XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#256 Вчера 12:08:38

кочевой
Редови
Репутация: 246

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 972

Отг: Как да се подготвим за "Краят на Света"?

Стига сте се плашили от циганите ! Всички врим в общ казан на общ огън . Запитай се до къде ще стигне средностатистическия човек когато семейството му бедства . Ти до къде би стигнал ? Ако трябва да избираш сметките или храна ? И ти ще обеднееш по бързо от онзи с каруцата . Ти ще платиш ток , вода , парно , телф , нет  той не .  Когато стадото гладува не затягаш оградата , а храниш , само че никой не ебава да храни .

Офлайн

    2

#257 Вчера 12:16:05

petergaitan
Редови
Репутация: 276

Регистриран: 27.02.2012
Мнения: 689

Отг: Как да се подготвим за "Краят на Света"?

Наблюдавам, че обществото в България се лашка между две крайности - едните са тарикати, не се лъжат лесно, знаят за всички конспирации, кой е пуснал вируса и защо  и смятат че правилата не важат за тях. Но все пак са се презапасили и самодоволно чакат "балъците" да се гътнат. Ако не от вирус, то от бедност.

Другата крайна група са лековерни - "Щом го показват по телевизията, значи е вярно". Те спазват про форма мерките, но са водени не от разума, а от страха. Те са ужасени и от вируса, и от безработица и в правилния момент ще тръгнат след следващия, който ще ги оправи. Защото са свикнали да чакат някой гуру. Гуруто на тоталитаризма, на демокрацията, на монархията, на капитала, на силата и гуруто на здравето и живота. После пак на тоталитаризма. На дресираните да мразят един вид тоталитаризъм ще им бъде мазно вкаран друг - заемче, принадлежност към "по-силния" или друго.

И двете групи са подвалстни на емоциите, които целенасочено се изграждат у тях, за да бъдат канализирани в правилния момент.

Нито армията и силовите структури са враг на народа, нито дори локалните политици. Последните също са подвластни на качества, заради което са удобно назначени - алчност, суета, безскрупулност, липса на съвест. Наред с някои добри мениджърски или харизматични качества или просто са послушни към по-големите риби. Те на местно ниво не гледат да се конфронтират с тълпата, а да я ментосват както поддаде.

Обществото и неговия морал дори в кризи остава основна структурна единица, с която се съобразяват и управляващите. В тази връзка оцеляването не мисля че е отделяне от обществото и барикадиране във вила, къща, крепост или бункер. Тълпите мародери минават като скакалци и съм виждал из балкана изтърбушени вили, от които с камиони са взимали каквото могат да докопат. За такива колко пълнителя ще стигнат? Оръжието върши работа като превантивна мярка и наистина не те закачат първоначално, но отчаяна и гладна тълпа в гората? А ако се стигне до стрелба?

Оцеляването е въпрос на динамична адаптация към нуждите на социума - да можеш да упражняваш различни професии, да има с какво да си полезен и да си част от нещо по-голямо от напълването на стомаха или заключването зад дебела врата.

Та как да се подготвим за "Края на света" - като умеем много неща  -с ток, без ток, с интернет, без интернет. И то на мястото, където познаваме най-много хора и сме се доказали като част от тях. Поне на който му е чиста съвестта.

Мисля, че идващите времена няма да са гладни за масите, а тоталитарни. Граници, военни и масирано медийно управление на настроенията. А който има нужда от врагове, ще му кажат кои да са те. Затова решението май е - повече умения и повече приятели.

Офлайн

    6

#258 Вчера 22:16:42

кочевой
Редови
Репутация: 246

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 972

Отг: Как да се подготвим за "Краят на Света"?

Част от хората с говорил :
Малкия Боби , с жена му работеха в хотел със СПА сега са на борсата . Стринка ходеше лятото в Гърция сега няма да иде . 5 члена семейство на парите от борсата и малко спестено...
Гошето и Ива , имаха си фитнес зала сега затворена - 4 бр в семейството без доходи в момента.
Митака и Мима имаха павильон за тостери и кафе до училище , Митака работи и готвач в ресторант . Павилиона е затворен , Митака е 23 дни отпуска после незнае . 4 бр семейство
Емо и Ани , Емо озвучител , Ани свадбен фотограф . Без доходи .3 бр
Васко и Мима , магазинче на морето за бельо , бански и дрехи ,и то май няма да отвори 5 бр семейство .
Нашата Жу не съм я питал как е , въобще някой сети ли се да и пише ?.
Няма да има глад ли ? Като им свършат паричните запаси  какво ще правят ? Колко да имат спестени ?

Офлайн

    0

#259 Вчера 23:07:24

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1189

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,671

Отг: Как да се подготвим за "Краят на Света"?

На Жу и се плаче та се къса, поне от феЙса с жената така си мислЪ. Като надничам де, не си мислете да шИпионирам.:D

Офлайн

    0

#260 Вчера 23:40:36

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1609

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,706

Отг: Как да се подготвим за "Краят на Света"?

Кумане и в двата ти постат нещо ми убягна логиката. В едно сякаш сме на едно мнение, че циганите са по-адаптивни и ще се справят по-лесно в ситуация на ресурсна криза.
Аз лично вече гледам на градските гълъби през погледа на Димитър Мантов big_smile

Гайтане, с почти едни и същи думи коментирахме днес ситуацията с Петя. Интересно! Интересно е наистина как различни хора с различен опит и различно битие имат сходен поглед и сходно интерпретират определени събития.


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff