XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 28.09.2016 00:47:25

amrasel
Редови
Репутация: 4

Регистриран: 29.10.2012
Мнения: 20

Отг: Портативно радио/ радиоприемник

Аз вероятно не съм разбрал добре идеята.
Имам стар "умен" телефон(LG Optimus One - P500) - модела е 0т 2010. От многото използване, два от модулите му изпушиха - GPS и дата модула. Радиото, таблата и телефона все още работят, та затова го пазя. От време на време го използвам и за да слушам музика, и по-рядко да гледам ситкоми. Прочел съм и една книга на него.
Така го ползвам в градски условия, но никога не бих разчитал на него в дивото.

Но като радио държи и то по цял ден, проверено миналия месец докато правих ремонт у дома smile

Офлайн

  0

#17 28.09.2016 00:51:38

sirstevancho
Редови
Репутация: 95

От: София
Регистриран: 25.09.2013
Мнения: 593

Отг: Портативно радио/ радиоприемник

Абсолютно съгласен съм, мой основен приоритет също е да не оставам без телефон. Съгласен съм и че смартфонът се явява някакъв своего рода заместител на всичко споменато, НО.

Сравнението с Уейва не е удачно. Напротив - трионите и на Ледърман или на Викс са ако не точно толкова добри, то поне много близо до добър сгъваем трион. Качеството и сглобката на американския мултитул е близко до идеално и остриетата и инструментите там могат до голяма степен да заменят голяма част от други остриета. При смартфонът положението е, че върши работа, ама по-скоро в някаква много недодялана форма. Със светкавицата не мога да си светя като хората с какъвто и да е софтуер, GPS знаеш как яде батерията, трябва да имам и батерия за батерията  и за батерията - и пак няма да може да докара трайността на гармина - за прецизност пък няма какво да говорим.

И не ме разбирай погрешно - аз винаги гледам да имам с какво да си заредя телефона, но хич не разчитам на него да ми върши тия неща по-горе. Може, ако трябва - ок. Но - както казах - дори за говорене не ми допада. А радио искам поради две причини - каквото и да стане с комуникации и каквото и да е друго - радио все ще се предава някъде и новини някакви все някой ще говори smile Наред с това - чат пат защо пък да не си пусна З Рок някъде като отворя една биричка из гората tongue


Every man dies, not every man really lives.

Офлайн

  0

#18 28.09.2016 05:29:06

Ludipipo
Редови
Репутация: 130

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011
Мнения: 801

Отг: Портативно радио/ радиоприемник

Такова е добре:
http://www.ebay.com/bhp/degen-1103
wink

Офлайн

  0

#19 28.09.2016 10:15:29

Неандерталец
Редови
Репутация: 261

Регистриран: 14.11.2012
Мнения: 745

Отг: Портативно радио/ радиоприемник

Малко се измести темата в посока "смартфон", но нищо. Съгласен съм с много от нещата, които каза sirstevancho, но и много зависи от начина на ползване.

За GPS-а на смартфона - яде батерията, ако софтуерът ти го чете с голяма честота. Някои софтуери (OruxMaps напр.) позволяват настройка на честотата на опресняване между "възможно най-бързо" до "60 минути". Аз, обикновено, го слагам на 15 или 30 секунди. За 15 секунди не само, че не изминавам огромно разстояние пеша, но и не си гледам GPS-a по-често от веднъж на 5 минути, да речем. Разбира се, екранът ми е изключен, когато не го гледам. Ако ми трябва прецизност и скорост на опресняване (например, като търсим геокеш), просто сменям настройките за опресняване. Така почти не се усеща допълнително натоварване на батерията.

По въпроса за фенерчето, вероятно съм на по-различно мнение от повечето тук. Нощем, в гората, предпочитам по-слаба и дифузна светлина, без централен хотспот, за да запазвам що-годе нощното си зрение. Според мен, недостатъкът на силните фенери, е че ме правят сляп за всичко извън кръга силна светлина, а централният хотспот има направо заслепяващ ефект, когато се ползва в гора с мокри дървета и треволяци. В повечето случаи, искам, да виждам на няколко метра от себе си и за това светкавицата на телефона ми е повече от достатъчна. Разбира се, харчи бързо батерията и никога не бих разчитал само на това осветление, но за зор-заман си е напълно работещ изочник на светлина. Всъщност, често, дори светлината на екрана ми е достатъчна, за да си светна нощем.

По въпроса за радиото - аз, лично, излизам в гората, за да си почина от от шумотевицата и, обикновено, радио въобще не ми трябва. Даже когато шофирам, рядко слушам радио. Ако, изведнъж, почувствам остра нужда от музика, телефонът ми работи като съвсем задоволителен FM радиоприемник и напълно функционален MP3 плейър.

Един добре оборудван (софтуерно) смартфон, може да бъде ценнен инструмент и в дивото и извън пряката си функция на устройство за комуникация. Струва си човек, да се погрижи, да може да го зарежда. Още повече и фенерите и GPS-ите работят на батерии - една зарядна система, помага и за тях.

Офлайн

  3

#20 28.09.2016 18:40:24

sirstevancho
Редови
Репутация: 95

От: София
Регистриран: 25.09.2013
Мнения: 593

Отг: Портативно радио/ радиоприемник

@ Ludipipo,
Това до колкото виждам е с дигитален звук, а не приема дигитален сигнал...


@ Неандерталец,

Няма проблем, че разводнихме темата бе, аз обичам да споря с интелигентни хора, от такъв спор човек никога не може да загуби, може само да спечели smile

За GPS - пак, съгласен съм, че е някаква алтернатива, запознат съм с различните софтуери и тн. Тук може би стъпваме до друга особеност на различните типове хора и как обичат да ходят из планината. Надявам се да ме разбереш правилно и да не се омотам много - аз лично обичам да "забравям" екипировката си. Не да я забравя вкъщи или на някоя поляна, обичам да не я мисля. На подобна философия е подчинен може би всеки един компонент на нещата, които нося със себе си. Основен приоритет винаги ми е била здравината на раницата, не толкова удобството и системата за дишащ гръб - това е едно от нещата, заради които да речем - предпочитам здрава военна раница пред някой Дойтер. Няма нужда никой да ми обяснява, че и Дойтерите са здрави - наясно съм. smile Поради същата причина предпочитам качествен неръждив нож, колкото и да са ми скачали познати ножари и колкото и да съм трън в очите на всички, които са ми изнасяли лекции с часове относно предимствата на ръждавейките като работни качества и как всъщност то всеки нож ръждясва и как ако се отнасяш към ножа си като идиот то всеки ще ръждяса всъщност и още куп неща, които хората, дето не умеят да не дават непоискан акъл, винаги говорят. Грижа се и гледам всеки свой нож много добре, но за основен нося неръждавейка, защото искам да знам, че мога да "забравя" ножа за повече време ако се наложи и няма да ми стане на черни петна щото някой е рязал лимони без да ми каже.
Т.е. - обичам да мога да разчитам на нещата си без да си резервирам едно късче някъде в мозъка, което да е постоянно на тръни - ще ми се скъса ли раницата, ще ми ръждяса ли ножа, че запали ли феророда, който вчера си купих и нося само него вместо две хубави запалки и пр.

Разчитайки на телефон - лично аз - няма изобщо да съм спокоен, все ще го мисля, а когато не го мисля него конкретно - ще мисля батерията. Накрая мисля няколко устройства относно как и на каква батерия и що е, при все, че нищо за мен не оправдава това. Да речем - даваш пример със снопа светлина, който ти допада на теб. Не знам при повечето от вас как е, аз ще кажа лично при мен кога се налага употреба на фенер.

1.Когато замръкна и окъснея по някоя пътека, вървейки към хижа или мястото, на което ще се бивакува;
2.Около огъня за събиране на съчки, носене на неща от някоя палатка, мърдане извън кръга на огъня поради каквато и да е причина;
3.За ходене по нужда;
4.В палатката при нагласяне на чували и тн. при липса на осветление там или през нощта ако трябва да стана и да направя нещо, или пак - по нужда, или пък просто за да изпуша цигара и да си повися навън.

Не мога да се сетя за нито един от изброените случаи, в които бих предпочел нещо различно от челник. Имам си такъв с регулируема светлина, никой не заслепявам докато си събирам дърва, виждам си в краката къде ходя и си виждам идеално в ръцете какво правя. Освен при точка 4, ако се събудя през нощта, и искам да си видя нещо в краката или тн. - да си светна за малко с телефона - тогава, може би. Но в 99,99% от всички случаи, когато сред природата ми трябва светлина - бих прибягнал до друг източник. Имам къмпинг лампичка, която ми свети на походната маса, имам от ония американски военни венери, извити като тръба напред, който закачам на предния джоб на якето си. Имам малко фенерче на ключовете си и дори в градски условия, когато ми се е налагало да си светна с телефон, това, което съм спечелил, че няколко пъти съм го изпускал и съм му треперил за екрана. Като цяло, хвала на тоя кейс UAG, че ако не беше той, за 2 години имам към 100 изпускания, не е мръднал телефона.

В случая с радиото е гореспоменатия принцип - за 30 лв имам едно хипер непретенциозно транзисторче, което мога да случаш 40 часа при нужда и имам нужда от няколко резервни батерии, за да го слушам още 40. Което не ми идва като никакво свръх тегло, защото 7-8 батерии нося у себе си винаги, като се стремя всичките ми електроники и тн да са с еднакви батерии, все за някъде ще отидат.

Друг момент е, че аз не съм с кой знае какъв телефон, защото много ми писна с времето. От две години съм с S3, който е еднакво глупаво-умен, колкото всички останали. Минах през С4, С5 и С6, няколко HTC и си се върнах на С3. Взех си една подсилена батерия с повече mAh и това е, върши ми добра работа, мъкна един пауър банк, който може да го зареди 3 пъти и за града съм доволен. Всичко живо вече ми пише във Вайбър, много лесно ми е да си снимам и да пращам на разни хора веднага, сега с бебето е много фън - снимам си, пращам на нашите, кефят се. Проверявам си редовно неща в нета, когато съм извън нас, помага ми супер много. За града и живота, който живея - ми е идеален. Но - не може да замени нищо от това, което нося в планината и бих се изправил пред тая дилема само ако като бате Беър ме пуснат някъде в гората от хеликоптер, щото иначе няма шанс да не си нося челник, фенер, компас и всякакви други.

П.П.
Btw, не мисли, че вдигам някакви гюрунтии, когато съм навън. Нямам спомен когато и да е да съм пускал някаква музика или каквото и да е сред природата, ако не се брои пеенето покрай огньове. Най-вероятно и никога няма да го направя. Както казах - взимам такова радио основно ако нещо се получи някога - Искъра ни залее, както казваха Атерикс и Обеликс - небето ако ни падне върху главите, стане някаква буря и съм на майната си и искам да стигна другаде или нещо подобно - искам да имам източник на някаква информация, на която да мога да разчитам. И никога да не го използвам - здраве да е. Като си гледам внуците ше слушам мачове по него wink

Последно редактиран от sirstevancho (28.09.2016 18:47:39)


Every man dies, not every man really lives.

Офлайн

  3

#21 28.09.2016 19:32:33

Orlov
Редови
Репутация: 227

Регистриран: 03.05.2016
Мнения: 738

Отг: Портативно радио/ радиоприемник

Неандерталец написа:

По въпроса за фенерчето, вероятно съм на по-различно мнение от повечето тук. Нощем, в гората, предпочитам по-слаба и дифузна светлина, без централен хотспот, за да запазвам що-годе нощното си зрение. Според мен, недостатъкът на силните фенери, е че ме правят сляп за всичко извън кръга силна светлина, а централният хотспот има направо заслепяващ ефект, когато се ползва в гора с мокри дървета и треволяци.

Абсолютно си прав и предполагам повечето са на същото мнение.
Слабата светлина пази нощното зрение.
Дифузната светлина се постига с рефлектор тип портокалова кора или TIR оптика с голям ъгъл, желателно е диода да е с купол. Aз лично предпочитам първия вариант.
Силните фенери имат недостатък само ако нямат много режими (7 режима са идеалния вариант, задължително moonlight). Принципно силните фенери (тези които светят нашироко и надалече) се водят обходно-издирвателни и само в този случай е оправдано мъкненето им.
Централният хотспот е при фенери с гладък рефлектор, който изначало са за далечна дистанция. Тук нещата пак опират отново до наличие на слаби режими и дали фенера има добра странична подсветка, което зависи от качеството на диода. В това отношение фабричните бюджетни фенери Convoy C8 и L2 за съжаление не се представят добре. След смяна на диод и драйвер нещата се оправят.
Предварително се извинявам ако съм оспамил темата.

Последно редактиран от Orlov (28.09.2016 19:39:58)

Офлайн

  0

#22 10.01.2017 18:39:25

julianov
Новодошъл
Репутация: 0

Регистриран: 10.01.2017
Мнения: 2

Отг: Портативно радио/ радиоприемник

Здравейте виждам че темата е от септември месец но да попитам ако някой знае, къде мога да намеря такова радио : http://www.ebay.com/itm/Emergency-Solar … 1253481937  ? Ще ви бъда благодарен ако отговорите smile

Офлайн

  0

#23 10.01.2017 18:51:47

dellman
Редови
Репутация: 77

Регистриран: 24.05.2012
Мнения: 82

Отг: Портативно радио/ радиоприемник

Е па US $2.10 е шипинга, поръчай си го направо smile

Офлайн

  0

#24 10.01.2017 19:07:27

julianov
Новодошъл
Репутация: 0

Регистриран: 10.01.2017
Мнения: 2

Отг: Портативно радио/ радиоприемник

Да но мисълта ми беше ако ги има в БГ сайт , търсих и не намерих нищо.. а ми трябва спешно ако го поръчам от ebay ще пристигне минимум след месец smile

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff