XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 02.03.2019 08:25:30

petergaitan
Редови

Регистриран: 27.02.2012

Интересен инструмент

В един клип видях следния инструмент и ми се струва страшно функционален, мисля да си поръчам такъв. На клипа човека готви с това, сече, дялка...
Изглежда 5-6 мм дебело, около 15-16 см дълго острието на сатъра, около 4 см ширина, едностранно вдлъбнато.

Някой има ли опит с такъв billhook:

billhook4.jpg
billhook.png
billhook2.jpg
billhook4.jpg
billhook5.jpg

Ето го и самото видео, много добре си изкарва човека в гората:

Поздрави.

Последно редактиран от petergaitan (02.03.2019 08:32:21)

Офлайн

3

#2 02.03.2019 09:58:36

petergaitan
Редови

Регистриран: 27.02.2012

Отг: Интересен инструмент

А, ето -намерих как точно кове "мачетето на севера":

Офлайн

1

#3 02.03.2019 12:30:00

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Отг: Интересен инструмент

Ето какво обяснява Рене Ниелсен в описанието под видеото:

"Правя традиционен скандинавски дизайн. Без електроинструменти. Изправям острието от метален лист, правя дръжката от бреза и обвивката от брезова кора. Показвам всичко в това видео.

Просто голям нож, използван в много части на света - тук, в Скандинавия,  се използват главно за раздробяване… но старите  го използват за всякакви неща, а някои все още го правят - това е многофункционален инструмент. Billhooks се предлага във всички видове дизайни. Дизайнът, който показвам в това видео, видях от стари примери в Швеция, Финландия и Русия - всички ръчно изработени, а не масови. Някои от тях са с централно заточване, а други - с единични скосявания.

Кухата част / по-пълно е нещо, което добавих към "оригиналните" дизайни, които съм виждал.

Защо по-пълната / подправена куха част?
За укрепване на острието, по-малка повърхност при заточване и рязане, което го прави по-лесен за използване и поддръжка. "

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

4
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff