Аз лично винаги, като тръгвам на някъде проверявам прогнозата за времето, даже от 2-3 места.
Единственото нещо, което може да ме спре (освен жената де
) е да прочета, че има възможост от гръмотевични бури....
(вече бях писал за тоя мой страх в една друга тема). Дори и тогава пак мога да изляза, но ще се мотая по-ниско из гората, без да излизам в алпийската част на отктрито. Естествено - ако го дават снежна виелица или градушка, пак не бих излязъл, но като изключим вече изброените неща, по принцип не ме притесняват метеорологичните условия.
Даже е кеф в дъжда - ако се съпротвляваш и тръгнеш да бързаш да се криеш и да те е страх да не се намокриш - винаги ще ти е гадно. Ако се отпуснеш и се наслаждаваш на дъжда и не ти дреме, че ще станеш целия в кал и че ще се намокриш - всичко е ок
Даже есенно време ми едно от любимите неща - да изляза из гората в студена, мрачна и мъглива сутрин с лек ръмеж. Да се забия в широколистна гора, с листа в есенна премяна и да забравя за всичко
- ако нямам достъп до прогноза за времето - пак ще си изляза, но ще наблюдавам какво се случва около мен - облаци вятър и т.н. и спрямо това ще преценя какво, как и къде да правя. И ще се надявам да не ме затрескат гръмотевици, есетествено
- нещата, които аз винаги държа в раницата, без значение дали е средата на лятото са:
1 чифт резервни чорапи
едни шушлякови къси панталони - (не тежат и не заемат място, а винаги можеш да си намокриш основните панталони)
едно долно термо бельо - като чорапогащник - ако евентуално стане много студено или се наложи да пренощувам навън - топли/леко е/не заема място. Може да се носи и заедно с късите пантални, ако ме е валял дъжд и са ми мокри панталоните, а пък е студено само за къси панталони.
Дъждобран не нося - или поне не ,,пончо" или както там се водят, дето ти идва до глезените. Нося е такова:

найлоново е и дъжд не пуска. Вятър също не пуска и е много удобно, ако спра някъде за почивка или ако просто си духа силен вятър. Спарва много здраво, ама нема пълен кеф /има, ама цифрите не ми харесват
/ Друг плюс на това яке е, че може да се намотае на топка и се събира в качулката си. Отново - леко и не заема място
Това специално го взех от Гърция, за 12 лв. Предполагам по пазарите могат да се намерят подобни.
нося си една шапка по-дебела в раницата и полар. Пролет и есен - и едни поларени ръкавици. Лятото не ги слагам тях.
Това е - при това положение, ако завали силно от горе оставам сух и само панталоните ми се мокрят - по-горе писах как процедирам като се намокрят
Тая тактика си е изпитана и доказана и за мен съм стигнал до извода, че това ми е оптимални сетъп за еднодневено излизане сред природата. Ако е за 2-3 - просто добавям чорапи, боксерки и тениски.