XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 17.04.2018 13:46:04

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Отг: Репелент срещу кърлежи

Емос написа:

... Ако не дай си природо, се забие ще използвам начина чрез огън или топлина, сам да си тръгне и да не се забива в мен, и да каже на другите си приятели кърлежи, че съм опасен и с много гореща кръв. neutral

П.П. Какво да правим, ако кърлеж е стоял твърде дълго или е бил заразен? Да пием много вода, да превържем с въже ( ако е на крайниците, за да спрем кръвта), да пием някакви хапчета, мазила или при лекар?

Ха-ха-ха, Коле, като гледам изразните средства, май си имаме още един атеист-дарвинист във форума.

Емос, не съм сигурен за кърлежите, обаче до колкото знам бълхоците се насочват по-често към животни с по-висока телесна топлина. Така че горещата кръв вместо предимство може да се окаже недостатък. И гледай само да не направиш турникет на врата, ако те ухапе по главата гадината, че тогава ще решиш всичките си здравословни проблеми.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

4

#32 17.04.2018 18:55:08

Емос
Редови

От: Доброто
Регистриран: 17.06.2016

Всъщност, не постъпих правилно. Хем искам да се пазя от технологиите увреждащи очите и хем искам да навляза в бушкрафта. Да науча полезните билки, дървета и видовете животни около мен или в България. Да се науча да се справям без познатите модерни, лечебни и лесни начини на живот.
Аз чета такива дълги сайтове, които са ми полезни, интересни и ще ми потряват в бъдеще.
Трябваше да си мълча и да си крия, че съм прочел дълги сайтове, които не са обемни. Можеше и да погледна дадените сайтове и да прочета малко от обобщение в начало на определен сайт.
Отново започнах да оспорвам по-големи от мен. Трябваше да обмислям и дъвча в главата си информация, която няма да навреди на никого. Това моето беше оспорване. А за очите ми си е мой проблем, вие няма да ме мислите или съжалявате, майка ми казва: който каквото си направи, друг не може да му го направи. Така, че си пускайте линкове и сайтове, които може да са полезни и неполезни. Няма да съдя, че щял съм да се кьоря, какъв съм Ви на вас.

Орел пазител

Офлайн

0

#33 17.04.2018 20:33:58

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Да ти кажа, статии за кърлежи, змии и първа помощ не си ги спестявам никога. Дълги, къси... няма значение. За друго може и да ме домързи, да не съм на кеф, да е какво ли не, ама за тези теми статии не подминавам. smile

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

2

#34 17.04.2018 20:41:48

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Ванка, то според мен, така казано даже е по-честно, защото всъщност повечето хора имат същото в предвид когато говорят за Бога. Повечето хора бъркат творението с Твореца и гледат на Бога като на "нещо" а не на Някой като се опитват да манипулират "нещото" според собствените си желания с червени конци и заклинателни формули. А на свещенниците се гледа като на шамани, които са посредници между света на живите и света на духовете.
Така, че младежа дори в това, което казва смирено се постава в подчинено положение спрямо някакви обстоятелства а не гордо да си мисли, че контролира светът около себе си, както често си мислят някои сред нас.  smile

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

1

#35 17.04.2018 22:10:14

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Съжалявам просто не можах да се сдържа. Знаете ме че съм майтапчия. Обаче темата ми е странна вече има такава и нищо ново не споделяме.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#36 17.04.2018 23:32:12

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Писал съм го и преди. Поставянето на турникет е абсолютно крайна мярка, и то при животозастрашаващи ситуации - най вече при обилно кръвотечение.

Ухапването от кърлеж не е животозастрашаваща спешна ситуация. Съвсвем спокойно може да почака докато се отиде на лекар.

Некадърно или неправилно поставен турникет ще ви докара повече бели отколкото ползи.

П.С. Под турникет разбирам нещо от типа на САТ или производния му ФАСТ. Гумена ластичка с фастекс закопчалка тип Есмарх не е турникет, ИМХО.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

2

#37 18.04.2018 08:03:13

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Емчо ни най малко не си ме засегнал, даже се зарадвах на отношението Г-н. Много отдавна не са се обръщали така към мен.
И така да обобщим: четете, питайте, обсъждайте. Знанието е сила, незнанието е мързел.:)

Офлайн

1

#38 27.04.2018 16:30:52

Странджалия
Редови

Регистриран: 28.11.2011

Приятели, голЕм зор видях по бургаските аптеки да намеря добра и подходяща пинсета със специфичен тънък и остър връх, която да добавя към екипировката си за противодействие на въпросните гадини от темата.
Та, накрая намерих един сайт в който предлагат хирургически инструменти и точно там открих заветната специфична пинсета с остър връх, която прилагам в линка. В Понеделник ще я получа по "Спиди" и ще дам по-подробна информация , за качеството и дебелината на врърха и.
Само да вметна и нещо още...., в една аптека, от която си купих Йод за дезинфекция ме посъветваха да си куя и хапчета"Доксициклин" /вид антибиотик/ , които се препоръчват от лекарите да се пият след изваждане на кърлеж, като превантивна мярка за избиване на бацили!
Та ето и въпросната пинсета:
http://medap.bg/%D1%85%D0%B8%D1%80%D1%8 … od649.html

Последно редактиран от Странджалия (27.04.2018 16:39:17)

"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

0

#39 27.04.2018 16:56:21

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

След всеки кърлеж, не е много разумно - Доксициклин или какъвто е антибиотик. Има хора дето си махат по петдесе и кусур на лято. С толкова антибиотик има опасност просто да не доживееш следващото, антибиотиците имат доста неприятни странични ефекти / доксито е доста "тежък" антибиотик също/ и аз поне не бих посъветвал никой да взема "профилактично".

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

1

#40 27.04.2018 17:27:51

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Китайците продават всякакъв вид пинсети, при това за центове! Между другото, успешно ги вадя кърлежите и с пинсети за вежди на жената. smile Малкия келеш се е разписал с два до тук, от началото на лятото. Вадя ги, изтривам със спирт, и си ги прибирам в едно шишенце със спирт - евентуално ако почнат температурите и обривите - да даваме за изследване (така са ми казвали преди време дофторите) smile

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

1

#41 27.04.2018 21:01:53

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Един от най-достъпните и успешни уреди с двойна употреба. Това е уред за вдяване на конец, който може да се купи от всяка кинкалерия за стотинки и успешно върши работа и за екстракция на кърлежи ... На запад му казват нимфия.

needle-threaders-prym-611175.jpg

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

3

#42 27.04.2018 22:19:13

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Съвсем прилични пинсетки за кърлежи има и в комплектите за първа помощ от Джъмбо, мисля че беше в комплекта с розовата кутийка.

П.С. Нищо лично ама... да зобиш профилактично доксициклин като бонбонки, след ухапване от кърлеж, вместо да идеш на лекар.... звучи ми като да ходиш на химиотерапия щото те мързи да идеш на фризьор. Ама черния дроб си е ваш де, можете да си го правите каквото си искате...

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

1

#43 28.04.2018 06:18:53

Кольо
КорифееЦ

И аз като Гальо си нося китайски вдевачки. До сега обаче не съм ги ползвал. Нимфията е с арогантно безобразна цена.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#44 28.04.2018 19:42:21

efond
Редови

Регистриран: 29.04.2010

Aliexpress линк ЦЪК

какво ще кажете за това?

Офлайн

0

#45 28.04.2018 21:07:01

Кольо
КорифееЦ

Аз не съм го пробвал този кози крак, ама гледам, че е много популярен. Залагам на вдевачката защото е по-компактна. Нося я в класьора с документите си.

Ръдиард Киплинг

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff