XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#46 20.02.2015 19:39:20

slaf40
Редови
Репутация: 162

От: Пловдив
Регистриран: 15.08.2010
Мнения: 798

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Запалете свещ в буркана, за да съхраните плодове и зеленчуци...
http://petel.bg/Nay-velikiyat-domashen- … si__102064


Защо не си спомняме бъдещето ?

Офлайн

    5

#47 23.02.2015 16:37:57

kalokalo
Редови
Репутация: 44

От: София
Регистриран: 15.02.2012
Мнения: 88

Отг: Съхранение на храни за/в природата

за да изгорите кислорода от въздуха бих препоръчал капачка от нещо в която да сипете ракия или медицински спирт- етилов .свеща ще чади и парите на парафина не са най полезните./ако приемем че свеща съдържа само парафин де/

Последно редактиран от kalokalo (23.02.2015 16:39:38)

Офлайн

    2

#48 02.03.2015 11:16:38

Репичка
Редови
Репутация: -4

От: София
Регистриран: 18.03.2014
Мнения: 213
Уеб-сайт

Отг: Съхранение на храни за/в природата

В едно предаване за американците подготвящи се за "края на света", гледах как една заливаше с парафин големи парчета кашкавал и казваше че могат да издържат 15 - 20 години.
Другаде гледах за едни италиански сиренари, които ставяха питите да зреят над 20 г.
Също май бяха парафинирани или залети с восък.
Някой да знае нещо по въпроса?
Поздрав !

Последно редактиран от Репичка (02.03.2015 11:17:34)


"Ученико, как звучи пляскането на една ръка?"
Запитал Мъдрия Учител.
"Ето така Учителю." отвърнал ученика и му отвъртял един шамар....

Офлайн

    0

#49 02.03.2015 11:30:46

ilianlp
Балканджия
Репутация: 143

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 1,049

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Когато бях ученик, по време на соц-а, ходих с един приятел едно лято да работим в клон на тогавашната "Сердика" в Троян. И там, след като кашкавалът престоеше няколко месеца да узрее, го потапяхме във вани с разтопен парафин, и тогава се транспортираше. Другият начин беше , като всяка пита се поставяше в тънка найлонова торба, която след потапяне във вряла вода се свиваше и прилепяше плътно около питата. Вакуумиране един вид smile


Memento mori

Офлайн

    2

#50 02.03.2015 12:18:03

kozet_76
Клетника
Репутация: 29

От: Сливен
Регистриран: 19.04.2014
Мнения: 706

Отг: Съхранение на храни за/в природата

М'даааа,после измислиха "стреч" фолиото дето не му пада грамажа... Иначе мисля че опушването и правилното(!) осоляване си остават класика!!!


Едно е да искаш,друго е да можеш,а трето и четвърто е да го НАПРАВИШ!!! Човешко е да грешиш,просташко е да не питаш...

Офлайн

    0

#51 02.03.2015 18:31:20

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Съхранение на храни за/в природата

20 годишното стареене иска ежемесечни грижи...
Всеки месец питата се почиства със солена вода и парцал, и се маже с зехтин.
Поне това помня за Пармеджаното smile

Офлайн

    0

#52 02.03.2015 18:54:37

ilianlp
Балканджия
Репутация: 143

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 1,049

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Може в Италия да е така, ама тук не е. Поне не беше smile Ако партидата за парафиниране беше много плесенясала, стържехме питите с едни шпакли и това е.


Memento mori

Офлайн

    1

#53 07.07.2015 17:56:30

staikosss
Редови
Репутация: 11

От: Стара Загора
Регистриран: 07.07.2015
Мнения: 25

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Нещо което съм правил много пъти.Подобно е на казахския курт който представи Fat_Jim,но не точно.Домашно козе сирене с размер около длан и дебело около 1 до 2 пръста се поставя в наклонен съд или на някаква рещетка и се оставя на проветриво място(може и на открита тераса,дори на слънце.Обръща се когато решите.Може веднъж на ден,може и 2 пъти-не е от значение.Ако е на слънце и е много горещо избива мазнина на повърхносста но не е проблем.Не го накацват мухи.Суши се докато добие твърдоста на кирпич(тухла).Пробвал съм издръжливост във времето на стайна температура.Изтраях 2г. (писна ми,не можах повече) и започнах да си го стържа на салатите.Вкуса е невероятен(пък може и аз да съм нещо нередовен).Дъщерите и съпрузите им,че и внуците също го харесват.В момента имам 6 месечно което ползвам за салати и съм заложил още 4кг. преди 6 дни.Следващата седмица мисля да си поръчам още 4-5 кг козе сирене(не е мое производство,купувам го от приятел-не сушено,аз си го суша).Забравих:теглото намалява с 30 40 процента,размера също.

Последно редактиран от staikosss (07.07.2015 18:00:17)


"Нелепо е да умреш с меч в ножницата!".-
Миямото Мусаши

Офлайн

    5

#54 07.07.2015 18:55:10

Rado
Редови
Репутация: 56

Регистриран: 09.06.2012
Мнения: 59

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Заинтригува ме!Само от козе сирене ли става тази чудесия?Овче?Краве?

Офлайн

    0

#55 07.07.2015 19:55:17

пацо
Редови
Репутация: 262

От: София
Регистриран: 08.03.2015
Мнения: 718

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Много интересна рецепта,заслужава си да се опита.

Офлайн

    0

#56 07.07.2015 20:17:29

staikosss
Редови
Репутация: 11

От: Стара Загора
Регистриран: 07.07.2015
Мнения: 25

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Честно казано не съм пробвал с овче или краве.Предполагам,че с краве ще стане(овчето е доста мазно,което ми харесва и то много ми харесва,но мисля,че ще дава много фира при сушене,а и може би ще има някаква степен на гранясване)Козето,което ползвам,също си е доста мазно за козе.Явно изходната суровина си оказва влияние.Ползвам само домашно, което приятел приготвя както за семейството си,така и за мен и за приятели.Мисля,че с качествено(домашно)краве сирене не би имало проблем.Мисля да пробвам,но няма да го чакам повече от 5,6 месеца.


"Нелепо е да умреш с меч в ножницата!".-
Миямото Мусаши

Офлайн

    0

#57 07.07.2015 20:52:35

staikosss
Редови
Репутация: 11

От: Стара Загора
Регистриран: 07.07.2015
Мнения: 25

Отг: Съхранение на храни за/в природата

И още нещо което някои са правили,но може би не са експериментирали с него по този начин и за толкова време.Телешко сърце(става и със свинско.но е по пипкаво).Премахват се клапите,нарязва се на парчета вертикално като се почистват колкото е възможно мазнините и преградите между камерите.Заравя се в едра сол за 1,2,3 денонощия.Овесва се да съхне(аз или го овесвам вързано с някакви вързалки на простира на терасата,или го оставям в наклонен съд,или на решетка.Суша го докато стане като подметка или просто не го прибирам(имам на терасата от октомври 2014г.)Не става за прясна консумация.За варене с нещо си е много добро.Вкуса и аромата са нормални.Само да се внимава при нарязването(по-точно начупването,натрошаването на месото) щото не всеки нож може да се справи.И внимавайте със солта,месото е солено.Ако някой се съмнява-все още имам няколко парчета"подметки" на терасата.На тези дето са останали даже ме е домързяло да им почистя мазнината и все още си става за ядене(без мазнините)


"Нелепо е да умреш с меч в ножницата!".-
Миямото Мусаши

Офлайн

    0

#58 08.07.2015 09:03:51

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 684

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,174

Отг: Съхранение на храни за/в природата

Мисля че някой ме черпи с такова сърце, ама дали беше Релакса или Окдалф не помни баба.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

    0

#59 29.08.2019 14:50:03

Емос
Редови
Репутация: 154

От: Юпитер
Регистриран: 17.06.2016
Мнения: 238

Отг: Съхранение на храни за/в природата

BPetrov написа:

След солта, меда е най-добрия консервант.
Ако обаче меда се разреди леко с вода - губи тези качества.
Не помня какво трябваше да бъде съотношението вода и сол, но солен разтвор може да убие до 90 и няколко % от живите болестотворни организми...

Имам доказателство, че солта убива всичко на 90℅ или повече. След като си измих два пъти зъбите със сол -.- на един мой болен зъб ми се отчупи парче! Няма съмнение, че не може да е от солта. Отново си научих урока, сега с малко болка, но ще си зная за напред. Медът е ясен, че се разтваря в вода.
Аз знам че ако ядем само мед е възможно да получим язви на стомаха, за това само мед не ям. Ям медът често с хляб и много плодове или зеленчуци. Плодовете и зеленчуците неутрализират тези качества на меда, които могат да навредят на стомаха. Случвало ми си е когато ям много шоколадово сладк.. да ме заболи някой друг зъб и по-късно след няколко опита когато ям много сладък шоколад със много плодове или зеленчуци, болки в зъбите нямам. Пробвал съм най-сладкия шоколад с банан, хапка шоколад и хапка плод или зеленчук и има някакъв ефект, всукът не е добър....
Аз не препоръчвам шоколада на никого, колкото и сила да дава.


Може да е много трудно, но аз не се предавам.

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff