XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 24.05.2019 21:10:14

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1800

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,931

Експеримент с пиноле в домашни условия

Верен на принципа, че по-добре веднъж да пипнеш отколкото сто пъти да чуеш, и след последните постове в темата на Тяната за походните храни, реших, че отколешното ми канене да експериментирам с  пиноли най-сетне му дойде времето.  Понеже, както се сещате нито царевица, нито пепел имам под ръка импровизирах. Вместо царевица – царевичен грис. Вместо пепел – в тавичка и на котлона, вместо вода от реката – вода от чешмата.
Приготвяне.
thumb-7D38_5CE83B26.jpg
Разбира се, че грисът в пакет от магазина е минал термична обработка, но все пак за автентичност и вкус реших да го поизпека в тавичка. Сложих към 4-5 супени лъжици грис в тавичката и го сложих на огъня. Бърках с дървената шпатула за да не загаря и така докато си смени цвета си и усетих познатия мирис на печени пуканки или царевица на жар.
thumb-A7CD_5CE83B26.jpg thumb-1C61_5CE83B26.jpg
Свалих от огъня, изчаках да се охлади и сипах две – три лъжици в малко шише от минерална вода. Идеята беше да го нося със себе си докато ходя да гледам птички. Но като го опитах толкова ми хареса, че го изпих на един дъх. После се сетих, че в някои от източниците се говореше, че индианците го слагали в устата си и после пиели вода. Съответно и това пробвах. Също е много приятно.
thumb-548C_5CE83B26.jpg

Обобщавам – общо 3 супени лъжици препечен грис + 600 грама вода.

Резултата.
"Сготвих" го към 9 часа сутринта. Изпих го, свърших някакви домашни работи и в началото си бях толкова гладен, колкото и преди да го изпия и даже съжалих, че не хапнах нещо друго. Хапнах една оризова бисквита и 3 крекери и към 10 и нещо тръгнах пеша от  Дружба към Младост през едни поляни като редувах ходене и спиране с различно темпо и така около 5 км. Съвсем скоро усещането за глад изчезна, но наистина стомахът не го усещах като подут или тежък. В Младост ходих да върша някаква работа напред – назад, общо час и малко. Към 12.30 вече бях привършил работите и поне още час не бях гладен. Трябваше към 14 да пия лекарство след храна и затова се наложи да ям, но не бях гладен. Тоест с 3 лъжици пиноли, една оризова бисквитка и 3 крекера се оказа, че мога да изкарам около 5 часа. През това време съм пил вода.
Според мен тая манджа работи, но трябва да се пробва при по-интензивно натоварване и от хора с различен от моя метаболизъм. Аз лично ще включа една подходяща кутийка с препечен грис в инвентара и ще го ползвам при нужда.


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

    9
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff