XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 31.05.2018 15:38:47

William Bligh
Редови

Регистриран: 13.06.2014

Как да унищожим добрата идея още в зародиш

Една добра идея - да се покаже нагледно на децата какъв е бил животът на древните ни предци. Според мен "древните ни предци" звучи много по-добре и много повече съответства на реалността от "първобитните".

https://dnes.dir.bg/ruse/detsa-po-stapk … iya-chovek

А в самата статия е описано как да изпразним идеята от съдържание, което си личи и от коментара под статията:

"Ще има и стрелби по мишени - големи рисунки на животни, които не са реалистични, за да не се предизвика у децата агресия."
Бошкеее... Интересно как обясняват на децата целта на стрелбите?!
"Попов обясни, че друга група деца ще запали огън. За целта няма да се използва кибрит, а магнезиева запалка."
Щото "първобитните" са имали и кибрит, и магнезиеви запалки...
"След това малките участници ще си приготвят месо на жар."
Месото... ъъъ... от животно ли ще бъде или от трева?!

Офлайн

0

#2 31.05.2018 19:07:47

Tzekov
Редови

Регистриран: 29.10.2012

Отг: Как да унищожим добрата идея още в зародиш

Идеята, така както е описана не е никак лоша. Аз смятам че на мишените не е необходимо въобще да има животни. Очевидно е че месото не идва просто от магазина, но надали е необходимо още от сега децата да се обременяват с факти как се добива то.
Поздрави

Офлайн

0

#3 02.06.2018 09:16:36

William Bligh
Редови

Баш, де - идеята си е много добра. Ама...

1. Като се замисля, аз бих сложил обикновени мишени с концентрични кръгове - просто не би ми хрумнало да слагам животни.
Обаче да сложиш животни, ама пък да ги направиш нереалистични, щото да не повредиш децата, това ми се струва доста тъпо. Като не искаш да ги повреждаш, сложи кръгчета и всичко ще е точно. Ама хем да са животни, хем пък да не са баш... малко на лицемерие насмърдява. И тъпотия.

2. Децата сами щели да изработват оръжия и да стрелят с лъкове. В статията не се споменава изрично, но това значи, че не са 3-4 годишни. Най-вероятно са 10-на годишни. Е... за дете на такава възраст е нормално да знае откъде идва месото и че магазинът е само междинна стъпка. Въобще, опитваме се да сме пО католици от папата, което никога не е добра идея. Нали знаете кое шосе е застлано с добри намерения, вместо с павета?

3. Магнезиеви запалки... Аз може и да съм тъп, ама доколкото разбирам, целта не е децата да се учат на бушкрафтинг и сървайвъл, а да научат за живота и бита на праисторическите, както ги наричат, хора. А у мен съществува известно съмнение, че въпросните са разполагали с магнезиеви запалки.

Последно редактиран от William Bligh (02.06.2018 09:19:17)

Офлайн

2

#4 02.06.2018 17:53:41

Tzekov
Редови

Това е инициатива, която би следвало да е занимателна, а не курс по оцеляване. Не ги взимай толко насериозно нещата. Две деца да се запалят по това пак е добре.
Аз се запалих по риболова например покрай баща ми, любител без претенции, а сега.....
Нищо не е лицемерно. Ти представяш ли си каъв шок ще е за децата едно посещение в кланница например.. Месото идва оттам.
А и хората които го оорганизират надали са есни специалисти по темата

Офлайн

0

#5 02.06.2018 21:38:39

Емос
Редови

От: Доброто
Регистриран: 17.06.2016

Когато бях на 10 години, ревах за моите домашни кокошки, ама буквално. Не ги давах, особено ако са любими. Казвах да ,,колим'' - извинете - да махаме кокошките, които не са ми любими.
А сега на 18 години, ще намеря змия (все още не съм утрепвал), ще я убия, одера, ще я нарежа, опека и изям (ако трябва сам), без да ме е страх да ме ухапе.
Искам да кажа, че не ме е гнус от начина на приготвяне на всякакви възможни храни. Бих ял всичко, което не е отровно или болестотворно за човека.

Ако търсите отговор за какво да измайсторите за 10 годишни деца, тогава питайте 10 годишно дете или навлезте медитиращо дълбоко в подсъзнанието си (мозъка) и открийте отговора си, когато сте били на десет. Както казах по-горе, какво съм правил преди. smile

Орел пазител

Офлайн

0

#6 03.06.2018 12:37:11

William Bligh
Редови

А я украинците какво правят...
01 юни - Ден на детето.
Празнична програма за децата, вкл. и демонстрационен бой между спецназовци.
1:08:28 на единия му режат гърлото и фърчи кръв като от фонтан...
На 01 юни това... за децата...

Офлайн

1

#7 05.06.2018 21:21:16

Tzekov
Редови

И точно това ли смяташ да даваш пример на децата, и да се равняваме по такива кретении.

Офлайн

1

#8 06.06.2018 10:04:21

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Гледах снимки от мероприятието. Ми хубаво са си изкарали децата.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

2

#9 01.07.2018 13:52:32

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

Преди няколко години по тв даваха някакво предаване за наши "випове" в Африка. В един от епизодите бяха на гости в някакво бушменско село, като задачата им беше да уастват в клането и разфасоването на прасе. Някакъв журналист беше люто възмутен как може подобно варварство и как може да се прави пред деца. Ама за бушменските деца това е част от живото и изобщо не им пука и не им влияе. Днес баща им убива, те се учат, утре те ще хранят семейства с лов.
С братовчеда всяка година колим прасето на коледа. Племенникът винаги взема дейно участие. Беше около 9-10 годишен, но това изобщо не му попречи да стане съвсем нормален тинейджър.

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

6
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff