XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#76 01.02.2015 17:38:18

universum
Редови

Регистриран: 30.06.2012

Отг: Едно малко проучване за ползата от използването на щеки в туризма.

По повод на щеките. С щеки е по-лесно, особено ако нямаш нужната физическа подготовка за качването или слизането.

Рядко ходя по стръмното, но когато съм го правил обикновено е било с приятел, който е планински водач и съм благодарен,  че винаги тръгва на поход с щеки, че да ми е лесно на мене. Сетете се кой ги ползва.

А на дон Хуан мисълта съм я чел отдавна, скоро ще станат двайсетина години. В Мексико по онова време не са носили щеки. И според мен не е ставало въпрос за това.
Практически съм съгласен с него. Да са ти свободни ръцете, го разбирам да не носиш някакви чанти или други предмети, ако може да си ги метнеш на гърба или през рамо.

Мисля, че не е необходимо да ставаме буквалисти. Добре би било да разглеждаме нещата в историческия и практическия им аспект, а както казва petergaitan в едно художествено произведение може да е разкрита истината многопластово на второ, трето и т.н. ниво да се има друго предвид.

Последно редактиран от universum (01.02.2015 17:40:50)

Офлайн

0

#77 01.02.2015 17:58:30

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Абе физическата подготовка я имаме колкото за ходене по баирите, ама хрущялната подготовка в коленцата леко сме почнали да губим, та затова основно ни помагат wink

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#78 24.04.2016 15:35:59

zcezbpm
Редови

Регистриран: 24.04.2016

Често щеките спасяват от изкълчване. Като поддаде глезена в края на деня, когато човек е уморен и невнимателен и ако е с 15-20 оки тегло на гърба,  единствено щеката спасява положението. И да не успее човек да предотврати изкълчването то поне пораженията са по-малко. Често ми се е случвало като ми поддаде крака да забия инстинктивно  с всичка сила щеката , буквално я удрям със сила в земята  като при падане в джудото удряш силно с ръката да омекотиш падането и  досега винаги е помагало. Щеки с клипс са по-добрия вариант, иначе бъдете готов да носите клещи в раницата за другия модел. smile
Единствено трябва да се внимава с това кога си слагате каишките и кога не. При пресечен терен, Едри камъни, корени и преплетени счупени клони, по разни ръбове където можете да се утрепете ....и въобще навсякъде където може  щеката да се закачи и заклещи в никакъв случай не си пъхайте ръката в каишката. Личен опит. Или ще и размажете физиономията като се заклещи щеката или ще я счупите от тежестта си. За съжаление хубавите щеки са прекалено скъпи особено в нашенските магазини. Все пак ако си вземате хубави щеки то  Бляк Даймънд са перфектните щеки. Карбидните им върхове са буквално вечни и не се изтриха нито на милиметър. Обикновени щеки съм ги чупил на деветия час,буквално се разпаднаха(Уоркер ),  а други(Ванго) съм им износвал върховете за 80 часа, защото търговците послъгват, че върховете им са карбидни. Тапи не слагам защото се хлъзгат за разлика от острия връх. Тапи ако ви се мъкне само по асфалта, но ако сте с хубави щеки няма нещо което да изтрие истинския карбид. С времето се износва пластмасата на върховете, която държи карбидните върхове и се налага смяната им, защото няма вече какво да ги държи и те се счупват. Става дума за  истинските върхове, защото другите отиват за броени часове. До стотина-двеста часа в зависимост от терена и са аут.

Последно редактиран от zcezbpm (24.04.2016 15:45:51)

Офлайн

0

#79 11.01.2021 22:57:42

Popov308
Новодошъл

Регистриран: 11.01.2021

Един въпрос от абсолютно начинаещ: Има ли полза от употребата на една щека или задължително трябва да е комплект от две? Поръчах една щека Leki Trail, която е с регулируема височина /до 145 см./. В друг интернет магазин видях комплект щеки Leki micro trail ta. Те са две, но с фиксирани дължини /избираш между 115 или 130/. Сега си мисля, че се прецаках... Май трябваше да поръчам комплекта от две щеки. Аз съм 173 см. Вероятно 115 ще е моят размер, защото с тях ръцете ще са приблизително под 90 градуса в лактите. Това изчетох в нета, картинки гледах много, но моля за мнение и от хора, които действително са ползвали щеки!

Офлайн

0

#80 12.01.2021 00:06:27

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

То е логично, с две щеки имаш много повече контрол върху позицията на тялото спрямо терена...

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#81 12.01.2021 21:27:21

стефан чаков
Редови

Регистриран: 23.12.2010

Преди месец гледах по една руска програма предаване за един от резерватите в Кабардино Балкария .Един от охраната който е местен и е прекарал целия си живот и стаж по гората обясняваше ,че без тоягата си не излиза защото тя била като трети крак и много помага при преходите .Тоягата му имаше желязна остра обувка на долния край по подобие на садилата за сеене на зеленчук и той обясни ,че хем не се хлъзга ,хем с нея пробва леда когато преминава реките и разравя снега.

Последно редактиран от стефан чаков (12.01.2021 21:29:03)

Който разбира,разбира и от свиренето на комара,който не разбира и от магарешки рев няма да разбере.

Офлайн

2

#82 13.01.2021 16:29:38

petergaitan
Редови

Регистриран: 27.02.2012

Аз в планината ходя почти винаги с щеки, защото:

- развива мускулатурата и на горната част на тялото.
- на опасни терени ти дава още две опорни точки (но не трябва и да се предоверяваш, защото по скали се хлъзгат).
- имаш продължение на ръката да провериш терена - клекове, храсти, локви, ...
- държи кучета на разстояние ако се налага. Без удряне, само за респект.

за сняг/без сняг е добре да може да се махат колелцата. Аз през лятото ги ползувам само по острата част, но пък без колелца може да се шмугнат между камъни и да те подведат.

Моите са регулируеми и по нанагорнище ги скъсявам, по нанадолнище ги удължавам. Аз съм 184 см, ски карам със 125 см. щеки, ходя средно със 120 см.

Сгъваеми задължително, за да може при гръмотевична буря да ги прибереш в/на раницата, с острото надолу и без да стърчат дръжките.

Абе супер полезна вещ в планината (ако има наклон). И една е по-добре от нито една.

Понякога ползувам и тояга, ако мъкна багаж се е случвало да си отрежа и две тояги. (Псувайки се че не съм си взел щеките.)

Офлайн

1

#83 13.01.2021 17:36:30

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

Почти винаги ползваме, някъде от 2014 когато се "дигнахме" по нависоко. В случаите които не съм ги взел, обикновено страшно се кълна после. Последния беше в Родопи, от Три могили до Три могили /през Гуне, Шарен нос и Саръ кая/. Ма то тогава и вода не носехме /само минимум/ за храна да не говорим. Голяма тъпня сътворих:rolleyes:

Последно редактиран от Kent (13.01.2021 17:38:33)

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

0

#84 25.01.2021 19:29:29

Popov308
Новодошъл

Регистриран: 11.01.2021

Щеките пристигнаха. Онази, която трябваше да е една, всъщност се оказа комплект от две. Сега вече знам, че трябва да се обръща внимание на думичката "pair", но тогава, кой ти гледа... Нищо, не им се сърдя. smile  Ако някой не знае, да кажа какво научих. При поръчка на стоки от Англия, мито се плаща за стойност над 150 евро. Под 150 евро се плаща само ДДС. Върху 165 лева, на мен ми излезе 21 лева /не знам как го изчислиха/. Трябва да имате и личен митнически номер ЕОРИ. Вади се безплатно, за 20 минути. Искат стоката да бъде описана подробно, включително и от какъв материал е, за какво служи и пр. Дори и с тези упражнения, пак излиза по-евтино от цените на магазините в БГ. За избор между различни артикули, въобще не говоря...
received-841051029776791.jpg

Последно редактиран от Popov308 (25.01.2021 19:30:31)

Офлайн

2

#85 27.01.2021 13:35:49

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Попов, кой сайт си ги поръчал?

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#86 27.01.2021 19:16:33

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Наличието на хубави щеки започваш да го оценяваш истински някъде след 40-тия рожден ден.

ИМХО - задължително две, с демпфери, и дръжки от корк. И да са съобразени с килограмите на ползвателя - повечето щеки на пазара ще ги счупя само като се подпра на тях. Поне това показва моя опит.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff