XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#61 28.09.2016 23:37:31

sirstevancho
Редови
Репутация: 95

От: София
Регистриран: 25.09.2013
Мнения: 593

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

След поста на petergaitan - и аз искам да допълня нещо за екипировката. Много често в тоя род форуми забравяме, че голяма част от хората, които биха искали да научат нещо - нямат нашите познания относно марки, модели и тн. От тая гледна точка - аз винаги съм смятал, че тоя форум специално е натоварен с отговорност, а не просто си чешем езиците. Винаги съм вярвал, че носим отговорност към хора, които не знаят какво е "Cordura", "YKK", "Vibram" и други. Именно заради това обяснението за японските ципове на колегата ми напълни душата - ние сме си приели като факт, че едва ли не всеки трябва да знае, че YKK означава качествени ципове. Ама защо, ама какво изобщо означава "качествен цип", ама защо изобщо е важно и не звучим ли като претенциозни надувки - няма значение. Тия неща трябва да се повтарят до откат, защото малко хора ще тръгнат да четат предистория на някакви марки, модели и тн, теми от по 100 страници от първата и пр. Когато някой човек си търси хубав нож за планината - не сме глупави, можем да разберем от няколко поста с какви пари разполага този човек. Тогава можем да препоръчаме една Мора 2000 за 40 лв., защото е по-добро от всичко, което този човек без опит би си взел сам. Ама сканди-то било скапано, ама стоманата не била кой знае какво, ама били надценени. Еми ок, предлагаме на всеки един Пелтонен за 200 лв и като му ръждяса щото до вчера не е знаел, че има и РЪЖДАЕМИ стомани, щото това звучи безумно за човек, който никога не се е интересувал от остриета - здраве да е. Ние сме си наляли акъла...

По екипировката - Ташев е марка, която се е доказала при твърде много приятели, за да кажа нещо лошо. За 120-150 лв. - това е най-доброто, което може да се купи като нискобюджетна алтернатива. Нека го кажа така - ако раница 40-60 литра е под 100 лв. - не я купувайте, защото е боклук. Ако е над 100 - купете Ташев вместо нея. Освен ако не е 300-400. Тогава питайте тук lol


Every man dies, not every man really lives.

Офлайн

  0

#62 29.09.2016 00:30:41

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 773

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,658

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Без да искам да излизам от общия добронамерен тон на темата, просто няколко забележки

sirstevancho написа:

Много често в тоя род форуми забравяме, че голяма част от хората, които биха искали да научат нещо - нямат нашите познания относно марки, модели и тн. От тая гледна точка - аз винаги съм смятал, че тоя форум специално е натоварен с отговорност, а не просто си чешем езиците. Винаги съм вярвал, че носим отговорност към хора, които не знаят какво е "Cordura", "YKK", "Vibram" и други.

Аз лично нямам спомен някой (предполагаемо новодошъл) в този Форум да е задал смислен въпрос, и да не е получил смислен, добронамерен и (понякога прекалено) изчерпателен съвет. Да не говоря, че вече имаме множество примери, в които новодошли колеги започват да допринасят към Форума още буквално с първите си няколко поста.

sirstevancho написа:

Тия неща трябва да се повтарят до откат, защото малко хора ще тръгнат да четат предистория на някакви марки, модели и тн, теми от по 100 страници от първата и пр.

Ми не, не трябва да се повтарят до откат. Освен ако търсещия съвет не е откровен имбецил, и първият му пост в темата не е "prepora4aite mi podhodia6t noj za planina, ama ne to4no za planina, 6toto mi triqbva i da move da reje lamarina i da kopaja dupki s nego". То точно затова има теми по 100 страници, защото един билюк хора са се постарали да споделят своите знания и умения в тях. Ако някой го мързи да прочете съответните теми, и ЧАК след това да зададе въпрос, ако конкретното му питане не е изяснено там.... Ми това си е негов личен проблем, тук никой не му е длъжен да му смила информация и да му я дава наготово с лъжичка в устата.

Вери сори ако разбивам нечии детски мечти, ама това е положението. Нивото на зададения въпрос предполага нивото на получения отговор. Ако въпроса е олигофренски, най-вероятно и отговорите няма да бъкат от информационна наситеност, да го кажем по-деликатно.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  2

#63 29.09.2016 00:42:09

sirstevancho
Редови
Репутация: 95

От: София
Регистриран: 25.09.2013
Мнения: 593

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Уинд,

Може би съм прозвучал твърде разпален, за което - се извинявам. Факта, че пиша толкова години във форума и винаги, когато смятам, че мога да дам меродавно мнение или да задам сносен въпрос - го правя, идва да покаже, че не смятам пишещите тук за някакви малоумници. Прав си за всичко, което си написал и го споделям напълно. Нека с две изречения се опитам да обясня това, което имам предвид.

Хубаво е, по примера на тоя пост на колегата, да има най-основни насоки по темите, които ни интересуват. Има стотици постове за това какво е важно да се носи/прави през зима/лято/пролет/есен и постоянно всички участваме в тези дискусии, допринасяме и надграждаме и всеки от нас е научил адски много от останалите тук. Когато обаче някой човек потърси в Гугъл какво да му е нужно за еди какво си - постът на колегата ще му послужи хиляда пъти повече отколкото ако чете форума една седмица и попадне на всякакви трактовки на десетки хора. Форумът заради това е форум - говорим и споделяме и в тази си форма - той е безценен. Който търси - намира. Това не означава, че е лоша идея някъде в сюблимиран вид да няма насоки, които в по-голямата си част са верни и полезни и всички от нас споделят като верую.

Това за детските мечти го прескачам и отдавам на това, че си се ядосал съвсем с право.


Every man dies, not every man really lives.

Офлайн

  0

#64 29.09.2016 00:45:47

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 773

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,658

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Въобще съм нямал за цел лично да те засега, и не съм вложил и грам ирония или сарказъм в последния си пост.

Това за деЦките мечти е за съвсем друг тип "писатели" в този форум, коренно различни от теб smile

А по същество - няма как в един пост (дори и внимателно редактиран и допълван) да съберем цялата налична информация по дадена тема. Дори и да приемем, че аз и Релакса имаме желанието да поддържаме такива "залепени" постове в началото на всяка тема (а аз лично нямам време за това - един телефонен указател имаме да поддържаме и пак имаме пропуски). Няма как един-единствен пост дори и да е максимално наситен с полезна информация (както на колегата по-горе) да покрие всички възможни аспекти и нюанси на дадена тема. Иначе всички теми щяха да са от по един пост smile

Всеки има различен опит, различни очаквания, различни нужди - именно за това са темите, за да покрият цялата палитра. Вземи ножовете например, дето толкова се джафкаме за тях - ти би ли се наел да напишеш цялата Истина от Последна Инстация за Ножовете в един пост? Аз лично не бих. Всеки от нас си ползва ножа за строго специфични за него задачи, всеки си има някакви лични предпочитания, сантименти, ограничения (напр. бюджет) и т.н. И това са само ножовете. Ми ако хванем всеки друг елемент на екипировката ? Трябва ли челника който ти върши работа на теб, да е перфектния избор за мен? Ами обувките, раницата, дрехите, посудата, аптечката, котките, гетите....

П.С. Май малкия юнак ви държи нащрек по цяла нощ smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  1

#65 29.09.2016 01:24:03

П.Петков
Редови
Репутация: 56

Регистриран: 29.11.2013
Мнения: 218

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Основни знания и умения на туриста» Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката-Последните постове какво общо имат с темата(и моя в тоя кюп).Да се подържа добра хигиена не е чак толкова сложно!

Офлайн

  0

#66 29.09.2016 01:42:36

sirstevancho
Редови
Репутация: 95

От: София
Регистриран: 25.09.2013
Мнения: 593

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Приятелю, не падам по гръб относно нещо, в което вярвам убедено smile

Това за липсата на време у модераторите да се занимават с форум го знам от първа ръка от много време. Преди 10-12 години участвах активно и доста години бях част от създаването на българския форум и после - фенклуб на един от най-обичаните английски футболни отбори в света и знам как първоначалния (бил той и с години) горещ ентусиазъм отстъпва за сметка на личен живот и факта, че тия форуми създават идеята за своего рода свободия, в която всеки има чувството, че може да каже всичко за всеки по всякакъв начин. Модераторите и администраторите ставаме едни досадни пъдари и накрая всичко се свежда до това да си кажеш няколко хубави приказки с хората, които започваш да обичаш и уважаваш. Напълно съм наясно как всичко се свежда и до настроението, в което си в момента и как никой всъщност не разбира, че модераторите във всеки един - особено - разраснал се - форум, в крайна сметка отделят от личното си време за тая кауза. Лесно е някой на две уискита да напише нещо много умно и разпалено и да очаква кой знае какво от това, но модераторите следва да се справят с тия неща всеки ден, any time. Както казват американците - been there, done that.

Няма как в една тема да се хване всичко най-важно, много ясно, че няма как. Но има как да се хванат основните точки, както го е направил колегата. Всеки си използва ножовете както намери за добре, всеки си използва различни ножове, това е ясно. Но нима не може всеки от нас да посочи 2-3 нижа, които биха били идеална алтернатива ако не си кой знае какъв ножоман? Мора, макар колегата Звяр, когото уважавам безкрайно, да иска да ги срине със земята, един Kershaw Bear Hunter, един Глок - ми нима биха били лоша препоръка за човек, който не знае какъв нож да вземе за планината. Един Викторинокс за 30 лева, един трион за 10 от Практикер, макар и да не е Лаплендър. Един челник за 15-20 лв от Декатлон, зимно яке от втора употреба с ципове YKK - здраво и нескъсано. Гети за 30-на лв, макар и не Lowe за 120, една втора ръка Ташев за 80. Да знае, че трябва да има превръзки, обезболяващо, против повръщане и диярия, гадене, лепенки и нещо против алергии в раницата. Да знае, че е хубаво да има карта и да познава района, в който отива, защото може би не се е замислил за това. Да знае, че е важно да има чорапи, ръкавици и шапка, защото със студени крака, ръце и глава - може да изпадне в състояние, в което не е изпадал никога. Трудно ли е да се съберат тия неща и да се кажат? Всеки има различна екипировка, но основни правила има също.

Ако не смятате - ти и останалите модератори, че е нужно това да се прави или е трудоемко - навит съм да го направя аз - лека полека, с четене на много теми тук и моя си опит - мога да опитам да го направя аз. Накрая пак ще има нужда от някакво одобрение, защото ако тия неща няма да станат важни теми - кел файда. Ако не - мога да си направя винаги един блог и да ги пусна пак същите работи, ще отнеме пак доста време и ще е все тая, защото ще е просто някакъв блог на някакъв човек, без да е подкрепено от едни 100 други човека, които имат да кажат ужасно много по въпроса. Блогове такива има много, чета си ги с кеф, но не излизат никъде. Като напишеш "бушкрафт" в нета излиза творението на Стоян.

Иначе - малкият не ни държи, просто аз съм болен и под карантина в една от стаите на апартамента ни - мога да излизам само с изрично разрешение и най-малко три подписа до тоалетна, кухнята за вода и до колата ако трябва да се ходи до магазин lol


Every man dies, not every man really lives.

Офлайн

  0

#67 29.09.2016 02:33:04

П.Петков
Редови
Репутация: 56

Регистриран: 29.11.2013
Мнения: 218

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

??? Бах мамаму:D ! Да взема да си разкажа деня да допълня темата ли big_smile:D:D.Със заце съм съгласен изцяло ,при него всичко е многократно проверено.Човекът ходи като добиче и ни умора ни страх има!Малко изглежда като поничка ,ама тича 100 км за 15
часа(страта).За алкохола и зимата дълбоко не съм съгласен!Да той може да те убие ,но в пъти е по вероятно да ти спаси някой пръст и крайник.Нека не разглеждаме действието му след прекомерна консумация, а потърсим позитивите от моменталният положителен ефект върху тялото в умерени дози.Нека се замислим за момент как действат отделяните от тялото адреналин и норадреналин в ситуация на стрес.Нека сега логически да помислим аджеба как по-лесно ще загубим някой пръст зиме!Алкохол зимата задължително!!!Но само за кураж и отскок )))!

Последно редактиран от П.Петков (29.09.2016 02:43:20)

Офлайн

  0

#68 29.09.2016 03:33:54

П.Петков
Редови
Репутация: 56

Регистриран: 29.11.2013
Мнения: 218

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Нека сега си изкажа и аз моето мнение за 5 стинки!(не че ше ми ги дадат а толкова си струва).Зимата си е ебал... мамата с изкуствени материи.Лошото е че и с другите също.Зимата докато е хубаво времето се потиш!Щото си ръб и не си се ориентирал.После като се влоши времето зъзнеш,щото пухенката ти е прочетена вчера:D.Разлика между лятна и зимна екипировка освен в шеловете и повечето изолация няма!В нашите планини дори хард шел (добър) освен ако не си алпинист и не висиш 2 часа зимно под някой ръб на майца си рядко ти трябва.Обувки има но са скъпи!Бих препоръчал непал ево на ла спортива.Купих си ги изпробвах ги ...добра обувка е.Изолацията е добре да е една ,всеки грам е важен -по-добре е да е за пълнеж от колкото пвц-та обвивка.Полар нъц-!Тъпа тежка дреха!За ходене има перфектни синтетични изолаций,за престой-пух!Най важното,дебело термо бельо,има и прави разлика!Котки снегоходки пикели и щека в гъ.....

Последно редактиран от П.Петков (29.09.2016 03:41:04)

Офлайн

  1

#69 29.09.2016 05:38:10

zcezbpm
Редови
Репутация: 246

Регистриран: 24.04.2016
Мнения: 154

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

petergaitan написа:

Браво zce..., много добра статия. Само едно мое лично усещане за обувките- не трябва да са прекалено големи ако вървиш по някои технични участъци, за да имаш необходимия усет за стъпване на малки стъпки или с предните шипове на котките. И два чифта чорапи на мен са ми образували пришки защото приплъзват помежду си. Разбрах че един чифт по-дебели за мен вършат по-добра работа. За ръкавиците е така- нося по поне три чифта, като едните са от тепана вълна, които си поръчах специална изработка на един чичка на пазара, такива има на фирма Симонд примерно. Интересно ще е да пуснеш снимка на пикела Гривел, там имам интересен опит с оная разработка с кръглата лопатка отзад, май беше Салева. При подсичане на фирновани склонове е безценна-във всеки ъгъл на удар копае стъпка. Интересно, ползуваш ли снегоходки или ски, аз като почнах да ходя със ски с панти и колани открих че съм се мъчил като грешен дявол в дълбоките пъртини.

Гривела е този. http://www.verticalworld.bg/uploads/pic … t_49_1.jpg

Нямам проблем с габарита на обувките макар че ориентировъчно са с номер и половина по-големи, но котките щръкват доста и за да им свикна ги слагам още в ниското, тоест да се спъвам там  и да свикна колко да си вдигам краката, а не като стигна места за които са предназначени да се пребия.
Често като маршрута е такъв дето ходят много хора почват да се сбутват и да се чудят тоя хахо защо си слага котките по равното.
Ами правя го хем да не ми тежат в раницата, хем да не приплъзвам и да вървя по-стабилно и най-вече да свикна с габаритите им.

Това разбира се ако снега не е за СНЕГОХОДКИТЕ които също забравих да добавя в списъка заради склерозата си. smile

Долния ми мериносов чорап е много плътно по крака ми , вълнения плетен е по-свободен, но нямам усещане за приплъзване като ми е стегната здраво обувката и като ходя. Със снегоходката обаче понякога се получава такова едно усещане и веднъж в началото вероятно заради нестегната добре обувка ми се отпори кожата на възглавничката отдолу.

Карам по зимния пътеводител на Аспарух и прекалено технични участъци ги избягвам защото съм си просто турист, а не алпинист.Най-много втора категория според пътеводителя.Знам си мярката, а и кожата ми е скъпа. smile

Офлайн

  0

#70 29.09.2016 05:56:46

zcezbpm
Редови
Репутация: 246

Регистриран: 24.04.2016
Мнения: 154

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

zcezbpm написа:

За зимната екипировката ако питате десет различни човека ще получите десет различни мнения и всеки ще твърди, че той е правия. На мен тези неща по-долу ми вършат работа макар и да има лека smile вероятност да не са най-правилните неща.

Почнах с магазините за втора употреба.
Няколко месеца ходих по веднъж седмично да гледам якетата докато си намеря нещо свястно. Общо взето търсите нещо с мембрана, Горетекс, Ивент, а съвсем грубо може да прецените дали е пълен боклук като гледате циповете. Ако пише на ципа YKK има голяма вероятност да е стока. Това са марка японски ципове които повечето добри фирми ползват. Якетата, новите, които в момента можете да намерите за по 200лв на бг пазара  са боклук и с нищо не са по-добри от едно мембранно яке втора употреба, но добре запазено. Хубаво ново яке е 500-600лв и нагоре, до над хилядарка. Аз го купих за десет лева моето.  Разглеждате сайтовете за туристическа екипировка, за да имате на представа как изглеждат хард шел-ите и търсите нещо подобно или си купувате ново яке.

Поларите 2бр с които ходих и тях взех от втората и на тях гледах циповете. Сега си взех от Декатлона, но старите се оказаха една идея по-стока.

Панталоните ми 2 броя всъщност са шушлякови анцузи от пазара, но задължително с изкуствена подплата флийс, че съхне бързо само от телесната топлина за разлика от памука. Пазят от вятъра и не се мокрят в снега и по нищо не отстъпват от супер дупер туристически панталони. Десет лева бройката.

Гети-обикновени без мемрана, кордурени са на бг производител.

За бельо ползвам мериносови тениски 2бр с дълъг ръкав, че не се вмирисват със седмици защото са чиста вълна. Горе зимата няма къде да се изкъпите, а и вълната топли и мокра. За топленето ако са мокри не съм убеден, но са по-добрия избор от найлоновите с които ходих първоначално.Стават обаче и найлонки за по два лева. Предимството им е че като стигна хижата гърбът ми е една идея по-сух за разлика от мериносовата, която сменям веднага след като пристигна в хижата.

За главата нося два броя поларени шапки за по 30лв всяка които са много леки, а топлят добре и една бандитска маска и една шапка с козирка и забрадка за нея ако слънцето е по-силно. Това последното ми е реално лятната шапка. Зимата обаче се гори жестоко.  Бройката на шапките за зимата е важна. Не може с една шапка. Като пристигнеш с мокра глава в хижата трябва да сложиш нещо сухо на главата. Главно ходя с бандитската маска, надяната само в горната част на главата. Ходя с нея  защото е много тънка и диша добре и главата ти не завира и пази добре от вятъра. Въпреки силния студ по нагорнището главата ти се поти и ти трябва нещо за вятъра. Тънката бандитска маска върши добра работа. Много рядко слагам шапка. При много голям студ, вятър и слизане по надолнище когато не произвеждам толкова много топлина и когато чувствам че въпреки движението ми замръзва мозъка я слагам шапката, иначе само маската и то не цялата, а съм я изхлузил да покрива само  горната част на главата и ушите , стои ми малко като пискюл.Ако задуха я навличам цялата и ставам като банков обирджия.

С ръкавиците е пак същото. Минимум два броя. Имам едни мембранни хубави за над сто лева които обикновено седят в раницата, а ходя с обикновени за 20лв от флийс които дишат по-добре от мембранните и не ми потят ръцете, а и са напълно достатъчни в повечето случаи.
Имат голямо предимство поларените ръкавици БЕЗ мембрана че ако за деня си вкараш пет шест пъти мокрите от снега ръце в тях, то те изсъхват от топлината и ръкавиците пак са сухи, докато при мембранните няколкократното вкарване на мокри ръце в тях и са до там, а няма как да се избегне това да не свалиш ръкавици например за да си вържеш обувка, да разцъкаш гпс....да сипеш вода от дупката в леда на езерото....тоест ръцете щеш не щеш ги мокриш. Мембраната не е направена да пуска вода навън и затова 98% съм с поларените. По-удачни са от тези с мембраната. При много силен вятър има вероятност да загубите ръкавица и без резервен чифт сте жив за оплакване. За няколко минути при минус 30 и ясно време докато снимах без ръкавици ми измръзна кутрето и две седмици ме боля.
Представете си сега че ръцете ви трябват да се катерите, да държите пикел, да държите щека докато газите дълбок сняг... и нямате ръкавици. Тоест трябва ли да ползвате ръцете си и сте до там! Някои си носят и трети чифт вълнени от тепана вълна. Свидят ми се 60лв за тях. smile  За шапките също може едната от флийс другата от вълна.

Чорапите ми в случая зависят от обувките ми Бореал Булнес, които макар и да са зимни с твърда неогъваща се подметка и с цяло парче кожа с добра мембрана и с добра изолация на подметката са за бързи преходи и нямат добра изолация от студа в горната си част. Докато вървите всичко е ок, но спрете ли....затова са двата чифта чорапи от вълна, тоест направил съм им ъпгрейд. smile
Аз лично считам,  че Бореал Булнес е идеалната зимна обувка за нашите планини, но такава обувка трябва да се носи с два чифта чорапи за изолация .
Отдолу хубави мериносови вълнени  чорапи за по 30лв , а отгоре върху тях бабешки вълнени плетени чорапи. Фен съм на вълнените чорапи,но доста хора не споделят това и ходят само с един чифт хубави зимни чорапи. Естествено обувките се мерят с тези чорапи с които ще се носят и горе долу са ми с номер и половина над нормалните обувки, за да ми станат с чорапите. Обувките имат улеи за автоматични котки и са с твърда подметка която според старата школа е задължителна за снежните стръмни склонове където заради твърдостта се зацепва по-добре, но не всички споделят това мнение. За мен лично обувката трябва да не се сгъва като джапанка, защото котките се изхлузват по-лесно в такъв случай и следва прием при свети Петър.

Котките каквито си вземете.Аз ползвам от най-евтините за по 70лв с пластмасови каиши които стават на всяка обувка дори и да няма улеи за автоматични и полуавтоматични котки. Цени от 70 до ...безкрайност в зависимост от качеството и марката.

Щеките са задължителни за зимата. С клипс са по добрия избор, иначе си носете клещи. smile . Хубавите струват доста, но след като на калпавите  щеки от 50лв ми се счупиха перцата докато ходя, видях голям зор защото щеките влизаха целите и въобще не ми помагана докато минавах по онова ръбче над Друшлявица по Баучер и се зарекох да си купя свестни щеки.

Челник с нови батерии, задължително за зимата. То остава и да не вземете. smile

За очите ски маска и очила. Първо ползвах маска за 20лв, но сега си взех по-хубава която въпреки чес трува десет пъти повече пак се замъглява, но е с фотохромна леща и затъмнява и изсветлява зависимост от светлината. Можете да получите снежна слепота без такава маска или очила, които се ползват по-често защото при нормални условия са по-удачни. Маска в по студено време, буря, вятър, защото иначе е достатъчно един -два пъти да издишаш в нея и се замъглява. Ползвам предимно очилата, които са с трета категория на затъмненост.Ски маската с фотохромната леща варира между 1и 3 в зависимост от светлината.4 категория за нашите планини не ви трябва.

Първия си пикел го направих от подръчни материали. Стара алуминиева тръба от автобус Шкода, а за клюна ползвах едно старо френско ключе с подходяща форма. Накрая го пръснах със сребърна боя и заприлича на купешки. Направих си го още в края 2010 година, но го пробвах едва следващата 2011година когато най-накрая се престраших да направя първото си зимно ходене. После си купих един евтин пикел с който качих Калините, но го подарих на колега, защото макар и с нищо да не отстъпваше на по-марковите изглеждаше доста груб и недодялан и си взех накрая на Гривел (едно Ферари с цвят червен).


Раница на български производител. То има само един такъв и кордурените му раници няма човек който да не потвърди че са най-здравите раници. По-добри са в това отношение от доста западни супер дупер раници дето са два-три пъти по-скъпи. Ходех почти пет години с една единствена 70+10 Вихрен-ка, а едва за миналогодишното Ком Емине си взех по-малка раница 40л че теглото беше важно, но я ползвам и за зимни еднодневни. Трудно се побират обаче в малка раница всички неща за зимата и затова оптималния вариант за раница за зимата за няколко дена по хижите част от които са необитаеми в този сезон е някъде 60+10 л.

Най-важното е човек да се подготви за вероятността че може да се наложи да остане да пренощува насред пътя или заради контузия или заради буря. За тази цел съм си взел хубава пухенка за 500лв. Дебела, а не от онези изгъзици дето можеш да четеш вестник през тях. Взех си и хубаво фолио, а не от калпавите дето са по 5лв. Това струва около 40лв и е за многократна употреба. Тези два предмета влизат в употреба само ако се налага, когато човек спре да ходи печката в него угасва и за минута почва едно треперене . Намирате защитено от вятъра място ако няма такова обличате пухенката , пъхате се в фолиото и почвате да се молите и да обещавате като оня габровец за свеща дето щял да пали и която била голяма като мачтата на кораба smile .  Вероятността да оцелеете с тези два предмета се повишава многократно. Пухенката я слагам и когато пристигна в хижата ако хижата е пуста и студена. Два-три  полара в неотоплена хижа няма да ви помогнат освен ако не играете цяла нощ казачок.

Има и един куп други неща които се носят..........дано се сетя за всички.

Туристически газов котлон-горе по високите части на планината през зимата водата рядко е, да не кажа никога не е в течно състояние, така че топите сняг и пиете.Без котлонче естествено няма как да го направите. Средните бутилки с газ от 410мл ще ви стигнат за преход от три дена но само ако  топите вода и само стопляте без да варите  някоя манджа или няколко чая вода и ще остане газ за още толкова дни, но не рискувайте да я вземете втори път бутилката с газ. Можете да я теглите на електронната везна и ще разберете колко е останало, но винаги е по-добре да тръгнете с резервно количество, а не точно с колкото ви трябва.Веднъж ми свърши газта заради подобен будалнък. Мислех че ми е останала поне половин бутилка, а не проверих и добре че времето се оправи и слязох в ниското, иначе щях да ям сняг или да чупя столове и маси, които после щях да плащам.

Две малки запалки с камъче, едната изолирана от вода, а другата седи в пластмасовата кутия на газовото котлонче.

Зимата преходите са изтощаващи особено когато се гази дълбок сняг и се налага сам да правите пъртината и често може да се получат мускулни крампи от изтощение и обезводняване и липса на магнезий и затова си носите магнезий на хапчета и пиете вечер преди лягане ако на другия ден ви чака тежък преход.Добре е даже няколко дена по-рано да почнете да приемате допълнително магнезий.

Добра, а дори задължителна идея е да си вземете примерно хидратин алфа от аптеката против обезводняване. Зимата почти винаги си го докарвам защото често излиза повече пот от лятото заради голямото натоварване, а с нея и ценни соли, които снежната а и каквато и да е вода няма как да върнат в тялото и затова солената сланина и тези прахчета които са с най-важните два вида соли(натриев хлорид и калиев хлорид..първото е готварска сол) ще ви помогнат.
Още веднъж, обезводняването е много по-сериозно и има по-голяма вероятност да ви се случи през зимата отколкото през лятото.Поне при мен е така. Почти няма зимен преход да ми се е разминало макар и с леко, а понякога и много сериозно обезводняване. Студения сух въздух направо изсмуква влагата от белия дроб, а и се тръгва с ограничено количество вода, която освен че не стига често и  замръзва.

ГПС-а не само е препоръчителен а е абсолютно задължителен. Колкото и да е познато едно място като падне оная ми ти бяла и гъста мъгла или гъст снеговалеж  и вятър и губиш представа не само къде си, но и често не знаеш кое е горе и кое е долу. Мисля си че нещо е на 100метра, а се спъвам в него на втората крачка, губи се усещането за разстояние и  въобще мамата си джейса става понякога.

Батериите на гпс-а задължително литиеви на Енерджизер, които издържат на минус 40 градуса за разлика от алкалните пък да не говорим за акумулаторните, които са пълен боклук в такова време макар че и тях съм ползвал. Мислех си че алкалните и те държат докато на минус тридесет не ми спря и гпс-а и фотоапарата. Освен това литиевите имат два до три четири пъти повече ток от другите батерии, които на всичкото отгоре нямат и качествата им при минусови температури.
При нормална лятна температура  при еднакво ползване на гпс-а зайчето на Дюрасел изкара 22 часа, хубави акумулаторни на Варта 2500мАч-17 часа, прости алкални 14 часа, а литиевите на Енерджизер 45 часа. Това при лятото, а при зимно и достатъчно ниски температури останалите просто сдават багажа макар и рядко но се случва. Сега ползвам алкални на дюрасел,  но имам за резерва някой и друг комплект литиеви. Скъпички са.

Телефона проста нокия с копчета естествено го държите изключен макар че телефон във високата планина на 99% няма да ви помогне заради липсата на обхват. Имам резервна батерия.
Местата с обхват се броят на пръстите на едната ръка. По-добрия вариант но НЕ и в България е наличието на СПОТ тракер, който е сателитен и с едно натискане на бутона SOS в белите държави ще ви локализират и ще дойдат да ви спасят.

Сух спирт. Това от опит е най-добрата разпалка особено в хижа с мокри клекови клони които не са нацепени.. Гори няколко минути сухия спирт дори и да го намокриш. Има един минус, който разбрах по-гадния начин. Ползвам рядко защото няколко пъти в годината ходя само зимно и бяха минали може би две години и все още имах разпечатан пакет. Вероятно това което гори в кубчето се беше изпарило и изветряло и  сухия спирт не се запали и ми отиде всичката тоалетна хартия за подпалки.  Така че ако го имате от много дълго време преди тръгване пробвайте едно кубче дали гори.

Храната е важна. Аз си нося сланина за вечеря, която има най-добро съотношение тегло-калории пък и оваляна в черен пиперец и осолена е нещото от което не ми се гади след някой тежък преход. Супер дупер скъпи пастърми ми опротивяват след някой ден, но сланинката с кеф я ям. Преди носех сухари за сланината и пастърмата(задължително от хубавата без найлон), това са двете неща които взимам, но сега ям без хляб.За закуска сухо мляко със захар и кафе и онези шушльопинки дето ги ядат децата сутрин, ама им забравих името.Леки са и с млякото и захарта и нес кафето  са супер. Докато вървя по две-три  вафли за деня или по някой сникърс, но все пак вафлите не замръзват така зверски като сникърса, който може да ми строши зъбите. Някоя солена ядка в джоба и сушено грозде без семки. Няколко чая и захар за тях, кафетата ги споменах. Много ядене се налага да се носи зимата ако не ходи човек в цивилизовани хижи и това  прави теглото на раницата непоносимо.

Аптечка. Индивидуална е, но пак ще спомена магнезия, хидратин алфа при обезводняване, хлорни хапчета за дезинфекция ако сипете вода от някое езеро, а се налага да пестите газта....има един куп други общи и индивидуални лекарства които не са просто за зимата, а за всяко време. Вие най-добре си знаете какво ви трябва Аз лично си взимам и нещо за сецване на кръста че с тази тежка раница де да знам ...взимам си и лопедиум че пак де да знам...не нося мазила против слънчево изгаряне защото не ми се нравят, но имам Пантогел ако изгоря от слънцето....

Егати и екипировката направо се схванах от описване, а какво ли е да мъкна всичко това. Някой вероятно някой ще се схване и от четене. smile

Да добавя забравените от списъка неща

Резервни вълнени чорапи.
Ходя с мериносови отдолу и бабешки отгоре. Взимам още един резервен чифт и от двата вида. Ако си бях купил по-добре изолирани обувки вероятно щях да ходя с един чифт, но парите бяха двойни, а и тази комбинация от Булнеса и двата чифта не отстъпва по нищо на другата, скъпа обувка и с един чифт.

2 Нож- попаднах преди години на сгъваем копие на голд стийл и заради здравината му и заради теглото нося него.За пръв път срещам сгъваем нож дето не примръдва и милиметър острието му странично спрямо дръжката, а съм цепил дърва с него . Има пластина с която го закачам на халката на презрамката на раницата.

3 Снегоходки-на ТСЛ-226.  Тези френските за мен са се доказали като здравина. Някои познати си купиха други измислени модели и ядоха дедовия.
Ходя и по камънака с тях, което ми напомня че вече втора година се каня да сменя стоманените шипове отдолу, които се изтъпиха макар и да ги точих на шмиргела от което пък се смалиха и 50лв отидоха пак. По три лева шипа беше преди.

Последно редактиран от zcezbpm (29.09.2016 06:05:11)

Офлайн

  0

#71 29.09.2016 09:15:08

petergaitan
Редови
Репутация: 298

Регистриран: 27.02.2012
Мнения: 702

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Зе, ти си готов за някой курс по алпинизъм. Ако не си бил на курс, запиши се, там ще намериш много знания и съмишленици. Според мен си достатъчно напреднал, че да се зачукаш на някое място зимата, дето курс, въже и седалка ще са ти много полезни.
Замисли се за осигуровки в зимната планина по парапет със стоманено въже и свръзка на въже с друг дето маа гащи по ледо, принудителни рапели от лед/сняг/скала/дърво/...

Аз така първо ходех сам щото исках приключения, след някоя и друга година се чудех как съм останал жив със съмнитена екипировка (конопено въже) и катерене със скален чук, който мислех за ледена ръка, котки с прекалено тънки връзки, безсмислени тежести в раницата, подсичане на лавинарници САМ и т.н.

Не видях въже в екипировката. Освен дебелото което се ползува само ако знаеш как, имам предвид тънък прусик с ярък цвят, става дори за обикаляне около кол на маркировка в адски гъста мъгла докато намериш следващия.

Друга много полезна вещ е лавинната лопатка, зимата в планината с това можеш да си построиш къща, можеш да помагаш при изравяне на пострадал, да транспортираш пострадал, да направиш снежна котва за осигуровка и т.н.

Освен списък на екипировката, можем да допълним темата с "Поведение на зимния турист"
- едното е не ходи сам,
другото е - уведомявай хижар или ПСС за предстоящ маршрут и очаквано време на пристигане на следващата точка.

Последно редактиран от petergaitan (29.09.2016 09:31:48)

Офлайн

  1

#72 29.09.2016 09:25:45

sirstevancho
Редови
Репутация: 95

От: София
Регистриран: 25.09.2013
Мнения: 593

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Вчера се бях замислил, че изпускам нещо супер важно и като видях последния пост веднага се сетих: планинска застраховка. Смешни пари е за една година и ако се загубиш не трябва да теглиш кредит като те спасят smile


Every man dies, not every man really lives.

Офлайн

  0

#73 29.09.2016 10:04:10

Orlov
Редови
Репутация: 231

Регистриран: 03.05.2016
Мнения: 843

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Аз попаднах тези статии:
http://www.spasitelbg.com/lectures-p1
Предполагам повечето от вас са ги чели.
Какво ви е мнението за тях?

Офлайн

  0

#74 29.09.2016 20:19:39

zcezbpm
Редови
Репутация: 246

Регистриран: 24.04.2016
Мнения: 154

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

petergaitan написа:

Зе, ти си готов за някой курс по алпинизъм. Ако не си бил на курс, запиши се, там ще намериш много знания и съмишленици. Според мен си достатъчно напреднал, че да се зачукаш на някое място зимата, дето курс, въже и седалка ще са ти много полезни.
Замисли се за осигуровки в зимната планина по парапет със стоманено въже и свръзка на въже с друг дето маа гащи по ледо, принудителни рапели от лед/сняг/скала/дърво/...

Аз така първо ходех сам щото исках приключения, след някоя и друга година се чудех как съм останал жив със съмнитена екипировка (конопено въже) и катерене със скален чук, който мислех за ледена ръка, котки с прекалено тънки връзки, безсмислени тежести в раницата, подсичане на лавинарници САМ и т.н.

Не видях въже в екипировката. Освен дебелото което се ползува само ако знаеш как, имам предвид тънък прусик с ярък цвят, става дори за обикаляне около кол на маркировка в адски гъста мъгла докато намериш следващия.

Друга много полезна вещ е лавинната лопатка, зимата в планината с това можеш да си построиш къща, можеш да помагаш при изравяне на пострадал, да транспортираш пострадал, да направиш снежна котва за осигуровка и т.н.

Освен списък на екипировката, можем да допълним темата с "Поведение на зимния турист"
- едното е не ходи сам,
другото е - уведомявай хижар или ПСС за предстоящ маршрут и очаквано време на пристигане на следващата точка.

Не ща да си усложнявам живота с курсове на милион километри от мястото на което живея, с излишно  дадени пари, така или иначе мерак за някакви екстремни неща нямам. И без това доста пари отиват за екипировка и за организиране на ходенията и не ми се дават и за курсове. Като не си надскачам възможностите горе долу нещата вървят добре. Да не говорим че просто нямам физическата възможност да присъствам на подобни неща, защото датите курсовете не ги определям аз, а рядко успявам дори за преход да се измъкна и то не знам до последно кога ще успея да го направя.

Въже си купих преди време 20 м 7мм, ама бая време се чудих защо ми е освен да спусна раницата да не ми тежи докато слизам по нещо стръмно, но това за лятото, защото зимата избягвам подобни места.

Лавинна лопатка имам и ако ходя на място на което ще ми трябва я вземам, но от доста време  стои подпряна в ъгъла на стаята ми, а и трудно ще се изкопая от лавина сам. smile

Застраховка имам вкл. и за хеликоптер.
Уормърите ми тежат и макар че ги пробвах веднъж, не ги ползвам.

Проблемът с вземането на всичко необходимо е ясен на всички, изгърбвам се от тежестта и едвам кретам и реално повишавам вероятността нещо да се прецака, затова някои неща ги вземам само при крайна необходимост като лопатката ако например ще ходя на някой заслон като Кобилино бранище и то ако нямам инфо от първа ръка че вратата не е затрупана, а и винаги мога да ползвам снегоходките за копане макар че няма да е същото.
Просто няма как да взема всичко необходимо и да направя самостоятелен безопасен преход с толкова багаж. Лопатка, въже, уормъри...това са към  две кила отгоре, а това докато газя в снега е много. Пристигам разкапан, обезводнен и тези две кила може да са решаващи за целостта на кожата ми. smile И ако си мислите че не нося всичко и си спестявам багаж то аз реално минавам за катър дето носи прекалено много неща и се презастрахова. Има хора дето ходят с такъв минимум екипировка, че направо ме втриса.

Нямам голям опит в зимната планина, но ходенето сам за разлика от ходенето в група кара човек да мисли като ходи и да не се отпуска . Това е предимство спрямо ходенето в група. Някои от най-големите трагедии са се случили тук в групи  в които изглежда хората са разчитали на другите, а не на себе си.
  Ходенето сам обаче има една особеност че освен чисто физически е предизвикателство  и заради стреса, адреналина и концентрацията които са в пъти по-силни от това ако се ходи в група, та тези неща направо смачкват човек и направо му изсмукват физическите и психически сили. Сигурно има хора на които това да ходят сами им харесва, но за мен това е най-трудната част. Усещането за планина наистина е един път ако обаче не ти избият чивиите от стреса.Затова и най-важната част от екипировката наистина е един съратник в ходенето. smile

Офлайн

  2

#75 29.09.2016 20:41:14

sirstevancho
Редови
Репутация: 95

От: София
Регистриран: 25.09.2013
Мнения: 593

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Въпросът с ходенето сам или в група на мен ми е много лесен за отговаряне. Ако никога не бях ходил сам и чаках винаги събиране на група или поне още един човек - сигурно нямаше да стигна до тоя форум никога...
За уведомяването на хижари - срещал съм такива, които - ще се изразя меко - не биха се поинтересували от мнооого други неща преди да НЕ се поинтересуват аз къде отивам и защо и кога трябва да стигна и къде.
Въже и аче и аз си купих така преди 4-5 години, не е ползвано и вече не се носи. Паракорд нося, друго - не.

Последно редактиран от sirstevancho (29.09.2016 20:43:40)


Every man dies, not every man really lives.

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff