазин (на женския пазар), в който се продават военни дрехи и др. неща сега е в ликвидация и скоро няма да го има.
OXYGEN
И като сме тръгнали да обсъждаме военно облекло за нашите цели, да посочваме и магазини/пазари където се намират?
Аз от много време си търся наистина здрав и удобен панталон тип "карго" без значение камуфлажен или едноцветен, но все попадам или на безумните китайски кройки или на "маркови" с невероятни цени и абсолютно неподходящи материи.
anjsan
Във Варна има един магазин за дрехи втора употреба , който продава и малко военни дрехи от чужбина. Намира се на улица Железкова , до кръстовището със светофара близо до стадион Черно море. Тръгва се към бензиностанцията на ул.Мир и се пада отляво. Един брой струва 5 лв . За по-едри хора няма много неща. Аз си купих един панталон с подобна материя като на споменатите летни войнишки клинове, само че кройката е по-различна . Още открих риза с дълъг ръкав, двете са тъмнозелен цвят без шарки. Даже и военна шапка намерих.
windwarrior
@OXYGEN - ако си в София, има един магазин точно до Бърза помощ на Сточна гара, аз от там си пазарувам панталони.