XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#91 27.10.2017 09:51:28

Странджалия
Редови

Регистриран: 28.11.2011

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Аз, никак Не съм съгласен с това твърдение на Деси:.. "Гъбите се вадят целите с пънчето, а не се режат. Като се реже с ножче,   остатъка от пънчето загнива в почвата и мицела заминава на кино."...

Да оставим на страна споровете с последните "научни" изследвания....и да си дадеме сметка, че не ние хората сме най-големите консуматори на прекрасните диви гъби, а това са дивите животни!! А, всевъзможните дивите животни , те просто отгризват плодното /надземно/ тяло на гъбите и си ги папкат!!
А, сега да си дадеме сметка и ,че гъбите са едни от най-старите живи организми на планетата Земя и плодните им тела са отгризвани от милиони години!!
Те имат изумителни биохимични компоненти с които имат свойствата да се самолекуват от всевъзможни бактерии и именно заради тези им свойства са най-изследваните от десетилетия организми в съвременната медицина и фармация!
Абсолютно по никакъв начин не може да се твърди ,че при отрязване на пънчето с ножче, това ще причини унищожението на мицела!!
Виж, знам за добри гъбари, които прилагат метода на "откъсване", но с едно Много Важно "ЗАВЪРТАНЕ" на пънчето на гъбата и то Само и Единствено  на "Манатарките", като след това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се зарови с малко пръст мястото и да се затъпче леко с крак за по-добро съхранение на повърхностния мицел!!
Според мен и моите убеждения за всички видове гъби, то правилният и Най-Хигиеничен метод е да се реже с ножче в близост до основата на пънчето smile !

"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

1

#92 27.10.2017 09:58:10

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Преди мнооого време родителите ми и още две приятелски семейства, заедно имаха гъбарник (огромен!). Ходил съм много там, доста гъби съм обрал, и доста изчистил. smile Гъбите се беряха със завъртане на плодното тяло около оста му, докато се отдели. Евентуално ако се получи по-голяма падинка на мястото - леко се заравнява с пепелината наоколо. Пънчетата се режеха после, когато гъбите трябваше да придобият търговски вид... Това са моите 5 ст....

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

5

#93 27.10.2017 10:22:33

Странджалия
Редови

Гъбата ,която трябва абсолютно всеки, който се интересува от дивите гъби да разпознава Безпогрешно!!!
Amanita phalloides - Зелената Мухоморка / СМЪРТОНОСНО ОТРОВНА/

013972461.jpg

013972377.jpg

013972570.jpg

013973146.jpg

013972844.jpg

Подробно описание на тази гъба съм дал в пост № 14 на 1-ва стр.

"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

3

#94 27.10.2017 17:25:45

desi chobanova
Редови

От: Гр. Русе
Регистриран: 22.01.2017

Сега пак се поразтърсих из гъбарските сайтове....да не би да съм с грешка , но изглежда , че и двата начина са правилни. Но за правилно определяне на някои гъби на всяка цена трябва да се откъснат с отскубване!  Аз моите кладнички ги отскубвам по същият начин - със завъртане и почистване на остатъците след това.

Офлайн

0

#95 27.10.2017 17:54:07

desi chobanova
Редови

Кольо написа:

Даже има специални такива.
http://deno.bg/product/2772/nozh-za-gabi-cao.html

Колкото до ножовете , защо си мисля, че не служат толкова за рязане на гъбата, а за да можеш на място да направиш прорез ако не си сигурен каква е. А четчицата на тези ножове мисля, е за да се изчисти основата на пънчето на отскубнатата гъба- отново за точното определяне на гъбата. Ако греша ....простете ми smile

Офлайн

0

#96 27.10.2017 20:00:22

kyshe
Редови

От: Русе
Регистриран: 15.03.2017
Уеб-сайт

И моите 5ст. по темата: преди мнооого години дали прародителите на съвременните хора са имали ножчета да режат гъбите? Брали са ги със сигурност. Ако е трябвало само с ножче щяхме да срещаме гъбите само сред изчезналите видове като птицата додо. Гледаме гъби от около 4 години и сме прочели някои неща, а имаме и някоя книжка. Жената си кореспондираше по едно време с един от най- големите производители на гъби в Македония. Човекът е написал и някоя книга по темата. И да и ударите по 1 минус дето ми прахосва ракията за глупости smile

Достатъчен е един слънчев лъч, за да разсее много сенки.

Офлайн

0

#97 12.05.2019 18:19:32

ilianlp
Балканджия

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010

Днес открих сезона за манатарки. Снимки няма, ама вече "тръгват".

Memento mori

Офлайн

0

#98 13.05.2019 09:57:21

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Да си донеса един бУркань?:)

Офлайн

0

#99 13.05.2019 10:02:08

desi chobanova
Редови

Чувала съм, че сушени пък са много по-ароматни, отколкото пресни smile

Офлайн

0

#100 13.05.2019 20:44:04

Странджалия
Редови

Поздравления за новата реколта! Много приятно съм изненадан,че има вече манатарки! Нше като намериме, жена ми не си играе да ги консервира,а само ги нарязва на едри кубчета и в торбички от които леко изтеглям въздуха..,връзват се и директно дълбоко замразяване във фризера. След 1 година е вадила торбичка и директно като заври водата и ги слага замразините манатарки (без да се размразяват) и става потресаващо вкусна и ароматна супа от манатарки и толкова свежи, все едно са брани преди час! Идва ти да гризнеш и купата от наситен вкус wink

Последно редактиран от Странджалия (13.05.2019 20:47:38)

Офлайн

4

#101 28.01.2020 19:35:05

Емос
Редови

От: Доброто
Регистриран: 17.06.2016

Чувал съм, че някои хора от България, използват стада с кози за събиране на гъбите. Козите ядат не отровните гъби и не докосват отровните. Така тези българи берат гъби. Когато козата яде гъбата това означава, че гъбите около нея може да се консумират и от човека. Без почти никакви колебания се събират бързо гъбите по този чуден и интересен метод.
Не зная има ли все още такива кози в България, но ако открия от тях бих си купил за в бъдеще.

Орел пазител

Офлайн

0

#102 28.01.2020 20:39:30

desi chobanova
Редови

Емос, това НЕ е вярно, че животните не ядат отровни гъби. Доколкото ми е известно - на някои животни токсините на някои отровни гъби просто не им действат!
Ако бъркам, моля поправете ме smile

Офлайн

2

#103 28.01.2020 21:23:38

Странджалия
Редови

"Емос"...братле, теорията ти е потресаващо самоубийствена!!
Моля те най-сърдечно и добронамерено НЕДЕЙ да събираш, каквито и да е диви гъби....,ако ти се живее дълъг (дай Боже) живот!!!

Последно редактиран от Странджалия (28.01.2020 21:25:32)

Офлайн

3

#104 29.01.2020 09:15:24

rossko
Редови

Регистриран: 06.12.2009

Емос, ето един клип как мечка яде отровна гъба.

Последно редактиран от rossko (29.01.2020 09:16:01)

Офлайн

1

#105 29.01.2020 09:55:11

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Козите ядът и отровни гъби . Като е изяла такава почва да трепери , тръгва и пяна из носа и устата и мре . Спасението е на време да и се пусне кръв и да се налее с чукан въглен и мляко . Месото на такава чума пукясала от гъби като го дадеш на кучета , нищо им няма . Аз обаче не бих го ял .

Офлайн

2
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff