XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#46 11.05.2018 14:27:09

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

Отг: Въпрос за нож.

IMG_20180511_150349-01.jpg

Виж колко неща научих, благодаря.
Шарената плочка е половината бяла, но жълтее щото е състарена изкуствено според мене.

Ето и кръглата пластинка. Отгоре пише Круп, отдоле Бергдорф, по средата има мече.

IMG_20180511_151432-01.jpg

Цялата ножка миришеше на смазка, аз не съм много в час със стоманите, но острието "звъни" доста атрактивно дори като го извадя по рязко от канията, камо ли да го чукна някъде /това съм чувал че е добре?/. Държи си ряза, сече клончета,могат да се дялкат пръчки и освен това най-важното.... маже филии и реже наденица сам, управлява се само от гласови команди!!!!:)))))))

Книжката за кинжалите е ценна, тутакси ще си я дръпна.

п.п. Много ми се събраха бирите да черпя, но ще гледам да се справя дай Боже като се видим.

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

1

#47 15.05.2018 14:08:27

Kent
Wee Willie Winkie

Така... да продължа, нали бавно загрявам и оглеждам. Освен описанието което давам горе и снимките ето още две.

IMG_20180515_144256-02.jpg

IMG_20180515_144256-03.jpg

На дръжката върху  главата на орела са избити цифрите 93 или 938 и така от двете страни, също и по гарда / в двата края и по средата/, някъде трудно се виждат. Също забравих да спомена, че ножа освен че миришеше яко на смазка, не беше просто тъп а не беше заточван НИКОГА. Както Крайчев спомена в ЛС, в канията има набита вложка ако така се казва де/ мисля че е част от канията, за материала не съм сигурен - пластмаса?/, да я пази от металния гард. Според мен това пръстенче-вложка не е било част от ножа , а от канията, но може и да греша. Такива работи за сега...

Офлайн

0

#48 15.05.2018 17:47:17

kraychev
Редови

Регистриран: 18.08.2015

Кент, като показа последните снимки, МИСЛЯ, че този нож (или кортик, кинжал и т.н.) си е съвсем редовен, а не е реплика. Намесата е в допълнително сложеното ромбче (има вероятност, да е бил сменен целият чирен с такъв с ромбче, като на ХЮгенд-ските), евентуално скобата за лопуса, ако оригиналната е паднала.
Тези разсъждения, разбира се, са условни - никой не би се ангажирал с подобно мнение само по снимки, още по-малко - лаик като мен.
На снимката на канията, най-горе се вижда кожено пръстенче. Трябва да е кожа, а не пластмаса. То трябва да е нанизано на ножа, непосредствено пред гарда, но е залепнало за канията, заради клеясала смазка. Служи да предпазва устието на канията от ударите на гарда на ножа, има го на почти всички къси и дълги хладни оръжия с метални кании (или с метални устиета на кании). Аз поне, не съм виждал такава "шайба" закрепена за канията, а не за ножа. Предполагам, че ако се почисти смазката, коженото пръстенче ще се отдели от канията и може да се надене на ножа, където мисля, че му е мястото.
Най-вероятно, в основата на острието (близо до гарда) трябва да има маркировка на производителя. Тези с цифрите са на частта, където е бил на въоръжение, но за пожарникарските на съм сигурен, че ще намеря инфо.
Пуснах това на лични, за да не досаждам на съфорумците с излишни подробности, които най-вероятно са извън интересите им, но темата си е твоя, затова си позволявам да поспамя smile
Това че е незаточван е добре, така си излизат от фабриките, нямо по-гадна гледка от щик, "заточен" на шмиргел.

Not all those who wander are lost

Офлайн

1

#49 23.05.2018 17:22:31

Kent
Wee Willie Winkie

Хе има май епидемия от парадни пожарникарски кинжали. В обявата се продава същия като моя, кръстчето отново гледа наляво, дори канията е издраскана по същия начин, няма само кръгла жълта метална пластинка на нея и цената е двойна. Има остатък от маркировка в основата на острието /май и на моето е имало, като се вглеждам, но е "изтрито"/. Дори номера на бойната част е същия...Мистерия...

Офлайн

0

#50 25.05.2018 20:02:36

Kent
Wee Willie Winkie

Препратката към снимката на кинжала в продавалника /подобен на моя/, която публикувах в горното мнение, се е сменила с препратка към някъф унгарски кортик. Моля админите да премахнет препратката. Благодарим!!!

Офлайн

0

#51 06.11.2018 00:52:32

станимир
Новодошъл

Регистриран: 06.11.2018

Здравейте!
Случайно ми попадна този стар щик. Острието е 17 см ,канията метална.
Не мога да открия в Нет_а инфо за него.
Някой срещал ли е такъв?
Реших да ползвам жокер !

IMG-20181027-194323.jpg

Благодаря предварително за отговорите!

Офлайн

0

#52 06.11.2018 09:09:12

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Задай въпроса на гУсин kraychev, той ша та светне, моите познания са слаби. липсва бутона и съкЪш не е правилната кания. но да видим какво ще рече той.

Офлайн

0

#53 06.11.2018 20:37:25

kraychev
Редови

станимир написа:

Здравейте!
Случайно ми попадна този стар щик. Острието е 17 см ,канията метална.
Не мога да открия в Нет_а инфо за него.
Някой срещал ли е такъв?
Реших да ползвам жокер !

https://i.postimg.cc/KR5mW0YY/IMG-20181027-194323.jpg

Благодаря предварително за отговорите!

Здравейте, Колега. Имате италиански щик образец 1938 г., за пушка или карабина (еднакъв е за двете) обр. 1891/38 г. Дължината на цялото острие е 18 см, ако е 17, възможно е върхът да е бил отчупен и презаточен. Общата дължина е 290 мм, вътрешният диаметър на пръстена е 21 мм. Канията си е същата - вижте как е оформено устието и, точно пасва на едва видимото на тази снимка скосяване на гарда на ножа.

Офлайн

1

#54 07.11.2018 00:06:31

станимир
Новодошъл

Здравейте!
Благодаря за изчерпателния отговор!
Измерих отново и снимах.
Вътрешният диаметър на халката е 13 мм.(възможно е да е някоя модификация)
Острието от халката до върха е 17,8 см,няма следи от допълнително заточване./преди съм мерил само острието/

IMG-20181106-233416.jpg

Възможно ли е този тип щик (италиански) да е бил част от снаряжението на БА преди Девети ?

Не съм посещавал Военно-историческия музей,
но ако знам че там ще науча нещо повече за този щик ще го направя!

Също така ми е интересен факта,че в интернет не открих нищо !

Поздрави!

Станимир

Офлайн

0

#55 07.11.2018 08:17:05

kraychev
Редови

Оф, зяпал съм някъде - точно 13 мм е диаметъра на хамутчето, а 21 мм е ширината на ножа. Разлика от 2 мм в дължината не е интересна. Карканото се среща в България, не е някаква екзотика, но не съм сигурен дали е било на въоръжение? Възможно е, да е имало някакви доставки, примерно за жандармерия, полиция, или други... Иначе, пушката е известна с атентата срещу Кенеди, това именно е пушката на Осуалд - Carcano Modello 1891/38, кал. 6,5х52, като щикът става и за М 1938, който е 7,35х51. Посещението във ВИМ не е излишно. Най-лесно се набива в очи кавалерийската карабина М38 - тя е с постоянно монтиран щик, който се сгъва назад.

Офлайн

1

#56 07.11.2018 08:50:22

kraychev
Редови

Забравих да добавя това, а ми изтече времето за редакция:
Относно (не-)намирането на информация в интернет - трябва да знаеш какво търсиш. В конкретния случай: Carcano bayonet. Виж този сайт: http://personal.stevens.edu/~gliberat/carcano/ има си и подраздел за щиковете. Ако се справяш с английския, е доста информативен.

Поздрави

Офлайн

0

#57 10.11.2018 00:07:46

станимир
Новодошъл

Благодаря за отговора и насоките за информация!
Ще прегледам и посочения от Вас сайт.

Всичко хубаво!

Станимир

Офлайн

0

#58 29.11.2018 00:16:07

станимир
Новодошъл

Допълнителни уточнения след мое запитване до НВИМ.
""""""""""""
Във връзка с Ваше писмо на електронната поща на НВИМ от 10.11.2018 г. със запитване относно въоръжение, Ви съобщавам, че след направено проучване се установи следното:

въпросният щик е италиански, М1938, за пушка или карабина „Манлихер–Каркано“ М38 и М91/38, и за картечен пистолет „Берета“ М1938 – на въоръжение в италианската армия по време на Втората световна война. Няма данни въпросните оръжия и този тип щик да са били част от щатното въоръжение на Българската войска преди 09.09.1944 г. както и след това.

Има няколко възможности да попадне на българска територия:

- възможно е оръжие от горепосочените образци, окомплектовано с такъв тип щик, взето от италиански части след като Италия преминава на страната на Антихитлеристката коалиция да е сред предоставеното от германските окупационни власти на българските формирования за самозащита и охрана в Егейска Македония (Костурско, Леринско и Воденско) през Втората световна война;

- друга възможност е получаването му от гръцки или сръбски партизани (като противници или съюзници на Българската войска), които са разполагали с трофейно оръжие от бойни действия срещу италианските окупационни части.

- Пушки и карабини „Манлихер–Каркано“ от посочените образци са били на въоръжение в усташки части. Възможно е придобиването на такъв щик като трофей от бойните действия на Българската войска срещу такива части в хода на заключителната фаза от Втората световна война след включването на България на страната на Антихитлеристката коалиция.

- Не е изключена и възможността за попадането му на българска територия и по чисто колекционерски и/или търговски път.

Офлайн

4

#59 14.04.2019 14:33:59

gitzar
Редови

Регистриран: 05.07.2011

Здравейте интересувам се къде в България мога да закупя такова ножче
Baladeo-Folding-Cutlery-Set.jpg

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя