XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#61 07.01.2017 17:48:43

osobso
Сталкер

От: София
Регистриран: 27.05.2016

Отг: Свързване на малък генератор към електрическата инсталация

Галимунди написа:
osobso написа:

Това въобще не е лоша идея. Но трябва да се сложи диференциално-токова защита с чувствителност(ток на утечка) 30 mA на всеки токов кръг. Хубаво е да се сложи ДТЗ за 500 или 300 mA към главния предпазител. Това предпазва незащитените с ДТЗ токови кръгове и намалява риска от пожар, но не предпазва хората.

Охобохо и той ще се окаже жичкаджия. А си трае толкова време...

П.П. Имам една риза дето ми е голяма... Чисто нова е. Шише уиски можем да купим от всякъде, така че само да се уговорим. каним Бай Кольо( щото той е сертифициран свещеник), и ще си спретнем едно импровизирано буш кръщене.

Напротив. Не си трая. Писах, че съм завършил електро-техникум и МЕИ. Но силата ми не е в ел. обзавеждането. Имам общи познания. Специалността ми е изчислителна техника и информационни технологии. Относно кръщенето - навит съм. Само да изчакаме малко да се стопли, че не искам да ме мятате в реката на -12 градуса big_smile

In vino veritas, in aqua sanitas.

Принципите нямат никаква сила, ако не си добре нахранен.
Марк Твен

Офлайн

0

#62 07.01.2017 18:00:09

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

osobso написа:

Напротив. Не си трая. Писах, че съм завършил електро-техникум и МЕИ. Но силата ми не е в ел. обзавеждането.

Не е вярно, проверих. Писал си че си ИТ специалист, а това може да се разбира по много начини. Обаче ние не сме от тия дето издребяват. Така че предложението за кръщене на открито си остава. Само да навиеме Бай-Кольо и Маледиктос. Втория е за хоровото пеене.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#63 07.01.2017 18:05:35

osobso
Сталкер

Галимунди написа:
osobso написа:

Напротив. Не си трая. Писах, че съм завършил електро-техникум и МЕИ. Но силата ми не е в ел. обзавеждането.

Не е вярно, проверих. Писал си че си ИТ специалист, а това може да се разбира по много начини. Обаче ние не сме от тия дето издребяват. Така че предложението за кръщене на открито си остава. Само да навиеме Бай-Кольо и Маледиктос. Втория е за хоровото пеене.

Не си проверил добре smile

23.12.2016 21:55:32
osobso

Абсолютно съм съгласен с rossko, че безопасността е на първо място. Един такъв проект е с много неизвестни и трябва добре да се премисли и реализира. Аз въпреки, че съм завършил техникум по електротехника и МЕИ бих заложил на специалисти в тази област. Най-малкото да ме консултират. Човек не може да е специалист по всичко. Може да прочете в интернет и да се пробва, но в интернет е трудно да пресееш плявата от зърното. За такива сериозни и рискови неща, аз бих ползвал хора с опит и знания. То хубаво да спестиш някой лев, но понякога икономията не си заслужава риска

Марк Твен

Офлайн

1

#64 07.01.2017 18:23:33

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

Е ние имаме два армейски австрийски ножа на Glock и ги ползваме за всичко за което се ползва нож.
Единия е реплика, а другея не е реплика.
Озадачава ме само покритието на репликата.

Би трябвало да е това.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ferritic_nitrocarburizing

А удачно се изтрива с памук със спирт:rolleyes:

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

0

#65 07.01.2017 18:28:03

osobso
Сталкер

Kent написа:

Е ние имаме два армейски австрийски ножа на Glock и ги ползваме за всичко за което се ползва нож.

Би трябвало да е това.

Kent,

Сигурен ли си, че това мнение е за тази тема wink

Марк Твен

Офлайн

0

#66 07.01.2017 18:33:00

osobso
Сталкер

Kent написа:

Би трябвало да е това.

Иначе всеки си има право на виждане. За мен армейските ножове са си за армията и основното им предназначение е убиване. И за друго стават, но не там им е силата. Не бих ползвал такъв нож.

Моля някой от модераторите да премести коментарите ни в подходящата тема.

Последно редактиран от osobso (07.01.2017 18:33:35)

Марк Твен

Офлайн

0

#67 07.01.2017 18:35:26

Orlov
Редови

Регистриран: 03.05.2016

Ludipipo написа:

Ако е монофазен на трипроводна инсталация си слагаш ДТЗ и не го мислиш.

Отново си прав.
В такъв проект никой обаче не би заложил монофазен агрегат с плаваща нула.
Всъщност това беше основната идея на темата: такива агрегати да не се свързват към инсталацията.
Не че е невъзможно, не е редно.
А идеята на галванично разделящия траф е че с него не променяш подредба на нулевия проводник в инсталацията. Да, струва пари, но излиза по-евтино от монофазен агрегат със заземена неутрала.

Последно редактиран от Orlov (07.01.2017 18:38:36)

Офлайн

0

#68 07.01.2017 18:47:26

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

Не е проблем "плаващата нула", даже е предимство wink Нещо не си представям 6 киловата траф, закачен за агрегат и ми се губи смисълът на това. Правим си вятър на устата, викни някой да ти проектира това, дето искаш и действай по проекта. wink
И още нещо - заземяването, дето все пишеш за него, не е решение винаги и навсякъде. Нож с две остриета си е, особено за неспециалисти. wink

Офлайн

2

#69 07.01.2017 19:01:46

Orlov
Редови

Ludipipo написа:

Не е проблем "плаващата нула", даже е предимство wink Нещо не си представям 6 киловата траф, закачен за агрегат и ми се губи смисълът на това. Правим си вятър на устата, викни някой да ти проектира това, дето искаш и действай по проекта. wink
И още нещо - заземяването, дето все пишеш за него, не е решение винаги и навсякъде. Нож с две остриета си е, особено за неспециалисти. wink

6kW не съм виждал, но 2kW да.Вярно към друга апаратура. Е, има особености при оразмеряването, но това е друга тема.
Защо според теб "плаващата неутрала'' което всъщност са две фази изместени на 180 градуса и всяка с потенциал 110V спрямо земя да има предимство в една жилищна инсталация?

Офлайн

0

#70 07.01.2017 19:06:50

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

На мен лично ми се губи смисъла на цялата операция. Ако е за в случая на Владо (болница с операционна)... да, приемам го. Но на ранчото  дето не помня вече как точно прекарахме кабелите и имаме един тъжен генератор 2 кв за зор-заман (не съм сигурен как се пише зорзаман)... Честно казано не бих го пускал в екстремна систуация. Бих го пуснал в супер екстремна за да търся помощ. Защото честно казано, ако ситуацията е черезвичайна, бих използвал горивото за да си осигуря мобилност. Комуникациите ще са ми втори и трети приорит. Да не говорим, че има много по-семпли методи за осигуряване на ЕДН за комуникация - фотоволтаици, пелтие и пр.

Последно редактиран от Галимунди (07.01.2017 19:08:11)

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#71 07.01.2017 19:11:18

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

"спрямо земя" е отговорът - това е предимството! smile Отивам на имен ден сега, ако не е ясно за това в кавичките, значи, че е задължително да се вика проектант и изпълнител, сертифицирани. wink
Хубава вечер!
ПП
Ванка, наздраве! Жив и здрав да си, пък другото е лесно, скъпо и неморално. smile

Последно редактиран от Ludipipo (07.01.2017 19:14:31)

Офлайн

0

#72 07.01.2017 19:38:16

Orlov
Редови

Ludipipo написа:

"спрямо земя" е отговорът - това е предимството! smile Отивам на имен ден сега, ако не е ясно за това в кавичките, значи, че е задължително да се вика проектант и изпълнител, сертифицирани. wink
Хубава вечер!
ПП
Ванка, наздраве! Жив и здрав да си, пък другото е лесно, скъпо и неморално. smile

Чесно казано, това не е отговор.
Аз лично в моята инсталация две фази не бих вкарал по ред причини.
Ако си говорим за цена и свързване към инсталация един трифазен не е много по-скъп.

Офлайн

0

#73 07.01.2017 20:00:08

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

osobso написа:
Kent написа:

Би трябвало да е това.

Kent,

Сигурен ли си, че това мнение е за тази тема wink

Сори, заблеях се. Моля модераторите да преместят отговора ми при темата за ножове, мултитулове и прочее...

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

0

#74 07.01.2017 22:17:39

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Съжалявам, но темата отдавна излезе извън граници - далеч, далеч е от идеите на бушкрафта ...

Ключ !

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff