XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 30.09.2016 09:24:13

f(x)dx
Редови

Регистриран: 21.05.2011

Отг: BLF A6 / Manker - удачният избор на EDC фенер

Orlov написа:
f(x)dx написа:

байче,

откровеното ми мнение е, че всичката тази информация - графики, таблици, клипове, снимки, която така любезно поднасяш на нашето внимание, идва малко в повече.

Ако това което казваш изразява общото мение на сайта, ОК. Няма проблеми, спирам да качвам информация в сайта.

Ами то не е въпросът да спираш или не. Идеята е, че ние тука не сме специалисти. Какво значи цветова температура, ъгъл на ШИМ, как се разчита графиката на спектралния анализ - едва ли има повече от 2 човека освен теб, които могат да боравят с тези понятия.

Имаме нужда от информация като за по-простички хора. Малко като етикетите в Декатлон:
Фенер, подходящ за неинтензивна употреба в пролетно-летния сезон. Водоустойчивост колкото да го намокри малко дъжд. С нормална батерия Варта, налична в почти всеки супермаркет, издържа два/три/пет часа непрекъснато.

Ако наистина искаш да дадеш полезна информация, според мен, по-този начин трябва да я смилаш. Пък ако държиш - пускай ги графиките и таблиците, няма лошо. Но с това не ни информираш повече от това нищо да не пускаш.

Офлайн

1

#17 30.09.2016 10:05:11

Orlov
Редови

Регистриран: 03.05.2016

Разбрах те какво имаш в предид.
Трябва да уточня накой неща които не изглежда да са ясни. За повечето бюджетни фенери няма сайт на който да отидеш и да намериш каквото ти трябва. Качената информация тук е събирана парче по парче в мрежата.
Примерно, за статията на Венцислав Петров (който се оказа фотограф по професия) от офроуд форума специално поисках разрешение за ползването на част от нея.
Да не гворим че качените таблици и графики са на базата на замервания които се правят от добровлци. Всичкото това нещо те го праят на добра воля, напълно безплатно. А това им коства време и изисква скъпа техника.
Идеята да има качена информация тук е твърде проста. Когато някой попита нещо, този който разбира да има къде да го погледне и отговори, а не да търси тепърва информация. Това е в общи линии.
Ще се радвам ако тези които разбират допълват с информация.
Не желая да си налагам мнието, нито имам намерение да споря с някой. Изцяло ще се съобразя с това което кажете.
Поздрави.

Последно редактиран от Orlov (30.09.2016 10:07:59)

Офлайн

0

#18 04.10.2016 14:49:58

Orlov
Редови

Потребителски интерфейс (UI) на BLF A6.
На пръв поглед изглежда сложно, но на практика е много интуитивно.
Непрекъсната линия - кратко натискане под 0,5 секунди;
Прекъсната линия - дълго натискане 0,5 - 1,5 секунди;
С кратко натискане се сменя режима нагоре, с дълго надолу.
При изключена памет (фабрично идва така) фенера стартира винаги в най-ниския режим (moonlight). От него с дълго натискане се минава в Турбо, Строб, проверка батерия и режим велосипед. От тези режими с кратко натискане се връщате в най-ниския. Това е направено с цел да имате от изключен фенер максимално бърз достъп до най-слабия (moonlight) и най-силния (turbo) режим.
Сега по-важната част. Интерефейса позволява да избирате между 7 или 4 режима. За мен 7 режима са много и затова направих смяната с 4.
Тя става по следния начин: от включен фенер стартирате постоянна сменяте режимите и борите. Когато преброите над 17 смени фенера спира да сменя режимите. Тогава спирате да сменяте и чакате. Не след дълго следват две последователни премигвания. Трябва да изключите фенера след първото и преди второто премигванe. Ако успеете значи сте сменили режима. След тези две премигвания има още две които са за включване на режим памет.
blf-a6-ui_zpsmc6qrhx7.png

Офлайн

1

#19 04.10.2016 15:25:33

Неандерталец
Редови

Регистриран: 14.11.2012

Тъй като в темата се отвори дискусия, кое е полезна информация за не-специалисти и кое не... Да попитам и аз нещо като неспециалист:

Търся си фенер, който:

- да работи със зарядни батерии 18650
- да има различни режими на светене (задължително moonlight)
- да има защита от прекомерен разряд (омръзна ми, да изхвърлям акумулатори)
- и най-важното - фокосируем лъч (фенер без възможност за фокусиране, за мен е като автомобил без скоростна кутия)
- на най-широк лъч, да прави хомогеннен кръг (без хотспот)
- на поносима цена.

Orlov, моля те, препоръчай ми нещо!

... а, относно прекалената информация - не я чета и не ми пречи. По едно време Bradley ни затрупваше с информация за камъни за заточване - и тя не ми пречеше (и не я четях). big_smile

Офлайн

0

#20 04.10.2016 16:24:31

Orlov
Редови

Здравей,
Имам само два фенера със фокусировка: Сипик с АА батерия и Warsan с 3xAAA батерии. Едва ли мога много да ти помогна като опит.
За мен фокуса (лещата) променя много светлината и не ми е комфортно. Нещо подобно има и при TIR оптиката.
За едни от най-читавите фенери с фокус минават Solarforece:
https://www.fasttech.com/products/1601/ … ht-w-focus
4183500-5.jpg
Има достатъчно режими, а за да не хвърляш акумулаторите по-добре ползвай батерии с вградена такава.
Има много модели на фирмите с ....fire, но не са за препоръчване.

А ако искаш нещо манияшко ето:
20160927_211455.jpg
https://s16.postimg.org/ubn8ggt9x/20160927_211712.jpg
http://www.lovecbg.com/index.php?/topic … of/page-27
Около 1400 лумена, 820 000 кандели, 480 грама, лъч над 1,5 километра. Може да се сложи описания по-горе драйвер.
Точна цена не знам, но е над 100 лева.

Офлайн

0

#21 04.10.2016 21:09:48

Orlov
Редови

Днес вечерта реших да тествам колиматорния Warsan с алкални батерии. Те са с по високо напрежение от метал хидридните и очаквах да светне по силно. Силата на светене се оказа повече от очакването. При отворен до край фокус стана като джедайски меч. Вероятно около 120 000 кандела или 600 метра по ANSI. По интресното е че обекта беше осветен равномерно и се виждаше ясно. С две думи фенерите със зоом са  добър вариант за монтаж на оръжие.

Последно редактиран от Orlov (04.10.2016 21:10:29)

Офлайн

0

#22 05.10.2016 13:09:14

Orlov
Редови

Ето още един успешен бюджетен модел на фенер със zoom.
Brinyte B158 900Lm
http://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_390897.html
http://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_390897.html
1447087884934-P-3401704.jpg

Офлайн

0

#23 06.10.2016 18:28:03

Неандерталец
Редови

Orlov, благодаря за препоръката. Поръчах си Solarforce, заради moonlight режима. Като дойде, или ще те хваля, или ще те плюя. wink

Ако Bynite имаше moonlight, вероятно бих си взел него - по-голямата леща си има предимства (напр. за палене на огън със слънчеви лъчи. Пробвал съм много пъти с лещата от Sipik-а, но явно светлината падаща върху кръг с диаметър 2 см е недостатъчна за достигане на температури на запалване, дори и в най-ясен слънчев ден.)

Последно редактиран от Неандерталец (06.10.2016 18:32:06)

Офлайн

1

#24 14.10.2016 09:48:20

Orlov
Редови

Голям фен.
Untitled.jpg

Офлайн

0

#25 01.11.2016 02:20:48

Неандерталец
Редови

Дойде ми Starforce-а.

Харесва ми, че има moonlight режим, че се фокусира (малко дървено, ама все пак става) и че е сравнително компактен. Също така, ми харесват двустранния клипс и това, че помни последния използван режим.

Не ми харесва, че можеш да превключваш режимите само с пълно щракане на копчето или с леко натискане на копчето, но само в изключено положение. По-евтините ми фенери на Sipik, го могат и във включено.

Като цяло - не е лош, но не е и перфекния фенер, за моите разбирания.

Офлайн

1

#26 01.11.2016 16:52:38

Orlov
Редови

Това с със смяната на режимите напомня на Convoy L2 който скоро ще е при мен.
Аз принципно не съм фен на фенерите с оптика. Затова и пуснах моя за продажба.
Ако не ти е проблем може да качиш снимка на фнера.

Офлайн

0

#27 22.01.2018 14:12:40

Неандерталец
Редови

Неандерталец написа:

Дойде ми Starforce-а.

Харесва ми, че има moonlight режим, че се фокусира (малко дървено, ама все пак става) и че е сравнително компактен. Също така, ми харесват двустранния клипс и това, че помни последния използван режим.

Не ми харесва, че можеш да превключваш режимите само с пълно щракане на копчето или с леко натискане на копчето, но само в изключено положение. По-евтините ми фенери на Sipik, го могат и във включено.

Като цяло - не е лош, но не е и перфекния фенер, за моите разбирания.

Starforce-а се оказа най-смотания ми фенер - да съм го ползвал сумарно 3-4 часа и се прецака. Всичките ми китайски пръчки работят, а той - не!

Офлайн

0

#28 22.01.2018 18:12:04

Неандерталец
Редови

Orlov написа:

Ей такива фенизми, въобще не мога, да ги разбера. За фенери, за ножове... за мен всичко е просто инструмент със специфично предназначение.

Но, сигурно някъде има и фен-клуб на гаечен ключ 13...

Офлайн

2
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff