XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#46 12.11.2014 05:45:20

Репичка
Редови

От: София
Регистриран: 18.03.2014
Уеб-сайт

Отг: ТВ предавания на тема оцеляване - опасности

Ако разрешите да внеса и моите 5 стишки по темата.
Разните филми и предавания могат да послужат единствено за това някой да се запали по темата и да почне да се интересува сериозно, да търси книги и реални ръководства и знания.
Кинаджиите са особен народ.
За тях е важно как ще изглежда на екрана.
Достоверноста е на най последно място.
Преди време участвах в едно късометражно филмче на средновековна тематика.
Оператора ми вика:
"Вземи щита в другата ръка /дясната/, че така изглежда по добре"...
Това, че във всички предишни кадри е бил в лявата, че самия щит конструктивно
не може да се държи от дясно, няма никакво значение.
При двубоите, същата работа.
"Момчета, забавете че нищо не се вижда...."
Така си е, реалната фехтовка няма нищо общо с това дето го виждате на екрана по "историческите" филми.
В реалноста всичко свършва за около 2-3 секунди.
За филм не става...
Ако не се джаскат поне 10 - 15 минути няма да е интересно.
Та и при така наречените "сървайвъл" предавания положението е същото.
Това е шоу, а не някакво ръководство или учебно пособие.
Както и xenos го е написал :
"Просто истинското оцеляване по всички правила, съвсем не е толкова зрелищно. Обикновено е мизерия, страдание, отчаяние и монотонност. Кой средностатистически зрител би устоял да не натисне копчето за следващия канал? Хубавото е, че в един известен процент от случаите този тип предавания не оставят просто зрелище, а карат някои хора да се замислят, заинтересуват, и в крайна сметка да открият как аджеба наистина стоят нещата!"
Съгласен съм на 100%  !
Затова, четете специализирана литература за истински знания.
Изпробвайте на практика кое реално работи и кое не.
А предаванията са един вид дъвка за очите...
Шоу за забавление.
Поздрав!

Последно редактиран от Репичка (12.11.2014 05:46:35)

"Ученико, как звучи пляскането на една ръка?"
Запитал Мъдрия Учител.
"Ето така Учителю." отвърнал ученика и му отвъртял един шамар....

Офлайн

0

#47 12.11.2014 15:26:54

sirstevancho
Редови

Регистриран: 25.09.2013

Докато сме на тема "тъпотии в реалитата" - чудя се дали знаете какво възнамеряват да излъчат Discovery на 7 декември?

Един пич - Пол Розоли - ще позволи да бъде изяден от анаконда, облечен в защитен костюм, който няма да позволи на стомашните сокове да го разградят. По костюма ще има разни камери, датчици, сензори и тн.

Предаването ще се казва "Изяден жив".

Така че просто няма кво да говором........

Последно редактиран от sirstevancho (12.11.2014 15:27:33)

Every man dies, not every man really lives.

Офлайн

0

#48 13.11.2014 11:29:04

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Интересно къде ще намерят такава анаконда... досега доколкото знам няма достоверно сведение за човек, погълнат от змия било в Америка, било в Азия или Арпика...  big_smile

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#49 13.11.2014 11:42:05

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

Е, как от къде? Специалните ефекти в киното вършат чудеса. И по-голяма може да намерят в името на шоуто

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#50 13.11.2014 12:48:42

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Абе, знаете ли какво се сетих преди малко като се замислих над съдържанието на статията? Как още не се е появил един наш стар познат чичко (почетен член на форума, между другото   wink ), дето да ми размаха показалеца със злорад и укорителен поглед?!  big_smile Шегичка, извинете! smile

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#51 13.11.2014 18:50:05

sirstevancho
Редови

Регистриран: 25.09.2013

Black Wolf написа:

Интересно къде ще намерят такава анаконда... досега доколкото знам няма достоверно сведение за човек, погълнат от змия било в Америка, било в Азия или Арпика...  big_smile

И да намерят някоя 8 метрова анаконда, което би било трудно - проблемите са толкова много на брой други, че е бейсикли все тая дали ше се го глътне или не.

1. Такова предаване има НУЛЕВА образователна стойност, бих казал минусова дори, тъй като е чиста проба гавра с животно.

2. Анакондата като цяло трудно ще глътне баш човек с оглед широчината на рамената и тн. - по-скоро би се отказала.

3. И да стане - животното ще бъде наранено - както и д асмятат после да го вадят и тн. Хора, вие прадставете си за каква "образователна" телевизия говорим. От трейлърите на предаването се вижда, че е вързан с някво въже за краката. Демек идеята им е да го...издърпат с въжето??? Идея на 6-годишен. И това идва от Дискавъри.... Ако не ви се е случвало - вижте из нета една снимка на зъбите на анакондата как са разположени, дори тъпоумната идея на телевизията да тръгне да се изпълнява - ше и ебат майката на зъбите най-малко. Да не говорим вътре в нея кво става...

И това от човек като мен, който открито ненавижда змии.

Абе....нямам думи просто.

Every man dies, not every man really lives.

Офлайн

0

#52 15.11.2014 21:19:00

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Темата е почистена и се отваря отново. Ще стои отворена докато криво-ляво все още прилича на тема.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#53 20.02.2017 20:59:12

пацо
Редови

Регистриран: 08.03.2015

Едно интересно предаване.Извинете ако сте го гледали или не е на правилното място.

Офлайн

9

#54 20.02.2017 21:12:35

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Кой е тоя във филмчето, бе? Познато лице някак си... Напомня ми някой. roll

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#55 20.02.2017 21:20:49

пацо
Редови

big_smile И на мен така .

Офлайн

0

#56 20.02.2017 23:42:52

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Как бре хора, това е колега от форума - Ванката Благоев с ник - GoldenRatio

п.п. Много добро интервю и представяне на бушкрафта, браво !

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#57 21.02.2017 08:24:36

пацо
Редови

Евала и аз си мислех , че от форума но не бях сигурен.Дано не се сърди за което.
Поздрави за хубавото представяне на хобито ни.

Последно редактиран от пацо (21.02.2017 08:26:56)

Офлайн

0

#58 21.02.2017 23:37:03

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

RELAX написа:

Как бре хора, това е колега от форума - Ванката Благоев с ник - GoldenRatio

п.п. Много добро интервю и представяне на бушкрафта, браво !

Сигурен бях, че съм го виждал някъде... big_smile
Шегувах се бе Гальо. С Ванката си ходим сериозно. smile Просто го бъзиках щото не е толкова редовен във форума а определено има какво да каже и покаже. Освен това е и един от най-добрите познавачи на дивите растения, които познавам. Апропо скоро очаквам много интересен репортаж от него.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#59 12.04.2017 14:35:45

GoldenRatio
Редови

Регистриран: 20.06.2013

Опаааа......как ме изловихте smile
чак сега виждам поста, не съм влизал тук от много време, защото работата в последно време ме обсеби. Радвам се, ако ви е харесало интервюто, но аз бях не малко разочарован. Не си падам по медийните изяви, но реших да участвам, за да има полза за общността и да е от полза за хората, които не ни познават, за да се запалят по това хоби. Оказа се обаче, че БНТ изрязаха всичко което разказах за общността. Бях казал, че тук има енциклопедия от преведени на български материали, а не само и не малко авторски, които са от изключителна полза за нашия регион. Както и приложен към всичко това практически опит. Хората, които са тук са отзивчиви и готови да си помагат със знания и умения и всичко това е некомерсиално и се движи предимно от нашия ентусиазъм. Както и за цялостния принос на общността за бушкрафта, а и за приносът и към моето развитие в тази област. Но заснемането на материала беше около час и половина до два. Говорихме за какво ли не, от там споменах и Дискавъри с двойно оцеляване. Накрая, като гледах предаването се оказа, че всичко за общността е изрязано, а излиза, че съм направил реклама на Дискавъри, защото е извадено от контекста на интервюто. Много се разочаровах и си казах, че на медии не трябва да се вярва! Но това е животът, а и който търси ще намери. В крайна сметка ако се появят нови любители на това прекрасно занимание, все ще ни намерят и ще се обогатим и обновяваме общността smile Това ще е от полза за всички ни.

п.п. След изгорените очаквания от БНТ, се реших на реванш за каузата, след покана в друга медия. То беше за сайта Любознайко, там се оказаха наистина коректни и както обещаха не цензурираха материала. За съжаление не са така популярни, като БНТ, но все пак е някаква информация за това, което правим тук:

Бушкрафт или как да оцеляваме в пустошта с минимална екипировка

Последно редактиран от GoldenRatio (12.04.2017 14:45:28)

Офлайн

4

#60 08.01.2018 21:59:49

Странджалия
Редови

Регистриран: 28.11.2011

Има ново предавене по тв "Discovery channel" ,дават го сега в Понеделник 08.01.2018 в часово време 21:00 / 22:00 ,кръстено е "Строеж сред пущинаците" и е насочено към строителство на биваци-подслони с примитивни техники и естествени материали!
Който има опция да си превърта предавания до 1 седмица назад, може да го гледа smile

"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

4
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff