XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#91 21.12.2016 23:59:23

plamenvolodiev
Редови

Регистриран: 21.12.2015

Отг: Ежедневно носени дрехи и вещи

f(x)dx написа:
plamenvolodiev написа:
f(x)dx написа:

roll roll roll
8-9 ножа, пет фенера, още толкова различни приспособления за палене на огън....

Батка, ти си ги носиш, ти им береш гайлето, ама личното ми мнение е, че е по-добре да заложиш на качеството, а не на количеството.
И на принципа The more you know, the less you carry.

Е и ти малко прекаляваш с бройките. Напълно съм съгласен за качеството и количеството, но на този етап това е, без усилия и специално старание толкова. Най-вероятно в бъдеще ще се подобряват и заменят нещата. А за знанията всеки ден се трупат cool

Прекалявам викаш. Айде да броим тогава

Ножове:
1. Нож за врат Schrade
2. Малкото боцкало за врат - това за какво ти служи така и не разбрах
3. Нож KWB с битовете за отвертки. Тези ги гледах в Технополис по 8-9 лв. Заключващата пластина на лайнърлока е тънка като капачка за компот. Стоманата как разбра, че е добра като не личи да си го ползвал за нещо по-различно от рязане на салам. Както и да е, да не навлизаме в тези дебри
4. Нож, комбиниран с фенера
5. Gerber Mini Paraframe в комплекта за оцеляване на Беър грилс
6. Нож в картата в портфейла
7. Нож в другата карта, която е в комплекта за оцеляване
8. Единият край на пластината Ninja Wallet също е предназначен за ползване като нож

Фенери
1. Фенерче на ключодържателя
2. Фенер комбиниран с нож
3. Фенер Police
4. Фенерче с Динамо в комплекта. Тези между другото имат неприятното свойство да сдават багажа и след известна употреба да стават за ползване, само ако непрекъснато въртиш манивелката. Но пак светят де
5. Фенерче в една от картите
6. Фенер има, предполагам, и на телефона

Приспособления за палене на огън
1. 2 клечки в ампулата на ключодържателя
2. Магнезиева запалка, която показваш около 5.30 минута
3. Запалка ВІС (бяла)
4. Магнезиева запалка в комплекта за оцеляване
5. Голяма червена запалка, която се мярва около 11.56 минута

Извинявай, ама да кажеш на счетоводител с математически никнейм, че не може да брои е все едно като да отидеш при Кристияно Роналдо и да му кажеш, че прическата му е като на Ринго Стар от 65-та.

Всичката тая натурия напълно спокойно се заменя от:
1. Викторинокс Huntsman, особено ако си намериш такъв с химикал
2. Фенерче Led Lenser K1
3. Малка запалка ВІС + евентуално един кибрит
Това имах предвид, когато казвах да наблегнеш на качеството.

Забелязвам и някои много съществени пропуски в твоето ЕДЦ, заради които би могъл да береш сериозни ядове. По-конкретно липсват:
1. Игла за шиене с (поне) бял и черен конец
2. Хапчета против сюргюн - Лопедиум, Имодиум и други такива
3. Влажни кърпички, антибактериални и даже още по-добре флакон с антибактериален гел. Освен най-очевадното - хигиена на ръцете преди хранене, стават и за почистване на повърхностни рани и са чудесна разпалка
4. Салфетка някаква. Щото аз лично съм поставял рекорд по най-бързо слизане от Черни връх поради липса на най-елементарна тоалетна хартия.
5. Безопасна игла
6. Найлонова торбичка. Изключително универсален ЕДЦ предмет. В повечето пъти служи да си сложиш бирата, закупена от кварталния магазин и да не купуваш нова, с която да замърсяваш природата. Понякога те спасява от дъжд, друг път може да послужи да си налееш и пренесеш вода. С малко въображение може въженце да си спретнеш от нея. Или просто да я сложиш под якето, когато духа силен вятър.
7. 5-6 лепенки Цитопласт различни размери. Все си трябват. особено като се има предвид с колко ножове си се оборудвал.

Благодаря за съветите и за хубавия списък, няма да ми се налага да го пиша , сега мога да го копна   
Не наистина , тези неща не съм давал някакви сериозни суми, събирал съм ги с годините, в последствие нещо ми е харесало и съм искал да го видя дали става или не и може би затова съм го купил.Наясно съм че не са качествени повечето и че са много, но по никакъв начин не ми пречат или тежат , отново подчертавам. По повод липсващите неща не съм ги пренебрегнал, напротив, просто не ми влизат в ежедневните неща, имам един уникален екип , който вече ще Ви впечатли, но не съм му подготвил ревю , защото още го комплектувам. Мога да си купя всичките наведнъж, но ще ми омръзне като и имам веднага.

tKkGCTIV7pqvOKW7I14h1Ho_FMsa5YNgf29k9ZRyWv93c0BH9qO6C39UyH10y73kL5gj4nnfjrde4x0-Dq_JDT9om1HJtvAIa7uCUAB4f98qTmDi6_3ZQUdpZOBb_9WVDS4nCikJSJi7sc89f4V6lOWLsZ0-Gfhllzt45N4nXPmBCXeStsPsKSXAZS5ThDJQ5msT9Uc8y2fQC3ZlX2zhja5CsBvPvAPOSKw1XiO1vqD1pb1Ij9WVFvy2t0RxD2EGJKO7UbvrihB43QwIpdNhIeW19IC8vpIEe84iT78LRpbXk8OOP_xcA6U9pLXtZgF_s0AnqXteEFGq-qnMDUn5FaSyUUtnRonhmODi3L1-XPcvBs4kquD0fYckY6NblNBzG-nA3K3etaimJmNGDsdMntvWD_vSjE1Nuq0Lrkq4uhbbn75ygGVPJNOpm4Ho9gh6HZNiY5KyDUEPT3Vi0bXCLYLeX-t8CqmiBJUSEmaMHZORQ43YDsywsGWtncDATp1v8ywDQePhYlv4A6HRKMRQwxUBtr6u_hZQlaSmaqZWCpcmfxU4N6UqW9VRY0ECQHS-hyrXJcIq8mXyqqUXwx7M6hpsnZvnX2E7vOMOST9i0nrz7jsGlnqG=w1412-h794-no

Don't panic be prepared
ВИДЕО КАНАЛ - https://www.youtube.com/channel/UCmCdly2pZ_6qIHQ2I3KMUUg
ФЕЙСБУК СТРАНИЦА - https://www.facebook.com/BgAdventureTime/

Офлайн

0

#92 22.12.2016 00:25:19

Orlov
Редови

Регистриран: 03.05.2016

В комплекта липсва един универсален помощник.
Презервативи.
Ако ще ги ползваш по предназначение ( задължително по чуждо) мога да ти препоръчам Лили дрогерия.
За носене на вода и други течност си нямам на идея кои са най-здрави. Базирайки се на моя скромен опит подозирам че са най-евтините.

Последно редактиран от Orlov (22.12.2016 00:27:41)

Офлайн

0

#93 22.12.2016 00:41:12

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Orlov написа:

Вече изтръпнах, че ще напишеш "поялник". big_smile

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

1

#94 23.12.2016 11:03:16

plamenvolodiev
Редови

Регистриран: 21.12.2015

osobso написа:

Приятел, като ти гледам снимките и се впечатлих..това чудо по груби мои сметки тежи  300 грама. Здрави джобове имаш ! smile

Много врати , много нещо, трябва да се отварят. big_smile:D:D

Orlov написа:

Презервативи.
Ако ще ги ползваш по предназначение ( задължително по чуждо) мога да ти препоръчам Лили дрогерия.
За носене на вода и други течност си нямам на идея кои са най-здрави. Базирайки се на моя скромен опит подозирам че са най-евтините.

Че то има в комплекта, ама не се вижда от тази снимка , вътре в джобчето има още куп куп полезни вещи. Не е лош , от Лидал е big_smile , среден вариант , за да става и за двете big_smile

Don't panic be prepared
ВИДЕО КАНАЛ - https://www.youtube.com/channel/UCmCdly2pZ_6qIHQ2I3KMUUg
ФЕЙСБУК СТРАНИЦА - https://www.facebook.com/BgAdventureTime/

Офлайн

2

#95 12.04.2017 17:04:30

GoldenRatio
Редови

Регистриран: 20.06.2013

Ето моят комплект, бях го представил в една тема по-рано (Mora ProCarbon, преработка по мой вкус и практичност):

на кратко:
- достатъчно добър нож за всякака дейност в пустощта, на който може да се разчита
- магнезиева запалка, за остъргване при запалване се използва ножа
- въже почти метър, което е доста здраво и многовлакнесто под кожуха си
- ножът може да се ползва за чакмак при случай на необходимост (стоманата го позволява)

mora pro carbon

mora pro carbon

п.п. Ако се наложи аварийно да остана в пустощта считам, че това е най-необходимото, което ще ми е от най-голяма полза, за да се подсигуря. Недостатъка е, че не може всеки ден да се носят твърде много неща, особено ако си без превозно средство, чанта или раница. За това съм преправил този нож, който от тогава ми е другар в очаквани и неочаквани ситуации сред природата.

Офлайн

5

#96 12.04.2017 20:57:26

пацо
Редови

От: София
Регистриран: 08.03.2015

И аз съм заложил на същото изпълнение , върши хубава работа.

20170412_215548.jpg

20170412_215608.jpg

Офлайн

1

#97 12.04.2017 23:22:17

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Това е добре с оплетката на въже по канията на ножа, но нали и той може да се изгуби в ситуация, ако ти се скъса или по друга причина изгубиш колана заедно с канията и ножа... а и само метър въже(?) за какво по-напред...

Не е ли по-добро предложение за ежедневното носене, наличието на китката на гривна от паракорд с оплетка от двоен ''Соломон", която побира 6 м. стандартен паракорд?

Тая на снимките аз сам съм я направил, не е трудно, а и на катарамата има вграден ферород и метална пластина за добиване на искри, както и свирка за аварийни ситуации ...

iy-YewGmrNQkXyCiGT7ZcqwAkQgS0aEy0me_IBQXOfb2NU8d7Xmf5xrprDSO_rMY2RXIIJBcT2C6cA=w293-h220-rw

0FYOs4TpwOFyD-NkbaHI6s1jY_5LRRdVsbj-QBlU0ceOLk5Y4c3Oxqu3tJW5_RKOVZWMcU2qPXg_Qw=w293-h220-rw

ndJbd2d8IQpaPA5KHFJ7-_v02ByZV-0-_fqnKtSpGzpyoUp7CluO801rpIeIYf6xoIS5Zc8G4CMdVQ=w293-h220-rw

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

3

#98 13.04.2017 11:12:41

GoldenRatio
Редови

Регистриран: 20.06.2013

Даваш добри идеи и във всички случай гривната би била много полезна. Не заема място и е като част от облеклото. Може да си взема една, повече връв никога не е излишна. Иначе около метър такава с около 4-6 канапа в нея, не е толкова малко. Може да се ползва да се подсили заслона за през нощта и какво ли още не. Но не бих бил много разточителен.

И като съм почнал да пиша отново, да допълня още неща, които не споменах. На колана имам и точило, а ножът седи от вътрешната му страна. Специално съм обмислял и преработих катарамата на канията с тази цел, едновременно е превенция от изгубване и дискретно. Но ако се окаже, че съм изгубил ножа, значи съм без колан и гащи...... в такъв случай хич не е добре положението lol По-долу слагам снимки на останалите неща, които нося:

Правоъгълен камък за заточване Opinel 10 см. (седи в компактно калъвче за колан):
Opinel 10 sm

Телефон EVOLVEO STRONGPHONE X3. Изключителен тлефон, много здрав, издържа и под вода IP-68 (тествано многократно). Батерията кара по 10 дни без проблем с говорене. Аз съм изключил данните, ползвам го с една сим карта на режим GSM. Без операционна система е, което го прави още по-надежден и щади много батерията. Едно от най-големите му достойнства е изключителен прожектор, който може да се ползва в случай на нужда, дори и под вода. Прожектора на 20 метра прави прекрасна и фокусирана точка, има фукнция и за SOS. Освен това прожектора е лед и доста икономичен, може да свети с часове. Батерията му е 2800 mAh, което е твърде достатъчно за не-смартфон:

EVOLVEO.STRONGPHONE.X3.1.jpg

EVOLVEO.STRONGPHONE.X3.2.jpg

Последно редактиран от GoldenRatio (13.04.2017 11:13:52)

Офлайн

0

#99 13.04.2017 16:27:47

пацо
Редови

Relax , можеш ли да направиш едно ревю , да покажеш как се плете тази гривна?
Аз имам но купешка и е 3 м. паракорд.
.

Офлайн

0

#100 17.04.2017 22:54:54

freako
Редови

От: Видин
Регистриран: 13.01.2013

Чантето от де е? Дай линк.

Офлайн

0

#101 18.04.2017 11:26:07

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

пацо написа:

.

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

4

#102 18.04.2017 16:07:54

пацо
Редови

Евала , голям си!

Офлайн

0

#103 18.04.2017 20:56:50

mastodont
Редови

Регистриран: 09.05.2011

пацо написа:

.

Плетенето ясно, ам' в случей на нужда, колко време се разплита? хихихихихи

Аз съм шут, на служба при Съдбата.
What we are is the sum of everything we've ever said, done and felt. All wrapped up in one unique tread which is constantly being revised and remembered. So to be yourself, you have to constantly remember yourself. It's full time job.It's how it works...

Офлайн

0

#104 18.04.2017 21:55:26

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Като си на зор ще разбереш, бързо се разплита за справка.:)

Офлайн

0

#105 21.04.2017 16:29:02

Seeker
Редови

От: гр. Варна
Регистриран: 05.02.2017
Уеб-сайт

След ревюто на гривната, пусната от Relax. Много се зарибих, грабнах първата сиджимка и си оплетох това.
037960715.jpg?r=0
Така оплетено, може да стане двоен-троен "соломон", та дори и четворен. Може да се регулира колко да е стегнато, дори да се закачи нещо,
което не трябва да се изпуска. Дължината на въжето е 2x260 см. и скоро смятам да го оплета троен от паракорд, само да изгладя връзването на въженцата в края.

п.п. Моля, не взимайте под внимание материала ползван за плетката. Той е само за проба;)

Последно редактиран от Seeker (21.04.2017 16:30:39)

Офлайн

3
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff